Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 23.02.2018 22:13

Potwierdzam, matryca Full HD to inny komfort pracy, Asusu, Acery i inne tego typu sprzęty jakoś do mnie nie przemawiają. Niestety w historii kilka takowych przeszło przez moje ręce i była to porażka... Osobiście jestem wielbicielem marki Lenovo Thinkpad, lub ostatecznie Della biznesowego. Wynika to z tego że nie potrafię pracować na touchpad a ThinkPad ma trackpoint (gumkę) i się dziwie czemu producenci zrezygnowali z tego zaj... rozwiązania. Teraz strasznie mnie interesują laptopy Xiaomi, jednak ich cena i zabawa ze zmianą Windowsa to sporo roboty. Jako ciekawostkę powiem Wam że warto śledzić allegro.
Aktualnego Thinkpada kupiłem okazyjnie prawie nowego z Polskiej dystrybucji od kolesia który sprzedał mi go za 1,5k (wartość nowego 3,5K) i jeszcze wymienił dysk na SSD tylko dlatego że jego laska stwierdziła że jest za ciężki i chce Apple :). Fakt dzień w dzień siedziałem na allegro i szukałem.. z 3 miesiące się zeszło ale chyba warto było :).
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 23.02.2018 23:30

Mam nieco odmienne doświadczenia. Od 2,5 roku posiadam laptopa Lenovo, który właściwie od samego początku sprawia problemy. Ma okresy (miesiąc lub dwa), że działa dobrze, po czym przez kilka dni nie daje się uruchomić lub działa tak, że poszczególne aplikacje uruchamiają się przez kilka minut. Przed upływem gwarancji chciałem go oddać do naprawy ale zrezygnowałem, gdy dowiedziałem się, że Lenovo jako jedyna marka laptopów są odsyłane do Niemiec i naprawa może trwać nawet dwa miesiące. Syn prawie w tym samym czasie kupił również Lenovo ale z innej półki cenowej - tzw. laptop gamingowy. Działa lepiej ale też nie jest wolny od problemów. Wcześniej miałem Acera. Działał bez większych problemów przez kilka lat. W końcu przestał spełniać moje wymagania.
Prawie cały dzień spędziłem na reanimowaniu mojego Lenovo. Zrobiłem przywracanie systemu do kopii sprzed 10 miesięcy. Wiele rzeczy straciłem ale na razie działa lepiej, choć nie mogę powiedzieć, że dobrze. Jedną zwiechę już zaliczył. Podejrzewam, że problem jest natury sprzętowej a nie software'owej.
Dlatego dalej szukam. Trochę szkoda mi kasy - tym bardziej, że czeka mnie też zakup nowego smartfona i bolesna przesiadka z Windows Phone na Androida.
Cóż począć... :mrgreen:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 24.02.2018 00:43

greenrs napisał(a):Mam nieco odmienne doświadczenia.

Być może Masz rację, niestety z jakością nawet wśród marek premium jest coraz gorzej, jednak myślę że Thinkpad a zwykłe Lenovo to niebo a zmienia (wiem bo służbowo używam lapka Lenovo). Jednak nie jest to wytłumaczeniem robienia wszystkiego po łebkach przez producentów. Tak sobie również myślę że duży udział w tym całym syfie/problemach ma Microsoft wypuszczając bardzo wadliwego Windows.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone