Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 05.01.2010 19:58

Tak po trochu do założenia tego tematu skłoniły mnie dwie rzeczy
-wątek Maćka , a zwłaszcza te czarno-białe zdjęcia TUTAJ

-gdzieś na forum "mignęło " mi zdjęcie saturatora :D

I wyobraźnia(wspomnienia) ruszyła.

Jakie charakterystyczne rzeczy....sytuacje itd pamiętacie......ale mam na myśli te miłe....wesołe wspomnienia :wink: :D

Jedno z moich to Skorzęcin..nadal funkcjonuje i to (byłam 3 lata temu) bez ogromnych zmian..Wielkopolanie wiedzą o co chodzi :D

miejscowość wypoczynkowa .....właściwie wieś......duuuży ogrodzony teren ......domki letniskowe , ośrodki wypoczynkowe,pole namiotowe....stragany.....sklepiki....namiastka miejscowości nadmorskich :wink: :D
-pamiętam tę brame wjazdowa-kasę :lol: jak na granicy prawie.....i te kolejki aby wjechać

-pamietam jak śmierdziało w ubikacjach-narciarach(na stojąco do dziury) :lol: :lol:

-siłownia na powietrzu i te spalone ciała :wink:

-i tłumy ludzi
Obrazek

- ale na tamte czasy tak kolorowo ....jak dla dziecka-cudnie jak na jarmarku

:D
Obrazek

no i jeszcze 3 lata temu ciągle wisząca tablica nad sklepo-barem
"JADŁODAJNIA" :lol:

-inna rzecz ,którą mile wspominam to solone masło i pomarańczowy "żółty "ser z kościoła chyba ,z paczek .......mamy kolezanka była gospodynią księdza :wink: :wink: 8) 8)
ale masełko było pycha :D

to tak na poczatek :wink:
Ostatnio edytowano 05.01.2010 20:41 przez hajduczek, łącznie edytowano 1 raz
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 05.01.2010 20:23

Może Skorzęcin :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.01.2010 20:26

Świetny pomysł :!: :!:

Mam podobne odczucia przy " kopaniu " w starych fotografiach , a jest ich sporo :D , chociaż fotografia moją pasją największą nie była :wink: :)

Wspomnienie z tamtych czasów :
Nr 1 - w rankingu , to . . . konserwa turystyczna :lol:
2 - Bieszczadzka Strzała Południa - kolejowy ekspres :lol: :lol:

Pewnie ten wątek przyspieszy zakup skanera :wink: :lol:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 05.01.2010 20:42

Jurek napisał(a):Może Skorzęcin :D

jasne :wink: poprawione ...połknęłam literkę myśląc o tym solonym masełku :lol: :lol:

a jeszcze z poznańskich wspomnień....
-ale to juz jako nastolatka-wyprawy do Poznania na "Łazaż" czyli Rynek Łazarski na zakupy.......tureckie ciuchy i inne podróbki........pamiętam czarne swetry z czerwonym wzorem(miałam).....spodnie pod nazwą "piramidy"(miałam)...............albo "teksasy" z ćwiekami (he,he tez miałam)

-pamietam jak tata-taksówkarz mógł co kilka lat wymienić sobie autko i jeżdziliśmy

ten kolor pamiętam....i nr 21 z boku :D
Obrazek

-pamiętam jak jako dziecko wytrwale stałam w kolejce aby nabyć chińskie przybory szkolne

piórniki

Obrazek

gumki pachnące

Obrazek

pióra

Obrazek

takie pióro znalazłam kilka tygodni temu w papierniczym :lol: :lol: oczywiście kupiłam......chyba za 4 zł....ale wspomnienia -bezcenne :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 05.01.2010 21:03 przez hajduczek, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2010 20:55

piotrf napisał(a): Nr 1 - w rankingu , to . . . konserwa turystyczna :lol:

Co by sie złego o PRL-u mówiło ,podejrzewam,że w tej konserwie było więcej prawdziwego mięsa niz we współczesnej "prawdziwej szynce" za 9,90 zł/kg reklamowanej przed świętami w tv, przez jedna z sieci handlowych ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.01.2010 21:01

W latach 80-tych byłam dzieckiem, więc wspomnienia mam bardzo dziecinne :wink: Wbrew pozorom, całkiem sporo pamiętam i z sentymentem wspominam saturatory na głównej ulicy w Gliwicach, oranżadę w butelkach i woreczkach, pyszne prażynki, poranne dzwonienie butelek z mlekiem. Pamiętam, jak stałam z babcią w kolejkach i raz nawet przydział kawy dostałam (chociaż przecież nie piłam - "Dziecko stało, dziecko dostanie kawę" :lol:).

Na sentymencie ludzi do PRL-u robi się (albo raczej robiło, bo szczyt mody na te wspomnienia był parę lat temu) dużą kasę. Sama mam książkę "333 popkultowe rzeczy PRL" i z przyjemnością czytam sobie o ulubionych bajkach, serialach, zespołach muzycznych z dzieciństwa.

Apopos, pamiętacie "Arabellę" albo "Siedem życzeń"? To dopiero były seriale :D
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 05.01.2010 21:08

maslinka napisał(a):W latach 80-tych byłam dzieckiem, więc wspomnienia mam bardzo dziecinne :wink: Wbrew pozorom, całkiem sporo pamiętam i z sentymentem wspominam saturatory na głównej ulicy w Gliwicach, oranżadę w butelkach i woreczkach, pyszne prażynki, poranne dzwonienie butelek z mlekiem. Pamiętam, jak stałam z babcią w kolejkach i raz nawet przydział kawy dostałam (chociaż przecież nie piłam - "Dziecko stało, dziecko dostanie kawę" :lol:).

Na sentymencie ludzi do PRL-u robi się (albo raczej robiło, bo szczyt mody na te wspomnienia był parę lat temu) dużą kasę. Sama mam książkę "333 popkultowe rzeczy PRL" i z przyjemnością czytam sobie o ulubionych bajkach, serialach, zespołach muzycznych z dzieciństwa.

Apopos, pamiętacie "Arabellę" albo "Siedem życzeń"? To dopiero były seriale :D

oranżada w woreczkach :lol: :lol: niejednokrotnie rozlana....o tak :D

Arabella-oczywiście......był tam Blekota....no i oczywiście Pierścień :lol:

A jak się nazywały takie niedzielne seansy z bajkami w kinach,bo nie pamiętam :?:

ach i jeszcze "załoga Dżi"

a kto też chodził w takich fartuszkach????

hajduczek trzyma nr klasy :wink: :D zawsze jakoś tak na mnie wypadało 8O .....i mam teksasy

Obrazek :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2010 21:21

hajduczek napisał(a): A jak się nazywały takie niedzielne seansy z bajkami w kinach,bo nie pamiętam :?:

"Poranek" dla dzieci :D :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.01.2010 21:23

No i wyjazdy do Cro, a raczej Jugosławii, były w celach nie tylko turystycznych, ale i handlowych :wink:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 05.01.2010 21:24

zebik napisał(a):
hajduczek napisał(a): A jak się nazywały takie niedzielne seansy z bajkami w kinach,bo nie pamiętam :?:

"Poranek" dla dzieci :D :D

tak jest.....faktycznie :lol: :lol:

dids76 napisał(a):No i wyjazdy do Cro, a raczej Jugosławii, były w celach nie tylko turystycznych, ale i handlowych :wink:

a skąd były przywożone takie duże dezedoranty .....chyba "Derby" :?: :?: z Węgier :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2010 21:30

Dobre były czasy :D :D

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2010 21:33

hajduczek napisał(a):Arabella-oczywiście......był tam Blekota....no i oczywiście Pierścień :lol:

a Mekota :?: :?: :?:

a Pekota :?: :?: :?:
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 05.01.2010 21:35

zebik napisał(a):
hajduczek napisał(a):Arabella-oczywiście......był tam Blekota....no i oczywiście Pierścień :lol:

a Mekota :?: :?: :?:

a Pekota :?: :?: :?:

ich nie pamiętam 8O ale Rumburaka to tak :lol:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 05.01.2010 21:36

hajduczek napisał(a):
maslinka napisał(a):Apopos, pamiętacie "Arabellę" albo "Siedem życzeń"? To dopiero były seriale :D

Arabella-oczywiście......był tam Blekota....no i oczywiście Pierścień :lol:
...i jeszcze Mlekota i Rumburak i jamnik Pajda i Fantomas... :D

a moje wspomnienie...
...buty zimowe typu Relaks - "modne" przez wiele sezonów :lol:
...i jeszcze Polska Kronika Filmowa jako obowiązkowy punkt kinowego programu :D
... i guma do żucia Donald z jakże wspaniałymi tatuażami :D
...telewizor kolorowy marki Rubin ( z tych co wybuchały) :D

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.01.2010 21:38

hajduczek napisał(a):....dezedoranty .....chyba "Derby" :?: :?: z Węgier :?:

Tak jest - z Węgier to przyjeżdzało.
A pamiętasz słynne kurtki PARMALATKi wywozone czesto do DeDeRonów :lol:

Tymka - fajny avatarek :devil:
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone