Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie konkretnie kupić winietę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.11.2025 15:18

romuald22 napisał(a):Znowu trochę nie w temacie, ale bardzo ostrożnie używam translatora google. Pojedyncze słowa - owszem. Przy dłuższych tekstach potrafi tak zmienić kontekst, że czasami nadaje się do kabaretu.

Kiedyś tak było. Teraz działa dużo lepiej.
Oczywiście osoba znająca bardzo dobrze dany język pewnie czasem znajdzie jakiś kwiatek w tłumaczeniu.
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 08.05.2026 15:01

Nie wiem czy już wiadomo w jakim systemie Chorwacja będzie miała te nowe opłaty czy w formie winet czy w formie elektronicznych bramek. Ale od razu sobie pomyślałem o tych co jeżdżą na Istrię. Jeśli będą winety to będziemy mieli iście powtórkę z rozrywki jak w temacie omijania winety Słoweńskiej - przecież gro ludzi na Istrii jedzie do Novigradu, Vrsaru czy Rovinj czyli raptem przejedzie parę lub paręnaście kilometrów po drodze płatnej gdzie do tej pory zapłacił 1-2 Euro - to kto z nich będzie chciał płacić za całą winetę.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.05.2026 15:16

Esc napisał(a):Nie wiem czy już wiadomo w jakim systemie Chorwacja będzie miała te nowe opłaty czy w formie winet czy w formie elektronicznych bramek. Ale od razu sobie pomyślałem o tych co jeżdżą na Istrię. Jeśli będą winety to będziemy mieli iście powtórkę z rozrywki jak w temacie omijania winety Słoweńskiej - przecież gro ludzi na Istrii jedzie do Novigradu, Vrsaru czy Rovinj czyli raptem przejedzie parę lub paręnaście kilometrów po drodze płatnej gdzie do tej pory zapłacił 1-2 Euro - to kto z nich będzie chciał płacić za całą winetę.

Przecież od dawna wiadomo jaki będzie system opłat. Nie będzie żadnych winiet. W sumie zmieni się tylko sposób uiszczenia kasy za przejazd.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 08.05.2026 15:47

Esc napisał(a):Nie wiem czy już wiadomo w jakim systemie Chorwacja będzie miała te nowe opłaty czy w formie winet czy w formie elektronicznych bramek. Ale od razu sobie pomyślałem o tych co jeżdżą na Istrię. Jeśli będą winety to będziemy mieli iście powtórkę z rozrywki jak w temacie omijania winety Słoweńskiej - przecież gro ludzi na Istrii jedzie do Novigradu, Vrsaru czy Rovinj czyli raptem przejedzie parę lub paręnaście kilometrów po drodze płatnej gdzie do tej pory zapłacił 1-2 Euro - to kto z nich będzie chciał płacić za całą winetę.

https://crolibertas.hr/en/

Opłaty jak wcześniej , ale zamiast bramek będą zczytywane tablice rej. żeby upłynnić ruch na bramkach , więc jak ktoś nie będzie chciał płacić to będzie musiał jechać lokalsami , a reszta tak jak do tej pory płacimy za przejechany odcinek - tyle w temacie
pozdrav
:proszedzieki:

na pewno będzie dla niektórych duże zamieszanie na początku , bo najlepiej przed wyjazdem będzie chyba sie zarejestrować i przypisać kartę kredytową/płatniczą i samo ściągnie , ale obawiam się starszych osób co sobie nie poradzą z tym albo coś , nie wiem na pewno będą na początku zgrzyty i niby "nie wiedziałem "
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.05.2026 17:08

Jeśli ktoś, nawet starszy, jeździ do Chorwacji, to na 99% ma ogarniętą kartę kredytową czy debetową. Więc nawet jeśli nie będzie ogarniał aplikacji, to ktoś z rodziny mu w kilka chwil podepnie, więc myślę, że dużych problemów z tym nie będzie. Za to ułatwienie niesamowite!
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 08.05.2026 20:57

Pewnie z 90% ludzi jedzie do Dalmacji i na wyspy. Jeżeli rozmawiamy o kilkunastu kilometrach, to można jechać boczną drogą.
Sam omijałem autostradę w Słowenii i naprawdę nie było tragedii, do objazdu więcej o ok 50 km
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 08.05.2026 20:58

Marlowe1994 napisał(a):Przecież od dawna wiadomo jaki będzie system opłat. Nie będzie żadnych winiet. W sumie zmieni się tylko sposób uiszczenia kasy za przejazd.

Ja to już jestem starej daty i czego jeszcze nie widzę to trochę mi ciężko uwierzyć. Np. kiedyś jedni mówili że jak wygrają to zlikwidują abonament radiowo telewizyjny, a po 4 latach inni mówili to samo i zdaje się nic się nie zmieniło a lata lecą, innym razem budowali w Krakowie parking pod filharmonią. Mieszkańcy się cieszyli bo brakowało miejsca parkingowego w centrum. Budowali i budowali i nagle się okazało że przez całkowity przypadek wyszedł z tego hotel Radisson a nie żaden parking dla mieszkańców, więc to że gdzieś tam jest podane to jedno ale co im z tego wyjdzie to drugie.

Oczywiście sam będę szczęśliwy w zasadzie niezależnie co zrobią bo każdy ruch będzie lepszy niż to co jest obecnie.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 08.05.2026 21:16

Martini2000 napisał(a):...ale obawiam się starszych osób co sobie nie poradzą z tym...

No to podpadłeś u mnie na całego. Powiem wnuczce, że na forum mamy młodziana z Zagłębia co dziadków ustawia w innym szeregu. :oczko:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 08.05.2026 21:37

Trochę pojeździłem autostradami na Istrii, zarówno 10 lat temu w szczycie sezonu, jak i kilka dni temu. Zauważyłem, że tamtejsze autostrady raczej świecą pustkami. Pewnie dlatego, że wybierając trasę bez opłat, w wielu przypadkach jedzie się tylko kilka lub kilkanaście minut dłużej.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 08.05.2026 22:48

Esc napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Przecież od dawna wiadomo jaki będzie system opłat. Nie będzie żadnych winiet. W sumie zmieni się tylko sposób uiszczenia kasy za przejazd.

Ja to już jestem starej daty i czego jeszcze nie widzę to trochę mi ciężko uwierzyć. Np. kiedyś jedni mówili że jak wygrają to zlikwidują abonament radiowo telewizyjny, a po 4 latach inni mówili to samo i zdaje się nic się nie zmieniło a lata lecą, innym razem budowali w Krakowie parking pod filharmonią. Mieszkańcy się cieszyli bo brakowało miejsca parkingowego w centrum. Budowali i budowali i nagle się okazało że przez całkowity przypadek wyszedł z tego hotel Radisson a nie żaden parking dla mieszkańców, więc to że gdzieś tam jest podane to jedno ale co im z tego wyjdzie to drugie.

Oczywiście sam będę szczęśliwy w zasadzie niezależnie co zrobią bo każdy ruch będzie lepszy niż to co jest obecnie.

Są oficjalne informacje, co, jak, kiedy. Starej daty, znaczy co? Masz 90 lat?
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.05.2026 08:39

dasuch napisał(a):
Martini2000 napisał(a):...ale obawiam się starszych osób co sobie nie poradzą z tym...

No to podpadłeś u mnie na całego. Powiem wnuczce, że na forum mamy młodziana z Zagłębia co dziadków ustawia w innym szeregu. :oczko:

Andrzeju , powinieneś napisać "młodziana" , a tak na poważnie Marek ma rację że większość rodaków sobie "chyba" poradzi , kto jak nie my ;) ,
bardziej chodziło mi o lokalsów , Chorwaci mają na wszystko wy.... i może starszej daty lokalsi będą mieli problem z załapaniem

Z drugiej strony jak czasem czytam pytania "gdzie kupić winietę" to :niepowiem: , wystarczy wrzucić w Google , poczytać milion postów na forum , a temat nadal jest wałkowany i te same pytania od 20 lat .... poczekamy zobaczymy - już czuję wątek 2026/2027 "jak się zarejestrować w CROLIBERTAS" - pewnie będzie ciągnął się przez kolejne 20 lat
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.05.2026 08:42

Esc napisał(a):

Wracałem 3 maja z CRO , dużo już stoi konstrukcji nad autostradami , prace idą pełna parą , koniec 2026 odpalą system i w sezonie 2027 będziemy śmigać po blachach - bez korków w Lućko
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Gdzie konkretnie kupić winietę - strona 298
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone