Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jaser
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaser » 20.03.2009 14:11

Popieram mam sześciolatkę i ona chce się poprostu bawić a nie nosić tornister
Aldonka
Cromaniak
6 latki do szkoł....dylematy rodzica

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.03.2013 18:26

Szukałam, nie znalazłam takiego tematu. Jeśli źle szukałam, przepraszam, proszę o usunięcie :)

W związku z tym, że nie wiem jakim cudem ten czas tak szybko zleciał i muszę podjąć decyzję, ciekawa jestem Waszego zdania na temat posyłania 6 letnich dzieci do szkół.
Chętnie posłucham opinii pedagogów, psychologów, Rodziców itp.

Moja Julia w grudniu 2013 skończy 6 lat. Czyli mam prawo wyboru, czy ma zostać w tzw. zerówce przedszkolnej, pójść do zerówki szkolnej czy do 1 klasy.
Powiem szczerze, jeszcze chyba nie miałam w życiu aż takiej sytuacji, kiedy kompletnie nie wiedziałam co zrobić :)

Wczoraj byłam na drzwiach otwartych w "przysługującej" nam rejonowo szkole. Nie pomogło mi to w podjęciu decyzji...niestety.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
woka
Koneser
Re: 6 latki do szkoł....dylematy rodzica

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.03.2013 18:54

Chyba nie masz wyjścia. Za rok tzn. kilka miesięcy szkoły i skończy 7 lat a to już pannica będzie. :lol:
Ponadto ...... jak zauważyłaś ONA chce iść do szkoły. :D
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 08.03.2013 21:21

Moja styczniowa córka poszła do szkoły jako rocznikowy 6-latek i uważam, że to wiek akuratny. Koleżanki styczniowa córka poszła w tym samym wieku do szkolnej zerówki i jak na nią patrzę, to jest mocno przerośnięta w porównaniu z innymi dziećmi i po prostu się nudzi w tej zerówce. Albo inaczej - nudzić to się może nie nudzi, bawi się, ale stoi w miejscu z rozwojem, a możliwości ma spore.
Twoja córka grudniowa, więc tak naprawdę idąc jako rocznikowa 7-latka będzie w wieku mojej, kiedy ta rozpoczęła pierwszą klasę.

Ja jestem zdecydowanie za posyłaniem do szkoły sześciolatków, ale jednak niech one mają skończone 6 - lat, a najlepiej 6 z jakimś tam hakiem. Imho dużo lepszy jest system jak np. w Niemczech, gdzie do 1 klasy we wrześniu idą te dzieci, które mają faktycznie ukończone 6 lat, czyli dziecko grudniowe idzie jako rocznikowy 7-latek.

Gdybym miała dziecko grudniowe, wolałabym, żeby zaczynało edukację szkolną po swoich szóstych urodzinach.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 08.03.2013 21:50

Ja się wiele wymądrzać nie będe, ale sama zaczynałam edukację w wieku 6 lat :)
Nie żałuję :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 08.03.2013 22:12

woka napisał(a):...
Ponadto ...... jak zauważyłaś ONA chce iść do szkoły. :D

Ja nie zauważyłam, gdzie Aldonka napisała, że "Ona chce iść" :mrgreen:

Do Aldonki
Dwa lata temu stałam przed tym samym dylematem.
Podchodziłam do niego z kilku stron: jako rodzic i jako nauczyciel.
(nie będę wdawać się tu w szczegóły, w razie czego pisz na priva :) )

W podjęciu ostatecznej decyzji pomogła :wink: mi ... sama ustawa.
Seby rocznik był tym, który jako ostatni miał prawo wyboru.
A wybór był taki: albo posyłamy go wcześniej, jako 6-latka do kl. I albo ... pójdzie do niej starym trybem, jako 7-latek ... ale z rocznikiem 6-latków "z obowiązku".

Zrekrutowaliśmy się więc do szkoły jako 6-latki :wink: , po czym Ministerstwo wprowadziło nowelizację ustawy ... przedłużając tym samym czas na decyzję dla rodziców dzieci 6-letnich.

Teraz nie żałuję tamtej decyzji, bo wszystko potoczyło się OK!
(wszystko, tzn. Seba daje sobie świetnie radę a szkoła stanęła na wysokości zadania)
Ale wtedy ... żałowałam.

Dlatego napisałam na początku, że mieliśmy dylemat ... :)

Pozdraviam
- mama drugoklasisty :D
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 08.03.2013 22:27

Mam syna z września i nie posłałam go do 1 kl w wieku 6 lat.
Chodzi do zerówki szkolnej i to był dla niego, nasz najlepszy wybór.
Dziecko 6 letnie z końca roku będzie młodsze od 7 latka z początku roku o np 1,5 roku,
a to naprawdę wielka różnica.
Nie chodzi tu tylko o umiejętności ale tez o rozwój emocjonalny, społeczny.

Do mnie osobiście nie przemawiało, że syn będzie się nudził itp
Samo to ze zmienił przedszkole na szkolną zerówkę już było dla niego zmianą, nowi koledzy, nowy budynek, nowe obowiązki itp sprawiło że chętnie chodzi i klimatyzuje się w realiach szkoły
W przyszłym roku pójdzie do 1 kl i wtedy dojdzie odrabianie lekcji, wiecej lekcji niż zabawy,
ale będzie to dla niego, po zerówce w szkole, jak ja to mówię miękkie lądowanie :)

Mam starsze dziecko i wiem, że różnice w wieku dzieci czasami wychodzą też później w starszych klasach ....
Wybór jest naprawdę trudny, trzeba sie dobrze zastanowić, znasz swoje dziecko i pewnie wiesz najlepiej.

Niestety jest też tak, że szkoła szkole nierówna, w naszej szkole, w 1 klasie (mimo zapewnień ze 6 latki bedą miały super) jest sporo lekcji zadawanych do domu, są sprawdziany, oceny nawet 3 . 6 latki mają taki sam program bo przecież kiedyś w starszych klasach, gimnazjum nikt nie będzie pisał oddzielnych programów dla 6 latków.
No to sie rozpisałam :)
Pozdrawiam i życzę najlepszego wyboru dla Was :)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 08.03.2013 23:28

Miecia napisał(a):Ja się wiele wymądrzać nie będe, ale sama zaczynałam edukację w wieku 6 lat :)

Też szedłem do szkoły rok wcześniej (widać Miecia bystrzaki bylim). :oczko_usmiech:
Miałem w klasie starszych od siebie o 15, 16 miesięcy.
Jakieś obawy towarzyszyły mi , może ze dwa miesiące.

Twoja pociecha Aldonko w "najgorszym przypadku" będzie młodsza o kilka miesięcy od większości (statystycznie co drugie dziecko będzie starsze od Twojego o więcej niż pół roku), tak że tragedii nie ma.

Wydaje mi się, że dla młodszych bardzo dużą rolę w integracji ze starszą częścią klasy, odgrywa przynależenie od początku do różnych grup, które tworzą się wokół sportu, muzyki, kółek itp.

Może "grupa" nie brzmi w tym wypadku zbyt "integracyjnie", ale chodzi generalnie o aktywność w każdej możliwej dziedzinie, w której dziecko posiada jakikolwiek talent, czy przejawia jakąś dziedziną zainteresowanie.

Moje dzieci są z listopada i grudnia i poszły do szkół (jako siedmiolatki co prawda) bez żadnych obaw.
My jako rodzice też ich nie mieliśmy.
Jokerek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jokerek » 09.03.2013 00:22

Nie od dzisiaj znane jest powiedzenie, że najlepszą nauką jest nauka przez zabawę.
Oczywiście nie na każdym etapie rozwoju. Czym dziecko starsze to i więcej konkretów musi być. I niestety przez to mniej zabawy.

Ja bym dzieciom nie odbierał tego roku kiedy jeszcze mogą poczuć się dziećmi.

Pamiętajmy, że nawet Spartanie dziecko płci męskiej po 7 roku odbierali matce.
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 09.03.2013 10:07

krispinus napisał(a):
Miecia napisał(a):Ja się wiele wymądrzać nie będe, ale sama zaczynałam edukację w wieku 6 lat :)

Też szedłem do szkoły rok wcześniej (widać Miecia bystrzaki bylim). :oczko_usmiech:
Miałem w klasie starszych od siebie o 15, 16 miesięcy.
Jakieś obawy towarzyszyły mi , może ze dwa miesiące.

Twoja pociecha Aldonko w "najgorszym przypadku" będzie młodsza o kilka miesięcy od większości (statystycznie co drugie dziecko będzie starsze od Twojego o więcej niż pół roku), tak że tragedii nie ma.

No jeśli pójdzie jako rocznikowy 6-latek do pierwszej klasy, to może mieć w klasie dzieci prawie 2 lata od siebie starsze (styczeń 2006 vs. grudzień 2007).

Ja też poszłam do szkoły rok wcześniej i nigdy nie żałowałam, wręcz przeciwnie. Ale ja jednak jestem ze stycznia, tak jak moja córka.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.03.2013 17:08

Aldonka napisał(a):
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Powiedzmy, że znam instytucje szkoły. :lol:

Moje zdanie jest proste. Jak nie musisz to nie wysyłaj.
Zastanów co Twoje dziecko zyska na tym. Spełni oczekiwania rządu i pójdzie rok wcześniej do pracy. Widzisz jakieś inne korzyści ? Zastanów się nad ryzykiem.

Pomijając wszystko inne to szkoły są zupełnie nieprzygotowane do przyjęcia sześciolatków a słodkie p... w telewizji czy na dniach otwartych to sobie między bajki włóż.
Rozwodzić mi się nie chce (z braku czasu) na ten temat, po prostu wiem o czym piszę.
Nigdy nie posłałbym dziecka za wcześnie, jeśli bym nie musiał.

Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2013 17:29

Moje zdanie jest podobne. W zerówce dzieciak po powrocie do domu idzie do piaskownicy, poskakać po drzewach albo bawić się lalkami. Idąc do 1 klasy po powrocie siada do książek. W imię czego ? Ratowania ZUSu ? Na ten moment będziemy dymać do roboty do 67 roku życia. Znając realia zanim do tego dożyjemy to będziemy zapieprzać do 72 a Ty zastanawiasz się czy dzieciakowi uszczknąc jeszcze rok życia w wolności. Nie idź tą drogą :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.03.2013 17:42

Dziękuję Wam za odzew.

Więc tak, w 90% zdecydowana jestem na pozostawienie Julii w przedszkolnej zerówce. Zważywszy na to, że zerówka szkolna i zerówka przedszkolna mają ten sam program nauczania, a zerówka szkolna nie oferuje np. wyżywienia, zajęcia kończą się o 12:30, a potem jakaś świetlica to chyba przedszkole broni się samo. Mam wrażenie, że wielu rodziców (choć nie chcę tu oceniać) wybiera szkołę ze względów finansowych. Szkoła jest bezpłatna, za przedszkole to jednak te 300 zł miesięcznie trzeba położyć. Może się mylę, jak mówię nie chcę oceniać.

Jedno co nie najbardziej nurtowało to to, że rozdzielę Julkę z jej "przyjaciółmi", z Julką drugą i Filipem. Oni idą do szkoły. Ona chce iść z nimi. Ale ja nie chcę jej zabierać dzieciństwa. Jeszcze masę lat spędzi w szkole, jeszcze na naukę będzie miała czas, póki jest czas na zabawę niech się bawi.

Rozmawiałam z Julki Panią z przedszkola. Powiedziała mi, że pod względem intelektualnym Jula da sobie radę znakomicie, ale pod względem emocjonalnym nie jest jeszcze gotowa. I to prawda. Ona jeszcze czasem ma problem, żeby ją zostawić w przedszkolu. Nie chce nas puścić. Choć rzadko się to zdarza, ale jednak. Jest przebojowa, wesoła w swoim gronie, ale wystarczy chwila żeby się zawstydziła i zamknęła w sobie. Zresztą Ci z Was, z którymi miałam przyjemność spotkać się w zeszłe wakacje w Orebicu wiedzą o czym mówię. Od nas Julia nie chciała się odkleić.

Myślę, że nie jest jeszcze gotowa na świat szkolny. Nie wszystkie dzieci idą do szkoły z jej grupy. Sama w przyszłym roku nie będzie, choć jak i tak grubo się zastanawiam czy nasza rejonowa szkoła jest dobrym wyborem, czy nie wybiorę innej.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 09.03.2013 17:54

A i jeszcze jedno na szybko.

Idąc później będzie starsza nie tylko teraz.

Będzie starsza o rok jak pójdzie do gimnazjum.

Bonus za który warto dać każde pieniądze.
To już pisze jako postgimnazjalny tatuś. :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2013 18:00

Aldonka napisał(a):Szukałam, nie znalazłam takiego tematu. Jeśli źle szukałam, przepraszam, proszę o usunięcie :)

Był tylko dość dawno :wink: prosba-poprzyjcie-protest-przeciw-posylaniu-6-latkow-do-sz-t21252.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Prośba - poprzyjcie protest przeciw posyłaniu 6-latków do sz - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone