Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 06.10.2008 18:37

Z tego co pamiętam, pobierając nauki w "szkołach podstawowych :wink: " do 3 klasy włącznie to była zabawa. W piewszej klasie był Falski... w 3 klasie zdaje się zaliczałem tabliczkę mnożenia do 100.

Jak widzę czego wymaga się dzisiaj od 1-klasistów to mnie nerwa bierze :evil: Jak bym mógł to bym parę tyłków skopał...

Nikt mnie nie przekona, że po reformie od 6 latków wymagano by mniej...

Wiem, Pani Minister zapewnia, że... ale ja - nie wiedzieć czemu - jakoś qrka jej nie wierzę... Kazik z "Kultem" kiedyś wyjaśnił dlaczego :wink:

Moje dziewczynki nie pójdą do szkoły w wieku 6 lat bez wzgłedu na to jaka wtedy będzie obowiązywała ustawa. Amen.

PZDR
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 07.10.2008 08:31

Sławomir Wocial napisał(a):
Np. Finlandia, ktora ma chyba najlepszy system w Europie (w.g rankingow PISA, tamtejsi uczniowe regularnie wygrywaja miedzynarodowe testy) nauka zaczyna sie od

SIODMEGO ROKU ZYCIA.

Szkoda, że nie podałeś , że Polska jest na 23 miejscu wg PISA i wyprzedzają nas kraje gdzie do szkoły idą 6-cio latkowie.

I co z tego? Jakie są nakłady na naukę w UK i w Polsce? A jednak Polska jest ledwo dwa miejsca za UK (w 2006). Porównuj kraje o podobnym stopniu rozwoju, na przyklad skandynawskie. I co sie okazuje? Norwegia vs Dania vs Szwecja vs Finlandia. Gdzie znajduja sie w rankingu PISA a kiedy dzieci chodza do szkoly?

Powtarzam pytanie: jeŻeli badania nie dowodzą wpływu wczesniejszego pojscia do szkoly na jakosc edukacji (a nawet czasaim dowodza, ze jest wrecz odwrotnie w przypadku zlego przygotowania szkol), to JAKIE ARGUMENTY sa za posylaniem dzieci do szkol? Po co przeprowadzac wielka reforme, ladowac pieniadze, jezeli skutkie z tego beda dla dzieci dokladnie (w najlepszym razie) ŻADNE?

Dla osób którym nie chciało się czytać cytowanego artykułu: zwracam uwagę, że dzieci z Słowenii, które porównywano z Anglią, szły do szkoły jeszcze w wieku 7 lat. W ciągu pierwszych dwóch lat były gorsze od rówieśników z Anglii, a potem je doganiały i PRZEGANIAŁY.
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 07.10.2008 19:18

Ja mieszkam we Francji gdzie dzieci rozpoczynają naukę w wieku 6 lat i żadnej traumy nikt nie przechodzi.
Brak odpowiedniego przygotowania w szkołach polskich jest na pewno arumentem przeciwko ale....
Moim skromnym zdaniem dzieciom to wychodzi na plus. Przy dobrych układach można taka reformę dostosowujacą szkoły do przyjęcia sześciolatków przeprowadzić w rok. :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.10.2008 19:42

Madeleine napisał(a):... Moim skromnym zdaniem dzieciom to wychodzi na plus...

Madeleine.
Czy mogłabyś skonkretyzować swą wypowiedź. To znaczy, na czym polega ten plus? W jakim sensie dzieciom wychodzi to na plus?

Bo być może wiesz coś (lub zauważasz obserwując dzieci francuskie) czego my nie wiemy?

pzdor
elli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli » 07.10.2008 20:35

Witam , ja protest poparłam , mam już dorosłe dziecko i duże doświadczenie w ,,naszej" oświacie .

Powiem krótko.... jestem na - NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 07.10.2008 22:20

Madeleine ,ale u nas w Polsce w szkołach jest inaczej.Tu od maleńkości dzieciaczki dżwigają kilogramy cięzarów na plecach ,ponieważ w szkołach nie ma miejsca na szafki ,które w Europie są na porządku dziennym.A po drugie nasze przedszkola i i nauczyciele tam pracujący są bardzo dobrze przygotowani do kształcenia sześciolatków.One się uczą przez zabawę,mają przytulne sale ,zaplecze sanitarne,dobre wyżywienie,czysto/sanepid bez przerwy to kontroluje/.Owszem dążenie do Europy ,ale my też mamy dobre rzeczy,których nie musimy się wstydzić.A czy6-latek będzie pobierał wiedzę w przedszkolu,czy w szkole , to myślisz,że będzie ona bardziej utrwalona?Bo ja osobiście w to wątpię.
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 08.10.2008 09:13

Madeleine napisał(a):Moim skromnym zdaniem dzieciom to wychodzi na plus. Przy dobrych układach można taka reformę dostosowujacą szkoły do przyjęcia sześciolatków przeprowadzić w rok. :D

Madelaine, jak wychodzi jak nie wychodzi? Podalem ci link do artykulu, to samo znajdziesz w setkach opracowan, a Ty swoje?

Posylanie 6latkow do szkol NIE MA ZADNEGO POZYTYWNEGO WPLYWU NA EDUKACJE. 2 kraje najwyzej stojace w rankingu PISA (Finlandia i Estonia) posylaja dzieci do szkol w wieku 7 lat.
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 08.10.2008 09:15

carnivalka napisał(a):.A czy6-latek będzie pobierał wiedzę w przedszkolu,czy w szkole , to myślisz,że będzie ona bardziej utrwalona?.

Nikt mnie tutaj nie czyta :(

Przecież podałem wyniki badań, przeprowadzonych w Polsce, finansowanych m.in przez MEN.

Porównano dzieci, które zerówki miały w przedszkolach i te, które zerówki miały w szkołach.

Dzieci z przedszkoli były lepsze __pod każdym względem__ za wyjątkiem sprawności ruchowej.

MEN te dane zignorował.
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 08.10.2008 11:31

Na pewno jest różnica w przygotowaniu warunków dla maluchów między Polską a innymi krajami które z powodzeniem realizują edukację dla sześciolatków.
Ja napisałam tylko że obserwując dzieci francuskie w szkole doszłam do wniosku że rozpoczęcie szkoły w wieku 6 lat usamodzielnia bardziej i tyle.
Wiadoma sprawa że dostosować trzeba wiele rzeczy żeby było można mówić o pozytywach takiej reformy.
I raczej w polskiej edukacji jestem zorientowana gdyż moja córka chodziła cztery lata do szkoły w Polsce.
Pozdrawiam
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 08.10.2008 11:34

Moja córeczka jest z tego właśnie reformowanego rocznika 2003, chodzi do przedszkola i nie mam zamiaru wysyłać jej w przyszłym roku do szkoły. Pani dyrektor w przedszkolu zrobiła zebranie i dała nam informację, że dzieci urodzone od 01.01.2003 do 30.04.2003 to są objęte ustawą i takie dzeici musimy zgłosić w szkole jeżeli nie chcemy żeby zaczynały edukację w wieku 6 lat. Moja jest z lutego więc będę musiała iść do szkoły i oświadczyć, że nie chcę wysyłać dziecka. Bardzo to dziwne, że dzici z jednego rocznika dzielimy na starsze i młodsze.
W przedszkolu moja córeczka już w pięciolatkach uczy się literek, poznaje cyferki, dodaje i odejmuje, wszystko jest w formie zabawy i dzieci bardzo szybko chłoną taką wiedzę.
Pozdrawiam
Renata
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 08.10.2008 11:37

Madeleine napisał(a):Na pewno jest różnica w przygotowaniu warunków dla maluchów między Polską a innymi krajami które z powodzeniem realizują edukację dla sześciolatków.

W rankingu PISA polscy uczniowie wypadaja nieco lepiej niz Francja. Nie ma sie wiec co na niej wzorowac, bo po co.

http://www.men.gov.pl/oswiata/biezace/p ... A_2006.pdf
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.10.2008 11:43

j23 napisał(a):widzę, że tylko ja jeden jestem za, bo idea jest słuszna, a że polska szkoła jest nie przygotowana to inna sprawa.

Ten argument chyba wystarczy-nawet gdyby był jedyny-a nie jest.
Poza tym to nie tylko szkoła podstawowa-juz teraz w gimnazjum i dalej jest po kilka osób na miejsce....domino
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 08.10.2008 11:51

Ja nikomu nie mówię że należy sie wzorować na Francji Szopen tylko mówię co obserwuję na codzień.
Każdy system ma swoje plusy i minusy a rankingi....
No to osobny temat i nie myślę że tak bardzo ma na to wpływ wiek może raczej sam program edukacyjny
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 08.10.2008 11:55

A poza tym różnica między Polską a Francją w tym rankingu jest naprawdę nieznaczna więc nie wiem dlaczego wysnułeś hipotezę że ową różnicą jest inny wiek rozpoczęcia edukacji w obu krajach
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 08.10.2008 12:01

Madeleine napisał(a):A poza tym różnica między Polską a Francją w tym rankingu jest naprawdę nieznaczna więc nie wiem dlaczego wysnułeś hipotezę że ową różnicą jest inny wiek rozpoczęcia edukacji w obu krajach

Nie wysnulem zadnych hipotez. Ja zacytowalem wyniki badan przeprowadzonych w roznych krajach, z ktorych wynika ze nie ma ZADNEGO wplywu na to, kiedy dzieci rozpoczynaja nauke. Z czego plynie pytanie, PO CO w takim razie wydawac pieniadze, ryzykowac ze jednak cos sie nie uda, jezeli efektu nie bedzie zadnego? Mozemy np zmienic ruch nagle na innostronny, i da sie. Ale po co?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone