Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków d

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.03.2013 18:30

Aldonka napisał(a):Ja poszłam do szkoły jako 7 latka. I dobrze mi z tym.

Tyle, że protest nie tyczy się 7mio latków a upatruje się problemu w 6cio latkach. 7mio latek to norma a w 6cio latku upatruje się buk wi czego :)
Aldonka, byłaś w szkole jako 7mi latka i dobrze ci z tym, nie wiesz czy byłoby ci dobrze jako 6cio latce. Jest taka szansa. Ja byłem, więc wiem o czym mówię :oczko_usmiech:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.03.2013 18:39

Wiele zależy od przedszkola i zerówki.
Jeżeli tam się nic lub niewiele działo, to dziecko będzie odstawało i to mocno. Dochodzi strona fizyczna, mentalna, emocjonalna, zwłaszcza tych urodzonych w końcówce danego roku. Wtedy mamy prawie do czynienia z 5-latkiem.
Relacje mam z pierwszej ręki, jak się z takimi przypadkami Ktoś pałuje a dodatkowo rodzice mają w doopie sytuacje.
Fajnie było we wrześniu, a dzisiaj kanał i zwalanie problemu na barki szkoły.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 18:50

Aldonka napisał(a):sharky kiepskie mieliście to przedszkole.

Nie przedszkole tu jest problemem. Mamy świetne przedszkole, tylko że ministerstwo funduje nam takie nieprzemyślane reformy. Panie muszą się dostosować do wymagań.

Aldonka napisał(a): Panie nie trzymają się sztywno programu, dzieci wiele uczą się przez zabawę. Julia zna litery, cyfry do 20, do 10 z pomocą paluszków liczy bezbłędnie, po angielsku nawet lepiej niż po polsku :) A nie jest w zerówce.

No i pięknie, zdolne dziecko, ale o to właśnie chodzi, że choćby nauczyły ją Panie przez te półtora roku (do przyszłego września) pisać i czytać po polsku i angielsku, mnożyć i dzielić do stu i wszystkich stolic Europy :wink: to i tak w pierwszej klasie zacznie wszystko od początku od pisania literki O o i dodawania 1+1 :-D bo taki jest program!!!
Szkoła teraz startuje od niższego poziomu niż dawniej - w tym sens.

Według starego systemu Twoja córka we wrześniu 2013 poszłaby do zerówki jako sześciolatek i uczyła się materiału zerówki. = Według nowego systemu Twoja córka powinna pójść we wrześniu 2013 do pierwszej klasy jako sześciolatek i uczyć się tego samego materiału który był kiedyś w zerówce.

Ty chcesz ją posłać za rok we wrześniu 2014 (bo masz do tego prawo) - tym samym opóźniasz jej naukę o rok w stosunku tego co było kiedyś - siedmiolatek będzie się uczył tego co sześciolatek dawniej.

Właśnie tego ludzie w tej reformie nie łapią:-) ja też za póżno przy pierwszym dziecku się zorientowałam.

Twój wybór oczywiście.

Ale dobra rada która padła tu już wcześniej: popytaj rodziców sześciolatków ze szkoły, do której chcesz posłać córkę i wtedy będziesz wiedzieć jak sobie radzą.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.03.2013 18:54

sharky napisał(a):Szkoła teraz startuje od niższego poziomu niż dawniej - w tym sens.

Ha, ha...
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 19:06

FUX napisał(a):
sharky napisał(a):Szkoła teraz startuje od niższego poziomu niż dawniej - w tym sens.

Ha, ha...

:?:
Pierwsza klasa jest w zasadzie dawniejszą zerówką, o to mi chodzi. Co w tym śmiesznego?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.03.2013 19:28

To, że się mylisz. Jest dokładnie odwrotnie.

Dzieciaki przychodzą do pierwszej klasy „surowe" z przedszkola. Dlatego nauczyciele się pałują w pierwszej klasie, aby nadrobić braki z przedszkola i zerówki. To jest lenistwo osób, które zamiast dzieci przysposobić do obowiązków szkolnych, rzucają klocki i maja wszystko w tyle.
Amen.

P.S. Oczywiście są wyjątki, które nie potwierdzają reguły... :wink:
P.S. II Jeżeli Twoje/Wasze dziecko zna litery, cyfry, etc. to chwała mu za to, lecz pytanie, jak sprawa wygląda w innych aspektach... :papa:

EOT.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 19:44

FUX napisał(a):To, że się mylisz. Jest dokładnie odwrotnie.

Dzieciaki przychodzą do pierwszej klasy „surowe" z przedszkola. Dlatego nauczyciele się pałują w pierwszej klasie, aby nadrobić braki z przedszkola i zerówki. To jest lenistwo osób, które zamiast dzieci przysposobić do obowiązków szkolnych, rzucają klocki i maja wszystko w tyle.
Amen.

Przedszkole poniżej piątego roku życia nie jest obowiązkowe, są dzieci które do niego nie chodzą więc jak mogą mieć braki? W czym?

Tu jest podstawa programowa wychowania przedszkolnego czyli potocznie zwanej zerówki, dla pięciolatków (która może być w szkole albo w przedszkolu).
Pani ma zrobić z dzieckiem tyle ile w podstawie, nie może uczyć więcej, bo co będzie robiło dziecko w pierwszej klasie jak już nauczy się wcześniej? To nie jest lenistwo pań w przedszkolu - taki jest program.
Ostatnio edytowano 10.03.2013 19:51 przez sharky, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.03.2013 19:50

Bocian napisał(a):
Aldonka napisał(a):Ja poszłam do szkoły jako 7 latka. I dobrze mi z tym.

Tyle, że protest nie tyczy się 7mio latków a upatruje się problemu w 6cio latkach. 7mio latek to norma a w 6cio latku upatruje się buk wi czego :)
Aldonka, byłaś w szkole jako 7mi latka i dobrze ci z tym, nie wiesz czy byłoby ci dobrze jako 6cio latce. Jest taka szansa. Ja byłem, więc wiem o czym mówię :oczko_usmiech:

Wiem, wiem. Ja tego nie neguję, to była taka kontra do Waszych stwierdzeń :D

sharky napisał(a):Ty chcesz ją posłać za rok we wrześniu 2014 (bo masz do tego prawo) - tym samym opóźniasz jej naukę o rok

Za to podaruję jej rok więcej beztroski. Jeszcze dość się w swoim życiu uczyć będzie....no chyba że nie, ale tego nie zakładam :D

Rozmawiałam dzisiaj z kilkoma osobami i prawda jest taka, że ile ludzi tyle opinii. Dwie mamy, obie dały córkę i syna do szkoły jako 6 latki, jedna żałuje, druga chwali. Nie ma chyba złotego środka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.03.2013 19:54

Aldonka napisał(a):Za to podaruję jej rok więcej beztroski.

Czego w swoim , miejmy nadzieje , stuletnim życiu, nie odczuje :oczko_usmiech:
Aldonka napisał(a): Jeszcze dość się w swoim życiu uczyć będzie....no chyba że nie, ale tego nie zakładam :D

Buk wie, co będzie robić... :roll:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.03.2013 19:56

sharky napisał(a):Tu jest podstawa programowa wychowania przedszkolnego czyli potocznie zwanej zerówki, dla pięciolatków (która może być w szkole albo w przedszkolu).

Dla pięciolatków? W zerówce są sześciolatki, przynajmniej u nas. Gdyby pięciolatki miały być w zerówce to moje dziecko właśnie ową zerówkę powinno kończyć.

Ja mam jeszcze jeden powód na plus dla zostawienia w przedszkolu. W przyszłym roku będziemy zmieniać miejsce zamieszkania. Nie wyobrażam sobie zmieniać Julii szkoły po roku. W przyszłym pójdzie do nowej szkoły, w nowym miejscu.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 19:57

Aldonka napisał(a):Za to podaruję jej rok więcej beztroski.

A na pewno sobie :lol: , bo to jednak dla rodzica też jest obowiązek codziennie dopilnować czy odrobione, spakowane, ubrania przygotowane itp.

Tak, przy pierwszym dziecku to faktycznie jest najważniejszy argument - rok dłużej luzu dla rodzica :lol: :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.03.2013 20:00

Bocian napisał(a):Czego w swoim , miejmy nadzieje , stuletnim życiu, nie odczuje :oczko_usmiech:

Zapewne, jak tego, że w swoim, miejmy nadzieję, stuletnim życiu, nie odczuje że poszła w swoim czasie do szkoły, a nie rok wcześniej.

Nie oszukujmy się, wprowadzona reforma szkolnictwa w dupie ma dobro naszych dzieci. Nikt, kto to ustalał o dzieciach akurat nie myślał, a jedynie o tym, że rzesz populacji zacznie wcześniej pracować na ZUS, KRUS i inne.
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 10.03.2013 20:03

Aldonka napisał(a):
sharky napisał(a):Tu jest podstawa programowa wychowania przedszkolnego czyli potocznie zwanej zerówki, dla pięciolatków (która może być w szkole albo w przedszkolu).

Dla pięciolatków? W zerówce są sześciolatki, przynajmniej u nas. Gdyby pięciolatki miały być w zerówce to moje dziecko właśnie ową zerówkę powinno kończyć.

Wg nowego programu sześciolatki idą do I klasy, a pięciolatki do zerówki - to chyba logiczne. Rodzice, którzy chcą posłać do szkoły dziecko wcześniej to i do zerówki wcześniej posyłają. U nas w zerówkach szkolnych i przedszkolnych jest pół na pół pięcio i sześciolatków.

Teraz jest okres przejściowy, gdy rodzice mogą decydować - stąd całe zamieszanie, ale od 2014 wszystko będzie jednakowo - 5 lat zerówka, 6 lat I klasa.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 10.03.2013 20:12

Mój młody we wrześniu 2014 ma wystartować w szkole jako sześciolatek. Mam nadzieję że do tego czasu program zostanie po raz kolejny odroczony...Orientowałem się w naszej rejonówce i sąsiednich szkołach i nie wygląda to ciekawie - molochy, maluchy od razu chodzą na zmiany (rano/popołudnie), generalnie koszmar dla rodzica. Dlatego zacząłem się rozglądać za jakąś szkołą inną niż normalna publiczna.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.03.2013 21:11

sharky o tyle to dziwne, że u nas w zerówkach nie ma ani jednego pięciolatka. Pięciolatki to grupa mojej Julki, zerówka była jeszcze nad nimi. Od września będzie tak jak Ty mówisz, ale póki co u nas to co mówisz to abstrakcja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone