Re: Brela i Mlini 2012 / Brela 2013/ Pag 2014 - tak dla odmi
napisał(a) Kasia i Krzyś » 03.08.2014 19:26
Dzień 5 - 01.07.2014W dzisiejszym odcinku zapoznamy się bliżej z najpiękniejszą, według wielu Pagowiczów, plażą na wyspie.
Skoro poprzedni dzień był zupełnie wyłączony z plażowania, postanowiliśmy "uderzyć z grubej rury" i wybrać się na Beretnicę - może się nam spodoba i będziemy tam się telepać już do końca pobytu

No blisko od naszego domku nie było - najpierw jakieś 40 km do Metajny, potem "spacerkiem" przez skały ok. pół godziny. Dobrze, że zmieniłam buty na "górskie" (wcześniej wykorzystane przy wejściu na Sv. Vid), bo w trampeczkach nie byłoby tak przyjemnie.
I oto jest ona

Rozłożyliśmy się w pobliżu kamorów, początkowo nawet chwilkę udało się poopalać w nie do końca kompletnym stroju

Tłoku nie było, ale pojawiło się jeszcze kliku wielbicieli bardziej odludnych miejsc do plażowania, no i każdy chciał pooglądać te wystające z wody skały z bliska.
Beretnica zachwyca, ale... Może narażę się licznemu gronu jej wielbicieli, ale jak dla mnie jest to plaża na "jeden raz" - do popodziwiania, popstrykania fajnych fotek, ale nie wyobrażam sobie bywać tam codziennie. Poza dość trudnym dojściem przeszkadzała nam słaba przejrzystość wody - jednak bliskość Paškiej Vraty robi swoje. Dno jest pokryte mułem, kamienie śliskie, a pod wodą mało co widać niestety
Ja do wody weszłam może ze dwa razy (na trzy godziny pobytu), co by się nie usmażyć na skwarkę, no ale z drugiej strony dzięki temu na brzegu znalazłam fajne białe muszle

Wybrałam się też z aparatem na rekonesans, co ciekawe na górę wdrapałam się w butkach do wody

Do dziś zastanawiam się, jak mi się udało zejść bez żadnego uszczerbku na zdrowiu

Ostatnio edytowano 03.08.2014 19:52 przez
Kasia i Krzyś, łącznie edytowano 1 raz