napisał(a) AndrzejJ. » 24.05.2011 18:09
Szanowni Państwo,
zapraszamy na Mistrzostwa Świata w gotowaniu i jedzeniu słowackiej potrawy narodowej - bryndzowe haluszki /kluski ziemniaczane z bryndzą kraszone skwarkami/.
Tegoroczna impreza odbędzie się w dniu 28 maja 2011 w Terchovej, położonej około 20 km od miasta Zilina.
Terchova stanowi idealne miejsce wypadowe do Parku Narodowego Mała Fatra - jednego z najbardziej urokliwych zakątków Słowacji -
www.vratna.sk,
www.ztt.sk
Atmosferę Mistrzostwa Świata urozmaicać będą pokazy gotowania i degustacje potraw słowackich, pokazy rękodzieła artystycznego, animacje i koncerty zespołów muzycznych. Więcej informacji na stronie
www.haluskyterchova.sk
Słowacka bryndza jest drugim produktem spożywczym zarejestrowanym i chronionym przez Unię Europejską. Pierwszym wyrobem słowackim o chronionym oznaczeniu geograficznym był "Skalický trdelník", słodkie ciasto drożdżowe w kształcie walca pustego w środku. Kolejnymi produktami zapisanymi na listę chronionych produktów przez Unię Europejską są słowackie sery: "Slovenská parenica" (Słowacka parzenica), "Slovenský oštiepok" (Słowacki oscypek), "Tekovský salámový syr" /Tekowski Ser Salami/ oraz zaplątane w warkoczyki serki "Zázrivský korbáčik" i "Oravský korbáčik".
Do zobaczenia w Terchovej miejscu urodzenia legendarnego zbójnika Janosika.
Ján Bošnovič