napisał(a) dangol » 02.02.2026 10:52
Mój turnus sanatoryjny przypadł na czas, w którym wypadała uroczystość Wszystkich Świętych. Uznałam, że chociaż w Kołobrzegu nie mam „znajomego” grobu, to i tak dobrze byłoby właśnie tego dnia odwiedzić cmentarz. A że w święto zabiegów nie było, to pomiędzy śniadaniem a obiadem pasowało dotarcie do cmentarza, położonego dość daleko od mojego sanatorium. Na cmentarz dojechałam miejską komunikacją, z powrotem postanowiłam wrócić piechotą.
Cmentarz komunalny jest spory, mnie interesowała w zasadzie tylko jego część. Dotarłam tam bez przygotowania, więc jednak ominęłam sporo miejsc, które warte byłyby wspomnienia pochowanych tam osób (nie byłam na przykład na kwaterze Sybiraków ani na kwaterze Kombatantów).
Pomnik pamięci Polaków zamordowanych w niemieckich obozach koncentracyjnych…
Pokażę teraz kilka zdjęć z cmentarza wojennego, jednej z największych nekropolii II wojny światowej. Po zakończeniu walk o Kołobrzeg, groby żołnierzy rozsiane były po całym mieście i w jego okolicach (m.in. przy dawnym Forcie Ujście, o czym wspominałam w odcinku o latarni morskiej). W 1948 roku rozpoczęto przenoszenie szczątków poległych na cmentarz wojenny, prace zakończono w 1963 roku. W 1980 roku dokonano zmian, które nadały cmentarzowi nową formę (płyty nagrobne z nietrwałego piaskowca wymieniono wówczas na granitowe).
Na cmentarzu spoczywa 1586 żołnierzy z okresu II wojny światowej. Wszyscy żołnierze polscy są zidentyfikowani – jest ich 1329 (8 z nich poległo w 1939, a 1321 w 1945 roku), 257 poległych to żołnierze sowieccy (69 znanych z nazwiska i 188 bezimiennych). Ciała spoczywają w kilkunastu mogiłach zbiorowych. Groby polskich żołnierzy oznaczone są symbolem orła, a przy nazwiskach osób, które były wyznania mojżeszowego, dodatkowo znajduje się gwiazda Dawida. Na grobach rosyjskich umieszczono gwiazdę z sierpem i młotem.