Re: Pomorze Zachodnie (Kołobrzeg, X-XI 2025)
napisał(a) dangol » 30.01.2026 16:36
Od ratusza blisko już do kołobrzeskiej katedry, ale na razie nie jestem gotowa

na przygotowanie relacji o niej, tak więc najpierw pokażę kilka innym miejsc (w pobliżu oraz nieco dalej).
U zbiegu ulic Ratuszowej i Armii Krajowej, na rogu Skweru Miast Partnerskich, znajdziemy Pomnik Turystki odsłonięty w 2017 roku.
Przy ul. Armii Krajowej uwagę zwraca Pałac Brunszwickich zbudowany na początku XIX wieku (już po oblężeniu miasta przez wojska Napoleona), mieszący obecnie Muzeum Miasta Kołobrzeg. Pałac powstał w późnej odmianie stylu klasycystycznego zwanej stylem cesarskim (empire), popularnym wówczas we Francji.

Pałac został zbudowany przez bogatego kołobrzeskiego kupca Christiana Friedricha Plüddemanna, ponoć jako przyszłe wiano dla swej bratanicy Almy. W 1827 roku wyszła ona za mąż za handlowca i armatora Heinricha Braunschweiga (to tłumaczy nazwę pałacu, która z czasem została spolszczona) wywodzącego się z bardzo starego rodu patrycjuszowskiego, którego korzenie sięgają XIII wieku. Pomimo tego, że późniejsi właściciele budynku mieli inne nazwiska, był on zawsze nazywany pałacem Brunszwickich. Tuż przed wybuchem II wojny światowej pałac przekazano miastu z przeznaczeniem na muzeum, ale wybuch wojny przerwał prowadzany remont. W czasie walk o miasto, w marcu 1945 roku, pałac nie uległ większym zniszczeniom. Po wojnie, już od roku 1945 był tu Powiatowy Urząd Bezpieczeństwa Publicznego, później sąd i prokuratura. W latach 70. XX wieku budynek przeszedł kapitalny remont, od roku 1977 jest siedzibą muzeum.

W muzeum niestety nie byłam (teraz tego żałuję), ale zaciekawiła mnie reklamowana nad wejściem „Wenus z Kołobrzegu”. Po powrocie do domu, poszukałam więc informacji o niej

. To mierząca około 12 cm figurka nagiej kobiety z okresu neolitu, datowana na ponad 6000 lat. Została znaleziona w Podczelu (obecnie część Kołobrzegu) w 2022 roku.
Jak ustalili naukowcy, materiał z którego została wykonana figurka, to wapień pochodzący prawdopodobnie z Roztocza. Jak figurka trafiła do Podczela, jak dotąd nie wiadomo.
Ostatnio edytowano 31.01.2026 20:47 przez
dangol, łącznie edytowano 1 raz