Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.01.2010 19:30

test skanera :D :?:
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 08.01.2010 19:42

hajduczek napisał(a):test skanera :D :?:

Trafiony zatopiony :P
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 08.01.2010 19:47

Kevlar napisał(a):
maciek1956 napisał(a):...mam rower z 1936 r wyprodukowany w Państwowej Wytwórni Uzbrojenia PWU "Łucznik", chyba Radom...

Tak Radom. No to masz fajny rowerek. Prawdziwe cudeńko. Od razu przypomniały mi się maszyny do szycia "łucznik" i "singer".

Był taki dowcip, że facet, pracownik Łucznika postanowił sobie złożyć w domu maszynę do szycia z wyniesionych z zakładu części. Wynosił przez rok części i chował w domu. A kiedy już zebrał wszystkie postanowił zmontować to co wyniósł.
Jakież było jego zdziwienie, kiedy po złożeniu wszystkiego okazało się, że to jest AK-47 ... :lol:
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 08.01.2010 19:55

hajduczek napisał(a):A te wszystkie Akademie szkolne :lol: :lol: recytowanie wierszy.....biało granatowe stroje :lol: :lol:

A przyznać się ....kto nosił?

Obrazek :lol: :lol: :lol:

APEL...kto mi kupi skaner :wink: :wink: :lol: :lol: :?:

a serio ,aż mi szkoda ,że nie mam....bo w szufladzie pełno zdjęć,które uratowałam przed zniszczeniem :) a warto je pokazać moje...sióstr...rodziców...dziaków....niektóre nawet z lat dwudziestych.

Była jeszcze identyczna naszywka z napisem "CZYŚCIOSZEK"
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 08.01.2010 20:30

To się czytało

Obrazek

Z tego się słuchało muzyki i wiadomości

Obrazek
Obrazek

To się popijało :D

Obrazek

Tym się bawiło
Obrazek

Tym się pachniało

Obrazek

Tym sie mieliło ciężko zdobytą kawę

Obrazek

To się paliło

Obrazek

itd.....

:D
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 08.01.2010 20:30

ALCHEMY Rok 1983 koncert Dire Straits w Londynie ! :o
Kolega podrzucił mi płytę DVD z tego koncertu. Nie zły odjazd! :lol:
Ćwierć wieku temu!!! 8O
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 08.01.2010 20:40

Jurek napisał(a):ALCHEMY Rok 1983 koncert Dire Straits w Londynie ! :o
Kolega podrzucił mi płytę DVD z tego koncertu. Nie zły odjazd! :lol:
Ćwierć wieku temu!!! 8O

Zgoda w całej rozciągłości....

Byłem na koncercie Marka Knopflera 2 maja 2008 na Torwarze... On ciągle jest odjazdowy... :wink: :o
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.01.2010 20:46

Jurek napisał(a):ALCHEMY Rok 1983 koncert Dire Straits w Londynie ! :o
Kolega podrzucił mi płytę DVD z tego koncertu. (...)
Ćwierć wieku temu!!! 8O

DVD w osiemdziesiątym trzecim! Niezły odjazd.
Ja, w tym samym roku, oglądałem tylko straszliwą kopię VHS'a z The Wall Floydów :wink:

zebik napisał(a):The Analogs
Armia
Ksu
Brygada Kryzys

i wiele innych polskich

oraz

Sex Pistols
Dead Kennedys
The Clash

A to pamiętacie?: solo cepów z Whole Lotta Love iiiiiiiiiiiii "Minimax - minimum słów, maksimum muzyki ..."
Czwartek, godzina dwudziesta. Facet, który ukształtował świadomość muzyczną całego pokolenia.
Gdzieś do dziś mam zestawy kaset z dyskografiami The Beatles, Floyd'ów, Zeppelin;ów, Sabbath;ów i Purpli.
Dzięki niemu poznałem Camel, Cactus, Focus, pierwszą płytę Metallic'i i wiele, wiele innych.
No i najważniejsze - wiem co to znaczy "In-A-Gadda-Da-Vida".

Chapeau bas! Piotr Kaczkowski!

hajduczek napisał(a):APEL...kto mi kupi skaner?

Przecież masz nowego cyfraka. Dygitalizuj :wink:
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 08.01.2010 20:47

Z tych dawnych czasów pamiętam, obowiązkowe sprzedaży dolarów (dla obcokrajowców) za każdy dzień pobytu w Polsce ($ 14 / dzień). Cena dolara była pięć razy niższe niż w koników.

:?
Jurek
Cromaniak

Postnapisał(a) Jurek » 08.01.2010 20:56

Po nocach siedziałem i nagrywałem...

Studio Stero zaprasza
Knał lewy szzzzzzzz kanał prawy szyyyyyyy

Pamiętacie?
Lena się rano budziła, a ja się chwaliłem co nagrałem! Jakie nagrody mnie za to spotykały :lol:

Ale przd tem było tak:

Przypomniała mi się taka sytuacja. Jesteśmy w Poznaniu na ul. Ratajczaka, w aptece homeopatycznej. Po drugiej stronie ulicy był sklep ZURTU. Przed nim stoi kolejka, spora kolejka! W głowie pytanie :?: za czym kolejka ta stoi 8O ? To pytanie zadaje ostatniemu w kolejce. Gość mi odpowiada nie wiem! Ustawiam Lenę w kolejkę, a ja na zwiady do sklepu.
W sklepie były dwu-kasetowe magnetofony do dużej wieży Kasprzaka ( nie pamiętam symbolu) Kupujemy? Kupujemy!!! Co dalej? Może komuś zhandlujemy? W następnym miesiącu ruszam do Gdyni, był tam duży bazar. Kupiłem tam tuner do komplety. Po jakimś
Czasie ruszam do Wrocławia na poszukiwania wzmacniacza. Pudło nie ma! W następnym tygodni Łódź! Podarłem kurtkę w pociągu i pudło! Zrezygnowany po jakimś czasie, zaczynam szukać kupca na magnetofon i tuner. Poddałem się! Przechodząc w Gnieźnie koło
ZURTU, zaglądam. Za ladą stoi koleżanka ze szkoły. Zagaduje: Grażynka wiesz jakbyś przypadkiem wiedziała kto chce kupić ten magnetofon i tuner radiowy Kasprzaka do daj znać. Ona mi się pyta czemu sprzedaje, odpowiadam: po prostu nie mam siły dalej szukać wzmacniacza! Poczekaj, odpowiada i znika na zapleczu. Przynosi karton, otwiera, a tam kurna to cudo co szukam!!! Ile pytam, jak ile, tyle co kosztuje w sklepie wczoraj dostaliśmy trzy sztuki jeszcze się nikt o to nie pytał. Dwa całusy, zapłaciłem i szczęśliwy do chaty. Brak kolumn! Lokalna Gazeta ogłoszenia 8O ;sprzedam trójdrożne kolumny tonsil :) ; nie pamiętam symbolu, oczywiście w maluszka i po głośniki. Kupiłem! Wieczorem podłączyłem , gra!!! Ale coś nie tak! Spieprzony jeden głośnik! Za parę dni jak uzbierałem paliwo (czas kartek), jazda do Wrześni po głośnik. Na rynku sklep Zurtu i jest głośnik.
Za dwa dni sprzęt sprawny i bojowy. Jakie prywatki nam uszczęśliwiał!!!
To były czasy! Czasy polowań! Mało tego, łupem było to co wpadło przypadkiem e ręce!
Teraz bierzesz złotówki, nie dolary nie bony, i idziesz na zakupy! Bez podniety kupujesz co chcesz ( te złotówki oczywiście trzeba mieć) łot demokracja!!! Podnieta została do innych spraw :roll:
Ostatnio edytowano 08.01.2010 21:55 przez Jurek, łącznie edytowano 3 razy
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.01.2010 20:58

weldon napisał(a):
hajduczek napisał(a):APEL...kto mi kupi skaner?

Przecież masz nowego cyfraka. Dygitalizuj :wink:

że jak? 8O no to żeś mi teraz dał :roll: przyznaję się z ręką na sercu ,że nie wiem o czym do mnie rozmawiasz :D szczerze i serio......tego jeszcze nie umiem :? :? :?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.01.2010 21:40

Jurek napisał(a):Po nocach siedziałem i nagrywałem...

Studio Stero zaprasza
Kanał lewy szzzzzzzz kanał prawy szyyyyyyy:

Szachowski, Rowiński, Fabiański, Gaszyński, Rybczyński oraz, wspominany niedawno przez Interseala, Beksiński.
Ale to później. I bez takiego kopa, jak w MiniMaxie.

Chociaż afera z Fabiańskim, mimo, że to co puszczał to nie w moim guście, warta jest wspomnienia. :wink:

OT
hajduczek napisał(a):.....tego jeszcze nie umiem :? :? :?

Umiesz, umiesz.
Kładziesz fotkę, możesz ją docisnąć po brzegach, a najlepiej włożyć
w taką transparentną, matującą kieszonkę i pstrykasz jej ładną fotkę.
Cyk - i masz wszystko na karcie.
Robiłem tak, jak jednego dnia kupiłem skaner ręczny (takie ustrojstwo, że jak za szybko się go przesuwało,
to dostawał czerwonej zapaści) i pierwszego cyfraka - jakiś Sony CyberShot cóś tam. 640 x 480 zdjęcia robił,
ale za to dużo szybciej niż ten badziejny skaner. I dokładniej.

Powodzenia.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2010 21:55

hajduczek napisał(a):a kto pamięta super rozciągliwe siatki na zakupy :D

Obrazek
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 08.01.2010 21:56

tak mi gdzieś "dzwoniło" ,że mówisz o zrobieniu zdjęcia .....ale właśnie zastanawiałam się jak uniknąc odbicia światła

weldon napisał(a):w taką transparentną, matującą kieszonkę

będę próbowała.....Dziękuję :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2010 22:01

Jeszcze tylko wspomnę o pięknych obrusach z ceraty. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone