Łoł, ale się narobiło, mała "wojna" wybuchła
Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że Hvar nie leży na innej planecie i np. zachód słońca wygląda podobnie w każdej innej części Chorwacji, więc może sobie porównać co widać na zdjęciach a co widział swoimi oczami. Zdjęcie to dwie zasadnicze rzeczy, kadr i cała reszta, jak kadr będzie nie ciekawy to jakby kolorami i innymi HDR-eami nie "rzeźbił" to nic z tego nie będzie. Co do obróbki, kolorów itd. zdjęcia robię dla siebie i wykonuje je w taki sposób aby podobały się mnie, a że przy okazji podobają się kilku innym osobom to fajnie

Są gusty i guściki ... guściory, przecież nie będę robił zdjęć pod czyjeś gusta, no może wtedy jak będę z tego żył i tak sobie będzie życzył zleceniodawca

Gdybym wklejał zdjęcia krzywe, nieciekawie wykadrowane, prześwietlone itd. to nic by się nie działo w tym wątku, a tak rośnie liczba stron, co prawda nie z postami w temacie Hvaru, ale zawsze coś
minimartini napisał(a):Cudne są te ujęcia z Nikoli... Choć mi w pamięci utknęło zdjęcie tego kociaka z Jelsy - jest ujmujące.
Ponadto zdjęcia w burzy... Piękny spektakl świateł.
Zdjęcie z kotem zrobione szybko i niedbale, bo to wiadomo żywy organizm, który nie będzie pozował jak mu się powie, ale takie zdjęcia zawsze wychodzą ciekawiej niż pozowane.
sviva napisał(a):Ja natrzaskałem 3000 zdjęć a do relacji nie mam co wybrać

Bo sama tandeta

Też natrzaskałem z 3tys. i się zastanawiam co wrzucić by serwera nie zapchać
Calapula napisał(a):Ja taki spostrzegawczy nie jestem i początkowo gały wybałuszyłem na takie piękne widoczki. Zaraz zacząłem przeglądać oferty na pobyt w takich cudownych okolicznościach przyrody. Dzięki uwadze Lednice i innych trochę ochłonąłem i już mi przeszło. Jak widać to po mnie, wystawianie podrasowanych zdjęć w relacji z pobytu może mieć efekt propagandowy i zachęcić do podjęcia pochopnej decyzji. Postulował bym nie umieszczanie takich grafik w relacjach reporterskich a wydzielenie jakiegoś kącika dla artystów i propagandystów.
Propagandystom nie jestem, przynajmniej do momentu jak władze Hvaru nie będą mi płacić za ukazywanie ich wyspy w sposób piękny, kolorowy i nieskazitelny. Zatoka Dubovica na zdjęciach wygląda pięknie, a że za plecami fotografa jest sterta śmieci i nie ma jej w żadnym kadrze to już inna inszość. Ziemia to nie raj, więc przynajmniej niech na zdjęciach tak wygląda
SingSing74 napisał(a):Jedyne do czego mogę się przyczepić to następujące zdanie kolegi Damiana
Tutaj małe sprostowanie, wszystkie fotki te z i bez HDR, są wywoływane w LR, ponieważ są robione jako RAW a program konwertuje je do JPG, co do samej obróbki w LR to podstawowe parametry, kontrast, wyostrzeni, rozjaśnienie cieni, saturacja. To co pokazano w tutorialu YT to kolorowanie zdjęcia, przy tak niedoświetlonym zdjęciu nie ma innej możliwości o dorabianiu łuny od zachodzącego słońca na horyzontem nie wspomnę. Większości trików jakie są pokazane nie znam i nie mam czasu na takie bawienie się z każdym zdjęciem, gdybym tak podchodził do tematu musiałbym jeździć na wakacje co trzy lata