Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomorze Zachodnie (Kołobrzeg, X-XI 2025)

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
dangol
Weteran
Pomorze Zachodnie (Kołobrzeg, X-XI 2025)

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.12.2025 18:46

Pomorze Zachodnie

Moje pierwsze nadbałtyckie wspomnienia związane są z Mrzeżynem, gdzie w czasach podstawówki byłam na obozie harcerskim. Potem :roll: długa przerwa…
Dopiero gdy nasze dzieci były dziećmi, kilkukrotnie zdarzyło nam się odwiedzić zachodnią część polskiego wybrzeża. Coś tam utkwiło mi w pamięci, ale z upływem lat z pewnością zmiany są olbrzymie i dobrze byłoby kiedyś to sobie odświeżyć ;) .

W czasach nie aż tak dawnych, podczas jednego z naszych BBW, udało mi się być w najbardziej zachodniej części tego regionu. Nocowałyśmy wówczas w Międzyzdrojach, przy okazji odwiedziłyśmy też co nieco w pobliżu :) . Relację z tego wypadu (Nadbałtycka czerwcówka 2017) zamieściłam na stronach 68-72 w temacie „Dolny Śląsk i nieco dalej”, znalazły się tam odwiedziny takich miejsc:

Kamień Pomorski - str. 68 - 69
Międzyzdroje - str. 69, 70-71
Plażą z Wisełki do Międzyzdrojów - str. 69 - 70
Świnoujście - str. 71 oraz 72
Heringsdorf - str. 71
Ahlbeck - str. 71 - 72
Wolin - Centrum Słowian i Wikingów - str. 72

Tym razem przybliżę Wam :idea: jesienny Kołobrzeg, jakim „obdarował” mnie NFZ ;) . Będzie też krótki wypad do Trzebiatowa w jedną z niedziel, bo ileż można spacerować tylko po Kołobrzegu?

Kołobrzeg: str. 1 –
Trzebiatów: str.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 11.12.2025 18:51

Kołobrzeg październik/listopad 2025

Trzy jesienne tygodnie przypadły na mój pierwszy w życiu pobyt sanatoryjny ;) . O kuracji pisać nie będę, gdyż nie jest tu miejsce na ocenę sanatorium i zabiegów. Skoro był jednak czas także na spacery ;) po Kołobrzegu, więc co nieco zobaczyłam i mogę podzielić się wspomnieniami.

Fotki powitalne :)

1-20251021_173054.jpg

2-20251021_173143.jpg

3-20251021_173153.jpg

4-20251021_173501.jpg

Nie będę oczywiście opowiadać o tym, jak było w kolejnych dniach. Będą to raczej opisy miejsc, czasem z fotkami z różnych dni. Najwięcej zdjęć rzecz jasna z widokiem na morze, bo przecież trzeba było łapać jod ;) .

5-20251022_131604.jpg

6-20251022_131624.jpg

7-20251022_132542.jpg

Powrót do Polska