Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2011 20:36

Ha! :)
Wiesz... tyle dziesiat razy jechałem do Żyliny i dopiero wczoraj przyszło mi do głowy porównać oba odcinki...

Wyzerowałem więc licznik w Svrcinovcu (rozjazd na Zwardoń lub Cieszyn) i chciałem zmierzyć czas.... O dziwo było około 21:30 a na drodze z Żywca do Bielska był sznurek samochodów i prędkość 30 km/h. Myślałem, że coś się stało, a to były przyśpieszone, weekendowe późne powroty do domów... Potem jeszcze dwa światła na remontach przy wjeździe do miasta... i wszystko się posypało, a w efekcie teraz nie pamietam ni czasu ni kilometrażu :)

W tamtą stronę jechalismy z kolei przez Cieszyn (startowaliśmy z Brennej) i nie ma wiekszych utrudnień, tylko jedno miejsce z ruchem wachadłowym w Czechach

Według mnie szybciej z i do Bielska jest poruszać się przez Zwardoń, natomiast przez Cieszyn wydaje się sprawniej i bardziej płynnie, gdyż nie ma takich odcinków jak Skalite, czy Przybędza - Milówka.
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 15.08.2011 20:41

A to Wy tak wszyscy na M? :D

2 i 6... - a to prawie dorośli :wink: dawniej to by się powiedziało, że ino patrzeć jak to wojska pójdą :lol:

Kapitalne zdjęcia. :)
Bardzo mi się podoba to z tym głazem nad przepaścią i to ostatnie zdjęcie Marka, 8) a Mateusz niesamowicie wygląda w zestawieniu z tymi skałami /tam gdzie piszesz, że to ostatnie metry przed dojściem do grani szczytowej.../

Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 15.08.2011 20:44

Pytam, bo ostatnio przez Zwardoń jechałem 2 lata temu - masakra.
Nabrałem jakiejś niechęci do tej trasy.
Patrzę sobie na targeo.pl - po włączeniu opcji "Traffic" - szybciej wychodzi jednak przez Cieszyn.

W Czechach duże to wahadło ? - gdzie mniej więcej ?
Dziękuję za informacje. :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.08.2011 20:50

Interseal napisał(a):Jako, że odszedłem troszkę od reszty wycieczki, zrzucam na ziemię śpiący balast i robię kilka zdjęć.

A echo uczynionego łomotu nioslo się po górskich halach...
:lol:

Crayfish napisał(a):Pytam, bo ostatnio przez Zwardoń jechałem 2 lata temu - masakra.

Zwykle jeżdżę przez Cieszyn, raz za czas sondując wariant zwardoński.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2011 20:51

Joanka23 napisał(a):A to Wy tak wszyscy na M? :D

Taaak... Czworo na M, a dokładniej wszyscy na Ma z czego 3/4 na Mar a 1/2 dodatkowo na Mari :wink: :D

2 i 6... - a już pyskują :lol: (tak się chyba teraz mówi) :wink: :)

Joanka23 napisał(a):Kapitalne zdjęcia. :)

Dziekuję. Pierwsza prawdziwa, bojowa próba kieszonkowego Canona wyszła całkiem dobrze.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2011 21:01

Crayfish napisał(a):Pytam, bo ostatnio przez Zwardoń jechałem 2 lata temu - masakra.
Patrzę sobie na targeo.pl - po włączeniu opcji "Traffic" - szybciej wychodzi jednak przez Cieszyn.

W Czechach duże to wahadło ? - gdzie mniej więcej ?
Dziękuję za informacje. :)

Hmmm... to mógłbyć czas, kiedy od Węgierskiej Górki do Milówki był remont drogi i chodników a w Skalitym studzienki wystawały, delikatnie muskając miski olejowe :)

Wahadło jest... hmmmm no właśnie :) (ach ta pamięć).... blisko granicy ze Słowacją. Postój twał około 5 minut.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 15.08.2011 21:09

Interseal napisał(a):...

Dziękuję
... a czas dokładnie ten co myślisz ... budowa i rozkopane drogi ... brrrr
... tyle że od samej granicy ...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.08.2011 22:16

Mariusz, przepięknie!
Świetna trasa, idealna pogoda. Mała Fatra jest jednak niesamowita krajobrazowo!

Gratuluję udanej wycieczki i realizacji planów! I szacun dla najmłodszych łazików :D

A my leniwie moczyliśmy się w węgierskich basenach... Ale dawno tak nie odpoczęłam! :wink:

Mam nadzieję, że wypad na Słowację jeszcze nam się uda, pod koniec sierpnia.

Pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2011 13:05

maslinka napisał(a):Mariusz, przepięknie!
Świetna trasa, idealna pogoda. Mała Fatra jest jednak niesamowita krajobrazowo!

Gratuluję udanej wycieczki i realizacji planów! I szacun dla najmłodszych łazików :D

A my leniwie moczyliśmy się w węgierskich basenach... Ale dawno tak nie odpoczęłam! :wink:

Mam nadzieję, że wypad na Słowację jeszcze nam się uda, pod koniec sierpnia.

Cześć Agnieszko.

Odebrałem jeszcze wczoraj Twój wpis tutaj, a później burza odcięła mnie od internetu aż do teraz. Chciałem wczoraj wkleić resztę zdjęć i zamknąć wątek Rozsutca. Zrobię to dziś wieczór.

Dzięki za gratulacje. Przekażę najbardziej zasłu(żonym)gującym :wink: . Plany się powiodły. Interesują nas jeszcze dwa lub trzy miejsca w tej części Małej Fatry mianowice: Suchy i Mały Krywań, Sokolie i opiewana przez Fatę Obsivanka.
Tak na marginesie to "wujek" Fatamorgana wycofał się w piątek z wyjazdu, pewnie bał się, że przyjdzie mu nosidło taszczyć :wink: :lol:

Zastanawiałem się, gdzie Was wywieje z Gliwic na ten dłuższy weekend (było to dla mnie pewne :wink: )... teraz ciekawi mnie, gdzie końcem sierpnia macie zamiar dokończyć wakacje.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.08.2011 13:34

Interseal napisał(a):Cześć Agnieszko.

Odebrałem jeszcze wczoraj Twój wpis tutaj, a później burza odcięła mnie od internetu aż do teraz. Chciałem wczoraj wkleić resztę zdjęć i zamknąć wątek Rozsutca. Zrobię to dziś wieczór.

Oj :(
Nas wczoraj w okolicach Czeskiego Cieszyna złapała burza i "jechała" z nami aż do Gliwic. Biegaliśmy z bagażami w deszczu :?
Jak ja nie lubię takich brutalnych powrotów do rzeczywistości :evil:

Interseal napisał(a):Tak na marginesie to "wujek" Fatamorgana wycofał się w piątek z wyjazdu, pewnie bał się, że przyjdzie mu nosidło taszczyć :wink: :lol:

Hehe :wink: Myślałam o Was, przejeżdżając przez Żilinę. Zastanawiałam się, czy nie macie może małego spotkania w Małej Fatrze :wink:

Interseal napisał(a):Zastanawiałem się, gdzie Was wywieje z Gliwic na ten dłuższy weekend (było to dla mnie pewne :wink:

Wywiało nas do Ostrzyhomia (Esztergom). Bardzo ładne miasto, historyczne (pierwsza stolica Węgier), ze sporą liczbą zabytków, ale trochę zaniedbane.
Spędziliśmy prawie 5 dni w prawdziwie chorwackich upałach. A opaliłam się bardziej niż kiedykolwiek w Cro :D Polecam, jak będziecie chcieli po prostu odpocząć w ładnym miejscu. 2 kąpieliska termalne (po węgierskiej stronie i w słowackim Sturovie), ładny camping z basenem, ciekawe zabytki, no i pyszna węgierska kuchnia :D

Interseal napisał(a):teraz ciekawi mnie, gdzie końcem sierpnia macie zamiar dokończyć wakacje.

Planów mamy (a właściwie na razie ja mam, bo zawsze mam miliony pomysłów na minutę, a później muszę do nich przekonać małżonka :wink:) mnóstwo! Jadąc słowacką autostradą, oglądałam to, co za oknem i to, co na mapie.
Co z tego będzie, trudno powiedzieć :wink: Ale marzy mi się albo Mała Fatra właśnie, albo Sulovske Skały, albo Strazovske Vrchy, albo wreszcie Białe Karpaty :roll:
Trzeba się w końcu trochę zmęczyć i połazić po górach.

Dylemat dotyczy też zakwaterowania... Nie wiem, czy nasz namiot wytrzyma kolejne rozbijanie, zwłaszcza, gdyby miał padać deszcz. (Na tropiku jest chyba ze sto mikro dziurek :wink:) Poza tym może być trochę zimno w nocy, to góry są w końcu.
A jeśli kwatery, to też nie wiem, gdzie...

Zobaczymy, co z tego wszystkiego wyniknie :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.08.2011 13:40

maslinka napisał(a):Ale marzy mi się albo Mała Fatra właśnie, albo Sulovske Skały, albo Strazovske Vrchy, albo wreszcie Białe Karpaty :roll:

Przyjemnie widzieć, jak posiane ziarno kiełkuje... ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.08.2011 13:57

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):Ale marzy mi się albo Mała Fatra właśnie, albo Sulovske Skały, albo Strazovske Vrchy, albo wreszcie Białe Karpaty :roll:

Przyjemnie widzieć, jak posiane ziarno kiełkuje... ;)

Zgadza się, Wojtku, kiełkuje :D
Dzięki Tobie i Mariuszowi mam niezły mętlik w głowie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2011 14:17

maslinka napisał(a):Co z tego będzie, trudno powiedzieć :wink: Ale marzy mi się albo Mała Fatra właśnie, albo Sulovske Skały, albo Strazovske Vrchy, albo wreszcie Białe Karpaty :roll:
Trzeba się w końcu trochę zmęczyć i połazić po górach.

W kwestii Białych Karpat, to najlepiej doradź się naszego forumowego Siewcy :wink: , gdyż oficjalne ścieżki trochę mnie rozczarowały, a te z zakazem wstępu nie zachęcały do chodzenia tam z dzieciakami, więc generalnie pooglądaliśmy je z daleka.

maslinka napisał(a):Dylemat dotyczy też zakwaterowania... Nie wiem, czy nasz namiot wytrzyma kolejne rozbijanie, zwłaszcza, gdyby miał padać deszcz. (Na tropiku jest chyba ze sto mikro dziurek :wink:) Poza tym może być trochę zimno w nocy, to góry są w końcu.
A jeśli kwatery, to też nie wiem, gdzie...

Zarówno ta malutka, skalista część Białych Karpat, jak i Sulovskie Skały to niskie niezbyt rozległe góry i na 100% nie będziecie zmuszeni do rozbijania obozu gdzieś wysoko, tylko w Sulovie lub Vrsateckim Podhradiu. Muszę przyznać, że w obu miejscowościach z kwaterami było cieniutko.

... ale bym też połaził :) chodzi mi po głowie Tlsta i Ostra na te wakacje... ale chyba już za dużo tego dobrego - jak to mawia moja żona. :wink:

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.08.2011 14:28

Interseal napisał(a):... ale bym też połaził :) chodzi mi po głowie Tlsta i Ostra na te wakacje... ale chyba już za dużo tego dobrego - jak to mawia moja żona. :wink:

Tlsta i Ostra, no i oczywiście Ostredok... mmm :D Jedne z najlepszych szlaków, jakie zdarzyło mi się przejść. Chętnie bym tam pojechała, gdyby nie to, że byliśmy tam rok temu :wink:

Ja myślę, że jakoś przekonasz M. :wink: Dużo dobrego to dobrze! I wcale nie za dużo :D

Wiesz co, myślę sobie po cichutku, że jednak wygra Mała Fatra... Najbardziej spektakularne widoki! Ale kto to wie, jak będzie... Ja na pewno nie :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.08.2011 14:42

Interseal napisał(a):W kwestii Białych Karpat, to najlepiej doradź się naszego forumowego Siewcy :wink: , gdyż oficjalne ścieżki trochę mnie rozczarowały, a te z zakazem wstępu nie zachęcały do chodzenia tam z dzieciakami, więc generalnie pooglądaliśmy je z daleka.

Najpiękniejsze tam są te miejsca, z których zrezygnowałeś. Fakt, ze z dzieciakiem na plecach byłoby trochę trudno, ale dałbyś radę. No i - ruiny zamku. :)
Gdzieś w tym wątku pokazywałem coś z tamtych stron.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone