Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2008 08:33

szopen napisał(a):Co do misia uszatka, całe życie uważałem uczestnictwo w wyborach za swój obowiązek.

Od kiedy zacząłeś chodzić na wybory :?:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 10.10.2008 09:12

Janusz Bajcer napisał(a):
szopen napisał(a):Co do misia uszatka, całe życie uważałem uczestnictwo w wyborach za swój obowiązek.

Od kiedy zacząłeś chodzić na wybory :?:

OJ OJ
Całe DOROSŁE życie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2008 09:19

A ile lat to dorosłe życie szopena trwa :?: :wink:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 10.10.2008 09:22

Mam 32 lata. Nie opuściłem dotąd żadnych wyborów.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2008 09:31

szopen napisał(a):Mam 32 lata. Nie opuściłem dotąd żadnych wyborów.

Czyli na wybory zacząłeś chodzić w 1994 roku. :lol:

Ciekawe czy miałbyś odwagę na karcie do głosowania przed 1980 rokiem wpisać , że głosujesz na Misia Uszatka :wink: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2008 10:30

Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawe czy miałbyś odwagę na karcie do głosowania przed 1980 rokiem wpisać , że głosujesz na Misia Uszatka :wink: :lol:

czyli J.U. "miszcz" propagandy PRL (teraz zresztą też). Że też takie *** zawsze spadają na 4 łapy.
W miejsce gwiazdek proszę sobie dopowiedzieć wedle uznania (mi przychodzą na myśl tylko niecenzuralne określenia).
A od tematu odeszliśmy już chyba na dobre :)

P.S. Wybieranie mniejszego zła jest moim osobistym zdaniem lepsze (konieczność) niż oddanie nieważnego głosu. Twój BUNT zginął na kupie wielu innych, nic nie znaczących "głupawych" wpisów (nie mam nic do Ciebie osobiście-pracowałem kilka razy w komisji i się naczytałem). Co w ten sposób Osiągnąłeś?
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 10.10.2008 10:45

JacYamaha napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Ciekawe czy miałbyś odwagę na karcie do głosowania przed 1980 rokiem wpisać , że głosujesz na Misia Uszatka :wink: :lol:

P.S. Wybieranie mniejszego zła jest moim osobistym zdaniem lepsze (konieczność) niż oddanie nieważnego głosu. Twój BUNT zginął na kupie wielu innych, nic nie znaczących "głupawych" wpisów (nie mam nic do Ciebie osobiście-pracowałem kilka razy w komisji i się naczytałem). Co w ten sposób Osiągnąłeś?

Spokoj ducha. Jak pisalem, wybieranie mniejszego zla, to legitymizacja tego zla. Diabli mnie potem brali jak myslalem "ja tego idiote wybralem". Nie ma absolutnie zadnej partii, ktorej program bym popieral i zarazem ktora by mnie nie odrzucala jakims zachowaniem.

Zreszta, swego czasu byly propagowane rozne akcje bojkotu wyborow - skreslanie wszystkich jak leci, oddawanie pustych kartek... W Poznaniu zwlaszcza ostro dzialali tacy, ktorzy propagowali "skresl ich wszystkich". Ze niby rzadzacy sie ockna i bedzie lepiej.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2008 11:08

szopen napisał(a):Ze niby rzadzacy sie ockna i bedzie lepiej.

Buhaha, ale się uśmiałem.
Właśnie dzięki takim akcjom do głosu dochodzą oszołomy i dopiero wtedy sie dzieje. Co można było zauważyć w przeszłości.

Aż trudno uwierzyć patrząc na naszą "klasę polityczną", że tacy jesteśmy-prawda?
Demokracja w USA ma ponad 250 lat a i tak nie jest doskonała.

P.S.
szopen napisał(a):wybieranie mniejszego zla, to legitymizacja tego zla

IMHO To ładnie brzmi ale- Ci wybrani (nawet jeśli wbrew Tobie) jednak działają w pewnych ramach prawnych, także w Twoim imieniu i co najważniejsze decydują o Twoim losie...
Ostatnio edytowano 10.10.2008 11:15 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2008 11:12

szopen napisał(a):Nie ma absolutnie zadnej partii, ktorej program bym popieral i zarazem ktora by mnie nie odrzucala jakims zachowaniem.

To zdobądź członków, załóż swoją partię (ja się nie zapisuję) i stań w szranki wyborcze ze swoimi hasłami i pomysłami.
Uzyskaj w wyborach większość bezwzględną do rządzenia.... i może będzie lepiej :wink: :lol:
Powodzenia :!:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2008 11:46

Janusz Bajcer napisał(a):ze swoimi hasłami i pomysłami

Demokracja, tolerancja itd...
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 10.10.2008 13:04

szopen napisał(a):Nie ma absolutnie zadnej partii, ktorej program bym popieral i zarazem ktora by mnie nie odrzucala jakims zachowaniem.

To zdobądź członków, załóż swoją partię (ja się nie zapisuję) i stań w szranki wyborcze ze swoimi hasłami i pomysłami.
Uzyskaj w wyborach większość bezwzględną do rządzenia.... i może będzie lepiej :wink: :lol:
Powodzenia :!:

Panie Januszu,
Problem polega na tym, że z moimi poglądami (skrajnie liberalnymi i libertarianskimi jak na polskie warunki) to predzej trafilbym do wariatkowa niz do rzadu to po pierwsze, a po drugie duza czesc tych hasel nie dalaby sie zrealizowac nawet mimo zdobycia bezwzglednej wiekszosci w polskim parlamencie (bo nie jestesmy juz w pelni suwerennym krajem).
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.10.2008 13:21

szopen napisał(a):Panie Januszu,
Problem polega na tym, że z moimi poglądami (skrajnie liberalnymi i libertarianskimi jak na polskie warunki) to predzej trafilbym do wariatkowa niz do rzadu to po pierwsze, a po drugie duza czesc tych hasel nie dalaby sie zrealizowac nawet mimo zdobycia bezwzglednej wiekszosci w polskim parlamencie (bo nie jestesmy juz w pelni suwerennym krajem).

No i właśnie na tym polega m.in. demokracja - rządzi ten kto uzyska większość w wyborach.

A od kiedy to nie jesteśmy już w pełni suwerennym krajem i kiedy byliśmy :?:

Żeby być w temacie - wprowadzenie obowiązku szkolnego od 6 lat lub nie,
będzie suwerenną decyzja polskiego rządu i parlamentu.
W tej sprawie nie żadnych dyrektyw w UE.

P.S.

Obrazek

Przynajmniej w wątku polskiej szkole :lol:
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 12.10.2008 08:40

A od kiedy to nie jesteśmy już w pełni suwerennym krajem i kiedy byliśmy :?:

Ciezko powiedziec. Ale na przyklad kary smierci nie tylko nie daloby sie przywrocic, ale sama porba podjecia dyskusji na ten temat z gory konczy sie potepieniem, gromami itp.

Kilka lat temu w Niemczech opubikowano statystyki, z ktorych wynikalo, ze cos kolo polowy prawa w Niemczech nie jest efektem legislacji niemieckiego parlamentu, ale pochodzi z UE. U nas watpie by bylo inaczej. Skoro nasz parlament uchwala moze z polowe obowiazujacego u nas prawa, to jak mozna mowic o PELNEJ suwerennosci?
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 12.10.2008 23:15

Zacząłem chodzić do szkoły mając sześć lat. I nie sadze, zeby mi to zaszkodziło. Chociaż... na studiach zawaliłem rok, m.in dlatego, ze miałem świadomość, że mam rok zapasu :-).
Z drugiej strony nie wyobrażam sobie wpuszczenie do obecnych podstawówek 6-latków. czy sa dla nich sale, ławki?
Trend aby dziecko uczył sie wczesniej bo w ten sposób wiecej osiągnie ma jednak ograniczenia wiekowe. Nie wiem jak to jest z 6-latkami i ich dalszym rozwojem w stosunku do 7 letnich pierwszoklasistów ale okazało sie np, że nauczanie języka obcego dzieci przed 11-12 rz zycia jest nieopłacalne.
jeszcze nikt nie podniósł tej kwestii ale wydaje mi sie, że chodzi o interes nauczycieli. Liczba dzieci maleje więc trzeba zwiekszyc ilośc roczników chodzących do szkoły.
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 13.10.2008 08:05

piotrmks napisał(a):Zacząłem chodzić do szkoły mając sześć lat. I nie sadze, zeby mi to zaszkodziło.

Badania wykazuja, ze wczesniejszy wplyw nie ma większego wpływu na edukację, anie POZYTYWNEGO, ani NEGATYWNEGO. Wpływ negatywny może być w przypadku niedobrania odpowiedniego programu.

Pytanie jest, jak powtarzam, czy warto przeprowadzać wielką reformę za wielkie pieniądze, jeżeli w jej wyniku nic się nie zmieni. Wg mnie jedynym powodem jest to, co pisałem wcześniej - ratowanie ZUSu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone