Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.01.2011 16:33

Windosowscy japkarzy nie zrozumieją, o co biega przy instalacji systemu, szybkości startu od zera, o czasie od podniesienia klapy w laptpie nie wspominając.
Tak dla lekkiego wq... tylko powiem, że nie zdążą postawić ekranu, a system jest gotowy do funkcjonowania. O odinstalowaniach programów i wielu innych miłych rzeczach.
:wink:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 17.01.2011 16:41

Raul73 napisał(a):...teraz wgrałem mu Win7 (głównie z ciekawości) i nie ma dużej różnicy w szybkości, a nawet powiedziałbym, że 7 jest nieco szybsza. ...

- mam podobne, może nawet lepsze wrażenie, co do W7. Nie jestem "zaawansowanym użytkownikiem komputera", ale z mojej skromnej perspektywy niczego siódemce nie mogę zarzucić. Wersja oczywiście 64bitowa, procesor dwurdzeniowy, 4GB RAM-u, dysk 7200 obr. Zapiernicza, włącznie z uruchomieniem, jak diabli :-) Żadnych zawieszek, niebieskich ekranów, itp. Nawet Norton 4.0 360 nie spowodował zauważalnego spowolnienia. Ogólnie - śmiga. Co do Apple'a - śliczna "zabawka", tylko - jak powszechnie wiadomo - droga. Właściwie tak jak każda droga, z wyższej półki zabawka, bardziej stanowić będzie o prestiżu, niż rzeczywistym zastosowaniu i możliwościach użytkownika. Ja np. nabyłem sobie piłę ukośnicę. Marne 4kpln, a mogłem przecie już za "czysta peelenów" w Auchanie... :D No ale Festool zjadł "moją" Makitę - popełnili ukośnicę (robi wszystko - goli, ..., wiąże krawaty) za prawie 9kpln ;-) Świnie! Owocowy odpowiednik (jeśli tak można to ująć) "mojego" Della, to średnio dwukrotnie więcej złociszy, czyli circa 7-8kpln. Pewnie mógłbym to kupić - paru znajomych "posiada" - rzeczywiście sympatyczna maszyna. Reszty nie muszę dodawać. Wyjdzie w praniu.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 17.01.2011 16:50

zebik napisał(a):Witam wszystkich i dzięki za rady ale z przyczyn niezależnych musiałem dokonać zakupu

Ładne cacko :wink: Grunt że dokonałeś wyboru. Pewnie Ci posłuży te kilka lat. Od początku pisałem aby właśnie tego kupić :wink: :lol:

FUX napisał(a):Windosowscy japkarzy nie zrozumieją

A kto tu pisze że nie zrozumieją. Pewnie że rozumieją. Produkty z japkiem są naprawdę świetnej jakości. Tylko cena, misiu cena, za to frezowane aluminium czy system który stoi zanim go otworzysz płacisz dużo większe pieniądze. Posiadam takiego małego iPoda to muzyka gra z niego znakomicie. Najmniejszy i najlżejszy chyba mp3.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 16:59

Zebik

Całkiem niezły model. Jest wyjście HDMI, jest Bluetooth, kamerka to już standard. Dobry procesor, dysk powinien ci wystarczyć. Ale... niestety nie masz wyjścia i musisz chyba zrezygnować z Win 7 - będzie trochę zamulać. Druga opcja - wymienić RAM na większy.

A jaką tam masz grafikę?
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.01.2011 17:03

Nierozumiem dlaczego ma mulić?Mam starszego z słapszym procesorem i działa szybko.Co wy jakieś wyścigi w najszybsze właczanie komputera robicie, czy co?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2011 17:05

Dzięki wszystkim za rady - zrobiłem wypadkową waszych wypowiedzi i natrafiłem na tego HP-ka. Na parę lat starczy - potem pewnie jak kasa pozwoli kupi się jakiś nowy - może 5 rdzeniowy, 3D itp. itd. :D

Grafika: Intel Graphics Media Accelerator HD - pamięć współdzielona
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 17:08

Lubuszanin napisał(a):Nierozumiem dlaczego ma mulić?Mam starszego z słapszym procesorem i działa szybko.Co wy jakieś wyścigi w najszybsze właczanie komputera robicie, czy co?

To nie chodzi o prędkość przy włączaniu, tylko o prędkośc wykonywania operacji w czasie pracy. Minimum dla Win 7 to 1 GB przy 32-bitowym i 2 GB przy 64-bitowym, przay vzym tryb emulacji XP (często potrzebny) zwiększa te minima dwukrotnie. Wiadomo że na minimalnych będzie chodził, ale po obciążeniu go róznymi porgramami już będzie zamulał, bo sam system będzie zżerał 80% pamięci. Preferowane dla Win 7 jest co najmniej 3 GB RAM-u - no i oczywiście dwurdzeniowy procek. ale to chyba oczywiste.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 17:09

zebik napisał(a):
Grafika: pamięć współdzielona

:( :( :( :(

W takim razie XP - koniecznie!!
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 17.01.2011 17:18

Raul73 napisał(a):To nie chodzi o prędkość przy włączaniu, tylko o prędkośc wykonywania operacji w czasie pracy....

- mądrego, to i dobrze posłuchać/poczytać :-)
regards
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.01.2011 17:21

Raul73 napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Nierozumiem dlaczego ma mulić?Mam starszego z słapszym procesorem i działa szybko.Co wy jakieś wyścigi w najszybsze właczanie komputera robicie, czy co?

To nie chodzi o prędkość przy włączaniu, tylko o prędkośc wykonywania operacji w czasie pracy. Minimum dla Win 7 to 1 GB przy 32-bitowym i 2 GB przy 64-bitowym, przay vzym tryb emulacji XP (często potrzebny) zwiększa te minima dwukrotnie. Wiadomo że na minimalnych będzie chodził, ale po obciążeniu go róznymi porgramami już będzie zamulał, bo sam system będzie zżerał 80% pamięci. Preferowane dla Win 7 jest co najmniej 3 GB RAM-u - no i oczywiście dwurdzeniowy procek. ale to chyba oczywiste.

80% sam system?! Mam win 7, 2 MB ramu i slaby dwurdzeniowy procesor.Jakoś nie widze tych 80%..a konfiguracja Zebika ma 2MB ramu, więc da radę.Za piernika już nie wrócę do XP.
Ostatnio edytowano 17.01.2011 17:50 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.01.2011 17:29

Lubuszanin napisał(a):[Zembika

Plisss.. zebika

:D :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 17:31

Oczywiście z tymi 80% to celowo przesadziłem żeby to zobrazować mniej więcej.
A mulenie zalezy od tego, jakich programów się używa. Na dziś na pustym systemie będzie śmigał pięknie, ale za rok-dwa, kiedy przybędzie programów bardziej "pamięciożernych" i system zostanie zaśmiecony, a dysk pofragmentowany, będzie trochę muliło.

Zwróc też uwagę, że zebik ma współdzielona grafikę - też pożeracz RAMu

Zebik: na razie używaj lapkai ciesz się nim ile wejdzie! Jak zacznie zamulać z czasem, to albo dokupisz RAM, albo przesiądziesz się na XP. Powodzenia!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.01.2011 17:43

Miałem 1, później dwa, teraz 4 i tak samo badziewny jest, jak był..
Co 1-2 reinstalka, której nienawidzę z powodu wgrywania wszystkich potrzebnych programow, zwłaszcza nawigacyjnych.
najgorsze jest to, że nawet po wgraniu, nadal jest niestabilne.
Np. 3 na 5 zamknięć klapy, konczy się zawieszeniem ekranu.
G... do n-tej potęgi.
Ot lenovo.
Śmiem twierdzić, że następny będzie drugi mac w rodzinie.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.01.2011 17:50

zebik napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):[Zembika

Plisss.. zebika

:D :D

Przepraszam, poprawiłem :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.01.2011 17:54

FUX napisał(a):Śmiem twierdzić, że następny będzie drugi mac w rodzinie.

Czy na takim Mac-u można zainstalować każdy program napisany pod WIN?Chodzi mi o firmowe programy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone