Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 01.10.2008 17:03

Mam prośbę, zerknijcie na podany przeze mnie link i poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do szkoły. Problem powinien zainteresować zwłaszcza tych, którzy mają dzieciątka poniżej rocznika 2002. Ale nie tylko, bo pokłosie, tej wprowadzanej na wariackich papierach reformy, zbierać będzie za parę lat, całe społeczeństwo :(
Pozdrawiam i dziękuję - Yaro

http://www.ratujmaluchy.pl
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 01.10.2008 18:43

Jeżeli szkoła będzie u nas taka jaka jest to jestem przeciwna posyłaniu 6 latków do szkoły.Przedszkole jest bardziej przyjazne dla dziecka i w ogóle chyba dla wszystkich nawet dorosłych.Zwłaszcza jest to niesprawiedliwe dla dzieciaków urodzonych pod koniec roku.W tym okresie parę miesięcy życia to czasem przepaść.Przecież nawet u 7 latków nie ma w 100 procentach dojrzałości szkolnej ,a co dopiero u 5 latków.Bo i tacy urodzeni w listopadzie czy grudniu się zdarzą.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 01.10.2008 18:46

Aha zapomniałabym ,oczywiście,że kliknęlłam i poparłam protest.Pozdrawiam gorąco.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 01.10.2008 19:00

carnivalka napisał(a):Aha zapomniałabym ,oczywiście,że kliknęlłam i poparłam protest.Pozdrawiam gorąco.

Dzięki :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 01.10.2008 19:26

Moi Drodzy.
Ja też mam córeczkę w wieku 5,5 lat. Mieliśmy ogromny dylemat co robić? Czy posłać, czy zostawić w domu? Córcia nadaje się do szkoły, przeszła badania. Ale nie chcę jej skracać dzieciństwa! Ma jeszcze czas na wkraczania w obowiązki. Nie wierze, ze przez rok przygotują szkoły. Takie dzieciątka nie mogą siedzieć przez 45 min. w ławce! A place zabaw? w szkołach raczej nie ma. W przedszkolach mają 3x dziennie posiłki. Nie wszystkie szkoły mają nawet stołówki.
Protest już dawno poparłam, tylko boję się, że nie przekonamy p. Hall :-(
Pozdrawiam wszystkich Rodziców.
Ostatnio edytowano 01.10.2008 19:48 przez Ania W, łącznie edytowano 1 raz
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 01.10.2008 19:27

prawie cała Europa zaczyna naukę od 6 lat, więc dlaczego nasze dzieci mają być wyjątkiem
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 01.10.2008 19:34

j23 odpowiedz:
1. A szkoły są na to przygotowane?
2. Wszystkie 6-latki są sobie równe i wysiedzą w ławkach?
3. Czy masz dziecko w tym wieku?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.10.2008 19:56

Jestem zdecydowanie przeciwna posyłaniu 6-latków do szkoły! I mówię to z pozycji nauczyciela. Programy nauczania nie są dostosowane do obniżonego wieku, mimo że zmiany (czyli "obcinanie" treści) trwają. Prowadzi to do obniżenia poziomu absolwentów. Jeśli okres nauki szkolnej nie zostanie wydłużony ( a o ile mi wiadomo, nie ma tego w planach), to o rok młodsi uczniowie będą zdawać maturę. (Egzamin dojrzałości nigdy nie oznaczał pełnej dojrzałości emocjonalnej, teraz nawet się do niej nie zbliży...).
A wymagania na uczelniach wyższych nie zmienia się, mimo, że zredukuje się treści programowe.
W pierwszych klasach szkoły podstawowej przeprowadzane są testy na tzw. dojrzałość szkolną i w ostatnich latach coraz mniejszy procent siedmiolatków ją osiąga, a co dopiero mówić o sześciolatkach!
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.10.2008 20:31

j23 napisał(a):prawie cała Europa zaczyna naukę od 6 lat, więc dlaczego nasze dzieci mają być wyjątkiem

J23
Nie na miejscu jest porównywanie Europy zachodniej do Polski, bo to dwa odrębne światy i dwie rzeczywistości.
Akurat tak się składa, że trochę się orientuję w realiach europejskiego szkolnictwa i pomiędzy tym co oni mają, a tym co jest u nas jest przeogromna przepaść. Poza tym pro liberalne tendencje Zachodu wcale nie muszą być tak wspaniałym przykładem dla naszej dość dobrze przez lata (do nikomu nie potrzebnej reformy) funkcjonującej branży pedagogicznej.
Dowodem na to może być to, iż mamy dziesiątki świetnych i b. cenionych w świecie fachowców w wielu dziedzinach, którzy właśnie dzięki naszemu systemowi nauczania rozwinęli swoje talenty.
Jestem totalnym przeciwnikiem komuny i PRL, ale akurat system edukacyjny mieliśmy (i jeszcze trochę mamy) na dobrym poziomie. I co ważniejsze o wiele bardziej wszechstronne wykształcenie niż na zachodzie. Tzw. współczesny "cywilizowany" świat nastawiony jest obecnie głównie na "produkcję" wysoko wyspecjalizowanych fachowców w jakiejś jednej ściśle określonej dziedzinie, czyli na produkcję "wyrobników", co wcale nie musi być w perspektywie rozwoju cywilizacji i przyszłości ludzkości takie pozytywne.
nie chciałbym tu głosić haseł eurosceptycznych, acz w tej dziedzinie nie koniecznie musimy brać przykład z zachodu.
pzodro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2008 20:53

janniko napisał(a):....Jestem totalnym przeciwnikiem komuny i PRL, ale akurat system edukacyjny mieliśmy (i jeszcze trochę mamy) na dobrym poziomie. I co ważniejsze o wiele bardziej wszechstronne wykształcenie niż na zachodzie. Tzw. współczesny "cywilizowany" świat nastawiony jest obecnie głównie na "produkcję" wysoko wyspecjalizowanych fachowców w jakiejś jednej ściśle określonej dziedzinie, czyli na produkcję "wyrobników", co wcale nie musi być w perspektywie rozwoju cywilizacji i przyszłości ludzkości takie pozytywne.
nie chciałbym tu głosić haseł eurosceptycznych, acz w tej dziedzinie nie koniecznie musimy brać przykład z zachodu....

Janniko - pewnie się zdziwisz ale tu się z Toba zgadzam i to bez żadnego "ale" :wink: :sm:
Ostatnio edytowano 01.10.2008 20:54 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.10.2008 20:54

j23 napisał(a):prawie cała Europa zaczyna naukę od 6 lat, więc dlaczego nasze dzieci mają być wyjątkiem

Właśnie jest u nas znajoma z tych blank fajnych Niemiec i tak się składa, że pracuje właśnie z 6-cio latkami w szkole. Nauka polega na nauce czytania maluchów. To wszystko co jest w tej ichniejszej "1 klasie". Moja mała chodzi do zerówki i tak się składa, że w programie jest nauka czytania, pisania, język angielski i religia dla tych co chcą. Różnica następna, że w ichniejszej "1 klasie" oprócz kilku godzin nauki czytania tygodniowo jest plac zabaw letni, zimowy i w 3 dupy innych atrakcji. W przedszkolu gdzie chodzi córa na podwórku są 2 huśtawki, piaskownica gdzie wieczorami siedzą menele, karuzela, którą sam mam problem zakręcić i trochę zabawek wewnątrz. Do tego dochodzi wykształcenie personelu (znajoma jest z zawodu przedszkolanką i uczy w szkole najmłodszych), którego nie da się uzupełnić w momencie jak ktoś sobie w ministerstwie pierdnie :idea: U nas zawsze biorą się do wszystkiego od dupy strony i potem wychodzi jak jest, że profesor filologii polskiej oblewa maturę z polskiego :? Całe szczęście mojej małej udało się przed reformą (przynajmniej tą) uciec, z czego się cieszę, tym niemniej popieram swój protest rękami i nogami (a parę adresów meilowych mam :D )

Pozdrav Rysio
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 01.10.2008 20:57

Bo nam daleko do Europy :oops:
Choć moje dzieci raczej nauczają to APEL popieram :!:

pozdrav
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.10.2008 06:43

Podpisałem. Zgadzam się całkowicie z protestem.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 02.10.2008 07:05

widzę, że tylko ja jeden jestem za, bo idea jest słuszna, a że polska szkoła jest nie przygotowana to inna sprawa.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 02.10.2008 07:09

Wszystkim dziękuje jeszcze raz, mnie namówiła koleżanka która jest psychologiem w szkole i zna to można powiedzieć z autopsji, zresztą tak jak każdy rodzić który posyła dziecko do pierwszej klasy lub zerówki. Dla dzieci jest to na pewno wielkie przeżycie, a dzieciństwo wspomina się bardzo długo.
Europa ma wiele tych dobry i złych stron, ale nie znaczy że wszystkie mamy wprowadzać u nas. Bo później wspomnimy to nasze przysłowie - "Mądry Polak po szkodzie"
Pozdrav
Ostatnio edytowano 02.10.2008 07:51 przez -Yaro-, łącznie edytowano 2 razy
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone