Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kjedi
Cromaniak
Re: Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków d

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 12.03.2013 21:15

Uczniowie urodzeni w styczniu otrzymywali lepsze wyniki niż ich młodsi koledzy z klasy urodzeni w kolejnych miesiącach....

Sharky- chyba, że tak.
Było się nie spóźniać :-)
Trza było po Sylwestrze szybciej dochodzić do siebie, a nie miesiącami :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.03.2013 00:33

sharky napisał(a):A z drugiej strony na egzaminie gimnazjalnym można zdobyć 150 punktów (po 50 za część). Czy 1.5 punktu różnicy między dziećmi urodzonymi w styczniu a grudniu to jest jakiś powód do rozpaczy :?:
Chyba, że to co miesiąc spada o 1,5 :roll: :?:

8O 8O

Chodzi o egzamin po gimnazjum ?

Za egzamin gimnazjalny można zdobyć maksymalnie 100 punktów. Składa się z dwóch części. Za każdą dostaje się 50 punktów. Drugie 100 punktów dostaje się za oceny, osiągnięcia, pasek na świadectwie i prace społeczne.

1,5 punktu nie jest powodem do rozpaczy ? Owszem, można żyć z tym.
Ale...
Uczniowie przez trzy lata pracują w Caritasie i pomagają starszym by zdobyć 2 punkty do ogólnej liczby punktów kwalifikacyjnych.
To w wersji poważnej. W wersji cwaniackiej, Owsiak, pakowanie zakupów czy okazjonalne projekty.
Oczywiście jeżeli ktoś idzie gdziekolwiek punkty i tak są bez znaczenia. Jeżeli dziecko jednak chce iść do lepszego liceum to już nie tak bardzo.
Teraz do liceum idzie niż demograficzny ale kilka lat temu w lepszych liceach w Krakowie to wszystko rozgrywało się w przedziale 10-15 punktów a większość dzieci mieściła się w przedziale kilku punktów.

Dwa punkty mniej i pryskają marzenia.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz troche ogólnie bez odnoszenia się do wypowiedzi takiej czy innej.

Większość rozdziców myśli, że jeżeli jego dziecko przeszło pomyślnie dwa lata jako "wcześniak" to ma problem z głowy. Nic bardziej mylnego. Szkoła podstawowa a zwłaszcza jej pierwsze klasy to edukacyjna kaszka z mleczkiem, bułka z masłem i szyneczką, piwko w knajpie na plaży w Orebiciu...

Problemy zaczynają się dalej. Po szkole podstawowej następuje hekatomba edukacyjno-wychowawcza pod nazwą gimnazjum. Obecnie do gimnazjum idą trzynastolatkowie, teraz pójdą o rok młodsi. Dwunastoletnie dziecko będzie wyrwane ze zwykle przyjaznej szkoły i znanego sobie środowiska i będzie musiało dojeżdzać (w miastach samodzielnie) do zwykle często odległego gimnazjum. I zetknie się tam programem. który realizują obecnie o rok starsi rówieśnicy.
Gdy moje dziecko przyniosło pierwszy temat rozprawki z polskiego złapałem się za głowe. Miał napisać na temat, którego nie był w stanie zrozumieć bo był za młody, zbyt niedojrzały, nie dość dobrze mógł zrozumieć otaczający świat. Ale program jest program. To było jak uderzenie obuchem, potem jak u Hitchocka napięcie tylko narastało :D Z większości przedmoiotów było tak samo. Oczywiscie można było "zlać" edukacje dziecka jak robi to pewna część rodziców i żyć sobie komfortowo.
Teraz to dotknie dzieci o rok młodsze.

Problemy wychowawcze w gimnazjum. Nie rozwodzę się, każdy kto przeszedł wie jak jest, a kto nie przeszedł i tak nie zrozumie. Teraz z młodszymi dziećmi problemy się tylko nasilą. Podobnie w liceum, zabraknie autorytetu dziewiętnastoletnich maturzystów.

Ogrom nauki i pracy. To nie jest tak jak się wydaje, że dwunastolatek ma tyle sił co trzynastolatek a szesnatolatek tyle co siedemnastolatek. Obecnie jest tak, że uczeń uczy się w szkole potem krótka przerwa i w domu standardowo do 10 a nierzadko 11 czy 12 godziny. To wszysztko spadnie na o rok młodsze, o rok słabsze dzieci.

I na koniec powrót jeszcze do szkoły podstawowej. W skrócie. Pomijam sprawy niedostosowania szkoły jako budynku. Do tej pory do szóstego roku życia dzieci były oddzielone od szkoły. I słusznie. Teraz nie. Pięcio czy szęściolatek będzie miał kontakt z wyrośniętym dwunasto czy trzynastolatkiem. Niedojrzałym do tego by napisać rozprawkę z polskiego ale często wystarczająco dojrzałym by obalić tanie wino ze starszymi kolegami. Szkoła obiektywnie rzecz biorąc to bardzo niebezpieczne miejsce. Im starsze, silniejsze fizycznie dziecko do niej przychodzi tym mniejsze jest niebezpieczeństwo dla niego.

A co w zamian ? Jakie plusy ? O rok wcześniej umowa śmieciowa w pracy ?

To co napisałem jest napisane z pozycji faceta, który jest na końcu epopei edukacyjnej. To jest moje zdanie na temat kompletnie bezsensownej reformy u podstaw której z pewnością nie leży dobro dziecka.
Ale żyjemy w wolnym kraju (podobno :lol: ) i każdy oczywiście robi jak zechce. Dobrze, że ja już nie muszę stać przed takimi dylematami.

Ps. Doświadczenia dorosłych dziś "wcześniaków" są zupełnie bez znaczenia. Inny świat.
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 13.03.2013 06:33

Kiepura napisał(a):

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Teraz troche ogólnie.

Większość rozdziców myśli, że jeżeli jego dziecko przeszło pomyślnie dwa lata jako "wcześniak" to ma problem z głowy. Nic bardziej mylnego. Szkoła podstawowa a zwłaszcza jej pierwsze klasy to edukacyjna kaszka z mleczkiem, bułka z masłem i szyneczką, piwko w knajpie na plaży w Orebiciu...

Problemy zaczynają się dalej. Po szkole podstawowej następuje hekatomba edukacyjno-wychowawcza pod nazwą gimnazjum. Obecnie do gimnazjum idą trzynastolatkowie, teraz pójdą o rok młodsi

Ps. Doświadczenia dorosłych dziś "wcześniaków" są zupełnie bez znaczenia. Inny świat.

Zgadzam się z tym wszystkim co piszesz. Jak już pisałam, różnica w wieku dzieci może być znacząca w późniejszych latach edukacji.
Niestety wielu rodziców(szczegolnie tych którzy mają w wieku 6 lat pierwsze swoje dziecko )nabiera się na piękne słowa o reformie, o tym ze im młodsze dziecko, tym wiecej chłonie itp.
Owszem może i tak, ale o tym ile kosztuje pracy to dwunastolatka czy trzynastolatka, potem osiemnastolatka, będzie wiedział rodzic który przejdzie wszystkie etapy edukacji razem z dzieckiem.

Ja swojego 6 l. syna nie posłałam do 1 kl, po wnikliwej analizie etapów edukacji córki, ktora poszła normalnym tokiem do 1 kl, uważam, że nie ma co wcześniej wprowadzać Młodego w machinę edukacyjną.

Z doświadczenia ze starszą córą (która tez jest na tzw.końcu edukacji, w tym toku matura),
wiem, że teraz nauka to naprawdę ciężka praca, a gimnazjum to najgorszy wymysł jaki może być w tej całej machinie i tam już żaden nauczyciel nie pyta się czy dziecko poszło do szkoły jako 6,7 latek.

Ten 6 latek będzie musiał cały czas gonić, dorównywać do starszych.
Nie mówiąc o tym, że niestety dzieci, no powiedzmy już młodzież, są często okrutne i szybko takie młodsze dziecko może stać sie kozłem ofiarnym.
Ps. Prawda, że nie ma co porównywać dawnych lat teraz to naprawdę inna bajka......
Ostatnio edytowano 13.03.2013 14:29 przez -Katka-, łącznie edytowano 1 raz
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 13.03.2013 07:01

I jeszcze jedno co poprostu muszę napisać .
Argumenty za tym aby dziecko wcześniej poszło do szkoły" bo sie nudzi " śmieszą mnie.
Wierzcie, czas szybko leci i naprawdę Wasze dzieci już niedługo nie bedą miały czasu na nudę.....
Nasz system edukacji zapewni masę atrakcji ;)
sharky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sharky » 13.03.2013 20:34

Kiepura napisał(a):Za egzamin gimnazjalny można zdobyć maksymalnie 100 punktów. Składa się z dwóch części. Za każdą dostaje się 50 punktów. Drugie 100 punktów dostaje się za oceny, osiągnięcia, pasek na świadectwie i prace społeczne.

Egzamin gimnazjalny od 2012 roku składa się z trzech części: humanistycznej, matematyczno -przyrodniczej i z języka obcego.
Za każdą część 50 punktów czyli 3x50 =150. Z tym, że punkty z języka na razie nie wchodzą do ogólnej punktacji (dopiero chyba w 2015/16), służą tylko diagnozie, więc faktycznie 100 punktów się liczy. :)
A w tym roku będzie jeszcze inaczej - rozbicie na szczegółowe obszary wiedzy, wynik w procentach i centylach. :roll:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 20.03.2013 12:44

Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 25.03.2013 21:58

Mój podpis i kilkudziesięciu innych rodziców już został wysłany.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 28.05.2013 11:34

:D 27 maja pozyskano 500 000 podpisów pod wnioskiem o referendum. :D

Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone