Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.03.2011 14:16

Dokładnie policzyłem :lol: minęło 30 lat . . . i też pięknych widoków nie mieliśmy z powodu chmur :?
W drodze powrotnej tak nas potraktował deszcz i wiatr , że nawet Borovicka smakowała :wink:
wyłącznie w celach leczniczych konsumowana . . .

Pozdrawiam
Piotr
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 11.03.2011 14:24

Pora zejść z przełęczy.
Schodzimy Doliną Jaworową, która z jednej strony ograniczona jest Jaworowymi Wierchami - długim, wysokim i dostojnym masywem, od wschodu natomiast Tatrami Bielskimi, masywem Lodowego, Jagnięcego.

Pogoda nie pozwala nam cieszyć się urokiem tej wspaniałej, wielkiej doliny.
Schodzimy kilkoma piętrami, jest ich zdecydowanie więcej niż po drugiej stronie przełęczy. Z chmur raz po raz kropi, czasami na chwile przestaje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczom ukazuje się Żabi Staw Jaworowy, który daje początek Jaworowemu Potokowi, który z kolei wpada do Białki (dopływ Dunajca).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na niższych piętrach pogoda na chwilę poprawi się, pozwalając nam popodziwiać przez kilkadziesiąt minut piękno przyrody Doliny.

Obrazek

Obrazek

W tle zaczynamy dostrzegać Tatry Bielskie - Murań.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak wkrótce znów zacznie siąpić, jest już coraz bliżej lasu, tuż przed wejściem do lasu dopada nas tym razem już deszcz.

Obrazek

Resztę szlaku pokonamy w deszczu. Po dotarciu do Jaworzyny Spiskiej czekamy na autobus, którym wrócimy na miejsce startu.
Jesteśmy bardzo zmęczeni, ale zadowoleni i pełni wrażeń, mimo niesprzyjającej aury.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2011 14:45

My z Lodowego schodziliśmy awaryjnie Sobkową Granią, a potem Sobkowym Żlebem. Górne piętro doliny osiągnęliśmy około północy i już o trzeciej nad ranem byliśmy w Jaworzynie. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 11.03.2011 14:54

Franz napisał(a):My z Lodowego schodziliśmy awaryjnie Sobkową Granią, a potem Sobkowym Żlebem. Górne piętro doliny osiągnęliśmy około północy i już o trzeciej nad ranem byliśmy w Jaworzynie.

... no w nocy to sobie nie wyobrażam ... nieźle ... a jeszcze awaryjnie ...

A jak już tu jesteśmy ... byłeś może w Bielskich ?
Bo szlaków tam nie mają i chyba jest zakaz.
Ale grań z daleka wygląda na bardzo fajną do wędrówki.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.03.2011 15:10

Crayfish napisał(a):
... no w nocy to sobie nie wyobrażam ... nieźle ... a jeszcze awaryjnie ...

Bo Wojtek to takie nocne marszobiegi górskie preferuje :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.03.2011 15:37

Crayfish napisał(a):A jak już tu jesteśmy ... byłeś może w Bielskich ?
Bo szlaków tam nie mają i chyba jest zakaz.
Ale grań z daleka wygląda na bardzo fajną do wędrówki.

Niestety, nie byłem. Mimo, iż w czasach mojej młodości prowadził szlak na Płaczliwą Skałę. Tylko... wtedy z reguły chodziłem poza szlakami. :lol:

piotrf napisał(a):Bo Wojtek to takie nocne marszobiegi górskie preferuje :lol:

To były szalone, studenckie czasy, kiedy często do ataku szczytowego przystępowało się około piętnastej i na szczycie stawało około osiemnastej. :roll:

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 11.03.2011 17:37

Crayfish napisał(a):Pogoda nie pozwala nam cieszyć się urokiem tej wspaniałej, wielkiej doliny.

Mimo pogody ... zdjęcia super !
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.03.2011 00:05

Tak to jest Cryfish. U mnie z kolei zimowe wyjścia obfitowały w przepiękne panoramy a letnie - od pewnego czasu- w burze i ulewy...
Natomiast widoki z Lodowego Szczytu to jest coś jeszcze wspanialszego niż z L. Przełęczy, a zimą to bije wszystko. No, może poza zimowym widokiem z Łomnicy.

Będzie i o tym w moim wątku esejowo-tatrzańskim, jako że z Lodowym wiąże się kilka moich silnych przeżyć.

Natomiast zawsze- od momentu, gdy je ujrzałem na zdjęciu po raz pierwszy- fascynował mnie potężny mur Jaworowych Ścian. To jedna z najbardziej ponurych, wiecznie zacienionych i odludnych grani i jeden kawał muru skalnego!
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 02.05.2011 13:49

Franz napisał(a):

Na początek - ta sama Obsivanka w wiosennym wystroju.

Z Żyliny kieruję się na Terchovą i tuż przed nią - w Vysnich Kamencach - skręcam w prawo na Podolinę. Tu zostawiam wóz i ruszam w kierunku doliny.

Spotykam dochodzący od Terchovej żółty szlak. Gdybym o nim wiedział wcześniej, startowałbym stamtąd, ale cóż - w czasach mojej młodości jeszcze go nie było.
Zagłębiam się w wąziutką dolinkę.

Cześć.
Odgrzebałem Twój stary post, bo mam zamiar wybrać się do Obsivanki w tym roku, a mapę mam starą i już nieaktualną.
Czy Obsivanka jest dostępna tylko z Vysnych Kamenców? A co z tym zółtym szlakiem z Terchovej? Bo wlasnie on mnie najbardziej interesuje. Możesz napisać o nim coś więcej (gdzie się zaczyna itd)

Dzięki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2011 18:06

Wojtek chyba jest aktualnie w Rumunii. Jeżeli masz zamiar jechać niebawem, to spróbuj na tej mapie:

http://www.tabi.cz/mf/mapy/mapa02.jpg

Mam tę samą w wersji papierowej i nie jest stara.

Pozdrawiam.
Interseal

P.S. Miłośnikiem Obsivanki jest także Fatamorgana, może wtrąci coś od siebie :wink:
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 02.05.2011 19:09

Dzięki za link, ale niestety mapka jest już nieaktualna (mam taką samą w wersji papierowej)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2011 19:14

.. a to wybacz... w takim razie nie znam nowszej.

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.05.2011 00:07

grek napisał(a):
Franz napisał(a):

Na początek - ta sama Obsivanka w wiosennym wystroju.

Z Żyliny kieruję się na Terchovą i tuż przed nią - w Vysnich Kamencach - skręcam w prawo na Podolinę. Tu zostawiam wóz i ruszam w kierunku doliny.

Spotykam dochodzący od Terchovej żółty szlak. Gdybym o nim wiedział wcześniej, startowałbym stamtąd, ale cóż - w czasach mojej młodości jeszcze go nie było.
Zagłębiam się w wąziutką dolinkę.

Cześć.
Odgrzebałem Twój stary post, bo mam zamiar wybrać się do Obsivanki w tym roku, a mapę mam starą i już nieaktualną.
Czy Obsivanka jest dostępna tylko z Vysnych Kamenców? A co z tym zółtym szlakiem z Terchovej? Bo wlasnie on mnie najbardziej interesuje. Możesz napisać o nim coś więcej (gdzie się zaczyna itd)

Dzięki

Jestem jestem....
:)
Ta urocza dolinka jest dostępna bez problemu.
Szlak żółty nadal jest, tylko że on łączy się z niebieskim u wejścia do Obśivanki, więc dalej idzie się niebieskim. Ja zawsze podjeżdżam do ostatnich zabudowań Podoliny (powyżej Kamenców, wjazd pod kątem, łatwo przegapić, ale to tuż za mostkiem i zaraz na rozstaju w prawo i stromo w górę a potem na podjeździe w lewo o 90 stopni) i stamtąd idę przez łąkę do lasu, gdzie wchodzi się do Obśivanki. Dzięki temu od razu jestem w punkcie widokowym i mam co najmniej kilkanaście minut zapasu niż idąc z samej Terchowej.

:)
grek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grek » 03.05.2011 08:38

Serdeczne dzieki za szybka, a co najwazniejsze cenna odpowiedz. Szukajac info o tym szlaku wyczytalem, ze szlak przez Obsivanke jest zamkniety od 1 marca do 30 czerwca.
Prawda to?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 03.05.2011 13:46

Słowacy mają niestety takie różne ograniczenia (zwłaszcza w Tatrach).
Wynika to z ochrony przyrody i ekosystemu (wiosną kwitną rzadkie okazy a Obśivanka jest rezerwatem przyrody) oraz czasami z przyczyn bezpieczeństwa (śnieg w Tatrach).
Nie pamiętam dokładnie czy taka jest przerwa jak piszesz. Są jednak tacy, którzy szanują przyrodę ale mając do wyboru rezygnację z wycieczki na którą specjalnie przyjechali kawałek drogi- idą mimo zakazu.
Tylko raz byłem w rzeczonym okresie w tej okolicy, ale akurat nie tym szlakiem. Z tego co pamiętam- u góry, czyli w masywie Sokolia, którym biegnie szlak łączący się z opisywanym- wszystko jest ok i nikt nas nie gonił.
Byłem w połowie czerwca.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone