Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowacja

Słowacja może poszczycić się jednym z najdłuższych w Europie systemów tras turystycznych, które są oznaczone i przystosowane do ruchu pieszego. Łącznie w kraju znajduje się około 13 tysięcy kilometrów pieszych szlaków. Na terenie Słowacji znajduje się ogromna liczba zamków – jest ich tu ponad 200. W słowackiej miejscowości Herlany znajduje się jeden z niewielu gejzerów zlokalizowanych w kontynentalnej Europie. Gejzer ten jest wyjątkowy ze względu na temperaturę wody, która wynosi zaledwie 20 stopni. Do wybuchów wodnych dochodzi co około 30 godzin, a każda erupcja trwa pół godziny i pozwala na podziwianie dwudziestometrowego gejzera.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 22.07.2011 19:14

Jak się tylko chce, to się da.
Niesamowite, jak zarażasz dzieciaki górskim bakcylem.
Jestem pod dużym wrażeniem ... szacunek.
A że przy tym i Ty i Żona macie przyjemność to tylko pozazdrościć.
Fajne te wasze nawet malutkie podróże.
Zawsze z przyjemnością mi się z wami podróżuje.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 19:35

Schodzimy do wioski Vrsatecke Podhrade.

Być może z powodu niedzieli i upału miejscowość wygląda na wyludnioną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czeka nas teraz zamknięcie pętelki wokół skałek. Niestety w stu procentach bedzie to asfaltowanie.

To już Chotuc 795 m.n.p.m.
Obrazek

tworzy z Javornikami, czyli przeciwległymi skałkami Vrsateckiego Bradla tak zwane Sedlo Chotuc, przez które przechodzimy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać już skałę w Cervenym Kameniu, czyli koniec wędrówki.

Obrazek

Obrazek

Schodzimy w bukowy las.

Obrazek

Po drodze dzieciaki używają kąpieli pod wodospadem.
Obrazek

Obrazek

Jesteśmy coraz niżej i bliżej samochodu.
Obrazek

..by pod kościołem zamknąć pętelkę.

Obrazek

Na tym koniec niedzielnej wycieczki. :wink: :D
Pozdrawiam.

Fata! Wklejaj Sulovskie Wierchy! :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 19:42

Crayfish napisał(a):Zawsze z przyjemnością mi się z wami podróżuje.
Pozdrawiam.

Dzięki, że tutaj zajrzałeś.
Kiedy wracając z Grecji zabrakło dla nas winiet tygodniowych na Słowację i musieliśmy kupić miesięczną, stwierdziliśmy OK, tylko do miesiąca musimy ją drugi raz wykorzystać.
Pomysł wpadł, gdy przejechaliśmy Trenczyn.

Z daleka skałki wyglądają bardziej okazale. Jednak wyjazd w pełni uważamy za udany.

Pozdrawiam.

P.S.
Gdzieś czytałem, że chodzi Ci po głowie Sarajevo. Pozytywnie zazdroszczę. To jedno z moich wielkich marzeń.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 22.07.2011 20:18

Interseal napisał(a):Dzięki, że tutaj zajrzałeś.

Ha, .... nawet pisywałem tutaj !
Słowacja była dla mnie w okresie niedostatku finansowego przez kilka lat Majorką, Ibizą, i Himalajami.
3 kolejne biedne lata spędziłem w ich Tatrach rozkoszując się czym tylko można: Tatrami, Rajem, termami, zamkami...
Mam sentyment do tego kraju.

Interseal napisał(a):Gdzieś czytałem, że chodzi Ci po głowie Sarajevo. ... To jedno z moich wielkich marzeń.

:D
Sam nie wiem czy wyjdzie.
A dla mnie z kolei to podróż autkiem do Grecji takim DREAM-TOUREM jest.
:D
Wszystko na raz się nie da!
Najważniejsze żebyśmy mieli zdrowie, resztę można zorganizować pomalutku. Nie dzisiaj, to jutro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2011 09:10

Crayfish napisał(a): Ha, .... nawet pisywałem tutaj !

Wiem, czytałem, widziałem przejście pod Skalnate Pleso :)

Crayfish napisał(a):Słowacja była dla mnie w okresie niedostatku finansowego przez kilka lat Majorką, Ibizą, i Himalajami.
3 kolejne biedne lata spędziłem w ich Tatrach rozkoszując się czym tylko można: Tatrami, Rajem, termami, zamkami...
Mam sentyment do tego kraju.

Jak to się w życiu plecie... mnie właśnie jakiś czas temu skończyły się dwa lepsze lata, sporo mnie to nauczyło - innego podejścia do wypoczynku także.

Crayfish napisał(a):Wszystko na raz się nie da!
Najważniejsze żebyśmy mieli zdrowie, resztę można zorganizować pomalutku. Nie dzisiaj, to jutro.

Tylko czas zapieprza i nie ma co jutra odkładać.

Pozdrowienia.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.07.2011 01:33

Interseal napisał(a):Przerwy na picie, częstrze odpoczynki, zmiany pampersa itp... jeżeli Ci to nie przeszkadza, nie ma problemu.

Wstepnie planuję to na 14 lub 15 dzień sierpnia.

No wiesz, ja już nie noszę pampersów... :lol: :wink:
Mój syn też nie.
On jest napalony na Diery i Obśivankę, bo lubi trudniejsze pasaże i łańcuchy.
Był tam po raz pierwszy w wieku 3 lat, gdy wracaliśmy z CRO.
I tak mu zostało. :)

5,6 sierpnia w Terchowej jest Country Festival a w najbliższy weekend Janosikowe Dni.
W połowie sierpnia...zobaczę jak z pogodą będzie.

Oki, a teraz Sulovskie Skały.
To byłą wizyta "na obiad", bez łażenia. Tak przy okazji przejazdu obok z CRO do domciu, ale że nie byłem tam okrągłe 11 lat i wypadało się w końcu orzeźwić innym powietrzem oraz rozprostować gnaty i napić się kawy po nocnej jeździe, to stwierdziłem, że tylko tu.
Niestety, chciałem bardzo zaliczyć Maninską Tieśnavę, ale fatalne i głupie oznakowanie przy zjeździe z autostrady za Povażską B. skutecznie mnie zmyliło (na autostradzie raz pisze Maninska Tieśnava, ale dalej już nic, gdzie jechać, gdzie skręcić- czy w lewo czy w prawo). :twisted: :evil: :?: :!:

Tak więc Sulovskie Skały.
Sobota 16.07. Przedpołudniowe gorące słońce oświetla wszystkie zakątki dolinek. Dzięki temu wszystko dobrze widać.
Jest pięknie, czysto, soczysta zieleń, sielsko-wiejski spokój i poczucie, że tu czas stoi w miejscu. Lubię słowackie miasteczka i wsie w górach właśnie za to. Nikt się tu nie śpieszy, nie ma nerwowości i tłumów ani pośpiechu. Tu można odpocząć i nacieszyć się przyrodą.
Tylko jeden mankament- robactwo... latające i łażące.
Jak to w lato na łące. Na Pagu tylko komary mnie wku... ale tu tego trochę za dużo wszystkiego lata. W dodatku gdy wychodzę wyżej na łąkę na stoku, jakiś rój czegoś tam upatruje sobie właśnie mnie jako ofiarę i dawaj- na mnie!
Niestety, miałem zbyt żółtą koszulkę- więc chyba wzięły mnie za wielki, zaj...cie soczysty kwiat!
8O :lol: :? 8)
Także ta sesja z konieczności była niezbyt długa.

No ale mimo to chyba coś tam się da obejrzeć.
Co do samej miejscowości- dzieli się na dwie Sulovskie Podhradie i sam Sulov, w którym znajduje się nawet zamek, ale jest to dziwny zamek, bo obudowany mieszkaniami, przebudowany na jakieś ni to bloki, ni to przybudówki. Oblepiony dookoła stodołami, antenami TV-SAT, także niezbyt typowy to zamek.
:roll:

W porównaniu z tym, co widziałem 11 lat temu bardzo wiele się zmieniło. Jest market COOP, jest nawet kemping (!), jakiś sklepik, nowe domy, odnowione elewacje, a w górnej części doliny ktoś postawił luksusowy dworek-rezydencję.
Ale: na wjeździe w sam wąwóz w prawo odbija droga do pobliskiej chaty (schroniska), ale ta chata czynna tylko w ciągu dnia- noclegów nie prowadzi. To stara, pokomunistyczna buda, ale w środku ładnie odnowiona i można tam coś zjeść i napić się piwa.
Toalety eleganckie i pachnące nowością.
To jednak jedyny powiew życia w tej bocznej odnodze głównej doliny. Poniżej jest stary hotel, i jeszcze jedna duża buda popadająca w ruinę. Przez 11 lat nikt z tym nic nie zrobił....
:roll: :twisted:

To tyle- jutro foty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 13:16

Witam.

Ja także mam duży sentyment do Sulovskich Skał. Zawsze wyciągam żurawia jadąc autostradą do domu. Mamy tam jeszcze dwa szlaki do przedeptania. :)

Pomimo coraz lepszego zagospodarowania, w pewien jesienny weekend nie udało nam się znaleźć noclegu w Sulovie. Wszystko było zajęte.

Wyjście na Rozsutca planuję na 14 lub 15 -ty sierpnia, gdyż ze względu na poniedziałkowe święto, bedzie to dla mnie jedyny dwudniowy weekend w te wakacje.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.07.2011 15:25

Mariusz, bardzo fajne szlaki i świetna wycieczka (w powiększonym składzie) :D

Oglądam i czytam uważnie, bo szukam dwóch miejsc na dwa cztero-, pięciodniowe wypady w sierpniu (mini-wakacje :D). Jedno to chyba będą Czechy, drugie - być może Słowacja i Biele Karpaty albo Sulovskie Skały :) Tylko jeszcze muszę znaleźć tam camping...

P.S. Nie zapominaj, że macie jeszcze "zaległą" Wielką Fatrę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 15:37

maslinka napisał(a):Mariusz, bardzo fajne szlaki i świetna wycieczka (w powiększonym składzie) :D

maslinka napisał(a):Oglądam i czytam uważnie, bo szukam dwóch miejsc na dwa cztero-, pięciodniowe wypady w sierpniu (mini-wakacje :D). Jedno to chyba będą Czechy, drugie - być może Słowacja i Biele Karpaty albo Sulovskie Skały :) Tylko jeszcze muszę znaleźć tam camping...

Te skałki to mozna zobaczyć podjeżdżając do Vrsateckiego Podhradia w godzinkę. Nie do końca jest mi zrozumiały status ścieżek wchodzących między skały. Jeżeli rzeczywiście bez problemu i bezkarnie można nimi się poruszać, to wycieczka w górna partie może być ciekawa...

W Sulovie jest chyba kamping... coś mi świta, że przy takim pensjonacie... ale nazwy zapomniałem. :)

maslinka napisał(a):P.S. Nie zapominaj, że macie jeszcze "zaległą" Wielką Fatrę :wink:

Tych zaległości to mamy tyle, że pewnie nigdy ich nie odrobimy.

Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.07.2011 23:26

Jak powyżej napisałem- w Sulovie jest kemping (właściwie w Podhradiu).
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.08.2011 03:54

Tak więc w końcu Sulov...

Ale najpierw- to, co pokazał Interseal, tyle że z daleka.
Ja to nazwałem "słowackie mini- Dolomity".
Obrazek

Wiejsko-górsko-dolinne klimaty.
Obrazek

Obrazek

Widok na ciekawe gniazdo skał.
Obrazek

CDN.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2011 19:33

Fatamorgana napisał(a):Jak powyżej napisałem- w Sulovie jest kemping (właściwie w Podhradiu).

Dzięki. Rozważamy na końcówkę sierpnia. A całkiem niedługo całkiem co innego :wink:, nie mówię co, żeby nie zapeszyć :wink:

Fata, bardzo chętnie pooglądam Sulovske Skały :D Dawaj więcej! :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2011 11:18

Štefanova - Meziholie - Velky Rozsutec - Mezirozsutce - Štefanova

Ta wycieczka od dawna chodziła nam po głowie.
Tegoroczne wyjście to był już ostatni dzwonek, by wnieść na górę na plecach młodszego syna. Nosidło ze "wsadem" nie przekracza jeszcze 25 kg, a jest to dla mnie waga graniczna. W przyszłym roku i pewnie przez parę następnych - ani na plecach, ani na nóżkach nie damy rady...

Startujemy z parkingu w Štefanovej.
Szlak na polanie to wielka ślizgawica i jedno wielkie błoto. Błoto towarzyszyć bedzie nam na większości leśnych, ładognych szlaków.

Widok na cel naszej wycieczki
Obrazek

Odcinek od parkingu na Meziholie - czyli jakieś dwie godziny z okładem - chłopaki idą na nóżkach.
Obrazek

Obrazek

Na szlaku poza błotem i ślizgawicą niewiele się ciekawego dzieje. Po wyjściu z lasu, pierwsze bliższe widoki na punkt kilminacyjny dzisiejszej niedzieli.
Obrazek

Chłopaki zastanawiają się czy dadzą radę :)
Obrazek

Obrazek

Trochę edukacji i oglądania miejscowej flory... (z fauny były tylko koniki polne w niesamowitej ilości i żmija, której ja akurat nie widziałem)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na przełęczy Meziholie mokro, widać w nocy padało. Wokół ławeczek i wiaty kałuże i błoto. Znajdujemy więc trochę suchego miejsca i rozkładamy mini piknik.

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.08.2011 11:39

Piękna pogoda, wspaniałe miejsca. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.08.2011 12:03

Należy dodać jeszcze - wspaniała , odważna ekipa 8)

Za kilka lat pewnie zmierzycie się z Małym Rozsutcem - niższym , ale o wiele jak dla mnie trudniejszym :D

Czekam cierpliwie na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Słowacja - Slovensko

Słowacja - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone