Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.10.2008 07:25

j23 napisał(a):widzę, że tylko ja jeden jestem za, bo idea jest słuszna, a że polska szkoła jest nie przygotowana to inna sprawa.

Nie byłbym taki pewien czy idea jest słuszna :?

-Yaro- napisał(a):... Dla dzieci jest to na pewno wielkie przeżycie, a dzieciństwo wspomina się bardzo długo.
Europie ma wiele tych dobry i złych stron, ale nie znaczy że wszystkie mamy wprowadzać u nas...

Rozsądnie mówisz, ale uważaj, by nie być posądzonym o eurosceptycyzm... :twisted:

Nie wiem czy tak dobrze na rozwój dziecka wpływ będzie miało oderwanie go od domu rodzinnego na pół dnia (lub więcej) w tak wczesnym wieku?
Od wieków uznawano, iż wiek ok. 7 lat jest najsłuszniejszym do tego, by dziecko uczyć samodzielności i powolutku "odrywać" od cycka domowego.

No, ale Europa jest postępowa i co tam wielowiekowe tradycje!..
Ostatnio edytowano 02.10.2008 07:45 przez janniko, łącznie edytowano 2 razy
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 02.10.2008 07:40

j23 napisał(a):widzę, że tylko ja jeden jestem za, bo idea jest słuszna...

j23, a co takiego jest słusznego w tei ideii :?: Bo cała Europa :?: To nie jest argument...
Nasze dzieci mają w zerówce, to co ma cała Europa w 1 klasie - a myślę, że nawet więcej...
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 02.10.2008 07:44

wszyscy w Europie i USA się mylą, tylko polscy rodzice, którzy nie chcą by ich dzieci wcześniej szły do szkoły mają rację?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.10.2008 07:47

j23 napisał(a):wszyscy w Europie i USA się mylą, tylko polscy rodzice, którzy nie chcą by ich dzieci wcześniej szły do szkoły mają rację?

Oj, J23.. ty paskudny euro-amerykano-filu!

Cosik wydaje mi się, że jeszcze nie masz dzieci.. :D :D :D

mogę pożyczyć na jakiś czas... ale musisz oddać w nie naruszonym stanie..
no i oczywiście za "nie wielką" odpłatnością.. nic nie ma za darmo.. a szczególnie w Europie i USA!
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 02.10.2008 07:53

janniko napisał(a):
j23 napisał(a):wszyscy w Europie i USA się mylą, tylko polscy rodzice, którzy nie chcą by ich dzieci wcześniej szły do szkoły mają rację?

no i oczywiście za "nie wielką" odpłatnością.. nic nie ma za darmo.. a szczególnie w Europie i USA!

Nie pożyczaj bo jeszcze się przyzwyczai i nie odda :D :D :D
Leszek Skupin
Weteran
Re: Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków d

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.10.2008 08:00

-Yaro- napisał(a):...

http://www.ratujmaluchy.pl

Mam 7-latka w drugiej klasie... w listopadzie skończy 8...

Podpisałem :!:

P.S. Niemoże być tak, że dzieci po wyjściu ze szkoły, siedzą po kilka godzin dodatkowo nad odrabianiem lekcji zadanych do domu. Mój syn nie ma czasu, żeby poskładać sobie model samolotu :!: To się w "pale" nie mieści :!: Jestem zdecydowanie przeciwko :!:
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 02.10.2008 08:01

janniko napisał(a):

:lool: :lool: :lool: janniko się popłakałam...ze śmiechu oczywiście :lol: . Lepiej nie pożyczaj, bo jeszcze zepsuje, albo coś...

j23 pytam dlaczego Twoim zdaniem ta idea jest słuszna :?: i nie mów proszę, że wszyscy :roll:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.10.2008 08:04

j23 napisał(a):widzę, że tylko ja jeden jestem za, bo idea jest słuszna, a że polska szkoła jest nie przygotowana to inna sprawa.

Zauważ, że idea socjalizmu również jest słuszna, tylko jakoś w praktyce się nie bardzo sprawdza :wink:

Oczywiście można wprowadzić obowiązek szkolny nawet dla 5-cio latków, nie mając przygotowanego zaplecza i kadry, która tymi dziećmi się zajmie . Za kilka lat, choć i już dziś problem występuje, bardzo poszukiwanym zawodem będzie psycholog dziecięcy, przybędzie sfrustrowanych belfrów i rodziców a poradnie psychologiczne zaczną pękać w szwach. Eksperymenty na dzieciach, to w sumie dobry pomysł. Przecież taki 5-cio czy 6-cio latek, nie pojedzie pod ministerstwo do Warszawy a i strajk dzieciakom będzie ciężko zorganizować 8)
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 02.10.2008 09:41

Mam 2 synów w wieku 18 i 11 lat więc już to przerabiałem, mogę mieć inne zdanie i Wy i po to strajkowałem w latach 80-tych, żeby każdy mógł mówić co mu się podoba, osobiste wycieczki uważam nie na miejscu,
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 02.10.2008 10:19

Mam córcię z rocznika 2003. Pomysły z sześciolatkami do szkoły uważam za beznadziejne, bo nie wierzę:
- w merytoryczne przygotowanie nauczycieli
- w zapleczowe przygotowanie obiektów,
- w "równą" emocjonalną dojrzałość dzieci,
- w kompetencje jakiekolwiek mądrej bandy rządzącej... - wykazuję skrajny brak zaufania w tej kwestii niestety.
Podpisałam już dawno. Z przerażeniem myślę jednak, czy to coś da...
Pozdrawiam.
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 02.10.2008 10:27

ninaa napisał(a):Mam córcię z rocznika 2003. Pomysły z sześciolatkami do szkoły uważam za beznadziejne, bo nie wierzę:
.

tu obrażasz nauczycieli, tak jak pracują nauczyciele w klasach 1-3 to nikt nigdy już później nie pracuje, b. rzadko się zdarzają dzieci, które nie lubią swoich"pań", jest to naprawdę ciężka harówka, moja żona jest nauczycielem, i widzę jak po pracy wraca zmęczona, a materiał ludzki jest bardzo różny, dzieci z różnymi problemami i b. roszczeniowi rodzice.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 02.10.2008 10:32

ninaa ja też zastanawiam się czy to coś da? Ale jeszcze wierzę (naiwnie), że wybrańcy narodu posłuchają... :wink:
A pamiętacie jak 37 lat temu próbowali wprowadzać na wzór ZSRR dziesięciolatki? Programy napisane, podręczniki wydrukowane i pomysł nie wypalił! Oj biedna ta nasza edukacja. Czy muszą być jakieś eksperymenty? I to kosztem naszych pociech....
Jednak pożyjemy i zobaczymy co dalej :idea:
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 02.10.2008 11:30

j23 napisał(a):
ninaa napisał(a):Mam córcię z rocznika 2003. Pomysły z sześciolatkami do szkoły uważam za beznadziejne, bo nie wierzę:
.

tu obrażasz nauczycieli, tak jak pracują nauczyciele w klasach 1-3 to nikt nigdy już później nie pracuje, b. rzadko się zdarzają dzieci, które nie lubią swoich"pań", jest to naprawdę ciężka harówka, moja żona jest nauczycielem, i widzę jak po pracy wraca zmęczona, a materiał ludzki jest bardzo różny, dzieci z różnymi problemami i b. roszczeniowi rodzice.

Nie obrażam. W sensie - nie chcę nikogo obrazić, znam nauczycieli z pasją !
Ale mam świadomość "przeładowań" programowych, organizacji pracy w ogóle, a największe moje zastrzeżenia budzi ogarnięcie "indywidualności" każdego dziecka. Tym dzieciaczkom małym trzeba dać więcej czasu, więcej swobody, więcej ciepła itd. Nie jestem wcale zwolenniczką chowania "ciepłych klusek", ale jednak wolę dać im start "łatwiejszy", niż "trudniejszy". Co jest złego w obecnej zerówce...?
Krew mnie zalewa, kiedy widzę tą odgórna decyzyjność..., od formalności opiekuńczych nad dzieckiem, po mądre decyzje dotyczące szkolnych mundurków ! Decyzje, które ktoś sobie podejmuje a później kierowane są prosto o śmietnika.., bo "w praniu" się nie sprawdzają. To po diabła te decyzje..? Czy szkoły mają kasę na remonty sal...? Znam rodziców, którzy przyprowadziwszy swoje dzieci do I klasy na początek biorą się za malowanie ścian w sali, zakup krzesełek i ławek ! I wcale sami się do tego nie rwą, ale szkoła delikatnie proponuje, ze można.. Te ogromniaste rządowe pieniążki niech lepiej dofinansują szkoły w ramach potrzeb biezących, a nie skupiają się na organizacji nowości !
A ja niestety nie wierzę w reformę przygotowaną z głową. Niestety nie ufam...
Najlepiej jest porządkować rzeczywistość wymyślaniem nowości. Taak... :twisted:
ninaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ninaa » 06.10.2008 12:40

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.10.2008 13:02

Ninaa, sprawdź ten link, bo przynajmniej u mnie nie działa, nie otwiera się. Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone