Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2010 13:19

sroczka66 napisał(a):Niezapomniana atmosfera koncertów w Jarocinie - dla tzw. niegrzecznej młodzieży :evil: :evil:

Jarocin83

Zjednoczone Siły Natury Mech
:lol:

Obrazek
I każdy pan kierowca upiększał swoje cudo - na początku gdzie była pokrywa od silnika zazwyczaj stał miś, który migał oczkiem od kierunkowskazu :wink:

W szkole chodziło się do pani higienistki ze swoimi problemami...a nikt nie miał ADHD

Od święta przyjeżdżała śmieciara robiąc kupę :D hałasu i każdy chciał się zaczepić i podjechać kawałek
Obrazek

Na wakacje jeździełem do babci do Elbląga i pod domem były tory. Parowóz przetaczał wagony z/do Zamechu - z bratem wskakiwaliśmy na stopień.
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 08.01.2010 13:35

JacYamaha napisał(a):Zjednoczone Siły Natury Mech

Piłem z diabłem bruderszaft
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2010 13:40

sroczka66 napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Zjednoczone Siły Natury Mech

Piłem z diabłem bruderszaft

Ależ on był szpetny...
Ja szalałem wtedy za OZ. :lol:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.01.2010 13:54

Januszko

Obrazek

i Jarocin

Obrazek

Obrazek

Garniturki by sobie pobrudzili. Ale co ja tam wiem? Mnie Róbrege było bliższe :wink:
Izreal, Brak, Dezerter, wczesny Kult.
Chociaż za Kasą Chorych, Dżemem i Krzakiem też się latało.
Z tymi ostatnimi Apostolis na drumerach dał kiedyś koncert w mojej budzie.
No i śp. Skubikowski grał wtedy jeszcze porządnego bluesa, a nie takie cósie jak z Januszką później.
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.01.2010 16:09

Kevlar napisał(a):- czarna Wołga, :D
.

-czyli"bój się ,bo Cie porwą"....oj bałam się ...bałam :lol:

JacYamaha napisał(a):
A jeszcze z chłopięcych zabaw:
- Mission impossible .... w jednostce na Słowackiego .........
- Strzelnica .........:D ,
- Poligon ........ :wink:
- Koło mojego domu była taka ogromna skarpa-.......

no ja po przeprowadzce z kamienicy z sadem (tam to były zabawy):cry: w wieku lat 6 8) zamieszkałam w nowo-powstającym blokowisku i naszym poligonem były tereny budowy......spiętrzone płyty żelbetonowe....wykopy....też było fajnie :lol: :lol: grunt to wyobraźnia....a mieliśmy jej dużo więcej niż nasze dzieci :( :?

-pomietam jak skakaliśmy między stosami płyt (tacy czterej pancerni byliśmy :wink: ) :wink: i nasz Szarik (czyli Ciapek koleżanki-mały czarny mieszaniec)...nie doskoczył i wpadł w szparę między płyty 8O i zawisł na smyczy....wtedy to dopiero była akcja ratunkowa....zaznaczę,że skuteczna :lol: :lol:
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 08.01.2010 16:10

Tak wracając do motoryzacji z tamtego okresu to przypomniał mi się "Osinobus". Taka/i ciążarówko-autobus.
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.01.2010 16:29

A te wszystkie Akademie szkolne :lol: :lol: recytowanie wierszy.....biało granatowe stroje :lol: :lol:

A przyznać się ....kto nosił?

Obrazek :lol: :lol: :lol:

APEL...kto mi kupi skaner :wink: :wink: :lol: :lol: :?:

a serio ,aż mi szkoda ,że nie mam....bo w szufladzie pełno zdjęć,które uratowałam przed zniszczeniem :) a warto je pokazać moje...sióstr...rodziców...dziaków....niektóre nawet z lat dwudziestych.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 08.01.2010 16:32

hajduczek napisał(a):A przyznać się ....kto nosił?

Ja :D
Jeszcze do IV klasy podstawówki nosiłam fartuszek i "odznakę wzorowego ucznia" :lol:

P.S. Widzę, że można ją kupić za 26 zł :lol:
http://www.haloart.pl/odznaka-wzorowy-uczen.109.html
Ostatnio edytowano 08.01.2010 16:36 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 08.01.2010 16:33

jak się bardzo nudziło na przerwie w szkole to czasami atrakcyjność przerwy można było podnieść podpalając pudełko od zapałek z kawałkami piłeczki do tenisa stołowego. Dym i smród gwarantowany,

Wstyd się przyznać :oops: takie bomby wrzucaliśmy do samochodów przez uchylone okan :oops:
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 08.01.2010 16:33

Taka naszyweczka była poza moim zasięgiem. Ale z tarczami się kombinowało żeby można było w każdej chwili zdjąć. Teraz zastanawiam się w jakim celu tyle kombinacji żeby nie nosić tarczy. Chyba dlatego że były obowiązkowe?
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.01.2010 16:35

maslinka napisał(a):

Jeszcze do IV klasy podstawówki nosiłam fartuszek i "odznakę wzorowego ucznia" :lol:

czyli też było :?: :?: :D :D

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2010 16:37

weldon napisał(a):Izreal, Brak, Dezerter, wczesny Kult.

The Analogs
Armia
Ksu
Brygada Kryzys

i wiele innych polskich

oraz

Sex Pistols
Dead Kennedys
The Clash
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 08.01.2010 16:37

hajduczek napisał(a):
maslinka napisał(a):

czyli też było :?: :?: :D :D

Obrazek

No jasne! Do końca podstawówki :D W liceum już było gorzej, bo zaczęłam się interesować czymś innym niż tylko nauką :wink:

Nie wiem jak poprawić link do "odznaki", żeby działał :oops:
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 08.01.2010 16:42

oprócz motorowerów "komar" śmigały po ulicach także "wierchowina", "jawa 50" (w wersji z osłonami i "mustang") oraz "motorynki",

Był moment ze miałem swojego komara, po ojcu :cry: żaka i wierchowinę. Wszystko sprzedałem i kupiłem Panonię! Trochę pojeździłem i gdy już pracowałem (18 lat) kupiłem nówkę MZ, to był czad! po Gnieżnie Lenę na jednym kole woziłem :lol: Dziś w garażu stoi Yamaha xj750, od dwóch lat nie śmigana, brak czasu, jak jest czas to nie ma odpowiedniej pogody :x

[img][img]http://images8.fotosik.pl/161/f4efcdc7d01d692cmed.jpg[/img][/img]

Rocznik 1984r. :lol:
Ostatnio edytowano 08.01.2010 17:09 przez Jurek, łącznie edytowano 1 raz
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 08.01.2010 16:42

Jurek napisał(a):...Wstyd się przyznać :oops: takie bomby wrzucaliśmy do samochodów przez uchylone okna :oops:

Jaki tam wstyd! Wtedy nie było play station i innych atrakcji więc wszystko co odbiegało od szarości życia codziennego było dobrą zabawą.

Jak już jesteśmy przy wstydzie to sezonowo chodziło się na tzw. dzierżawę czyli nazywając rzecz po imieniu kradło się z sadów różne owoce (jabłka, czereśnie, śliwki itd.). Aż obciach o tym pisać ale młodzież potrzebowała witamin więc je jakoś musiała zdobyć.

A jak już jestem przy temacie zdrowie to przypomniały mi się szkolne akcje w stylu szczotkowanie zębów fluorem.
Idąc dalej tym tropem przypomniałem sobie unit dentystyczny wolnoobrotowy. Aaała!!! Oj zrobię sobie chwilę przerwy z przypominaniem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone