Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krispinus
Cromaniak
Re: 6 latki do szkoł....dylematy rodzica

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 09.03.2013 18:21

Aldonka napisał(a):
Więc tak, w 90% zdecydowana jestem na pozostawienie Julii w przedszkolnej zerówce.

... nie chcę jej zabierać dzieciństwa...
.... niech się bawi.

Rozmawiałam z Julki Panią z przedszkola. Powiedziała mi, że ...
... pod względem emocjonalnym nie jest jeszcze gotowa.
I to prawda.

Ona jeszcze czasem ma problem, żeby ją zostawić w przedszkolu....

Myślę, że nie jest jeszcze gotowa na świat szkolny.

Gdybyś niektóre fakty zawarła w pierwszym poście, pewnie otrzymałabyś bardziej przydatne porady, choć efekt zapewne byłby taki sam i bez zakładania tego wątku.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.03.2013 18:42

Janusz Bajcer napisał(a):
Aldonka napisał(a):Szukałam, nie znalazłam takiego tematu. Jeśli źle szukałam, przepraszam, proszę o usunięcie :)

Był tylko dość dawno :wink: prosba-poprzyjcie-protest-przeciw-posylaniu-6-latkow-do-sz-t21252.html

W takim razie proszę usuń ten temat, ten mój oczywiście. Tym bardziej, że co poniektórych założenie tematu razi.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.03.2013 19:09

Aldonka napisał(a):Tym bardziej, że co poniektórych założenie tematu razi.

Masz się czym przejmować :D .

Moja chrześnica (którą kocham jak własne ;)) też w grudniu skończy 6 lat. Do szkoły nie pójdzie i nawet przez chwilę nikt nie myślał, że mogłoby być inaczej. Chociaż sama pali się do nauki, opanowała alfabet, liczy do 20stu, próbuje czytać... Nie chodzi o umiejętności. Nie wyobrażam sobie, żeby potrafiła się przez 45 minut skupić na lekcji, żeby za pół roku weszła w szkolny rygor, odrabianie lekcji. Jeśli można jej podarować jeszcze rok luzu, to czemu nie.
A druga sprawa, to różnica wieku, o której parę osób już pisało. W klasie miałaby pewnie kolegów i koleżanki o blisko dwa lata starsze od siebie, a dla takich maluchów to przepaść, przede wszystkim pod względem społecznym i emocjonalnym. Nie chciałabym ryzykować sytuacji, że jako mniejsza i słabsza stałaby się ofiarą jakiegoś klasowego cwaniaczka. Dzieciaki potrafią być okrutne.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2013 19:16

Aldonka napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Aldonka napisał(a):Szukałam, nie znalazłam takiego tematu. Jeśli źle szukałam, przepraszam, proszę o usunięcie :)

Był tylko dość dawno :wink: prosba-poprzyjcie-protest-przeciw-posylaniu-6-latkow-do-sz-t21252.html

W takim razie proszę usuń ten temat, ten mój oczywiście. Tym bardziej, że co poniektórych założenie tematu razi.

Nie widzę potrzeby usuwania :idea: co najwyżej można tematy połączyć :idea:
Aldonka
Cromaniak
Re: Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków d

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.03.2013 19:31

Dziękuję Januszu za połączenie tematów.

Właśnie marze_na ta różnica wieku chyba najbardziej mnie przekonuje. Julka poszła do przedszkola nie mając jeszcze skończonych 3 lat. Obserwowałam ogromną różnice pomiędzy nią, a innymi 3 latkami z początkowych miesięcy. A tu, w szkole dojdą jeszcze dzieci 7 letnie, rok starsze. Nie mogę sobie tego wyobrazić.
Nie wiem jak będzie, jak wróci we wrześniu czy w październiku (bo na wrzesień wakacje są zaplanowane) do przedszkola i zobaczy, że nie ma już w grupie ani Julki, ani Filipa. Nie zapomina o nich przez wakacje, nie sądzę żeby teraz zapomniała. Ciężko będzie. Ale cóż. Ich Rodzice zadecydowali inaczej.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 09.03.2013 22:14

Aldonka napisał(a): Mam wrażenie, że wielu rodziców (choć nie chcę tu oceniać) wybiera szkołę ze względów finansowych. Szkoła jest bezpłatna, za przedszkole to jednak te 300 zł miesięcznie trzeba położyć. Może się mylę, jak mówię nie chcę oceniać.

U nas w wielu dzielnicach zerówki przedszkolne są likwidowane :evil: ,
postanowiono w przedszkolach zapewnić więcej miejsc dla trzylatków.
My, jak już pisałam, musieliśmy wybrać, ale tylko między zerówką szkolną, a pierwszą klasą.
Pierwszej klasy nie chcieliśmy, bo po co zabierać dziecku rok dzieciństwa.

Na szczęście u nas w szkole dzieci z zerówek mają oddzielną świetlicę i są tam tylko 6 latki.
Mają też dużo zajęć dodatkowych (co prawda płatnych, ale naprawdę świetnych) więc Młody nie siedzi długo na świetlicy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2013 00:18

Aldonka napisał(a):Dziękuję Januszu za połączenie tematów.

Jacek połączył :idea: ja miałem gości.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 10.03.2013 00:33

6 latki to w przedszkolu powinni być
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 10.03.2013 09:05

a w mojej opinii powinno się pozostawić indywidualny wybór...niektóre 6-cio latki nudzą się w przedszkolu i potrzeba im czegoś więcej, tak jak inne nie nadają się żeby 45 minut wysiedzieć w jednym miejscu...
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 10:08

Mam syna z lutego 2003 roku, poszedł do szkoły jako siedmiolatek, czego bardzo żałuję.
Pierwszym argumentem za posłaniem dziecka wcześniej jest to, że pierwsza klasa realizuje program dawnej zerówki. Niestety za późno się zorientowałam, że tak jest – gdy syn poszedł do zerówki kompletnie niczego się nie uczyli – przedszkolanki dostały zakaz uczenia - tylko zabawy, bo autentycznie materiał dawnej zerówki to teraz pierwsza klasa. Te dzieci, które poszły wówczas do pierwszej klasy powtarzały to samo co w zerówce! :idea:
Trzeba sobie uświadomić, że dzieci nie uczą się wcześniej niż dawniej, tylko w innym miejscu i to najbardziej budzi zastrzeżenia, bo może rzeczywiście są jeszcze szkoły niedostosowane. Nasza jest, ma salę do zabaw, świetlicę dla dzieci I-III ( z której jednak trzecioklasiści już nie korzystają).
Odrabianie pracy domowej w pierwszej klasie zajmowało góra 20 minut. Długo miał na zadanie jedynie napisać dwie linijki jakiejś literki czy cyferki :) (Teraz w trzeciej klasie też mało co ma zadane :( ale to już chyba zależy od nauczyciela)
Sprawdziłam swoje zeszyty z podstawówki, które przechowuje moja mama :lol: – w drugiej klasie mnożyliśmy do 100, a teraz jest to w trzeciej klasie – czyli według nowego programu w tym samym wieku co dawniej!!! Pamiętam, że w zerówce mieliśmy książkę pt. „Mam sześć lat” i tam był m. in . wierszyk „mama rak tata rak, a tam rośnie tata rak”, który też pisaliśmy – z takim poziomem teraz dzieci kończą pierwszą klasę podstawówki.
Jakby nie patrzeć dzieci z okresu przejściowego (siedmiolatki posłane do szkoły według nowej podstawy) straciły rok.
Ja żałuję, że nie posłałam syna wcześniej bo widzę, że te trzy lata zwyczajnie go rozleniwiły . Wszystko jest łatwe i proste, nudzi się bo Pani ciągle powtarza to samo (według niego) Np. wyczaił, że nie ma co się zgłaszać jak się coś zrobi wcześniej, bo zamiast innego zadania dostaje …. rysunek do pokolorowania na zajęciach zintegrowanych i na angielskim to samo - jak zrobiłeś zadanie to pokoloruj postaci w ćwiczeniu. :roll: Jak dziecko nie nauczy się w pierwszych latach, że do nauki trzeba się przyłożyć, że nie wszystko samo wchodzi do głowy i jest takie proste, to potem będzie problem.

Córka w przyszłym roku (2014) pójdzie do pierwszej klasy jako sześciolatek obowiązkowo, ale i tak bym ją posłała wcześniej gdyby był wybór. Ona już ma „spakowany” plecak, książki „odrabia lekcje” razem z bratem, i mówi „Mamo, a Pani nam w kółko pokazuje tylko 3 literki a,b,c – ale żal” –tekst oryginalny :lol:

Jeszcze kwestia niedostosowania społecznego – właśnie dlatego nie brałam pod uwagę wcześniejszego posłania syna do pierwszej klasy, że jest nieśmiały, nie chce chodzić do przedszkola, słabo nawiązuje kontakty – czyli jakiś taki niedostosowany. Zerówka to była tragedia – tak strasznie nie chciał chodzić, na siłę go prowadzaliśmy z płaczem i krzykami. Więc oczywiście sądziliśmy, że takie dziecko nie ma szans by iść do szkoły. Gdy poszedł do pierwszej klasy wszystko minęło jak ręką odjął!!! (choć i tak znalazł się w innej klasie niż dwaj ulubieni koledzy z przedszkola). Co się okazało- jemu się zwyczajnie nudziło w tym przedszkolu!!! W szkole były cztery lekcje z czego jedna dziennie to w-f albo zabawy w specjalnej „zabawowni” dla pierwszaków, potem świetlica ( rodzic decyduje czy dziecko ma odrobić lekcje, wtedy pani świetliczanka pilnuje takie dzieci). Uwierzcie mi niewiele to się różni od przedszkola, a jednak bardziej rozwijające dla dziecka niż siedzenie w jednej sali z Panią w przedszkolu.

Weź jeszcze pod uwagę, że dziewczynki na ogół szybciej dojrzewają emocjonalnie i bardziej chcą i starają się ładnie pisać, nauczyć się, pokazać że potrafią.
I druga rzecz – gdy pójdzie do szkoły jako siedmiolatek będzie miała pewnie połowę klasy sześciolatków i Pani dostosuje poziom do nich, a on będzie za niski dla siedmiolatka normalnie rozgarniętego. A z obserwacji poczynionych w całym mym życiu widzę, że więcej szkody może wyrządzić zbyt niski poziom wymagań niż zbyt wysoki :idea:

Oczywiście to jest moje zdanie, każdy robi jak chce. :)
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 10.03.2013 11:23

Prawidłowo rozwinięty sześciolatek , szczególnie w sferze emocjonalnej i społecznej , poradzi sobie bez problemu w szkole. Mówię to z całym przekonaniem jako nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej i wychowania przedszkolnego .
[u]Decyzja zawsze należy do rodzica[/u] , ale warto zorientować się:
1. jak przygotowana na przyjęcie sześciolatków jest szkoła w której pociecha ma się uczyć?
2. czy uda się utworzyć w szkole klasę tylko z sześciolatków?- jeżeli tak to super
3. co oprócz nauki ma w ofercie placówka?
4. popytać rodziców sześciolatków ,którzy poszli do tej szkoły w latach poprzednich?
5. skonsultować się z nauczycielami przedszkola ,psychologiem , zapoznać się z diagnozą dziecka
Rodzic sześciolatka może zapisać dziecko do przedszkola , a decyzję o posłaniu do szkoły podjąć nawet w sierpniu , także czasu jeszcze trochę jest. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.03.2013 11:27

Poszedłem do szkoły jako sześciolatek. Nie mam z tym wydarzeniem, żadnych traumatycznych wspomnień.
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 10.03.2013 14:15

Również poszedłem do szkoły w wieku 6 lat. I dobrze mi z tym.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.03.2013 16:26

Ja poszłam do szkoły jako 7 latka. I dobrze mi z tym.

Moja też pójdzie jako prawie siedmiolatka. Zostawiam ją w przedszkolnej zerówce.
sharky kiepskie mieliście to przedszkole. Julia ani razu nie wróciła z przedszkola i nie powiedziała, że się nudziła. Panie nie trzymają się sztywno programu, dzieci wiele uczą się przez zabawę. Julia zna litery, cyfry do 20, do 10 z pomocą paluszków liczy bezbłędnie, po angielsku nawet lepiej niż po polsku :) A nie jest w zerówce.
Na dzień dzisiejszy zostaje w przedszkolu. Mam czas na podjęcie decyzji do 18 marca, wówczas trzeba złożyć papiery do szkół.

Czy jutro zdania nie zmienię nie wiem....tylko krowa poglądów nie zmienia. Ale problemem niewątpliwym jest szkoła, która zupełnie mi nie odpowiada i nie chciałabym żeby Julia tam chodziła. Drzwi otwarte jak wspominałam nie rozwiały moich wątpliwości, co więcej jeszcze bardziej przekonały mnie do moich racji. Na szukanie nowej szkoły nie bardzo jest czas.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 10.03.2013 18:17

Aldonka napisał(a):Na dzień dzisiejszy zostaje w przedszkolu. Mam czas na podjęcie decyzji do 18 marca, wówczas trzeba złożyć papiery do szkół.

Tak jak pisałam czasu masz dużo , jeżeli to szkoła rejonowa , a sadzę , że tak ,zgłaszasz telefonicznie lub osobiście dziecko do szkoły . Rejestracja i zapisy do przedszkoli ruszają w kwietniu , możesz zapisać dziecko do przedszkola , a ostateczną decyzję podjąć w sierpniu.
W mojej klasie , rodzice zdecydowali się pod koniec sierpnia , dziewczynka poszła do szkoły , a w przedszkolu zwolniła miejsce i nie ma problemu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone