.png)
Mosqito napisał(a):Ja bym Cię tam jednak namawiał na 8 GB RAM. Dużo nie dopłacisz a szybko te 4 Ci się przydadzą. Producenci teraz strasznie dużo walą różnego swojego oprogramowania na start do laptopa co mocno go zamula. A z tego ich dziadostwa to nigdy nie wiesz czego się możesz bezpiecznie pozbyć. Dojdzie Ci Office, przeglądarka, flash a jakbyś jeszcze chciał używać jakiś programów do obróbki zdjęć czy filmów albo do konwersji to te 4 GB więcej będzie jak znalazł
.png)
romuald22 napisał(a):Mosqito napisał(a):Ja bym Cię tam jednak namawiał na 8 GB RAM. Dużo nie dopłacisz a szybko te 4 Ci się przydadzą. Producenci teraz strasznie dużo walą różnego swojego oprogramowania na start do laptopa co mocno go zamula. A z tego ich dziadostwa to nigdy nie wiesz czego się możesz bezpiecznie pozbyć. Dojdzie Ci Office, przeglądarka, flash a jakbyś jeszcze chciał używać jakiś programów do obróbki zdjęć czy filmów albo do konwersji to te 4 GB więcej będzie jak znalazł
8 GB RAM dla normalnego użytkownika nie ma większego sensu.
No chyba, że ktoś równocześnie czyta internet, słucha muzyki, edytuje pliki,pracuje na Office i jeszcze w tym czasie rozmawia przez Skype'a.![]()
Konwersja zdjęć czy filmów (jak też wspomniany flash) pochłania przede wszystkim zasoby procesora, a nie RAMu i nad tym radziłbym się zainteresowanym skoncentrować.
.png)
greenrs napisał(a):Myślę o trochę niższym budżecie. Aktualnie używam lapka już tylko do internetu, edycji prostych dokumentów (word, excel), przesyłania e-maili i jako magazyn rodzinnych fotografii (nie jestem już w wieku "rozwojowym"). Sądzę, że w tej sytuacji wystarczy procek i3, 4 GB RAM-u - za to dysk przydałby się min. 1 TB. Obecnie mam 320 GB i jest prawie pełny.
.png)
romuald22 napisał(a):Konwersja zdjęć czy filmów (jak też wspomniany flash) pochłania przede wszystkim zasoby procesora, a nie RAMu i nad tym radziłbym się zainteresowanym skoncentrować.
.png)
Mosqito napisał(a):walp, przy 4 GB RAM mam tak naprawdę nie 4096 a 3957 MB.
To jak się teraz odniesiesz do tego: mam teraz tylko odpaloną przegladarkę (cro.pl) i program pocztowy (windows live mail). A w managerze urządzeń jest: uruchomionych procesów: 85, pamięć fizyczna 48% (1,87 GB z dostępnych 3,9 GB) ???

.png)
Mosqito napisał(a):walp napisał(a):Coś dużo tych procesów, kill a few of them
I najchętniej bym wywalił część tego dziadostwa od Toshiby (tyle że nie wiem które mogę) + svchost.exe, których mam chyba z 10 aktywnych![]()
![]()
.png)
Mosqito napisał(a):Napisz mi proszę jakim programem robiłeś konwersję filmów na kompie który miała 4 GB RAM ?
Bo ja robiłem Freemake Video Converter i oprócz oczywistego faktu iż zabierał mnóstwo procesora który w dodatku się grzał do temperatury ponad 60% nic innego poza tą konwersją nie dało się robić. Nawet przeglądać netu.
.png)
greenrs napisał(a):Dzięki koledzy za "określenie kierunku"Teraz pozostaje tylko czekać na jakieś poświąteczne promocje czy inne "wietrzenie magazynów"
.png)
walp napisał(a):A za pomocą jakiego ustrojstwa eksplorujesz zasoby sieci
walp napisał(a):Jacku, jest tylko kwestią czasu, ujarzmienie przeciwnika i uzyskanie nad nim przewagi.![]()
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.