Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.07.2010 12:14

weldon napisał(a):Muzeum Humoru - nie budiet

Ale daty chyba nie zabiorą... :wink: dziś 22 lipca dawniej EWedel :lol:
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 22.07.2010 13:07

weldon napisał(a):
bart10 napisał(a):Wlasnie przeczytalem calosc-bomba :D

Przyznac sie -kto zbieral znaczki pocztowe :P
Pamietacie w "leningradach" metalowe porecze ogolocone z plastikow,ktore sluzyly po odpowiednim wygieciu do zjezdzania jak na nartkach?

Znaczków mam do dzisiaj pełne klasery.
Nawet mi kiedyś przyszło do głowy, żeby je wycenić i za najdroższy zaproponowali mi osiem złotych :D

A mam takie piękne okazy z jakiegoś zjazdu pzpr :(

Przy placu Wilsona, na Żoliborzu w Warszawie, był taki punkt Filatelistyka i tam się zaopatrywałem.
Potem doszły jeszcze okazy filumenistyczne, ale te nie wiem gdzie mogę mieć.

A leningradów nie znam.

Za moich czasów to zjeżdżało się na butach, tornistrze albo, szczyt luksusu,
na worku foliowym, ale to d...pa bolała :D

Dopiero później dziadek pospawał mi sanki rur. Ciężkie były jak cholera,
więc jak mi się w Wiśle utopiły, dokładnie tam, gdzie most Północny teraz budują, to nie żałowałem :D

Mój tata zbierał znaczki- jako dziecko ostrożnie je oglądałam:) taka jego pamiątka z młodości:)
alurka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alurka » 22.07.2010 13:12

barti75 napisał(a):wiecie co czytałem ten wątek od 8 rano dziś i wciągnął mnie na maxa :lol:
jakoś nikt nie wspomniał, albo przeoczyłem o nartkach ( bo trudno nazwać je nartami skoro miały długość buta)co się z poręczy robiło jak nowe bloki stawiali przeważnie kolor niebieski albo zielony":) ależ one szybkie były :o

jak przeczytałem o grze w kapsle to od razu co zrobiłem to spojrzałem na palec bo jak się pstrykało to zawsze paznokieć biały był 8O

o tym też ktoś wspomniał tzw. końskie zaloty w szkole tzn. rurka i plastelina u dziewczyn we włosach, ależ się one wściekały

zapomniałem ale była taka gra, rysowało się koło na ziemi dzieliło je na tyle części ilu jest graczy i rzucało się nożem jak nóż się wbił to się odcinało ten kawałek ziemi dopóki komuś noga się mieściła na swoim skrawku to był w grze-teraz chyba nie do pomyślenia żeby dzieciaki się tak bawiły :D

a zamiast cb radia czy walkie talkie od okna do okna kolegi linka z puszką i liściki się przekazywało

oczywiście nie sposób nie pamiętąć rower Wigry 3, albo zegarków z 7 melodyjkami co wszyscy takie same na komunie dostawali przynajmniej u mnie tak było w klasie pamiętam do dziś wszyscy te same melodyjki mieli mimo że zegarki trochę się różniły a kozacy mieli 16 melodyjek
:D

oj świetny wątek naprawdę do dziś pamiętam smak oranżady w proszku i smak mleka w proszku z niebieskiego woreczka , brzdęk mleka na klatce schodowej jak je roznosili

Oj taaak:) przypomniałeś mi tą zabawę! to sie chyba nazywało-państwa-miasta? :lol: i Wigry 3 różowe miałam! :D
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone