Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.01.2011 13:46

Crayfish napisał(a):

Franz napisał(a):Z wielką frajdą pooglądałem Twoje zdjęcia.

Ja też, mnie przypominały się lata dziewięćdziesiąte.
Moje dzieci do dziś dnia wspominają tę wycieczkę "do nieba" !
Mimo, że wtedy były naprawdę małe !
Widać , że Łomnica mocno zostaje w pamięci !

:)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 08.01.2011 15:03

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):W wątku Słowacja nie znalazłem wjazdu na drugi pod względem wysokości szczyt Tatr Wysokich - Łomnicę.

Bo ja z niej tylko zjeżdżałem. :lol: W latach siedemdziesiątych...

Z wielką frajdą pooglądałem Twoje zdjęcia. Dolina Złomisk też mi się pięknie kojarzy - z wejściem na Wysoką. Młodość się przypomina... :P

Pozdrawiam,
Wojtek

8O :) :D :lol: :lol:

W wątku Słowacja nie ma jeszcze wielu rzeczy, ale do czasu.
Wszystko po kolei.
Będzie i o Koronie Tatr i najwyższych szczytach, o tych mniej znanych Tatrach Zachodnich- głównie zimą i wiosną.
Będzie także o tym, jak zjechałem... za darmo kolejką z Łomnicy. :lol:

Wojtek- nam chyba grozi dublowanie wątków tematycznych, bo widzę, ze mamy podobne wejścia szczytowe- tyle, że z różnych lat.

Przeżyłem niezapomniane chwile grozy- zarówno pod Łomnicą jak i w czasie zejścia z Dol. Złomisk - a konkretnie z Wysokiej.

Ale o tym raczej poczytacie w wątku relacji "Tatry po mojemu", chociaż tu też coś zapodam, żeby było ciekawiej. :)

Łomnica zimą....to jest to! Widoczność nawet do 150-180km. :D
Pozdr.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.01.2011 18:28

Jak już jesteśmy przy Łomnicy, to zobaczmy co tam z drugiej strony góry jest na wschodzie. Proponuję nieco dłuższą podróż:

Z parkingu przy "drodze wolności" - to ich główna magistrala drogowa pod Tatrami - powleczemy się nad Zielony Staw, następnie nieco w górę, wejdziemy na przełęcz pod Świstówką i stamtąd na Skalnate Pleso - tam gdzie jest przystanek kolejki na Łomnicę i do Tatrzańskiej Łomnicy.

Trasa będzie biegła mniej więcej tak:

Obrazek

a nieco dokładniej wg śladu GPS tak:

Obrazek

Trasa nad Zielony Staw jest raczej lajtowa, do przejścia dla każdego.
Idę nią już drugi raz podczas tego wyjazdu, poprzednim razem ok. 20 min przed schroniskiem nad Zielonym Stawem dorwała nas straszna burza.
Waliło piorunami w zbocza doliny i w samą dolinę.
Najadłem się strachu. Uciekaliśmy jak kozice do schroniska.
Po wyschnięciu i ochłonięciu wróciliśmy pokonani.
Teraz wracamy żeby dokończyć podróż pod szczyt Łomnicy.
No to w drogę ....

Obrazek

Do samego Zielonego Stawu będzie towarzyszyć nam potok Białej Wody Keżmarskiej, czasami spokojny, czasami bardziej wartki.

Obrazek

Początkowo szlak prowadzi lasem, tu pierwsza polanka:

Obrazek

pierwsze prześwity na Tatry Bielskie - będą nam towarzyszyć ciągle aż do przekroczenia przełęczy pod Świstówką (inaczej Rakuska Czuba).

Obrazek

pomalutku rzednie lasek, a oczom naszym ukazuje się postać Jagnięcego Szczytu górującego dumnie nad Stawem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pogoda dopisuje, nic nie zapowiada dzisiaj niespodzianki. Tatry Bielskie z tej doliny prezentują się przepięknie.

Obrazek

W końcu dostrzegamy schronisko. Jest już w zasięgu wzroku, jeszcze 15 min. i będziemy u celu.

Obrazek

Nad schroniskiem na wielkiej, wysokiej półce zawieszona jest Dolina Jagnięca, ze strażnikami: Jastrzębią Wieżą, Kozią Turnią i Jagnięcym Szczytem - na który ze schroniska prowadzi szlak.

Obrazek

Obrazek

Od południowego-zachodu doliny i stawu strzeże 900 metrowa ściana Małego Kieżmarskiego - najwyższa w całych Tatrach Wysokich ściana.

Obrazek

Miejsce jest bardzo urokliwe, jakby schowane przed ludźmi i osłonięte wielką stromą pionową ścianą. Jest na czym oko zawiesić. Widoczki nad Zielonym Stawem uważam, za jedne z ładniejszych w całych Słowackich Tatrach.

Staw położony jest na poziomie 1545 m n.p.m. i ma ok. 1,77 ha powierzchni.
Cyt. Wikipedia:
Nazwa stawu pochodzi od zabarwienia. Stanisław Staszic tak próbował tłumaczyć tę nazwę: "Zielona Woda, tak zwana, że wystawia farbę zieloną, która przez się jest czysta i biała, tylko odbijaniem skał, mchem pokrytych, zieleni się". Legendy podają, że jego źródłem ma być karbunkuł (rubin), który spadł do stawu z wierzchołka Jastrzębiej Turni. Za cennym kamieniem miał do jeziora wpaść syn hrabiego Tökölyego. Na dnie jeziora dostrzec można turkusowe plamy. To pod ciśnieniem wypływają w tych miejscach podziemne źródła.

Obrazek

Obrazek

Pojedli, popili, oczy nacieszyli, pot wysechł. No to teraz w górę ... na przełęcz i pod Łomnicę ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nabraliśmy trochę wysokości, schronisko nad Zielonym Stawem ledwie widoczne w dole.
Za to pięknie widać szlak na Jagnięcy Szczyt.
Lornetka pozwala nam swobodnie dostrzec turystów wdrapujących się tym szlakiem.

Obrazek

Tatry Bielskie odkrywają przed nami swych herosów.
Z tej wysokości to i Hawrań nas pozdrawia.

Obrazek

Docieramy w końcu na przełęcz.

Obrazek

Jak przełęcz to ... zmiana widoków

Obrazek

jeszcze ostatni raz za siebie spoglądamy na Bielskie.

Obrazek

Przełęcz położona jest na wysokości 2023 m. n.p.m.
Przed nami pokazuje się teraz Huncovski Szczyt.
Jeśli ktoś ma ochotę to poniżej jest link do ładnej panoramy z przełęczy:
PANORAMA Z PRZEŁĘCZY

Obrazek

Dalej droga prowadzi zboczem, trzeba uważać, bywa stromo, ale jest spokojnie na czym nogę postawić. Widoki niezłe - mamy otwartą przestrzeń na południu - cała Słowacja.

Obrazek

Obrazek

I już widać stację docelową.

Obrazek

Jeszcze rzut oka za siebie ....

Obrazek

Ze Skalnatego Plesa zjeżdżamy kolejką tak jak wjechaliśmy, kiedy podróżowaliśmy na Łomnicki Szczyt.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2011 18:52

Trochę OT, ale chciałem się spytać - to jest z dwusetki?

Jak porównujesz, bo w podobnych warunkach robiliście zdjęcia, te z HS'a, Mariusza i swoje?
Nie brakuje ci szerokiego kąta?
Wykorzystujesz EXR?

Ma się pojawić HS 20exr, a więc jakby połączenie tych dwóch (mam nadzieję, że zalet tych dwóch ;))
i zastanawiam się, czy już zacząć odkładać, czy poczekać jeszcze ze trzy-cztery lata.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.01.2011 18:59

weldon napisał(a):Trochę OT, ale chciałem się spytać - to jest z dwusetki?

Zdjęcia są z 2008 r. Są z F30.
Mojego starego dobrego malutkiego karabinka, który się utopił.
Puść mi emaila: crayfish-małpa-interia.eu
Ostatnio edytowano 08.01.2011 19:08 przez Crayfish, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2011 19:07

Ale dwusetką też robiłeś w Alpach ...

A, swoją drogą, to wy zdolni jesteście z tymi aparatami.
Topicie, zostawiacie na dachu samochodu ... :lol:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.01.2011 19:22

weldon napisał(a):Ale dwusetką też robiłeś w Alpach ...

A, swoją drogą, to wy zdolni jesteście z tymi aparatami.
Topicie, zostawiacie na dachu samochodu ... :lol:

No to Ci wyjaśnię moje zatopienie aparatu.
Znalazłem na plaży stary, wielki, zardzewiały gwoździor, nie wiadomo od czego.
Mówię żonie że to ze statku pirackiego - od kufra ze skarbami. :lol: - Tak było.
I do torby plażowej tego gwoździa.
W torbie - jak to w torbie każdego porządnego plażowicza z Polski - było parę puszeczek złocistego płynu skrzętnie schłodzonego w lodóweczce -
tak dla przeciwwagi kremów na opalanie i krzyżówek dla płci przeciwnej.
Takie zestawy - dla każdego coś miłego.
I się narobiło ... otwieram torbę a tu gwóźdź w puszeczce. WRRRRR :evil:

Ot cała tajemnica zatopienia ... :lol:
Suszony był tez portfel z kasą na plaży - oblepiłem ręcznik banknotami i pilnowałem żeby wiaterek nie porwał. :lol: :lol: :lol:
Było niezłe przedstawienie.

Puść mi maila - adres podałem wyżej, nie będziemy śmiecić.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.01.2011 19:27

Crayfish napisał(a):
Puść mi maila - adres podałem wyżej, nie będziemy śmiecić.

A może do działu foto przejdziecie (może nowy temacik)... to i my (ja) poczytamy i się co dowiemy !

Samoluby jedne !!! :lol:

Historia z gwoździem przednia ! :roll:

Pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.01.2011 19:31

mariusz-w napisał(a):A może do działu foto przejdziecie (może nowy temacik)... to i my (ja) poczytamy i się co dowiemy !

O - to dobre będzie - ale na cro.pl
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.01.2011 19:37

Crayfish napisał(a):
O - to dobre będzie - ale na cro.pl

... akceptuję ! :wink: :)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 08.01.2011 19:50

mariusz-w napisał(a):... akceptuję ! :wink: :)

Założyłem w FotoCroClub - Fuji.
Koniec OT.

Przywracamy Słowację - sympatykom Słowacji.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.01.2011 00:38

Fatamorgana napisał(a):Wojtek- nam chyba grozi dublowanie wątków tematycznych, bo widzę, ze mamy podobne wejścia szczytowe- tyle, że z różnych lat.

Nie grozi. Nie będę tu ciągnął swoich wspomnień z lat zaprzeszłych. :) Co najwyżej wtrącę tu i ówdzie jakieś trzy grosze...

Crayfish napisał(a):Od południowego-zachodu doliny i stawu strzeże 900 metrowa ściana Małego Kieżmarskiego - najwyższa w całych Tatrach Wysokich ściana.

Wiesz, aż odgrzebałem stare zapiski.
Wprawdzie nie na Małym, tylko na sąsiednim (bez epitetu) Kieżmarskim wspinałem się kiedyś. Może komuś obznajomionemu ze środowiskiem gliwickim nieobce jest nazwisko: Sonelski. Pewnego pięknego, sierpniowego dnia prawym filarem południowo-zachodniej ściany Kieżmarskiego wspinałem się razem z Waciem i Milimetrem. Ejjj, piękne czasy to były...

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 17.01.2011 00:11

WACIOOOO??????????????
No proszę...

Pierwszy nowocześniejszy podręcznik wspinaczkowy w kraju:
"W skale".

A to ci numer... Wacio i Wojtek... 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O :roll: :) :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.01.2011 01:45

Fatamorgana napisał(a):A to ci numer... Wacio i Wojtek...

Wcześniej zdążyłem go poznać, jako asystenta na którychś zajęciach na automatyce. Wtedy - z uwagi na fryzurę - nadaliśmy mu ksywkę "Kopernik". ;)
A potem tak się złożyło, że był kierownikiem sportowym obozu wspinaczkowego w Tatrach słowackich, na którym i ja się znalazłem. Kilka dróg wspólnie przeszliśmy. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.01.2011 08:40

Franz napisał(a):Wcześniej zdążyłem go poznać, jako asystenta na którychś zajęciach na automatyce.

Na Politechnice Śląskiej ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone