Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.12.2014 22:19

Mosqito napisał(a):- chciałbym żeby to był Dell

No to masz drugie potwierdzenie. Używam Della blisko dwa lata (chyba, bo dokładnej daty nie mogę sobie przypomnieć) i jak na razie - gra i bucy. Mój model to Inspiron N7110. Wada...albo i nie... moja winda 7 jest w wersji 64-bit. Od nowości jeszcze nie przeinstalowywałem systemu.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.12.2014 22:44

greenrs napisał(a):Odświeżę temat.
Minęły 2 lata (od ostatniego postu), technika poszła naprzód... a mój laptop łapie zadyszkę. Czas pomyśleć o nowym.
Zawsze miałem alergię na wszystko z napisem Made in China, ale niestety czasy mamy takie, że po prostu innych rzeczy nie ma :? Nawet Iphone'y i Nokie (jeszcze) produkowane są w Chinach a najlepsze w tej chwili laptopy to podobno chińskie Lenovo :? I o takim też myślę.

No tak, ekspansja chińskiego giganta postępuje. W 2005 roku przejęli od IBM dział komputerów PC, a w styczniu 2015 Lenovo planuje przejąć od IBM serwery typu System x, serwery blade, przełączniki BladeCenter i zintegrowane systemy Flex System, bazujące na architekturze x86.

Można psioczyć na chińszczyznę, ale produkty Lenovo spełniają bardzo wysokie wymagania co do niezawodności.
Nie wiem, czy Lenovo nie jest jedynym producentem, który w dobie tabletów i laptopów zarabia ciągle dużo na komputerach stacjonarnych.
MRK napisał(a):Wada...albo i nie... moja winda 7 jest w wersji 64-bit. Od nowości jeszcze nie przeinstalowywałem systemu.

Teoretycznie 64 bity to zaleta i wydajność komputera powinna wzrosnąć, ale taki system wcale nie gwarantuje automatycznego wzrostu wydajności. W niektórych wypadkach, niezoptymalizowane aplikacje mogą nawet zwolnić. Przyczyną jest obsługa dwukrotnie większych wskaźników adresów. W efekcie, te same dane zajmują w pamięci więcej miejsca, co powoduje wzrost zapotrzebowania na nią i większe obciążenie pamięci podręcznej procesorów. 8)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.12.2014 00:32

klopot napisał(a):Greenrs może zaglądnij na tą stronę:
http://www.benchmark.pl/tematyka/jaki-laptop.html

Poczytałem. Dzięki.
Jak widzę na czele stawki Asusy. Przeczytałem już wiele podobnych artykułów i zauważyłem, że najbardziej polecany sprzęt to właśnie Asus, Dell i Lenovo.

Mosqito napisał(a):Hej Greenrs. Ja Ci napiszę tak: jak ja bym teraz kupował nowego laptopa (a tez nie używam go do gier) to bym brał pod uwagę następujące parametry:
- procesor klasy i5 lub nowszy (teraz mam i3 więc chciałbym lepszy)
- pamięć operacyjna min. 8 GB RAM (teraz mam 4)
- pojemność dysku min 500 GB
- Windows 7 (najbardziej stabilny dostępny jeszcze system )
- wielkość ekranu to już wedle upodobania ale nie mniej niż 15 cali
- chciałbym żeby to był Dell
Teraz mam Toshibę i drugi raz już bym tej firmy nie kupował. Delle mieliśmy kiedyś w firmie i były niezniszczalne. Poza tym wziąłem się na sposób i ostatnio spytałem serwisanta z jaką marką ma najrzadziej do czynienia: odpowiedział że właśnie Dell.
Patrz też na to jaka firma ma najlepszy i najwygodniejszy serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.
Wpisałem te kryteria w Komputronika i wyszły dwa sprzęty za 2699 i 2899 ale nie wiem czy taki budżet by Cię interesował.

Myślę o trochę niższym budżecie. Aktualnie używam lapka już tylko do internetu, edycji prostych dokumentów (word, excel), przesyłania e-maili i jako magazyn rodzinnych fotografii (nie jestem już w wieku "rozwojowym" :oczko_usmiech: ). Sądzę, że w tej sytuacji wystarczy procek i3, 4 GB RAM-u - za to dysk przydałby się min. 1 TB. Obecnie mam 320 GB i jest prawie pełny. Windows 7 jest ok. (używam obecnie) jednak wolałbym ósemkę. Prędzej czy później i tak będziemy musieli się na niego przesiąść. :?

Teraz się uśmiejecie - ale to, co mi najbardziej przeszkadza w laptopach Lenovo i Dell to design. Syn od ponad roku używa Lenovo z wyższej półki i jego wygląd nie różni się niczym od tych, które są w sprzedaży dziś za 1200-2000 zł - wszystkie wyglądają jednakowo i dość monotonnie. Podobnie nieciekawy wygląd mają Delle, natomiast bardzo fajnie wykonane są Asusy.
No ale to tylko taka dygresja, bo przecież wiadomo, że nie wygląd jest ważny ale to co jest w środku :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.12.2014 10:21

greenrs napisał(a):Przeczytałem już wiele podobnych artykułów i zauważyłem, że najbardziej polecany sprzęt to właśnie Asus, Dell i Lenovo.

To rodzina produktów już wybrana. Teraz należałoby określić budżet i można zacząć wybierać model. :)

Asusy używam prywatnie, produkty Dell'a i Lenovo - służbowo. Więc to też "moja" trójka. :wink:
greenrs napisał(a):Myślę o trochę niższym budżecie. Aktualnie używam lapka już tylko do internetu, edycji prostych dokumentów (word, excel), przesyłania e-maili i jako magazyn rodzinnych fotografii (nie jestem już w wieku "rozwojowym" :oczko_usmiech: ). Sądzę, że w tej sytuacji wystarczy procek i3, 4 GB RAM-u - za to dysk przydałby się min. 1 TB. Obecnie mam 320 GB i jest prawie pełny. Windows 7 jest ok. (używam obecnie) jednak wolałbym ósemkę. Prędzej czy później i tak będziemy musieli się na niego przesiąść. :?

Do tego co określiłeś, wskazana konfiguracja jest zupełnie wystarczająca. Należałoby jednak odpowiedzieć na pytanie, jak często wymieniasz sprzęt? Może się okazać, że za 2-3 lata będziesz chciał zainstalować aplikacje, bądź upgradować system operacyjny i wymagania będą większe, co do konfiguracji sprzętowej.
greenrs napisał(a):Teraz się uśmiejecie - ale to, co mi najbardziej przeszkadza w laptopach Lenovo i Dell to design. Syn od ponad roku używa Lenovo z wyższej półki i jego wygląd nie różni się niczym od tych, które są w sprzedaży dziś za 1200-2000 zł - wszystkie wyglądają jednakowo i dość monotonnie. Podobnie nieciekawy wygląd mają Delle, natomiast bardzo fajnie wykonane są Asusy.
No ale to tylko taka dygresja, bo przecież wiadomo, że nie wygląd jest ważny ale to co jest w środku :mrgreen:

Oczywiście, że najważniejsze jest to co w środku, ale przecież wygląd ma znaczenie. Nie kupujesz serwera, który będzie zamontowany w piwnicy, tylko sprzęt do użytku osobistego.
Jest jeszcze bardzo ważne, aby zwrócić uwagę na wykonanie, szczególnie mam na myśli mocowanie pokrywy laptopa w zawiasach.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2014 10:34

Ten jest dobry:

;)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.12.2014 18:46

walp napisał(a): ...
Można psioczyć na chińszczyznę, ale produkty Lenovo spełniają bardzo wysokie wymagania co do niezawodności ...

Zakończyłem używanie Lenovo może z 5 lat temu i jak dla mnie lipa, jakis taki tandetny i nietrwały

Od tych kilku lat mam chyba czwartego DELLa i zawsze było wszystko OK. Mi się bardzo dobrze ich używa, są dobrze wykonane

Nie jestem znawcą, nei znam się na tych ramach i rdzeniach, jestem tylko użytkownikiem i z takiej perspektywy piszę
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.12.2014 18:56

Może trafiłeś na chińską podróbkę chińskiego produktu. :oczko_usmiech:

Pytanie, ile tych Lenovo miałeś? Moje zdanie wynika z opinii użytkowników oraz statystyk serwisu dla 1500 użytkowników.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.12.2014 19:01

piotrulex napisał(a):
walp napisał(a): ...
Można psioczyć na chińszczyznę, ale produkty Lenovo spełniają bardzo wysokie wymagania co do niezawodności ...

Zakończyłem używanie Lenovo może z 5 lat temu i jak dla mnie lipa, jakis taki tandetny i nietrwały

Od tych kilku lat mam chyba czwartego DELLa i zawsze było wszystko OK. Mi się bardzo dobrze ich używa, są dobrze wykonane

Nie jestem znawcą, nei znam się na tych ramach i rdzeniach, jestem tylko użytkownikiem i z takiej perspektywy piszę

Mam na te sprawy podobne spojrzenie :oczko_usmiech: Ale wiem też, że Lenovo przez ostatnie lata poczynił ogromne postępy. Pięć lat temu nawet bym nie spojrzał na cokolwiek z takim logo... i w ogóle na nic z napisem Made in China :?

Ja nie zmieniam tak często. Nie mam parcia na nowe gadżety i zmieniam dopiero wtedy, gdy zaczyna mi czegoś brakować lub sprzęt odmawia posłuszeństwa (dbam o środowisko :D ). Obecnego Acera używam piąty rok i od ponad roku na kablu bo siadła mi bateria :twisted:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.12.2014 19:42

greenrs napisał(a):Obecnego Acera używam piąty rok i od ponad roku na kablu bo siadła mi bateria :twisted:

Ha, mojej teściowej bateria w Acerze padła po ok. 1,5 roku. Od tamtego czasu - kabel. W ogole te lapki, to jakas makabra. Jak mam cokolwiek na nim zrobić, to mnie krew zalewa.

Zostaje Ci chyba Dell i Lenovo. Na Lenovo pracuje w pracy... i jednak wolę mojego domowego Della, aczkolwiek nie jest to jakaś drastyczna różnica.

Pisales o Toshibie... Pytalem kumpla, który ma. Chwali sobie bardzo... I wszystko ok, do momentu pytania, za ile kupił :-). Napisze tak, za tyle, za ile kupił, to sprzęt musi działać perfekt:-).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.12.2014 19:48

Kilka MBP 3 i 4 letnich na bateriach pracują w zbliżonym czasie od nowości do dnia dzisiejszego.
G... kupisz za grosze, g... masz.
Kilka acerów, aristo, lenovo.
Nigdy więcej tego szmelcu i windozy.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.12.2014 20:17

Przy tego typu porównaniach: "ten się popsuł, więc modele **** są do d..., tamten działał 5 lat i jest super,
a inny kosztował tyle, że musi działać do końca świata", nie mogę nie zadać pytania, czy porównujemy zawsze sprzęt
o podobnych parametrach i pracujący w zbliżonych warunkach? Może w pracy pracujemy na laptopie z klasy biznes, a w domu już niekoniecznie.

Jakiś czas temu usłyszałem opinię, że telewizory marki P są do niczego. Pytam dlaczego?
"Bo kupiliśmy w pracy cztery i jeden się popsuł, a mój S chodzi 3 lata bez problemu" - pada odpowiedź.
Pytam, jakie zastosowanie mają te telewizory? Stoją w salkach konferencyjnych, w pokoju zarządu?
Otóż nie, one pracowały w service desku i służyły do monitorowania procesów. Mało tego, pracowały w trybie ciągłym 24 na dobę.

Problem polega na tym, że TV nie są przystosowane do pracy ciągłej. Do tego przeznaczone są monitory, no ale monitor dobrej klasy, wielkości 42" kosztuje więcej niż TV. No i takie to było porównanie, z którego pan wywnioskował, że TV marki P są gorsze niż TV marki S. :roll:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.12.2014 20:45

walp napisał(a):Może trafiłeś na chińską podróbkę chińskiego produktu. :oczko_usmiech:

Pytanie, ile tych Lenovo miałeś? Moje zdanie wynika z opinii użytkowników oraz statystyk serwisu dla 1500 użytkowników.

Lenovo miałem tylko raz, uzywałem maks 2 lata, przestawały działać wejścia usb, często sie wieszał, był bez szału

Twoje zdanie wynika z opini użytkowników i serwisu

Moje zdanie wynika z mojego zdania, z używania tego lapka i tyle. Napisałem wyraźnie ze sie nie znam, wyrażam jedynie swoją prywatną obiektywną opinie byłego użytkownika i to kilka lat temu
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.12.2014 20:52

greenrs napisał(a):Ja nie zmieniam tak często. Nie mam parcia na nowe gadżety i zmieniam dopiero wtedy, gdy zaczyna mi czegoś brakować lub sprzęt odmawia posłuszeństwa (dbam o środowisko :D ). Obecnego Acera używam piąty rok i od ponad roku na kablu bo siadła mi bateria :twisted:

Ja zmieniam wtedy kiedy dają mi nowy i niewielki mam na to wpływ, nie jestem gadzeciarzem

Pierwszego Della mialem z 5 lat temu po tym jak umarło Lenowvo. To była rewelacja, miał taką fajną gumowaną osłonkę na wierzchu lapka, chodził aż miło

Pożniej zmieniłę,m pracę i dostałem używkę, nie wiem jaki model ale był zielony :)

Potem potrzeboiwałem mniejszego wiec dostałęm kolejnego, model nieznany ale czerwony :)

Potem zmieniłem pracę i dostałem kolejnego Della, używanego, model nieznany

Później zmieniali sprzęt w robocie wiec kolejnego Della, LATITUDE E6430 - na moje potrzeby spokojnie wstarczy

Z tych 4 co miałem każdy był mocno OK a w porównaniu z tym Lenowvo z przed kilku lat to wręcz kilka klas wyzej. Cen tego sprzętu nie znam ale podejrzewam, ze DELL z zasady jest nieco droższy
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.12.2014 01:20

Dzięki koledzy za "określenie kierunku" :D Teraz pozostaje tylko czekać na jakieś poświąteczne promocje czy inne "wietrzenie magazynów" :wink:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 15.12.2014 17:42

Ja bym Cię tam jednak namawiał na 8 GB RAM. Dużo nie dopłacisz a szybko te 4 Ci się przydadzą. Producenci teraz strasznie dużo walą różnego swojego oprogramowania na start do laptopa co mocno go zamula. A z tego ich dziadostwa to nigdy nie wiesz czego się możesz bezpiecznie pozbyć. Dojdzie Ci Office, przeglądarka, flash a jakbyś jeszcze chciał używać jakiś programów do obróbki zdjęć czy filmów albo do konwersji to te 4 GB więcej będzie jak znalazł :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone