Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 11.09.2018 19:42

mysza73 napisał(a):

Teraz obieramy kurs na Falatados: - 37°35'01.5"N 25°11'20.2"E
Tu jest jeszcze większe nic, niż w Triantaros ... ale rzucimy okiem :lol: ............

Obrazek

No nie mów Aga, że to jest nic, to jest cudo 8O :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.09.2018 20:13

mysza73 napisał(a):Tu jest jeszcze większe nic, niż w Triantaros ...

No cóż... trochę takie właśnie były te tinoskie wioski... najładniej i najciekawiej wyglądały z daleka :cool: .
Ale i tak trochę fajnych zaułków i detali wypatrzyłaś :)
Pamiętam że mi najbardziej podobało się Kardiani... i jeszcze Panormos :roll:
mysza73 napisał(a):Na tą "górkę" wejdziemy, ofkors :oczko_usmiech:

Właśnie miałem pytać :wink:

A monastyr :roll: , to niemiło was potraktowali :? . Mnie jako faceta też wpuścili, ale przezornie wcześniej wciągnąłem długie spodnie :wink: . A przed nami przyjechała wycieczka... może jeszcze ze 2 facetów tam było :lol: .
Monastyr w środku jest ciekawy, bardzo zakamarkowy i zawiły. I miał taki niesamowity bladobłękitny kolor :roll:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 11.09.2018 20:30

mysza73 napisał(a): W sumie to powinnam przewidzieć, że tacy roznegliżowani raczej nie wejdziemy ... :?
Ale skoro tak bardzo przestrzegają stroju, mogli by zapewnić jakieś szmatki do opatulenia się, coby mniszek nie gorszyć :roll:

Kilka razy odwiedzaliśmy różne monastyry, np Monaster Tvrdoš w BiH i tam była specjalna wypożyczalnia "zara collection" :wink:

No w sumie powinnaś... :oczko_usmiech:

Kiedyś po skorzystaniu z takiej wypożyczalni przyzwoitych strojów na Korfu i tak sobie żadnego zdjęcia w monastyrze nie mogłam strzelić, bo wyglądałam jakbym każdy kawałek garderoby miała "od innego projektanta". :mrgreen: Nie było sensu uwieczniać. :lol: :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.09.2018 20:56

:D czytam, oglądam i nadrabiam zaległości...

kulka53 napisał(a):A monastyr? niemiło was potraktowali . Mnie jako faceta też wpuścili, ale przezornie wcześniej wciągnąłem długie spodnie :wink: .

:D my na szczęście mieliśmy z sobą wymagany ubiór, mój mąż również przezornie wciągnął długie spodnie, uprzednio wydobyte z plecaka, ja natomiast zarzuciłam pareo...

Ciekawe jednak, że w niektórych znajdują się sklepy z dewocjonaliami, czy innymi duperelami i nikogo to wówczas nie dziwi...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2018 08:21

renatalato napisał(a):
mysza73 napisał(a):Teraz obieramy kurs na Falatados: - 37°35'01.5"N 25°11'20.2"E
Tu jest jeszcze większe nic, niż w Triantaros ... ale rzucimy okiem :lol: ............

No nie mów Aga, że to jest nic, to jest cudo 8O :D
Dobrze, że Ci się podoba, bo reszta relacji będzie raczej w takim stylu :smo:

kulka53 napisał(a):
mysza73 napisał(a):Tu jest jeszcze większe nic, niż w Triantaros ...

No cóż... trochę takie właśnie były te tinoskie wioski... najładniej i najciekawiej wyglądały z daleka :cool: .
Ale i tak trochę fajnych zaułków i detali wypatrzyłaś :)
Pamiętam że mi najbardziej podobało się Kardiani... i jeszcze Panormos :roll:
Właśnie sobie uświadomiłam, że Kardiani odpuściłam ...
Miało być razem i Isternią ... ale postawiliśmy na ostatni spacer i frappe w stolicy :oops: :oczko_usmiech:

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a): W sumie to powinnam przewidzieć, że tacy roznegliżowani raczej nie wejdziemy ... :?
Ale skoro tak bardzo przestrzegają stroju, mogli by zapewnić jakieś szmatki do opatulenia się, coby mniszek nie gorszyć :roll:

Kilka razy odwiedzaliśmy różne monastyry, np Monaster Tvrdoš w BiH i tam była specjalna wypożyczalnia "zara collection" :wink:

No w sumie powinnaś... :oczko_usmiech:

Kiedyś po skorzystaniu z takiej wypożyczalni przyzwoitych strojów na Korfu i tak sobie żadnego zdjęcia w monastyrze nie mogłam strzelić, bo wyglądałam jakbym każdy kawałek garderoby miała "od innego projektanta". :mrgreen: Nie było sensu uwieczniać. :lol: :wink:

Tu to nie dość, że kolanka trzeba było zakryć, to jeszcze i głowę ... było tak gorąco, że masakra :roll:
Obrazek

Ale w ubiegłym roku byliśmy w monastyrze Moni Elonis ... nikt mi uwag o sukienkę nie czynił :mrgreen:
Obrazek

majeczka napisał(a)::D czytam, oglądam i nadrabiam zaległości...

kulka53 napisał(a):A monastyr? niemiło was potraktowali . Mnie jako faceta też wpuścili, ale przezornie wcześniej wciągnąłem długie spodnie :wink: .

:D my na szczęście mieliśmy z sobą wymagany ubiór, mój mąż również przezornie wciągnął długie spodnie, uprzednio wydobyte z plecaka, ja natomiast zarzuciłam pareo...

Ciekawe jednak, że w niektórych znajdują się sklepy z dewocjonaliami, czy innymi duperelami i nikogo to wówczas nie dziwi...
Właśnie stwierdziłam, że będę takie długie pareo nosić ze sobą (miałam tylko chustki coby ramiona zakryć, ale to Pelagii nie wystarczyło ... kolanka ją w oczy kłuły :wink: )
A co do długich spodni dla męża ... on takich nawet na wakacje nie zabiera :lol:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 12.09.2018 12:29

MOJE WIELKIE GRECKIE WAKACJE!

Panormos - Pyrgos - Kira Xeni(?)

Zaczynamy od Panormos - 37°39'12.6"N 25°03'00.2"E

Po drodze zatrzymujemy się, bo fajnie widać miejsce, do którego wczoraj nie zostaliśmy wpuszczeni ... :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

No to jeszcze przy okazji :wink: rzut oka na stolicę :oczko_usmiech:
Obrazek

Parkujemy nad rzeką 8O 8O 8O
Obrazek

Obrazek

Panormos to bardzo spokojna nadmorska wioska 8)
Jest tu cudna zatoka i o dziwo w ogóle nie wieje tu wiatr 8O 8O 8O (podczas gdy u nas gwizdało jak w kieleckim :roll: )

Widok na malutką, niezamieszaną wyspę :smo:
Obrazek

No doooobra ... już nie zasłaniam :evil: :roll: :smo:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tu mnóstwo knajpek ...
Obrazek

Obrazek

Bardzo przyjemne miejsce ... no ale my jedziemy dalej :D
Główny cel na ten dzień to Pyrgos :D
Parkujemy tu: 37°38'22.0"N 25°02'25.4"E
Parking jest duży, ale miejsce wcale nie jest łatwo znaleźć ... samochodów jest tu naprawdę dużo 8O
Całe szczęście w uliczkach aż tak tłoczno nie było :oczko_usmiech:

Pyrgos to "marmurowa wioska" :lol:
Przystanek autobusowy jest tu "na bogato" - z marmuru ofkors :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Jest tu kilka muzeów z marmurowymi rzeźbami miejscowych artystów ...
W kilku miejscach można też usłysześ stukanie młoteczkiem w marmur ...
Wcale też nie trzeba wchodzić do muzeów coby podziwiać marmurowe rzeźby ... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu zrobimy krótką przerwę, bo meczyk w tv leci :smo:

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.09.2018 18:08

A ja zrobiłam przerwę w robieniu buraczków na zimę to przeczytałam...
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 12.09.2018 19:35

piekara114 napisał(a):A ja zrobiłam przerwę w robieniu buraczków na zimę to przeczytałam...

Ja również jestem na etapie buraczków. Moi bardzo uwielbiają, więc robię je w dużych ilościach ;)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.09.2018 20:06

A meczyk dość stresujący :?

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.09.2018 20:38

agata26061 napisał(a):
piekara114 napisał(a):A ja zrobiłam przerwę w robieniu buraczków na zimę to przeczytałam...

Ja również jestem na etapie buraczków. Moi bardzo uwielbiają, więc robię je w dużych ilościach ;)
Jaki masz przepis? Może coś nowego...
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 12.09.2018 22:38

mysza73 napisał(a):...Właśnie stwierdziłam, że będę takie długie pareo nosić ze sobą ...

No i nadal szyfrem nadają :wink: :lol:
mysza73 napisał(a):Przystanek autobusowy jest tu "na bogato" - z marmuru ofkors

Przystanek świetny, a ten biało niebieski domek jeszcze świetniejszy.

Tak się zastanawiam, czy oni aby na pewno mogą korzystać z różnych odcieni niebieskiego, czy jest tylko jeden odcień zatwierdzony z palety RAL :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.09.2018 07:55

piotrf napisał(a):A meczyk dość stresujący :?

Pozdrawiam
Piotr
Momentami wyglądało kiepsko ...

piekara114 napisał(a):
agata26061 napisał(a):

Jaki masz przepis? Może coś nowego...
Tak, tak, podzielcie się przepisem ... może i ja zrobię :oczko_usmiech:

krutom napisał(a):
mysza73 napisał(a):...Właśnie stwierdziłam, że będę takie długie pareo nosić ze sobą ...

No i nadal szyfrem nadają :wink: :lol:
Oj no ... to takie prześcieradło :lol:

krutom napisał(a):Tak się zastanawiam, czy oni aby na pewno mogą korzystać z różnych odcieni niebieskiego, czy jest tylko jeden odcień zatwierdzony z palety RAL :?:
Ja podejrzewam, że oni mają tylko dwa kolory farb - biały i niebiewski :oczko_usmiech:
ajdadi
AJDADI

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.09.2018 08:03

mysza73 napisał(a):Ja podejrzewam, że oni mają tylko dwa kolory farb - biały i niebiewski :oczko_usmiech:

Te dwa kolory wystarczą...w końcu to NIEBIESKO-BIAŁA KRAINA... :oczko_usmiech: :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.09.2018 08:23

ajdadi napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja podejrzewam, że oni mają tylko dwa kolory farb - biały i niebiewski :oczko_usmiech:

Te dwa kolory wystarczą...w końcu to NIEBIESKO-BIAŁA KRAINA... :oczko_usmiech: :papa:

:oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.09.2018 05:49

Pyrgos przypadło mi do gustu, tylko czemu te rzeźby wszystkie takie .... SMUTNE??

Umartwiają się, zamiast cieszyć ... życiem ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Moje wielkie greckie wakacje! - cz. II Tinos - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone