Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Laptop - jaki kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.01.2011 22:15

weldon napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Wystarczyło napisać "programy użytkowe napisane pod system Windows nie dadzą się zainstalować w komputerach Apple, bo te komputery pracują pod innym systemem"

No ale to nieprawda. Nawet support makintosza pisze jak zainstalować Windows na Maku,
a jak już masz system, to odpalasz wszystkie programy pracujące pod Windowsem.

Masz racje weldon, tylko "magia" Apple polega na tym, iż działa on extra pod swoim systemem.W sytuacji kiedy trzeba będzie zainstalować Windows "czar" mija.Już wszystko jasne, kończe temat.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 22:20

Lubuszanin napisał(a):Masz racje weldon, tylko "magia" Apple polega na tym, iż działa on extra pod swoim systemem.W sytuacji kiedy trzeba będzie zainstalować Windows "czar" mija.Już wszystko jasne, kończe temat.

Bardzo możliwe. Wydawało mi się, że skoro korzystają z tych samych procesorów,
to mocno ułatwia sprawę.

Ze swojego, zawodowego, doświadczenia to wiem, że wszyscy graficy mają maki.

Na biurku, albo w d...pie ;)

To taki dowcip środowiskowy.
Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem EOT :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 22:44

FUX napisał(a):Miałem 1, później dwa, teraz 4 i tak samo badziewny jest, jak był..
Co 1-2 reinstalka, której nienawidzę z powodu wgrywania wszystkich potrzebnych programow, zwłaszcza nawigacyjnych.

Jest na to sposób - kopia ratunkowa systemu (inaczej zwana obrazem). Win 7 ma to w standardzie, do XP potrzebny zewnętrzny program (kiedy był to Ghost, teraz bardziej popularny Acronis). Zasada jest prosta: instalujesz system ze wszystkimi sterownikami i programami, robisz potrzebne ci ustawienia i z takiego gotowego systemu robisz obraz, który zapisujesz na innej partycji. W razie problemów format wraz z całą instalacją zajmuje ok. 15 minut - i masz system gotowy tak jak przed problemem. Ja korzystam z Acronisa i np. w przypadku wirusa nawet nie opłaca mi się skanowac go Antywirem, bo szybciej zajmuje właśnie format Acronisem.

fux Jeśli po ponownym postawieniu Windowsa robią ci się zawiechy i jest niestabilny, to na 90% porobiły ci się tzw. bad sektory na dysku. Też tak kiedyś miałem. Można dysk przemagnesować - są specjalne programy, ale cholernie drogie (chyba że w promocji na e-mule czy Rapidzie znajdziesz :wink: ), a samo magnesowanie trwa ok. tygodnia. Druga opcja: wymiana dysku (ja tak zrobiłem).
Ostatnio edytowano 17.01.2011 23:10 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.01.2011 23:02

Ale żeście zebikowi namieszali! Chłopak chciał kupić prostego lapka do 2 tysięcy, a tu ogólnokrajowa duskusja o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniam (czytaj: Mac-ów nad PC-tami). Wiadomo nie od dziś, ze jabłka są bardziej zaawansowane od PC (to dlatego używa ich większość grafików i np. filmowców), ale dla 99% szarych użytkowników takich jak my PC-ty są lepszym rozwiązaniem. Po 1: Gates trzyma się całkiem nieźle i nieprędko ktoś go przebije, po 2: ogromna większość najpopularniejszych programów użytkowych jest pod Win, a po 3 (i najważniejsze): cena! Nie przypuszczam, żeby Mac wbliskiej przyszłości dogonił PC.

zebik
Gdzie ty chcesz z tym od razu na Allegro uciekać? Spokojnie 2 lata się pocieszysz, a potem zmieniasz kostkę RAm i dalej śmigasz. Tylko ta grafika mnie martwi. :(
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 30.01.2011 22:09

witam......podkleje sie pod temat .......aktualnie dostep do internetu mam bardzo ograniczony ponieważ pisze przez play station 3....w laptopie i niestety w stacjonarnym tez padly plyty glowne............zmuszona jestem kupić laptopa

poczytalam temat ....co nieco sie dowiedziałam .....ale prosba do was...o taka esencje tego co powinnam wiedzieć przy zakupie.....czyli jak czytac ?etykiety?.....

1.pamiec RAM_ -jakie minimum?

2.procesor-jaki tak a jaki kategorycznie nie ?

2. karta graficzna - j.w

3. pojemnosc dysku- jakie minimum?

4. rozdzielczość matrycy?

4. liczba rdzeni procesora?

5. co jeszcze?

ach....i cena podobna jak u autora watku ....do 2000 z opcja lepiej mniej niż wiecej
:wink:
uzytkowosc typowo domowa .....zdjecia.....internet..... fora itd.

z gory dzieki za pomoc
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.01.2011 22:24

hajduczek napisał(a):uzytkowosc typowo domowa .....zdjecia.....internet..... fora itd.

Do tych potrzeb patrz na procek i RAM. Ja ostatnio składałem stacjonarny komp w niskobudżetowej konfiguracji AMD Athlon II X2 255 3,1 Ghz + 2 Gb RAMu i śmiga ze zdjęciami aż miło a pliki rzędu 9-12 MB/szt. Grafika potrzebna jest głównie do gier więc olałem i mam zintegrowane.

Dysk - wszystko zależy ile zdjęć/filmików produkujesz ale uważam że 500 Gb wystarczy a jak będziesz miała mało to dokupisz zewnętrzny (zresztą powinnaś mieć te ze starych kompów jeśli ich płyta nie usmażyła przy okazji ale to się rzadko zdarza i wystarczy dokupić tylko obudowy pod USB)

Matryca, im większa rozdzielczość tym lepsza jednak bez przesady. Zresztą zależy też czy kupisz 15, 17 czy więcej ", tylko pytanie czy wtedy to jeszcze laptop. Ważniejszą kwestią w mojej opinii jest to żeby byłą matowa, bo te gładziutkie łapią tak refleksy że trzeba by na nich po ciemku pracować :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.01.2011 07:42

hajduczek

Rysio ma w większości rację - równiez radzę zainwestowac przede wszystkim w procesor i RAM. Co do procesora, obojętnie czy to Intel czy AMD, powinien mieć przynajmniej 2 rdzenie. RAM - 2 GB to absolutne minimum, ale radziłbym 3 lub 4. No i najlepiej niezintegrowaną kartę graficzną - ona służy nie tylko do gier, ale m.in. do filmów również (HD to już bardzo niedługo będzie standard). Jesli chodzi o dysk, to 320 GB to dzisiaj minimum, chociaz niektórzy montują jeszcze 250-ki. 320 spokojnie wystarczy Ci do codziennych potrzeb, ale jeśli nie będzie dużej różnicy, to możesz pokusić się o 500.
Co do matrycy, to ilu użytkowników, tyle zdań. Ja mam w domu matową, sąsiad ma szkło - obie są OK. A jeśli chodzi owielkośc, to 15'' spokojnie stracza.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 31.01.2011 11:07

Do laptopów nie polecam procesorów AMD!Do stacjonarnych jak najbardziej.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2011 11:40

Jeżeli mogę się "przykleić" do tematu....
Pytanie do fachowców.
Co sądzicie o:

ASUS UL80VT ?

Jestem zupełnym laikiem tak gwoli ścisłości,więc jeśli zasypiecie mnie parametrami technicznymi,to........... :roll: :wink:
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 31.01.2011 12:04

Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 31.01.2011 18:28

anakin

To jeden z przebojów Asusa. Po raz pierwszy zastosowano w nim hybrydową grafikę - 2 karty graficzne pomiędzy którymi możesz się przełączać w zależności od potrzeb. Naprawdę super pomysł. Do tego 4 GB RAMu, stndardowo oczywiście 2-dwurdzeniowy procesor (co prawda tylko 1,2 GHz, ale można go podkjręcic do 1,7), dysk 500 GB, no i cała reszta pozostałych "gadżetów" - wszytko co potrzebne. Jedyny "mankament" to nietypowa matryca - 14". Na pewno sprzęt na kilka lat - Asus to klasa jeśli chodzi o lapki.

Tylko obawiam się że cena do 2000 nierealna, chyba że jakieś przeceny czy wyprzedaże. Ale prędzej pewnie przedział 2500 - 3000. Jesli znajdziesz taniej, bierz w ciemno :D

Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2011 18:35

Dzieki Raul73.
Cena istotnie oscyluje koło 3.000zł.
Pytam trochę z innego powodu.
Po prostu syn ma w maju pewną uroczystość,więc........... :D
A nie ma sensu kupować byle czego.Lepiej dołożyć,żeby to posłużyło na dłużej.
Owszem można próbować szkłem d.....wytrzeć,ale... :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2011 18:43

Raul73 napisał(a): Asus to klasa jeśli chodzi o lapki.

Absolutnie sie nie zgadzam.
Asusu jedyna dobra rzecz, jaka ma, to dla mieszkańców Wroclawia serwis na miejscu.
Zresztą i tak do bani...

A ten lapek do czego ma być?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.01.2011 18:51

FUX napisał(a):A ten lapek do czego ma być?

Oj..nie wiem! :lol:
Przede wszystkim do netu,oglądania filmów,pisania pracy mgr...takie tam....Nie potrzebuję sprzętu z jakimś niewiarygodnym wypasem, nie chcę też szajsu, który 4 miesiące z 12-stu spędzi w serwisie.
Jak powiedziałem- jestem raczej laikiem w tym temacie ,więc..

Nie wdając się w inne parametry techniczne o których nie mam bladego pojęcia, podoba mi się LED-owa matryca 8)
Ostatnio edytowano 31.01.2011 19:03 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2011 19:02

Napiszę tak, a będzie to niepopularne.
Za 3 kola pewnie coś znajdziesz.
Ciężkie, trzeszczące, z baterią na 2-3h, koniecznością zakupu legalnych programów biurowych (Office 300-1800PLN, zakladam, ze piratow nie kupisz), antywirusa odnawianego co rok (kasa), jako-taką jakością.
Mam porownanie Lenovo z Japkiem i moim zdaniem wygrywa to ostatnie, pomimo zdecydowanie wyższej ceny.
Niestety, jakośc kosztuje.
Szukaj
http://www.apple.com/pl/macbookpro/
13'' wystarcza.
Jakość, w porównaniu z konkurencją, powala...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone