Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 24.06.2026 11:57

qra69 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Decyzja zapadła, dziś po wyjściu z fabryki możemy ruszyć :)

w takim razie spokojnie możesz kupić online :coool:

Jakie to uczucie, odpowiedzieć nie na temat?

Naprawdę mam tłumaczyć, czemu pytam o zakupy stacjonarne?
qra69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qra69 » 24.06.2026 12:08

piotrulex napisał(a):
Jakie to uczucie, odpowiedzieć nie na temat?

Naprawdę mam tłumaczyć, czemu pytam o zakupy stacjonarne?

hmmm, po ostatniej wiadomości myślałem, że jedynym problemem jest brak decyzji co do samochodu jakim się wybierasz...
Given
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Given » 25.06.2026 10:31

piotrulex napisał(a):
piotrulex napisał(a):Cześć

Nie wiem dokładnie kiedy i jakim autem pojadę, więc nie chcę nic kupować wcześniej

Czy dalej kupię stacjonarnie w tych miejscach:
- CZ - pierwsza stacja po prawej i automat na parkingu
- A - sklepik tuż przed przejściem granicznym
- SLO - skrajne prawe okienko na przejściu granicznym

???

Decyzja zapadła, dziś po wyjściu z fabryki możemy ruszyć :)

Ktoś coś podpowie w temacie?

Pytanie jakim przejściem do CZ będziesz wjeżdżał ;) Jak cieszyn to tutaj kupisz wszystkie winiety na raz :
https://maps.app.goo.gl/ieJpzJ1DimaB7xtr8

Ostatnio jak oddawałem tam nieużywane boxy do ciężarówek to pomagałem parce ogarnąć winiety online na każdy kraj w drodze do Cro :D

@edit
Widzę że z Torunia, więc przez Gorzyczki. O ile pamiętam to na Uniwarze jest jakiś punkt z winietami, albo pierwsza stacja po Czeskiej stronie. Anyway, kupno winiety online, nawet podczas samej już jazdy to 5min roboty z telefonem w ręku <-- ja bym w tą stronę na Twoim miejscu szedł :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.07.2026 09:27

piotrulex napisał(a):Cześć

Nie wiem dokładnie kiedy i jakim autem pojadę, więc nie chcę nic kupować wcześniej

Czy dalej kupię stacjonarnie w tych miejscach:
- A - sklepik tuż przed przejściem granicznym

???

Już po wyjeździe :)

- A - sklepik tuż przed przejściem granicznym i teraz płatność tylko gotówką (wcześniej można było kartą, tylko doliczali może 1 eurasa)

Kupując stacjonarnie zawsze jest kilka minut przerwy na rozprostowanie gnatów

Przed zakupem winiety na A, postanowiliśmy poczekać około 30 minut i zaliczyć małe drzemanie do północy, dzięki czemu w 2 strony ogarnęliśmy na jednej winiecie 10 dniowej

Na powrocie winietę SLO kupuje się teraz na parkingu, gdzie wjeżdża sporo ciężarówek. Wcześniej brałem kilkadziesiąt metrów dalej w budzie w zatoczce przy autostradzie, a teraz punkt ten jest zamknięty

Idzie zauważyć, że z każdym rokiem coraz więcej ludzi kupuje online, czego ja absolutnie nie neguję. Lubię jednak wiedzieć, że tam MUSZĘ się zatrzymać, ustawiam nawigację od punktu do punktu i jakoś tak mi szybciej droga leci :)
mario_78_78
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario_78_78 » 04.08.2026 14:29

Pytanie za 100 pkt.
Kupiłem winietę przez oficjalną stronę na Słowenię.
Chcę ją z różnych powodów zwrócić.
Winieta jeszcze nie obowiązuję.
Jak dokonać zwrotu?
Teoretycznie przez stronę.
Ale jak?
Nie widzę opcji zakupionej winiety.
Z góry dziękuję za porady.

I pytanie pomocnicze. Załóżmy, że kupuję winietę obowiązującą od 01.01.2027 i ważną przez 30 dni. Wracam po 20 dniach - czy ona poprostu przepada czy można ubiegać się o jej częściowe rozliczenie za niewykorzystane dni?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.08.2026 14:46

mario_78_78 napisał(a):Pytanie za 100 pkt.
Jak dokonać zwrotu?
Ale jak?

Czy kupując winietę miałeś utworzone konto?

mario_78_78 napisał(a):czy ona poprostu przepada czy można ubiegać się o jej częściowe rozliczenie za niewykorzystane dni?

Z winietami jest jak z biletami okresowymi. Kupujesz na wybrany okres i od ciebie zależy, czy każdego dnia jeździsz non stop czy nie. Byłbym bardzo zdziwiony gdyby jakikolwiek kraj zwracał kasę za niewykorzystane dni.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2026 15:13

mario_78_78 napisał(a):Pytanie za 100 pkt.
Jak dokonać zwrotu?
Ale jak?

Ze strony Dars
Nabywca e-winiety może w każdej chwili zrezygnować z jej zakupu przed wejściem w życie e-winiety i przysługuje mu zwrot całej ceny zakupu. Dlatego jeśli dla Twojej e-winiety jeszcze nie nastąpił początek ważności, możesz zażądać zwrotu wpłaconej kwoty. Odstąpienie od umowy sprzedaży jest możliwe w punkcie sprzedaży, w którym zakupiłeś e-winietę (więc jeśli e-winietę kupiłeś u autoryzowanego sprzedawcy e-winiety, nie możesz odstąpić od zakupu w Dars). Po wejściu w życie e-winiety odstąpienie od zakupu nie jest już możliwe.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2026 15:17

mario_78_78 napisał(a):

I pytanie pomocnicze. Załóżmy, że kupuję winietę obowiązującą od 01.01.2027 i ważną przez 30 dni. Wracam po 20 dniach - czy ona poprostu przepada czy można ubiegać się o jej częściowe rozliczenie za niewykorzystane dni?

Tylko gdy pojazd zostanie wyrejestrowany i dotyczy winiet rocznych i półrocznych.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 299
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone