Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OT Ile godzin na przejazd ... fantazje

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 17.06.2015 21:32

Ale zabawny temat.

Komuś się nie mieści w głowie, że można jechać 12 godzin z dwiema dziesięciominutowymi przerwami.
Otóż można.
Tylko po co w drodze na wakacje ?

Komuś się nie mieści w głowie, że można utrzymać prędkość średnią powyżej 100 km/h.
Otóż można (oczywiście po autostradach) i nie jest to wielki wyczyn.
Tylko po co w drodze na wakacje ?

Komuś się nie mieści w głowie, że można mieć porsche.
Otóż można jak się ma taką fantazje i możliwości.

Więc po co te złośliwości ? Każdy jeździ jak chce i może. Ja tak (już) nie lubię i nie chce w drodze na wakacje ale nie będę opowiadał, że to mission impossible.

I jeszcze co do tego, że dawniej jeździło się szybciej.
Jeździło się.
Z Zakopanego do Krakowa chyba poniżej godziny.
Przepisowo, bo kiedyś w Polsce nie było ograniczeń prędkości poza obszarem zabudowanym.
Dziś nie do pomyślenia.
Z innej beczki Lux torpeda Kr-Zak 2 godz 18 min.
Dziś bez pięciu miliardów wrzuconych w Piekiełko nie ma szans na powtórzenie tego wyczynu.
Latający Ślązak jechał 4,5 godziny. To se ne vrati...
40 lat temu latano na księżyc.
Czy ktoś sobie wyobraża by za naszego życia to się znów udało ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2015 22:19

Kiepura napisał(a): Każdy jeździ jak chce i może.

Już pisałem, że tak nie jest 8)

To nie jest tylko sprawa kierowcy, jak jedzie :roll:
Droga nie jest prywatną własnością pirata :wink:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 17.06.2015 22:37

Fajnie... ubawiłem się... dobry temat:)... Że też niektórzy mają tyle czasu i taką fantazję. Nic tylko gratulować. Tylko co będzie, jak tabletki przestaną działać?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.06.2015 23:04

Był kiedyś podobny wątek :oczko_usmiech: rekordowe-przejazdy-do-cro-t24326.html
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 18.06.2015 07:38

Kiepura napisał(a):Z Zakopanego do Krakowa chyba poniżej godziny.

To jest dopiero fantazja.......... :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 20.06.2015 16:57

maniust napisał(a):
Kiepura napisał(a):Z Zakopanego do Krakowa chyba poniżej godziny.

To jest dopiero fantazja.......... :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:

Fantazja tych co w ponurych latach pięćdziesiątych ustanawiali takie rekordy.
Rzecz znana w Krakowie, nawet opisywana w jakieś książce. Jak znajdę to wkleję.
Co w tym zresztą nieprawdopodobnego ?
Z Góry Borkowskiej do dworca w Zakopanem jest 98 km (bo tak się liczył ten przejazd).
Jeżeli ma się kompletnie pustą drogę (a oto nie trudno było do 1990 roku) i brak ograniczeń prędkości (a tak było do lat siedemdziesiątych)...
Zakopianka to technicznie bardzo prosta trasa i ze względu na ukształtowanie wymagała zmniejszenia prędkości może w dwóch miejscach.

Szczątkowy ruch samochodowy i brak ograniczenia prędkości lub mniejsza liczba takich ograniczeń - dlatego dawniej można było szybciej pokonać daną trasę szybciej niż obecnie.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 21.06.2015 00:16

Niestety nic nie można poradzić no to, iż podane czasy przejazdu to dla niektórych z was to fantazja , efekt odstawienia tabletek itp . Być może, dlatego niektórzy jeżdżą....., a inni.....Czas przejazdu w granicach 10,5 -11 h jest możliwy do osiągnięcia bez łamania przepisów, szaleńczej jazdy itp., wymaga jedynie prawidłowej oceny sytuacji na drodze.
lew
Cromaniak

Postnapisał(a) lew » 20.08.2015 00:07

.......i jak co roku trasę Split - Katowice pokonaliśmy w 10,5 h jadąc zgodnie z przepisami ( dla udokumentowania niedowiarkom posiadam paragony ze Splitu i Katowic hahaha ). Pozdrowienia dla twórcy wydzielonego wątku "...fantazje".
PS Można jechać również 24 h , jak zrobili to znajomi. Tak długi czas przejazdu wcale nie był podyktowany przerwami na odpoczynek (- motel, hotel ), a bezmyślnym wyborem trasy przejazdu (korki, kolejki) itp.
mac30
Odkrywca

Postnapisał(a) mac30 » 20.08.2015 06:38

To zdradź która to taka trasa, gdzie nie ma żadnych przestojów. Może ktoś by skorzystał? :lol: :lol:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 20.08.2015 06:53

lew napisał(a):Niestety nic nie można poradzić no to, iż podane czasy przejazdu to dla niektórych z was to fantazja , efekt odstawienia tabletek itp . Być może, dlatego niektórzy jeżdżą....., a inni.....Czas przejazdu w granicach 10,5 -11 h jest możliwy do osiągnięcia bez łamania przepisów, szaleńczej jazdy itp., wymaga jedynie prawidłowej oceny sytuacji na drodze.

Oczywiście, że jest to mozliwe.
Z okolic Wrocka przez A1 do Pakostane bez objazdów w SLO 12-13h z tankowaniem i kawami.
Średnia z jazdy wychodzi ponad 100
Wyjazd koło 2-3 nad ranem. Może pora jest kluczowa. Wiedeń mijamy przed porannym szczytem.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 20.08.2015 07:35

Kiepura napisał(a):Co w tym zresztą nieprawdopodobnego ?
Z Góry Borkowskiej do dworca w Zakopanem jest 98 km (bo tak się liczył ten przejazd).
Jeżeli ma się kompletnie pustą drogę (a oto nie trudno było do 1990 roku) i brak ograniczeń prędkości (a tak było do lat siedemdziesiątych)...
Zakopianka to technicznie bardzo prosta trasa i ze względu na ukształtowanie wymagała zmniejszenia prędkości może w dwóch miejscach.

Szczątkowy ruch samochodowy i brak ograniczenia prędkości lub mniejsza liczba takich ograniczeń - dlatego dawniej można było szybciej pokonać daną trasę szybciej niż obecnie.

W 96-óstym jak dobrze pamiętam wracając ze Słowacji , Zakopane-Kraków - 5 godz. (bez kitu , mało kurwicy nie dostałem wtedy , remonty , korki , wypadek ) , Kraków-Gdańsk - 8 godz.
Dawno już nie pokonywałem tej trasy , bo powiedziałem sobie w 2009 , mój ostatni pobyt w Zakopcu w drodze powrotnej z Cro , że moja noga więcej tam nie postanie , :evil: to jakoś nie chce mi się wierzyć żę można tą trasę pokonać poniżej godziny........ teraz. :mrgreen:
Kobal66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kobal66 » 20.08.2015 08:07

Kraków-Zakopane to 1:30 - 1:45 bardzo normalnej jazdy, jak wyjezdzam z krakowa 0 4:00 to w kuźnicy na parkingu czesto jestem 5:15 czyli kraków zakopane wychodzi 1:15 i to jest normalna jazda no może trochę szybsza miejscami i nie mam porsche :P, ale jeśli ktoś bardzo lubi jeździć na krupówki i musi byc tam w piatek na 17-18, lub w sobotę rano :) niech się nie dziwi że jedzie 3h.
Co do jazdy autostradowej średnia 100 km/h jest zupełnie normalna, kupuję winiety przez tooltickets, cos do picia i przegryzki tez zabieram ze sobą a zatrzymywać się nie lubie wiec tylko przymusowe tankowanie raz na 900-1000 km, szybciej jak 140 km/h raczej nie jeżdżę.
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 20.08.2015 08:14

Kobal66 napisał(a):ale jeśli ktoś bardzo lubi jeździć na krupówki

No i tego właśnie nie pojmuję , po co ludzie walą na te Krupówki........ :mrgreen:
Kobal66
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kobal66 » 20.08.2015 08:25

maniust napisał(a):
Kobal66 napisał(a):ale jeśli ktoś bardzo lubi jeździć na krupówki

No i tego właśnie nie pojmuję , po co ludzie walą na te Krupówki........ :mrgreen:

Bo lubią :), bo to można się potłoczyć, "Łoscypka" nabyć, zjeść "górskiego" burgera w resturacji pod złotymi łukami i wiele innych każdy ma swoje sposoby na wypoczynek.

Ze mnie się śmieją że jestem poj.... bo o 3:30 wstaję żeby w góry jechać.

Każdy lubi co innego i ja to szanuje, ale jesli ktos lubi to co wszyscy to niech się nie dziwi ze w korkach stoi na zakopiance/bramkach/granicach/autostradach/miastach*
*-niepotrzebne skreslic :)
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 20.08.2015 09:20

Kobal66 napisał(a):Bo lubią :), bo to można się potłoczyć, "Łoscypka" nabyć, zjeść "górskiego" burgera w resturacji pod złotymi łukami i wiele innych każdy ma swoje sposoby na wypoczynek.

Ze mnie się śmieją że jestem poj.... bo o 3:30 wstaję żeby w góry jechać.

Każdy lubi co innego i ja to szanuje, ale jesli ktos lubi to co wszyscy to niech się nie dziwi ze w korkach stoi na zakopiance/bramkach/granicach/autostradach/miastach*
*-niepotrzebne skreslic :)

Ja tyż lubię góry , kocham........ to może nie , bo to dwa różne pojęcia. :)
Stąd też byłem 6 razy w Słowacji za czasów koron , którą zjechałem lub złaziłem wzdłuż , wszerz i w poprzek :mrgreen: , zanim się nie zaraziłem Jadranem ...... zostały tylko zdjęcia i wspomnienia , ale Krupówkom mówię stanowczo NIE! :oczko_usmiech:
Nie cierpię tłumów i .........drożyzny.

.......ale jak napisałeś każdy lubi co innego i ja to też szanuje. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

OT Ile godzin na przejazd ... fantazje - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone