Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.11.2012 20:42

Porównuję do XP. Opinie o 7 są totalnie rozbieżne.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.11.2012 20:52

FUX napisał(a):Porównuję do XP. Opinie o 7 są totalnie rozbieżne.

XP jest fajny, aczkolwiek wolę siódemkę.

Ja to miałbym poważny problem wstawiając jabłuszka, bo by mi z niczym nie współpracowały :/

Kiedyś był taki dowcip, że każdy grafik ma Apple ... na biurku albo w d...ie ;)
Ale to stare czasy. Teraz to skórka za wyprawkę, bo zalety, jeżeli takie są, niewarte są różnic cenowych,

Dziś pewne studia nadal opierają się na Macach, ale zawsze muszą mieć kompa z Win, jeżeli chcą sprawdzić,
czy klient zobaczy ich pracę.
W drugą stronę to nie jest potrzebne :D

W każdym razie ciężko dziś ocenić który z tych systemów jest lepszy, bo to powinno z praktyki wynikać,
a nie z czyjejś opinii.
Jak wspomniałem - u mnie, mając Maca, nawet byś go nie odpalił, jakbyś chciał uruchomić któreś z urządzeń :D
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 04.11.2012 21:18

FUX napisał(a):Porównuję do XP. Opinie o 7 są totalnie rozbieżne.

tak przypuszczałem ... W7 jest to skok o całą dekadę a to w komputerach to wieczność ,

To tak jakby porównywać technologię motoryzacyjną (nie samochody) z czasów Malucha i Poldona ,do dzisiejszej
motoryzacji , po prostu nie można porównać bo już 1 rok w komputerach to duuużo czasu .

Piszę tu o jądrze W7 nie aplikacjach peryferyjnych tworzących multimedia i narzędzia .

Wyobraź sobie, ze wiele razy miałem pada baterii - nagłe wyłączenia zasilania przy otwartych aplikacjach , na starych XP to się sypało wszytko , teraz włączam loguję się i jest ok.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.11.2012 07:21

auto_gt napisał(a):

Wyobraź sobie, ze wiele razy miałem pada baterii - nagłe wyłączenia zasilania przy otwartych aplikacjach , na starych XP to się sypało wszytko , teraz włączam loguję się i jest ok.

Długo zajęło im zrobienie tego, co u innych było normą...
Czytaj w japku. :mrgreen:

Weldon, a w jakiej branży nie możesz niczego odpalić?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2012 07:52

FUX napisał(a):Weldon, a w jakiej branży nie możesz niczego odpalić?

Produkcja reklamowa. Plotery, frezarki itp. ustrojstwo.

Takim odpowiednikiem programowym Maca jest AutoCAD, w którym sporo osób, z uporem maniaka,
próbuje robić prostą wektorówkę.
Program niewątpliwie wspaniały, tylko kompletnie, dla większości, nieprzydatny.

Właśnie mam na przyuczeniu panią, która przyszła z wypasionym MacBookiem i doskonałą znajomością AC,
które od razu poszły do kosza, a pani uczy się pracować na leciwym HP z zainstalowaną starą jedenastką CDraw pod XP :)

Ja wiem, że Mac ma swoje zalety, ale widzę, jak, po pewnej fascynacji nim, wielu moich znajomych wraca pod windę, bo kompletnie nie potrafi współpracować ze światem. To znaczy odwrotnie - świat ma problemy z nimi :)
Kłopot jest zwłaszcza ze starszym sprzętem i sterownikami, a, niestety, nie da się żyć i pracować tylko i wyłącznie na nówkach, zarówno sprzętowych, jak i programowych. Jeżeli już, to masz nowego chińczyka, a one kiepsko z jabłuszkami współpracują ;)

Lajf is brutal - beta też była lepsza niż VHS :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.11.2012 07:59

Moi znajomi maja firme o podobnym profilu.
Projektowanie ida na windzie właśnie dlatego, że Świat nie pasuje, jak to fajnie ująłeś.
Jednakże juz sama produkcja to japko, które steruje ploterami i innymi cudami.
Kupując kolejny, dostawca urządzenia dorzucił japko, gdyz miał dość pałowania się z XP.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2012 09:18

FUX napisał(a):Kupując kolejny ...

Kupując kolejny przejmujesz zazwyczaj sprzęt z upadającej firmy, a te, najczęściej, pracowały pod win, bo tak było taniej :)

Ja się zgadzam, że Mac'i są fajne i bajeranckie i doskonale nadają się do pracy i do zabawy,
tyle, że nie uważam, żeby było to w stopniu na tyle przeważającym, żeby ładować się w koszty, wynikające z ich użytkowania.

Z tym że weź pod uwagę, że ja porównuję koszty zakupy i użytkowania MacBooka i ... blaszaka.
Moje stanowiska są stacjonarne i nie ma potrzeby ograniczać się do małych, kiepsko wydajnych lapków.

Inna sprawa, że całkowicie moje potrzeby zaspokajają też tanie, stare lapki - PS5 mi chodzi na 1GB RAM
i to śmiga aż miło, więc po co mi coś lepszego? :D
A jakiego Maca kupiłbyś za 1000 złotych?
Nie oszukujmy się - dla większości osób taki sprzęt byłby całkowicie wystarczający i rozszerzanie się o kolejne megaherce i gigabajty w zasadzie, oprócz kwestii finansowej, całkowicie przez nich by było nie odczuwalne.

To tak, jak z netem - mam umowę na 20 megabajtów, czy jakoś tak, faktycznie działa 6-8, a i tak, w porównaniu z dwoma, jakie miałem kiedyś, to nie zauważam tej różnicy i filmy na YT tną się jak kiedyś :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.11.2012 09:29

Oni kupowali funkiel nówki. A japko to jest iMac. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2012 10:08

Szczęśliwi ludzie :D

Miałem kilku znajomych, co też tylko nówki kupowali.
Ciekawe, co u nich teraz słychać :?

;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.11.2012 09:13

W Biedronce można Compaq'a kupić.
(strona 34/35)

:papa:

PS. Co sądzicie o Lenovo G580/59-340191/15,6'' :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.11.2012 09:27

Kiepski procesor.
Do biura starczy, tak samo do netu i oglądaniu filmów/słuchaniu muzyki, ale jak będziesz chciał obrobić na tym jakąś fotkę lub sklecić coś z filmem, to się zawiedziesz.

Ale, jako taki "lepszy netbook" całkowicie wystarczający, no i cena bardzo dobra - jakieś 2 stówy mniej, niż w sklepach internetowych.

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.11.2012 09:37

Ale o którym piszesz?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.11.2012 09:41

Compaq cq58-215.

A jest jeszcze jakiś? Grypa mnie rozkłada trochę :/

Chyba mnie mocno rozkłada, bo widzę tylko ten jeden i tablety :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.11.2012 10:07

No jest jeszcze PS....

....a teraz oglądam ten Acer Aspire V3-571G-3314G50
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.11.2012 10:55

Poczytaj.

Przynajmniej normalny procesor, a reszta jak w notebookach :)

Ale, ogólnie, to chyba poszukałbym jakiegoś Samsunga - powinni ci w sklepie doradzić,
bo oni często robią promocje na nowe modele, tańsze niż u konkurencji o porównywalnych parametrach.

W tym Acerze narzekają na mocne grzanie, a ty masz dzieciaki :/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone