Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 12:45

Bocian napisał(a):Nie widzę i nie odczuwam aby sprzęt który mam był zrobiony byle jak i działał źle. Działa dobrze i bez zarzutu.

To pewnie przez brak porównania z innymi firmami.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 16.01.2011 12:47

A ja się nie zgadzam z weldonem, że notebook się nie nada.

Mam Asusa EeePC 1000H od jakiś dwóch lat. Kupowałam go raczej jako mały podręczny komputer na wyjazdy (małe to i zgrabne). Pracuje cichutko, bateria trzyma bardzo długo. Mam do tego dysk zewnętrzny. Oglądam na tym filmy, śmigam po internecie, pisałam nawet pracę dyplomową bez większego wysiłku. Kwestia przyzwyczajenia.
Wiadomo, że np zdjęć nie obrobię na tym (trochę jednak mały) ale do innych rzeczy wystarcza w zupełności.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 16.01.2011 12:51

Raul73 napisał(a):Bocian - to że się nie psuje, to jeszcze nie znaczy że jest dobrej jakości. Przeciez to nie jedyne kryterium. Samsung (szczególnie na rynek europejski) od lat robi dużo, tanio i byle jak. W ogromnej woiększości jest to sprzęt klasy co najwyżej średniej i najczęściej w niczym nie dorównuje podobnym sprżetom innych marek. Nie chodzi tylko żeby się nie psuło, ale żeby dobrze działało! To nie przypadek, że w większości kategorii produkty Samsunga sa jednymi z najtańszych i rynek jest tym wprost zalany. Coś za coś...

Wg mnie wprowadzasz swoimi opiniami ludzi w błąd. Samsung w swojej klasie sprzętowej (jakość/cena) plasuje się w okolicach "szpicy" :!:
Znam wiele innych marek, do których można zacytować Twoją opinię, ale nie jest to akurat ta marka.
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.01.2011 12:59

Może HP 6735s...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.01.2011 13:10

15" to minimum, bo o oczy trzeba dbać!Długie przyglądanie się w monitorek 10" poprostu męczy oczy.Radzę wziąć ten argument pod uwagę.Nie kupować laptopów z HP z procesorami AMD, mam złe doświadczenia.Kupić laptopa z dlugą gwarancją np Asusa.
Ostatnio edytowano 16.01.2011 13:31 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 13:17

Dromader napisał(a): Samsung w swojej klasie sprzętowej (jakość/cena) plasuje się w okolicach "szpicy" :!:
:papa:

A skąd takie informacje?? :D Może w niektórych międzynarodowych rankingach, bo np. na rynek amerykański Samsung robi całkiiem porządny sprzęt. Ale poczytaj sobie polskie rankingi (np. Komputer Świat jeśli już jesteśmy przy laptopach) i poszukaj tam Samsungów na "szpicy" - nie znajdziesz nawet z lupą. Opinie na forach biorą się stąd, że mnóstwo ludzi to kupuje, bo jest tanie, a potem wystarczy że działa i juz dają 5 gwiazdek!

Sam nie jestem żadnym ekspertem w dziedzinie komputerów ani RTV - znam się na tym tyle co przeciętny facet. Jednak przed jakimś większym zakupem zawsze przeczesuję różne rankingi, a w dodatku tak się składa że jeden z sąsiadów ma serwis komputerowy, a drugi jest kierownikiem sklepu RTV AGD, wiec się o Samsungach nasłuchałem :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.01.2011 13:53

zebik napisał(a):To też jest myśl - dzięki Lechu.
No właśnie co do filmów to myślałem aby lapka podłączyć do TV (mam HD ready). Jaki model ma twój syn?

Ma taki Zgrabny a i taniej gdzieś go można kupić nie koniecznie przez sklep HP. Są to dobre sprzęty i nie wiem dlaczego Lubuszanin pisał o procesorach AMD skoro te są na Intelu ;) Do tego dokupił sobie nagrywarkę zewnętrzną DVD i śmiga; gry, filmy ... co tylko ;) ale... małe łapki mała klawiatura ;) a i do samochodu go zabierze w dłuższą podróż :)
Gwarancja 2 lata, z transportem od i do klienta, części zamienne i robocizna

No i gwarancja door to door ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.01.2011 14:00

Bocian napisał(a):Jakoś tak się złożyło, że mam w domu sprzęt Samsunga od kilku lat... TV, DVD, lodówkę, odkurzacz, pamięć zewnętrzną, monitor i nigdy nic mi się nie zepsuło... Nie potwierdzam opinii powyżej. Pozdrav.

A mnie się Samsung Navibot zepsuł po 2,5 miesiącach użytkowania :( a taki ładny był hamerykancki :lol:, ale gwarancja door to door to bardzo wygodna rzecz ;)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.01.2011 14:03

AMD na INTELU, co to znaczy?Procesory AMD są świetne, ale w PC.W laptopach wydają za dużo ciepła przez co wentylator ciągle działa i hałasuje.Powszechna dolegliwość tych procesrów.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.01.2011 14:15

No tak... to oczywiście nic nie znaczy :lol: bo zastosowałem skrót myślowy ;) chodziło mi o to, że HP są na Intelu przynajmniej ta seria którą ma mój syn ;)

Pozdrav :papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 14:39

Leszek Skupin napisał(a):No tak... to oczywiście nic nie znaczy :lol: bo zastosowałem skrót myślowy ;) chodziło mi o to, że HP są na Intelu przynajmniej ta seria którą ma mój syn ;)

Pozdrav :papa:

Zgadza się - o ile w stacjonarnych róznica AMD - Intel nie ma wielkiego znaczenia, o tyle w lapkach raczej zaleca się Intel - z powodów o których pisał Lubuszanin
Ostatnio edytowano 16.01.2011 14:41 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.01.2011 14:39

zebik, polecam Ci model Asus 1201N. Świetne wręcz parametry jak na netbooka. To świetny i piękny sprzęt, byłem już zdecydowany na jego zakup bo w domu jest jeden "dorosły" 15" laptop i ciągłe wojny się o niego rozgrywają :cry: Finalnie inne wydatki przeważyły że przeznaczyłem środki na inne cele. Cena około 1 700 zł, wyjście HDMI. Nie przejmuj się brakiem napędu, dokupisz sobie jak "zapotrzebujesz". Nie słuchaj opinii że dopłacisz troszkę i będziesz mieć kompletnego laptopa bo nie o to tutaj chodzi. Celowo netbook jest pozbawiony różnych "bebechów" aby był lekki i poręczny. 12" to kompromis między 10" a 15". Widać dobrze a waży mało. W zeszłym roku zabrałem do Cro swoją "piętnastkę" i powiem że brakowało mi jednak czegoś mniejszego. Okazało się że z obiecanego WiFi w domu którym byłem, sygnał internetu był tylko przy drzwiach gospodarza na korytarzu. Nie należało do przyjemności ciągłe bieganie dwa piętra w dół i górę z taką masą i praca "na kolanie". Odnośnie innych spraw: Samsunga posiadam w pracy, działa ale takiego dziadostwa w wykonaniu nie widziałem ("sreberko" które zeszło z guzika stand-by, brand namalowany sprayem przez chyba matrycę z papieru, dramat). HP to właśnie moja "piętnastka", dokładnie to HP dv6331ea. Staruszek ma już chyba ponad trzy lata. Przydałby mu się już porządny format bo już bardzo zwolnił. Napiszę że od nowości jest bardzo ale to bardzo głośny i raczej nie wybrałbym tej marki głównie z tego powodu. Znajomy ze swoim nowszym HP ma podobnie. Wspomniany Samsung z pracy jest wręcz bezszelestny. O tym Asusie poczytaj sobie opinie na jakimś tam ceneo, ludzie którzy go kupili są po prostu nim zachwyceni.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 14:43

podszywacz napisał(a):Samsunga posiadam w pracy, działa ale takiego dziadostwa w wykonaniu nie widziałem ("sreberko" które zeszło z guzika stand-by, brand namalowany sprayem przez chyba matrycę z papieru, dramat).

He, he... Cały Samsung :D :D :D

Co do małych lapków: są gusta i guściki, chociaz podszywacz ma sporo racji. Poręczne toto i nieciężkie. Ale jak na mój gust... za małe. Może spróbuj podziałac na takim u kogoś ze znajomych kto coś takiego posiada i zobaczysz czy Ci pasuje. Ja miałem takie coś pół dnia w domu i jednak kupiłem 15-kę. Jakoś mi te "maleństwa" nie podchodzą :D :D
Ostatnio edytowano 16.01.2011 14:47 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.01.2011 14:46

Lubuszanin napisał(a):AMD na INTELU, co to znaczy?Procesory AMD są świetne, ale w PC.W laptopach wydają za dużo ciepła przez co wentylator ciągle działa i hałasuje.Powszechna dolegliwość tych procesrów.

Ja mam HP na Intelu i co z tego? Podczas pracy może mi służyć jako świetna suszarka do owoców i grzybków jesienią :lol: Ma już swoje lata i znajomy informatyk polecił mi go przedmuchać sprężonym powietrzem, podobno to pomaga ale odkąd pamiętam, zawsze był głośny, taki chyba urok HP.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 14:48

podszywacz napisał(a):Ja mam HP na Intelu i co z tego? Podczas pracy może mi służyć jako świetna suszarka do owoców i grzybków jesienią :lol: Ma już swoje lata i znajomy informatyk polecił mi go przedmuchać sprężonym powietrzem, podobno to pomaga ale odkąd pamiętam, zawsze był głośny, taki chyba urok HP.

Podszywacz Chodzilo o procesory AMD! Intel działa cicho właśnie!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone