Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.02.2015 14:31

greenrs napisał(a):Chyba jednak zainstaluję sobie Firefoxa... Strasznie mnie wkurza ten IE :twisted:

No i po miesięcznym katowaniu się IE wreszcie skapitulowałem :evil:

Zainstalowałem Firefoxa i narodziłem się na nowo :D
Szkoda życia na eksperymenty, które nie rokują sukcesu :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 26.02.2015 19:40

greenrs napisał(a):

Ja nic innego nie potrafię używać, może to tylko kwestia wyrobienia nawyków ?, np. taki chrom to dla mnie przerost formy nad treścią i te śledzenie... Nie podoba mi sie w nowym FF tylko pasek szybkich wyszukiwarek, starszy był prostszy (mniej klikania). A propo laptopa, właśnie zakupiłem sobie budżetowego Dell-a bo mój firmowy zaczął migać matrycą i wolałem dmuchać na zimne. 1400zł za della z i3 to zdecydowanie lepsza propozycja niż jakieś Acery i inne.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.02.2015 20:25

greenrs napisał(a):
greenrs napisał(a):Chyba jednak zainstaluję sobie Firefoxa... Strasznie mnie wkurza ten IE :twisted:

No i po miesięcznym katowaniu się IE wreszcie skapitulowałem :evil:

Z pewnych względów używam różnych przeglądarek, ale FF jest No.1.

Od kilku dni dobrze sprawuje się wersja 36.0, w której mamy implementację protokołu
HTTP/2. Tym samym, przeglądarka została dostosowana do nowej jakości komunikacji
naszej przeglądarki z siecią www.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2015 21:49

walp napisał(a):Od kilku dni dobrze sprawuje się wersja 36.0, w której mamy implementację protokołu
HTTP/2. Tym samym, przeglądarka została dostosowana do nowej jakości komunikacji

Przeglądarka powinna przede wszystkim być prosta, szybka i niezawodna.
FF, jak i inne, jest to badziew skomplikowany dokładnie tak samo, jak to coś, co napisałeś :D
Marzy mi się powrót do starego, poczciwego Kameleona, ale on kompletnie nie ma już wsparcia.
A podstawowa różnica między przeglądarkami to przyzwyczajenie - zanim się opanuje interfejs i skróty nowej przeglądarki człowiek stwierdza, że woli wrócić do starej, która nie tyle jest lepsza, ile się ją lepiej zna i lepiej opanowało :)

FF w wersji 36? To musi być straszliwe gie, bo w o wiele dłuższym czasie MS wypuścił trzy razy mniej poprawianych wersji IE ;)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.02.2015 23:19

weldon napisał(a):
walp napisał(a):Od kilku dni dobrze sprawuje się wersja 36.0, w której mamy implementację protokołu

Przeglądarka powinna przede wszystkim być prosta, szybka i niezawodna.
FF, jak i inne, jest to badziew skomplikowany dokładnie tak samo, jak to coś, co napisałeś :D

Implementację protokołu HTTP/2 mają obecnie przeglądarki FF 36.0, IE 11 oraz Chrome (tutaj jednak trzeba tę opcje włączyć z command line). To nie internet przystosowuje się do przeglądarek, ale odwrotnie.
Tak też było w przypadku zmiany protokołu HTTP. (Zakładam, że to wiesz, ale kilka słów dla tych, którzy mogą pomyśleć, że HTTP to jakiś badziew.)
W internecie robi się gęsto, generowanych jest coraz więcej zapytań i liczba przesyłanych danych mogłaby w pewnym momencie spowodować przeciążenie, co miałoby znaczący wpływ na działanie przeglądarek.
W dużym skrócie: protokół HTTP (Hypertext Transport Protocol) to protokół, który jest wykorzystywany do komunikacji serwerów WWW z klientami, czyli ułatwia nam dostęp do informacji znajdujących się w sieci Internet. W wersji 1.0 jest używany od 15 lat, zatem wprowadzenie wer. 2, to swego rodzaju rewolucja.
weldon napisał(a):
Marzy mi się powrót do starego, poczciwego Kameleona, ale on kompletnie nie ma już wsparcia.

To akurat rozumiem, bo podobno człowiek dąży permanentnie do życia w Prawdzie i Prostocie.
Mam wujka, który podupadł na zdrowiu z tęsknoty za Małym Fiatem i już do końca świata będzie uważał,
że to najlepszy samochód był.
weldon napisał(a):
FF w wersji 36? To musi być straszliwe gie, bo w o wiele dłuższym czasie MS wypuścił trzy razy mniej poprawianych wersji IE ;)

Przy tego typu porównaniach, to bardzo częsty zarzut. Czy jednak liczba poprawek/wersji jest odpowiednim miernikiem jakości aplikacji. Nie jest to takie jednoznaczne.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.02.2015 23:22

weldon napisał(a):
A podstawowa różnica między przeglądarkami to przyzwyczajenie - zanim się opanuje interfejs i skróty nowej przeglądarki człowiek stwierdza, że woli wrócić do starej, która nie tyle jest lepsza, ile się ją lepiej zna i lepiej opanowało :)

Nie do końca się z tym zgadzam. Przez wiele lat używałem IE. W pewnym momencie syn polecił mi Firefoxa. Zainstalowałem i mimo wcześniejszych przyzwyczajeń od razu wydał mi się systemem intuicyjnym i przyjaznym. Miesiąc temu kupiłem nowego lapka i chciałem wrócić do IE, sądząc naiwnie, że nowa wersja musi być lepsza. Niestety bardzo się zawiodłem. I nie chodzi mi o sam wygląd i obsługę ale IE po prostu nie obsługuje należycie wielu portali. Nie mogłem nawet zapłacić za internet i tv - okazało się, że strona mojego usługodawcy nie ma pełnej funkcjonalności poprzez IE. W BOK-u zalecili instalację Chroma albo FF :?
Podobno niektóre banki również nie polecają IE do obsługi swojej bankowości internetowej.
No i wreszcie wyskakujące niemal wszędzie okienka i reklamy, których nie da się zatrzymać w żaden sposób :evil:
A tak z naszego forumowego podwórka... Spróbuj w IE zaznaczyć jakiś cytowany tekst. Ty zaznaczasz swoje a przeglądarka swoje. Trzeba wycinać po kawałku. W FF nie ma z tym żadnego problemu.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 26.02.2015 23:29

greenrs napisał(a):No i wreszcie wyskakujące niemal wszędzie okienka i reklamy, których nie da się zatrzymać w żaden sposób

Faktycznie masz rację :roll: , szału idzie dostać :evil:
Zastanawiam się nad powrotem do Opery 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.02.2015 23:58

Jak dla mnie lisek jest OK i nie chcę nic innego :idea:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 27.02.2015 00:00

Janusz Bajcer napisał(a):Jak dla mnie lisek jest OK i nie chcę nic innego :idea:

Każdy ma swoje upodobania :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.02.2015 16:38

walp napisał(a):
greenrs napisał(a):Radzę zrobić porządne skanowanie jakimś antywirusem ...

Dziękuję za zwrócenie uwagi na problem i gratuluję jego świadomości. :)

Od takich porządków zazwyczaj zaczynam.
Owe dodatki, jak choćby wspomniany Browser Guard, nie tyle są źródłem infekcji (w znaczeniu wirusa komputerowego), niemniej są one nieuczciwym rozszerzeniem przeglądarki, które obiecuje chronić użytkownika przed infekcjami malware i spyware, a w rzeczywistości wykorzystuje oszukańczą metodę marketingu oprogramowania o nazwie "sprzedaż wiązana".

Takie "super" dodatki jak: Browser Guard, Browsing Protection, Surf Safely, Protect Surf, czy Browsing Safeguard itp.
nieustannie śledzą przeglądanie Internetu przez użytkownika, zbierając różne informacje, takie jak wprowadzone zapytania, adresy odwiedzanych stron, adresy IP, lokalizację geograficzną i inne, którymi mogą być też dane osobowe.

Z tego powodu klasyfikowane są jako potencjalnie niechciana aplikacja lub adware, ponieważ nie dodają żadnej wartości do oprogramowania użytkownika, a ich celem jest przede wszystkim generowanie zysków poprzez wyświetlanie uciążliwych reklam online.

Z tego powodu zaleca się ich usunięcie z systemu. :twisted:

Ważna informacja dla użytkowników laptopów Lenovo :!:

Rozwiązanie problemu tutaj :!:
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 28.02.2015 20:56

greenrs napisał(a):Ważna informacja dla użytkowników laptopów Lenovo

Mam nadzieję, że faktycznie to dotyczy tylko laptopów :roll:
Na wszelki wypadek sprawdziłam :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.02.2018 00:00

Odświeżę stary, zapomniany wątek bo właśnie wysypał mi się laptop. Miał zaledwie 2,5 roku, więc gwarancja niestety minęła. Jednak swoimi humorami wkurzał mnie od samego początku. Był nawet moment, że chciałem go oddać do naprawy gwarancyjnej ale zrezygnowałem, gdy dowiedziałem się, że taka naprawa może trwać... kilka miesięcy i nie gwarantuje sukcesu.
No nic... Szukam czegoś nowszego, sprawnego, bardziej przyjaznego... no i taniego :wink:
Najlepiej gdyby miał dysk SSD i matrycę full HD.
Może ktoś z Was ostatnio kupował i coś mi poleci? :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.02.2018 07:35

Polecam zakup u Niego. Kupiłem ponad rok temu używkę. Śmiga pięknie 8)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 22.02.2018 08:37

Rysio napisał(a):Polecam zakup u Niego. Kupiłem ponad rok temu używkę. Śmiga pięknie 8)

Czy to właściwy link? Otwiera mi się strona logowania do klubu konica-minolta :?
tommypop
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommypop » 22.02.2018 09:05

greenrs napisał(a):Odświeżę stary, zapomniany wątek bo właśnie wysypał mi się laptop. Miał zaledwie 2,5 roku, więc gwarancja niestety minęła. Jednak swoimi humorami wkurzał mnie od samego początku. Był nawet moment, że chciałem go oddać do naprawy gwarancyjnej ale zrezygnowałem, gdy dowiedziałem się, że taka naprawa może trwać... kilka miesięcy i nie gwarantuje sukcesu.
No nic... Szukam czegoś nowszego, sprawnego, bardziej przyjaznego... no i taniego :wink:
Najlepiej gdyby miał dysk SSD i matrycę full HD.
Może ktoś z Was ostatnio kupował i coś mi poleci? :oczko_usmiech:

Witaj, ja w ostatnio zostałem posiadaczem takiego:
https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-vivobook-max-f541ua-dm964t-czerwony
Procesor i3, matryca Full HD matowa, tylko dysk lipny HDD 5400 obr/min troszkę go przymula.
Dowiadywałem się u producenta czy mogę sam wymienić dysk na SSD i potwierdzili mi, że mogę tego dokonać we własnym zakresie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone