Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Laptop - jaki kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 15:41

No więc właśnie sprzętu tego od groma i ciut ciut i nie wiadomo co wybrać. Taki sam mam dylemat jak ma woka z drukarką.

Co wybrać ze sprzętu będącego na rynku interesuje mnie:
1. laptop do 2 tyś. (cena w tych granicach),
2. główne przeznaczenie to internet ewentualnie film (raczej bez gier),

ma ktoś może jakiś pomysł będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.01.2011 15:52

Jeżeli internet i od czasu do czasu film (tylko nie wiem czy mógłbyś oglądać przez TV LCD znaczy się przez złącze HDMI) to polecałbym netbooka 10" LCD małe poręczne lekkie wszędzie zabierzesz a masy pieniędzy nie kosztuje :D kamerkę internetową ma już większość w standardzie tak jak głośniki i wbudowany mikrofon stąd nazwa NETbook. Wbudowane WiFi ma, także do sieci bezprzewodowej można się wpiąć :D, a kosztuje połowę tego co laptok ;)

Pozdrav :papa:

P.S. żeby nie było - mój syn coś takiego ma oprócz stacjonarnego kompa - dokupił sobie do tego zewnętrzny napęd nagrywarkę DVD-R za 240 zł i hula :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 16:00

To też jest myśl - dzięki Lechu.
No właśnie co do filmów to myślałem aby lapka podłączyć do TV (mam HD ready). Jaki model ma twój syn?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.01.2011 16:07

Zebik, powtórzę to, co Woce - wybierz taki, gdzie masz serwis pod ręką.

Nie ma nic gorszego niż korespondencyjne załatwianie spraw.

A co do netbooków - te, które maja czytnik i wszystkie opcje, dostępne w notebookach, to już nie kosztują połowy, ale czasem są wręcz droższe ...
I czas działania tez nie ten ...
To jest dobre, jak się dużo dojeżdża środkami komunikacji miejskiej,
a do najprostszej nawet pracy - za małe :(

A i jeszcze jedno - sprawdź, przy wyborze, czy system masz postawiony w cenie, czy musisz dopłacić.

Tylko, lepiej, nie daj się skusić na Linuksa ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 16:11

patrzyłem cuś takiego ale nie wiem czy wystaczy do domowego użytku.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.01.2011 16:29

zebik napisał(a):patrzyłem cuś takiego ale nie wiem czy wystaczy do domowego użytku.

Ale patrzyłeś w sklepie na to?

Nie wystarczy.

Mój dzieciak, od dwóch lat użytkuje (bez problemów) młodszego brata tego lapka.

Zaletą jest szklana szyba i cichy chód.

Poza tym, w porównaniu z konkurencją wychodzi taniej.

Te netbooki, to są dobre jako GPS, pocztę ściągnąć, jako archiwizator do zdjęć na wyjazdach,
ale filmu już na nim nie obejrzysz, nie masz napędu optycznego,
stosunkowo mały dysk (160 GB to naprawdę mało),
a o dłuższym pisaniu na klawiaturze to zapomnij.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 16:33

Dla mnie to "zielona" magia jak możesz wklej swoje propozycje. Nie musi to być notebook, może być normalny laptop.

Dzięki
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.01.2011 16:46

W sumie to wkleiłem. Tego Samsunga.

Ale mówię ci - zobacz, gdzie masz i czyj, najbliższy serwis.

Już nie pamiętam kto to, ale któraś z tych popularnych firm ma serwis
w Pradze, więc latami trwa, zanim ci coś naprawią.

Z tego co mi doradzał mój komputerowiec, to Samsungi są spokojne,
HP, Lenovo, mimo, że chińskie (a co dziś nie jest chińskie :D) HP, Dell.

Mi się spodobał ten Samsung, bo, w porównaniu z konkurencją, oferuje to samo, tylko za mniejsze pieniądze.

I tak musisz obejrzeć, pomacać.

Ważne jest, żeby miał kilka wyjść USB, system, przynajmniej Windows 7 Home, Wi-Fi koniecznie, fajnie, jakby miał bluetooth, kamerkę wbudowaną, czytnik kart, nagrywarkę DVD.

Asus, Acer, Aristo ... raczej nieeee ... :?

Jak będziesz kupował, wszak lapki, w stosunku do stacjonarnych, mają swoje zalety, jak i ograniczenia,
lepiej dołóż kilka złotych i weź większy i z większym dyskiem, nawet rozkładając to na raty i zaplanuj w wydatkach torbę, zestaw czyszczący, myszkę (fajne są takie małe, podróżne, ze zwijanym kabelkiem, ale, na dłuższą metę niewygodne - więc może dwie myszki?) no i planuj od razu zewnętrzny dysk.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.01.2011 16:53

Ok dzięki za cenne uwagi.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 12:19

Podzielam zdanie weldona aby kupić większy. Z małymi są tylko problemy, głównie przez brak napędu - nawet jeśli dokupisz zewnętrzny, to wyniesie pewnie w sumie drożej niż zwykła 15-ka. Do 2000 zł spokojnie powinieneś coś wybrać - zwróc tylko uwagę żeby Ci za mało RAMu nie włożyli, bo to niestety częsta praktyka (2 GB to absolutne minimum, ale najlepiej gdyby było 3-4 GB). No i przydałaby się niezintegrowana grafika.

Co do firm, to radzę się wystrzegać Acera (serwis tylko w Czechach - długi termin oczekiwania), a przede wszystkim Samsungów. Są tanie, ale za ceną idzie kiepska jakość - zresztą Samsung słynie na świecie z tandety za grosze - to dotyczy nie tylko laptopów, ale tez reszty sprżetu AGD i RTV. Zdecydowanie lepiej za to kupić Asusa, Lenovo, Della czy Sony Vaio, ewentualnie Toshiba.
Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2011 12:26

Jakoś tak się złożyło, że mam w domu sprzęt Samsunga od kilku lat... TV, DVD, lodówkę, odkurzacz, pamięć zewnętrzną, monitor i nigdy nic mi się nie zepsuło... Nie potwierdzam opinii powyżej. Pozdrav.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 16.01.2011 12:33

Proponuję poczytać opinnie użytkowników i testy na forum.
http://www.notebookcheck.pl/Laptopy.1019.0.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.01.2011 12:34

No właśnie i tu mam kłopot bo sam użytkuję dośc dużo sprzętu Samsunga i jak na razie nie mam z nim kłopotu.

Widzę, że każdy ma swoje doświadczenia. Weldon raczej nie poleca Asusa, natomiast Raul73 jak najbardziej. Obraz jest oto taki, że:

Weldon poleca - HP, Lenovo, Dell, Samsung.
Raul73 poleca - Asus, Lenovo, SOny Vaio, Toschiba, Dell.

To już w jakiś sposób zawęża poszukiwania - serdeczne dzięki :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 16.01.2011 12:37

Bocian napisał(a):Jakoś tak się złożyło, że mam w domu sprzęt Samsunga od kilku lat... TV, DVD, lodówkę, odkurzacz, pamięć zewnętrzną, monitor i nigdy nic mi się nie zepsuło... Nie potwierdzam opinii powyżej. Pozdrav.

Bocian - to że się nie psuje, to jeszcze nie znaczy że jest dobrej jakości. Przeciez to nie jedyne kryterium. Samsung (szczególnie na rynek europejski) od lat robi dużo, tanio i byle jak. W ogromnej woiększości jest to sprzęt klasy co najwyżej średniej i najczęściej w niczym nie dorównuje podobnym sprżetom innych marek. Nie chodzi tylko żeby się nie psuło, ale żeby dobrze działało! To nie przypadek, że w większości kategorii produkty Samsunga sa jednymi z najtańszych i rynek jest tym wprost zalany. Coś za coś...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.01.2011 12:43

Nie widzę i nie odczuwam aby sprzęt który mam był zrobiony byle jak i działał źle. Działa dobrze i bez zarzutu.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone