Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków d

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.03.2013 21:52

Pani Minister z gospodarską wizytą we wrocławskiej podstawówce czyli jak przekonać opinię publiczną do idei sześciolatka w szkole. Klasyczna pokazówka.

Ja poszłam do szkoły mając siedem lat. Potrafiąc czytać, pisać i liczyć. Wynudziłam się tam przez pierwsze dwa lata nieziemsko. Nie lubiałam szkoły, nie potrafiłam zrozumieć np. po co mam pisać całę linijkę literki "a" czy "b", skoro już to potrafię. Nie mam jednak z tego powodu żadnej traumy.
To, że dziecko pójdzie do szkoły z umiejętnością czytania i pisania nie znaczy, że przez ten rok w pierwszej klasie nie będzie się rozwijać. Bo czy rozwój intelektualny pierwszoklasisty polegać ma wyłącznie na opanowaniu alfabetu i liczenia do stu? Tu jest właśnie pole do popisu dla rodziców i opiekunów. Pokaż dziecku mapę, atlas, zaprowadź do biblioteki, na zajęcia plastyczne. Możliwości jest mnóstwo.
Ktoś napisał, że posłanie dziecka do szkoły rok później jest niczym innym jak zafundowaniem sobie dodatkowego roku laby. Bzdura. Pracować z dzieckiem można niezależnie od obowiązku szkolnego. To tylko kwestia chęci dziecka i rodzica.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 22:27

marze_na napisał(a): Ktoś napisał, że posłanie dziecka do szkoły rok później jest niczym innym jak zafundowaniem sobie dodatkowego roku laby. Bzdura.

To nie było złośliwe, ja to tak odczułam - zanim syn poszedł do szkoły miałam luz, potem zaczęły się dla mnie obowiązki. Dla niego też, ale on się mniej przejmuje czy dostanie piątkę czy nie, czy ma czystą koszulę, kredki zastrugane, klej nie wyschnięty, trampki poszarpane, mundurek poplamiony, kanapkę na zeszycie rozpaćkaną itp. :lol:

marze_na napisał(a): Pracować z dzieckiem można niezależnie od obowiązku szkolnego. To tylko kwestia chęci dziecka i rodzica.Tu jest właśnie pole do popisu dla rodziców i opiekunów. Pokaż dziecku mapę, atlas, zaprowadź do biblioteki, na zajęcia plastyczne. Możliwości jest mnóstwo.

Czyli nie posyłać do szkoły tylko kształcić w domu i na zajęciach dodatkowych? :lol:
A do pracy kiedy...? :lol: żeby na te wszystkie dodatkowe zajęcia zarobić?
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 22:35

marze_na napisał(a):Pani Minister z gospodarską wizytą we wrocławskiej podstawówce czyli jak przekonać opinię publiczną do idei sześciolatka w szkole. Klasyczna pokazówka.

Faktycznie żenada taka organizacja, ale... już widzę jak mój syn się przejmuje i płacze z tego powodu, że nie zobaczył jakiejś pani Szumilas :lol: :lol: :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.03.2013 22:56

sharky napisał(a):
marze_na napisał(a): Pracować z dzieckiem można niezależnie od obowiązku szkolnego. To tylko kwestia chęci dziecka i rodzica.Tu jest właśnie pole do popisu dla rodziców i opiekunów. Pokaż dziecku mapę, atlas, zaprowadź do biblioteki, na zajęcia plastyczne. Możliwości jest mnóstwo.

Czyli nie posyłać do szkoły tylko kształcić w domu i na zajęciach dodatkowych? :lol:

Nie kształcić, a rozwijać zainteresowania. Sorry, ale szkoła i tak tego za Ciebie nie zrobi.
I nie trzeba mieć worka pieniędzy.
Poprostu nie przekonuje mnie argument, że
sharky napisał(a):Jakby nie patrzeć dzieci z okresu przejściowego (siedmiolatki posłane do szkoły według nowej podstawy) straciły rok.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 23:03

marze_na napisał(a):Poprostu nie przekonuje mnie argument, że
sharky napisał(a):Jakby nie patrzeć dzieci z okresu przejściowego (siedmiolatki posłane do szkoły według nowej podstawy) straciły rok.

Ja mam na to dowód chodzący w domu. :lol:
Po za tym poczytaj sobie podstawy programowe zerówki i pierwszej klasy.

Zanim syn poszedł do szkoły byłam przeciwna zdecydowanie posyłaniu sześciolatków do szkoły - dlatego też nie posłałam syna i nawet odradziłam kuzynce, która ma w tym samym wieku dziecko. Już w pierwszej klasie obie żałowałyśmy widząc jaki jest poziom ...

marze_na napisał(a):
sharky napisał(a):

Nie kształcić, a rozwijać zainteresowania. Sorry, ale szkoła i tak tego za Ciebie nie zrobi.

I tu jesteś w błędzie - trzeba mieć czas i pieniądze - nikt ci za darmo dziecka nie nauczy tańca, śpiewu, karate, gry na gitarze,języków, jazdy na nartach, jazdy konnej - a ja tego wszystkiego nie umiem więc nie nauczę. :D :D :D :D

Nie pisałam nigdzie, że oczekuję od szkoły rozwijania zainteresowań - chociaż tak pomarzyć to można by :lol:
Sprzeczne wydaje mi się jednak w Twojej wypowiedzi, żeby z jednej strony rozwijać jego zainteresowania, a z drugiej opóźniać jego start w szkole, choćby się miało nudzić.
Ostatnio edytowano 10.03.2013 23:20 przez sharky, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.03.2013 23:04

marze_na napisał(a):Nie kształcić, a rozwijać zainteresowania. Sorry, ale szkoła i tak tego za Ciebie nie zrobi.

Podoba mi się tok Twojego myślenia :idea: :lol:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.03.2013 23:18

sharky napisał(a):Ja mam na to dowód chodzący w domu. :lol:

To się nie przekonamy, bo ja sama jestem chodzącym dowodem na coś kompletnie odwrotnego.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 23:27

marze_na napisał(a):
sharky napisał(a):Ja mam na to dowód chodzący w domu. :lol:

To się nie przekonamy, bo ja sama jestem chodzącym dowodem na coś kompletnie odwrotnego.

To znaczy na co, bo już się pogubiłam? Poszłaś do szkoły teraz jako sześciolatek? :lol:

Wyraziłam swoje zdanie na temat tego czy warto posłać sześciolatka do szkoły czy nie przy obecnej reformie (mając doświadczenie w tym temacie ) a dowiaduję się,że oczekuję rozwijania zainteresowań moich dzieci przez szkołę. :idea: :lol:
Może jesteś innego zdania, ale nie przypisuj mi czegoś czego nie piszę. Nie obraź się, ale nie masz dzieci w wieku szkolnym i nie wiesz ile czasu zajmuje odrabianie z nimi lekcji i czego dokładnie się uczą :idea:
:roll:
Chciałabym usłyszeć argumenty rodzica, który posłał do szkoły sześciolatka t e r a z (w XXI wieku :lol: ) według nowego programu i jest niezadowolony. Bo ja znam tylko zadowolonych rodziców sześciolatków. Sama ciekawa jestem jak dużo tych sześciolatków sobie nie radzi.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 11.03.2013 15:32

Dziołchy kochane! Nie kłóćta się z powodu innego postrzegania tego pogiętego systemu oświaty w tym dziwnym kraju.
Trzeba brać poprawkę na wiele spraw- przede wszystkim na decyzje półgłówków, którzy (albo które) zostają ministrami od oświaty albo tworzą program nauczania.
Mieliśmy już szurniętych nawiedzonych, którzy bali się wpisać w treść podręczników słowo "prezerwatywa", potem był taki jeden głąb co się pomylił o kilkanaście (czy nawet więcej) milionów zł w budżecie oświaty, dalej w podręcznikach są ewidentne błędy i nonsensy- takie że dorosły sobie łamie głowę nad rozwiązaniem, a zatem nigdy nic w tej dziedzinie nie jest doskonałe tak jak i nie ma modelu wychowania doskonałego ani nauczania doskonałego. Wszystko trzeba dopasować do swoich możliwości (czasowych, finansowych, edukacyjnych itd), okoliczności rodzinnych, zakresu zainteresowań dziecka i nawet do poziomu szkoły oraz tego jak podchodzą do nauki nauczyciele- a podchodzą bardzo różnie, jedni bezdusznie odwalają program, żeby nikt im nie zarzucił że się nie wywiązują ale mają gdzieś poziom w klasie i jakość nauczania a inni z kolei traktują wszystkie dzieci jak przyszłych inżynierów ze ścisłymi umysłami... :roll: :roll: :twisted: :lol: :wink:

Każdy ma inne podejście, inne warunki.
Nie ma się co spierać. :wink:

Co do szkolnych "wcześniaków" to często problemem jest nie różnica w poziomach, ale różnica w podejściu dzieci starszych do tego "smarkatszego". Bywa pupilkiem do popychania, bywa "głupim Jasiem" co na pewno nie jest odbiciem jego wiedzy i możliwości.
Dzieci szybko przyswajają rzeczy nowe. Nawet gdy nie zostaną im dobrze podane.
Omnibusami być nie muszą, niektóre zainteresowania budzą się w nich później.
Grunt żeby gry komputerowe nie wyparły z nich chęci poznania nowego i chęci rozwijania się... :wink:
Dzisiaj to jest częsty problem a nie same możliwości dziecka- czy to równolatka czy młodszego rocznika w klasie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.03.2013 07:46

Nie wygląda to dobrze.
http://www.rp.pl/artykul/10,989096-Szyb ... ywaja.html

Mam dzieci w wieku szkolnym, chodzę na wywiadówki, rozmawiam z nauczycielami i rodzicami - wniosek?
Jestem przeciwny tej reformie.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 12.03.2013 17:11

USTAWA z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty.

Art. 16.
3. W przypadkach uzasadnionych ważnymi przyczynami rozpoczęcie spełniania przez dziecko obowiązku szkolnego może być odroczone, nie dłużej jednak niż o jeden rok.
4. Decyzję w sprawie odroczenia obowiązku szkolnego podejmuje dyrektor publicznej szkoły podstawowej, w obwodzie której dziecko mieszka, po zasięgnięciu opinii publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej.

To działa w obie strony - kto uważa, że ma rozgarnięte dziecko posyła wcześniej, a kto uważa, że dziecko nie da rady z jakichś powodów , posyła je później niż ustawa narzuca - w obu przypadkach opinia poradni p-p potrzebna.

Wniosek - komu nie pasuje reforma, niech załatwi dziecku opinię i pośle je po staremu. Wtedy dziecko będzie siedmiolatkiem w grupie sześciolatków, osiągnie lepsze wyniki i na pewno będzie kiedyś rodzicom wdzięczne, że podarowali mu ten rok dzieciństwa :wink: :lol:
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 12.03.2013 17:31

Jacek S napisał(a):Nie wygląda to dobrze.
http://www.rp.pl/artykul/10,989096-Szyb ... ywaja.html

....Jak to wygląda w praktyce, sprawdzili prof. Roman Dolata oraz dr Artur Pokropek z IBE. Porównali wyniki otrzymywane przez uczniów na sprawdzianie szóstoklasisty oraz egzaminie gimnazjalnym, w zależności od miesiąca ich urodzenia. Efekt ich pracy nie pozostawia złudzeń. Uczniowie urodzeni w styczniu otrzymywali lepsze wyniki niż ich młodsi koledzy z klasy urodzeni w kolejnych miesiącach...........

8O 8O 8O :lol: 8O No to dopiero! :lol:
Czy ktoś z was tak miał w klasie, że ci ze stycznia uczyli się najlepiej , ci z lipca średnio, a ci z grudnia kiepsko?!?!
To by pani nie musiała sprawdzianów sprawdzać - od razu styczniowym i lutowym szóstki; marzec, kwiecień - piątki itd. :lol: :lol: :lol:

Nowy sposób na zdolne dziecko - urodzić je w styczniu!

W przypadku sprawdzianu szóstoklasisty różnice te wynoszą od 2,5 do 2,9 punktu, a przy egzaminie gimnazjalnym od 
1 do 1,5 punktu.
A z drugiej strony na egzaminie gimnazjalnym można zdobyć 150 punktów (po 50 za część). Czy 1.5 punktu różnicy między dziećmi urodzonymi w styczniu a grudniu to jest jakiś powód do rozpaczy :?:
Chyba, że to co miesiąc spada o 1,5 :roll: :?:
Ostatnio edytowano 12.03.2013 17:52 przez sharky, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2013 17:35

sharky napisał(a): urodzić je w styczniu!

Niczym ja :mrgreen:
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 12.03.2013 17:54

Bocian napisał(a):

Skazany na sukces :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2013 19:29

sharky napisał(a):
Bocian napisał(a):

Skazany na sukces :wink:

Naravno :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone