Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 08.10.2008 12:05

Ja nie mówię że trzeba posłać natychmiast wszystkie 6-latki do szkoły,ale opowiadam o swoich praktycznych obserwacjach.
Zresztą decyzja raczej myślę zostanie podjęta bez referendum obywateli....
Co do pieniędzy- mnóstwo pieniędzy trwoni sie bezmyślnie na inne rzeczy i jakoś nie ma o to hałasu.
Pozdrawiam
szopen
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 08.10.2008 12:55

Madeleine napisał(a):Co do pieniędzy- mnóstwo pieniędzy trwoni sie bezmyślnie na inne rzeczy i jakoś nie ma o to hałasu.
Pozdrawiam

Pani Magdaleno,

Faktycznie ten argument mnie przekonal.
:roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2008 14:12

Madeleine napisał(a):Zresztą decyzja raczej myślę zostanie podjęta bez referendum obywateli....

Też tak myślę , trudno o każdą zmianę ustawy pytać w referendum.
Po to się wybiera parlament , a on wyłania rząd , który rządzi , a nie pyta.
A że czasem rząd rządzi gorzej , to niech wyborcy mają pretensje do siebie :wink:

Zły rząd można na szczęście demokratycznym systemie zmienić w najbliższych wyborach.

Ps. Madeleine , Szopen jest zwolennikiem rządów przez ogłaszanie referendum w każdej sprawie :lol:
Wykazała to m.in. dyskusja o statusie Kosova :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.10.2008 15:09

Janusz Bajcer napisał(a): ... Po to się wybiera parlament , a on wyłania rząd , który rządzi ...

Januszu drogi, ale to w normalnym państwie demokratycznym, a nie u nas.
Poza tym dla naszego tzw. "rządu" (którego ja, nota bene, nie wybierałem) to pojęcie rządzenia jest czymś zupełnie obcym.
Oni głównie rozpisują przetargi, wypłacają odprawy i zajmują się wszelkimi innymi, skądinąd zupełnie dla mnie zrozumiałymi (jak na tych ludzi), spawami, które zapewnią im godne życie końca ich marnych dni...
Przecie o to my walczyli - o GODNE ŻYCIE!
Więc skoro wszyscy nie możemy realizować tych światłych ideałów, to przynajmniej nasz "kochany" rząd za nas, póki co, wypełnia tę misję!
:twisted:
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 08.10.2008 15:19

Pani Magdaleno,

Faktycznie ten argument mnie przekonal.
:roll:[/quote]
Nie ma to jak dobrze uargumentować swoją tezę ( byłam dobra w rozprawkach :D )
Pożyjemy,zobaczymy co też w najbliższym czasie zdecyduje rząd.
fiedler
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fiedler » 08.10.2008 15:28

Więc skoro wszyscy nie możemy realizować tych światłych ideałów, to przynajmniej nasz "kochany" rząd za nas, póki co, wypełnia tę misję!

janniko.... nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie, pomyśl co Ty możesz zrobić dla Państwa...
realizuj światłe ideały !!! - a świat stanie się dla Ciebie piękniejszy :)

pozdr. :boss:
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 08.10.2008 16:20

fiedler napisał(a):

janniko.... nie pytaj co rząd może zrobić dla Ciebie, pomyśl co Ty możesz zrobić dla Państwa...
realizuj światłe ideały !!! - a świat stanie się dla Ciebie piękniejszy :)

pozdr. :boss:

rząd w sprawie PZPN pokazał stanowczość :twisted: jest nadzieja, że w innych kontrowersyjnych sprawach równie będzie stanowczy :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2008 18:00

janniko napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a): ... Po to się wybiera parlament , a on wyłania rząd , który rządzi ...

Januszu drogi, ale to w normalnym państwie demokratycznym, a nie u nas.

Prezydent wybrany w demokratycznych wyborach.
Sejm wybrany w demokratycznych wyborach.
Samorząd lokalny wybrany w demokratycznych wyborach.

Jeśli nie jesteśmy państwem demokratycznym - to jakim :?:

Jakie wg Ciebie jest to normalne państwo demokratyczne :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2008 19:20

(którego ja, nota bene, nie wybierałem

Nie byłeś na wyborach czy też wybierałeś kogoś innego? Bo to zasadnicza różnica.
Madeleine
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madeleine » 08.10.2008 20:41

Jeśli nie uczestniczymy w wyborach to niestety zgadzamy się niemo na to co wybiorą inni.
Więc zawsze lepszą i bardziej demokratyczną postawą jest oddać głos :-)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2008 20:42

Dokładnie tak. Nawet nieważny jest wyrazem naszego zdania.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.10.2008 21:34

Sławomir Wocial napisał(a):
(którego ja, nota bene, nie wybierałem

Nie byłeś na wyborach czy też wybierałeś kogoś innego? Bo to zasadnicza różnica.

Och, Sławomirze, nie pytaj mnie o tak osobiste i intymne sprawy.

W każdym razie demokratyczne państwo to takie w którym ustawodawstwo i prawo jest skonstruowane tak, by działało na rzecz obywatela, a nie na korzyść rządzących "przykorytników".

Demokracja jest wtedy, gdy mam wolność wyboru pomiędzy tym co uważam za dobre, a tym co uważam za złe (w sensie polityczno-gospodarczym .. na ten przykład.. ), a nie wyboru pomiędzy złem, a mniejszym złem, bo to jest desperacja, a nie demokracja!
O! Żyjemy w kraju o ustroju desperatycznym!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2008 21:47

Najczęściej są to słowa tych których faworyci akurat zostali odcięci od koryta...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 09.10.2008 08:09

Sławomir Wocial napisał(a):Najczęściej są to słowa tych których faworyci akurat zostali odcięci od koryta...

Sławomirze.
Zgadzam się - najczęściej, acz w tym przypadku się ciutkę mylisz, ponieważ takie samo zdanie miałem 10 tal temu, 9,8,7,6,5,4,3,2 i rok temu też... :)

posrafiam ciule

PS
A tak na marginesie, to mój największy faworyt (od lat wielu) K.M. (jakkolwiek to sobie rozszyfrujesz) odszedł raczej w polityczną niepamięć... :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.10.2008 08:16

janniko napisał(a):PS
A tak na marginesie, to mój największy faworyt (od lat wielu) K.M. (jakkolwiek to sobie rozszyfrujesz) odszedł raczej w polityczną niepamięć... :(

Zapewne mój imiennik Janusz Korwin Mikke :wink: :?:

Czyli miałeś wybór , ale nie Janusza i Twoja wina, że jego poglądy nie mają większej siły przebicia w "ustroju desperatycznym" :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone