Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.01.2011 14:50

Raul73 napisał(a):
podszywacz napisał(a):Ja mam HP na Intelu i co z tego? Podczas pracy może mi służyć jako świetna suszarka do owoców i grzybków jesienią :lol: Ma już swoje lata i znajomy informatyk polecił mi go przedmuchać sprężonym powietrzem, podobno to pomaga ale odkąd pamiętam, zawsze był głośny, taki chyba urok HP.

Podszywacz Chodzilo o procesory AMD! Intel działa cicho właśnie!

Wiem, Raul, nie pomyliłem się. Ja mam HP na Intelu, znajomy też i jest głośny.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 16.01.2011 15:18

Raul73 napisał(a):
Dromader napisał(a): Samsung w swojej klasie sprzętowej (jakość/cena) plasuje się w okolicach "szpicy" :!:
:papa:

A skąd takie informacje?? :D Może w niektórych międzynarodowych rankingach, bo np. na rynek amerykański Samsung robi całkiiem porządny sprzęt. Ale poczytaj sobie polskie rankingi (np. Komputer Świat jeśli już jesteśmy przy laptopach) i poszukaj tam Samsungów na "szpicy" - nie znajdziesz nawet z lupą. Opinie na forach biorą się stąd, że mnóstwo ludzi to kupuje, bo jest tanie, a potem wystarczy że działa i juz dają 5 gwiazdek!

Sam nie jestem żadnym ekspertem w dziedzinie komputerów ani RTV - znam się na tym tyle co przeciętny facet. Jednak przed jakimś większym zakupem zawsze przeczesuję różne rankingi, a w dodatku tak się składa że jeden z sąsiadów ma serwis komputerowy, a drugi jest kierownikiem sklepu RTV AGD, wiec się o Samsungach nasłuchałem :)

Kolego, Twój post, na który się powołałem dotyczył nie laptopów, ale ogólnie jakości marki tej firmy. Stąd moja sugestia, którą potwierdzam i której będę się trzymał :wink:
Nie kawetionuję rankingu czasopisma Komputer Świat, na który się powołujesz :wink: :roll:

Pozdrawiam,
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 16:28

Dromader napisał(a):
Kolego, Twój post, na który się powołałem dotyczył nie laptopów, ale ogólnie jakości marki tej firmy. Stąd moja sugestia, którą potwierdzam i której będę się trzymał :wink:
Nie kawetionuję rankingu czasopisma Komputer Świat, na który się powołujesz :wink: :roll:

Pozdrawiam,

A i mnie nie chodziło wyłącznie o laptopy, ale o sprzęt AGD i RTV wszelkiej maści. Ranking KŚ podałem tylko jako przykład, skoro jesteśmy w temacie laptopów.
Generalnie pawie wszystkie renomowane firmy specjalizują się w jakiejś dziedzinie sprzętu, a te które robią wszystko są po prostu nastawione na szybki zysk małym kosztem - tak jest w przypadku Samsunga, czy np. Daewoo, chociaz to to już w ogóle poniżej krytyki. Ale faktem jest że jeśli komus trafil się akurat dobry egzemplarz Samsunga i jest z niego zadowolony, to wyrabia sobie dobra opinię o marce i kupuje inne produkty spod tego samego logo. Nie przeczę że Samsung ma jakieś dobre egzemplarze sprzętu, ale pewnie w każdej kategorii znajdzie się kilka lub kilkanaście firm które go wyprzedzą.
Z drugiej strony - jeśli Ci dobrze działa i jesteś zadowolony - to rozumiem Twoje zdanie. Niech Ci więc działa bezawaryjnie jak najdłużej, bo to przecież podstawa.
Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 16:37

podszywacz napisał(a):Wiem, Raul, nie pomyliłem się. Ja mam HP na Intelu, znajomy też i jest głośny.

To mnie teraz zaskoczyłeś :!: AMD miały zawsze opinię głośnych i "ciepłolubnych" (dlatego też najczęściej były tańsze od Intela), a tu mówisz że Intel hałasuje. Widocznie sa jakieś głośniejsze modele. A może masz zamontowany bardziej wydajny wiatraczek na wszelki wypadek, bo to też czasami stosowana praktyka (w większosći przez młodzież w PC-tach z mocnymi kartami albo przy przetaktowaniach procesorów). Albo może lapek był dośc dawno nieodkurzany w środku? Sam już nie wiem...
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 16.01.2011 16:54

Raul73 napisał(a):Albo może lapek był dośc dawno nieodkurzany w środku?

Lapek od nowości nie był odkurzany w środku :oops: lub chociaż przedmuchany sprężonym powietrzem. Trzeba mu zaordynować co nieco.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 16.01.2011 19:07

Już minął okrągły rok używania Dell Studio XPS. Generalnie b. fajny - cichy szybki. Ale dla mnie, jego najlepszym gadgetem jest podświetlana klawiatura - można klepać w zupełnych ciemnościach.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.01.2011 19:31

Dell Studio XPS, zbiera pochlebne komentarze.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 16.01.2011 20:45

Raul73 napisał(a):
Dromader napisał(a):

Pozdrawiam,

A i mnie nie chodziło wyłącznie o laptopy, ale o sprzęt AGD i RTV wszelkiej maści. Ranking KŚ podałem tylko jako przykład, skoro jesteśmy w temacie laptopów.
Generalnie pawie wszystkie renomowane firmy specjalizują się w jakiejś dziedzinie sprzętu, a te które robią wszystko są po prostu nastawione na szybki zysk małym kosztem - tak jest w przypadku Samsunga, czy np. Daewoo, chociaz to to już w ogóle poniżej krytyki. Ale faktem jest że jeśli komus trafil się akurat dobry egzemplarz Samsunga i jest z niego zadowolony, to wyrabia sobie dobra opinię o marce i kupuje inne produkty spod tego samego logo. Nie przeczę że Samsung ma jakieś dobre egzemplarze sprzętu, ale pewnie w każdej kategorii znajdzie się kilka lub kilkanaście firm które go wyprzedzą.
Z drugiej strony - jeśli Ci dobrze działa i jesteś zadowolony - to rozumiem Twoje zdanie. Niech Ci więc działa bezawaryjnie jak najdłużej, bo to przecież podstawa.
Pozdrawiam

Być może masz rację. Twoje porównanie Samsunga do Daewoo prawie mnie w tym przekonuje :roll:
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 16.01.2011 22:11

mam samsunga, jestem zadowolona. Jak to mi informatyk podpowiedział... podzespoły są robione w Chinach; chcesz przepłaci- kup markowy sprzęt, tez robiony w Chinach
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 16.01.2011 23:04

dorota19 napisał(a):... chcesz przepłaci- kup markowy sprzęt, tez robiony w Chinach

- chyba nie ma przedmiotu, który nie byłby mejdinczajna. Mój Dell też :-)
Ale mam szczęście - moja V70-tka jest z ojczyzny Herculesa Poirota. A nie jakiś tam Geely :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.01.2011 23:14

a takie cuś
pamiętając oczywiście, że ma to być sprzęt w granicach 2 tyś.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 16.01.2011 23:41

zebik napisał(a):a takie cuś

- kupiłem tego HP-eka córce na gwiazdkę, wersję z Linuksem, żeby było taniej. Doinstalowałem oryginalnego W7 i chodzi jak ta lala. Ładny, zgrabny laptop, niezłe parametry. Córka bardzo zadowolona. Poprzednio, przez prawie 7 lat miała Toshiba Satellite L10, ale się biedak rozkraczył.
http://www.euro.com.pl/search.bhtml?keyword=hp%204520s
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.01.2011 07:19

zebik napisał(a):a takie cuś

Jaką konfiguracje wybrałeś z tych możliwości?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 07:28

[quote="who"] Poprzednio, przez prawie 7 lat miała Toshiba Satellite L10, ale się biedak rozkraczył.
quote]

Toshiba Satellite - legenda wśród laptopów! Jeden z najlepiej sprzedawanych modeli w historii. 7 lat jak na lapka to piękny wiek. Ja bym go na Twoim miejscu nie wyrzucał - zostawić w domu jako okaz muzealny :D

dorota19:
nie bójmy się wszystkiego co chińskie bo w końcu niedługo nic nie kupimy. To, że coś jest wykonane w Chinach, nie oznacza od razu że jest słabej jakości. wiele firm ma fabryki w Chinach - chodzi o tanią siłę roboczą. Ale każda firma ma swoje standardy jakości i wewnętrzne kontrole i muszą sie tego trzymać. Dla jednych Chińczycy robią lepiej, dla innych gorzej. Przeciez np. taki Panasonic nie może sobie pozwolić na osłabienie marki przez produkcję jakiejś tandety. Chińscy sa tylko wykonawcy, a zarządy i standardy nadal japońskie.
Przeciez w latach 90-tych różne firmy otwierały fabryki w znanej z tandety Polsce i jakoś im to w jakości nie zaszkodziło. Przykład? Ta sama fabryka produkowała łożyska zarówno do Poloneza, jak i do Toyoty Corolli. A porównanie tych aut byloby chyba świętokradzctwem :D
Ostatnio edytowano 17.01.2011 07:42 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.01.2011 07:41

Japko!
Jakością wykonania bije wszystko, co widziałem i macałe.
Obudowa frezowana z jednego kawałka aluminium.
Niestety budżet musisz zgromadzić wyższy.
Warty każdej wydanej złotówki.
Wiem, co mowię; mam porownanie równolegle z Lenovo.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone