Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.01.2009 14:43

FUX, założyłem, że Lesio nie wkurwi zbyt mocno włodarza gminy :wink: bo w przeciwnym przypadku ...

... możesz zbierać na helikopter :twisted:

Żeby nie było - mój chrzestny kupił sobie działkę rekreacyjną w Międzybrodziu :mrgreen: był na niej raz, bo potem się baca rozsierdził i teraz tylko na spadochronie dostępna :wink:

Aaaa zapomniałem, było to ze 25 lat temu i do dziś ogląda ją tylko z drogi przejazdem :twisted:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.01.2009 14:54

Na razie to mam nie wk... Lasów Państwowych, które są właścicielami drogi, żeby podpisali ze mną umowę ;), a i Burmistrzowi trzeba dać jakąś "marchewkę" żeby mu się chciało chcieć ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.01.2009 15:01

Leszek.

Rysio
ma telefon do mnie. Dzynknij, jak masz ochotę. :wink:
Mogę Ci parę rzeczy podpowiedzieć...
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 13.01.2009 15:03

Leszek Skupin napisał(a):...
Z racji tego gdzie pracuje moja żona wykonawcą będzie jeden z Akcjonariuszy Grupy....... (reklama), a materiały będzie dostarczał inny z Akcjonariuszy Grupy....... (reklama) :oczko_usmiech:[/color][/i][/b]

z racji tego kim jest moj tesc bylem 100% pewien co do wykonawcy bo byl nim w koncu ojciec mojej zony ktora zreszta tez mieszka w tym nowym domu

z powodu mojego wykonywanego zawodu materialy wszelkie zalatwialem sobie sam i malo kto zrobil by to lepiej

gdyz jak mowi sprawdzone przyslowie starozytnych rosjan:

"jak chcesz aby dobry towar byl dobrze dostarczony i w dobrej cenie to zalatw go sobie sam"
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.01.2009 15:16

FUX dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy :) pewno skorzystam z "telefonu do przyjaciela" :D, jak tylko Rysio pojawi się na GGadulcu, ale to będzie najprawdopodobniej już jutro... dzień pracy chyli się ku końcowi :mrgreen: trza odpocząć ;)

Piotrulex... postaramy się .... dać radę ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.01.2009 15:20

Leszek Skupin napisał(a):Na razie to mam nie wk... Lasów Państwowych, które są właścicielami drogi, żeby podpisali ze mną umowę ;), a i Burmistrzowi trzeba dać jakąś "marchewkę" żeby mu się chciało chcieć ;)

Lesio, w skrócie telegraficznym:
1. Lasy Państwowe - umowa dzierżawy - ale zapytaj najpierw w jakiej formie i na jaki czas, będzie honorowana przez Starostę aby wydał pozwolenie na budowę, bo może się okazać, że jak załatwisz i przedstawisz na czas nieoznaczony to będziesz sobie nią mógł wytrzeć. Tak czy inaczej, każda inna forma niż użytkowanie wieczyste jest rozwiązaniem tymczasowym, zaś każda dzierżawa z pewnością też i kosztownym dlatego patrz pkt 2.
2. Lasy Państwowe powinny się zwrócić do gminy o wykup drogi. Jeśli gmina drogę kupi i jeśli działkę przeznaczy pod drogę publiczną - jesteś w domu.
3. Możesz drogę starać się samemu wykupić z wpisem do ksiąg wieczystych o służebność gruntową.

To tak na szybko. 2 wyjście jest najlepsze, choćby z tego względu, że jak nasypie Ci śniegu po pachy to gmina drogę odśnieży a nie będziesz Ty musiał łopatą machać (to tylko jeden z przykładów) :wink:

Edit: A z marchewkami to uważaj, bo na to jest paragraf, a dla Pana Burmistrza uzyskanie darmowego rozgłosu "że nie wziął", może być cenniejsze niż Twój roczny dochód 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.01.2009 15:29

Widzę Rysiu że znasz KPA :mrgreen: a marcheka :?: Miałem na myśli pochwalenie go że się stara itp...., że może liczyć na poparcie w następnych wyborach.... :oczko_usmiech:.... Spoko spoko wiem co to CBA :oczko_usmiech:

5b) na chwilę obecną mam zapewnienie Nadleśniczego, że dostaniemy czasową umowę na czas budowy domu, w tym czasie będzie się starał, żeby gmina przejęła drogę a są trzy sposoby:

5bi) Wykupienie drogi przez Gminę
5bii) Zamiana na inną działkę z Nadleśnictwem
5biii) Dzierżawa.

Sprawa w toku.

...

Rysio napisał(a):...
2. Lasy Państwowe powinny się zwrócić do gminy o wykup drogi. Jeśli gmina drogę kupi i jeśli działkę przeznaczy pod drogę publiczną - jesteś w domu.
...

Po to ma się odbyć szczyt Derekcja Lasów Państwowych, Nadleśniczy, Burmistrz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.01.2009 17:10

Lesiu , pytanie zasadnicze - czy ta droga jest tylko do twojej działki , czy też z korzystają z niej inni właściciele działek.
Bo jak to tylko droga do twojej działki , to trudno ją będzie Gminie przeznaczyć/przekształcić na drogę publiczną.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.01.2009 18:36

Wszystko zależy od PZPG :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.01.2009 19:13

Rysio napisał(a):Wszystko zależy od PZPG :wink:

Pytam Lesia dlatego bo np. takiej projektowanej drogi jak do działki oznaczonej na szkicu poniżej na czerwono nie można zaliczyć do drogi publicznej

Obrazek

Definicja drogi publicznej -
na tym przykładzie widać jak trudna jest interpretacja naszego prawa :roll:
Czasem trzeba się zastanawiać , co ustawodawca miał na myśli :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.01.2009 20:04

Czasami chcemy sami.Ale robimy to pierwszy raz. Kupujemy marzenie bez znajomości przepisów i ,,sił wyższych''. :D :wink: Samemu niby taniej .Ale jak policzyć wszystkie wpadki po drodze to..... lepiej czasami zapytać jakiegoś fachowca ,doradcę budowlanego.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 13.01.2009 20:27

AndrzejJ. napisał(a):Samemu niby taniej .Ale jak policzyć wszystkie wpadki po drodze to..... lepiej czasami zapytać jakiegoś fachowca ,doradcę budowlanego.

To prawda :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.01.2009 10:26

Januszku, obok mojej działki jest jeszcze 6 innych wydzielonych decyzją podziałową, która jest prawomocna. Także jest to pole o łącznej powierzchni ponad hektara ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.01.2009 11:19

4a) Pani ze Starostwa Powiatowego powiedziała, że wystarczy zgoda Zakładu Usług Komunalnych w Gminie (któremu podlegają gminne wodociągi) na zmianę warunków z przyłączenia do wodociągu na wyrażenie zgody na wywiercenie studni i zasilanie domu z ujęcia o poborze wody nie przekraczającego 5m3/???? nie wiem na ile :oops: (nie pamiętam), a wiem, że tego nie przekraczamy i głębokości studni nie przekraczającej 30m.
....

Dzisiaj rozmawiałem z Dyrektorem Zakładu Usług Komunalnych... Starszy miły człowiek... Dostanę takie pisemko :D Tyle, że ma to być czasowe zasilanie w wodę czyli do czasu wybudowania wodociągu, a do budowania wodociągu wcale mi się nie będzie już wtedy paliło bo i po co się podłączać jak wodę będziemy ciągnąć ze studni :?: :roll: a nikt mnie nie zmusi do tego żeby się podłączyć do wybudowanej nitki wodociągowej :lol: Więc .... Studnia będzie "na wieki wieków" :lol:, ale w papierach będzie "tymczasowo" ;)

Pozdrav :papa:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.01.2009 11:48

Fajny wątek ;)
Ja mam inny problem, od tygodnia dachówki nie mogą mi zacząć kłaść bo pieprzony śnieg na dachu i mróz nie odpuszcza :(
Piździ jak w Kiel... ;) :lol:
PozdraV
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Budowa - dlaczego prąd budowlany jest gęstszy od normalnego - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone