Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2011 14:17

No tu Hepik ma rację ;) 120m2: 3 pok., salon, dwie łazienki, kuchnia, a do pieca zaglądam raz na tydzień :devil:, a z pieca popiół wybieram raz na .... a bo ja wiem... :lol:
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 14:18

santosz napisał(a): przez zime spaliłem....pół przyczepy buka tj. 250zł !!!

Rozumiem, że bez kwita...
Gdzie drewno za ~60pln sprzedają?
Nawet prosto z lasy koło 120...
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2011 14:20

mnie 1m3 grabu sezonowanego kosztował dwa lata temu 180 zł :evil: a to drzewo tylko do kominka :!:

Już wiem... twardziel jest... chrust zbiera :lool:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 14:24

CinnamonGirl napisał(a):Malowałam 3 lata temu i nadal biało nad kafelkami. Nie wiem co ma Halemba do czystosci scian w łazience - co do czystosci okien to sie zgodzę że ma i to dużo, szczególnie jak sie mieszka przy głownej ulicy a z okiem widac ciepłownię ;)
ale przypuszczam że to tylko taki niepodważalny argument żony ;)

Też byłem zdania,że są białe...nie każdy ma takie szczęście jak Twój mąż ;)
A elektrownię zamykaja,ciepło jak sie wszystko uda ,bedzie teraz z kopalni.
Czyli teorytycznie będzie czyściej(bo kopalnia ciut dalej) ale drożej.
Za to zaoszczedzi sie na farbie ;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2011 14:29

A czemu to panowie takie złe zdanie o paniach mają? .. ja też maluję, fuguję (i kafelki i kamień zarówno w domu, jak i na zewnątrz); odnawiam stolarkę....
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 14:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):... (Twoja łazienka "przebodzcowała" mnie ilością przedmiotów).

Rzeczywiście jest ich tam trochę - ja jednak mam chyba mniejszą łazienke i choć wysokość to całe 2,6 to powierzchnia 4,3m2 nie jest chyba do zagospodarowania jakimikolwiek meblami, nie mówiac juz o pralni - cieszę się że mogę się w niej odwrócić - mam tylko nadzieję że to stan przejściowy i z budową nowego domu ruszę za 2-3lata - planuje technolgię szkieletowa z gotowych prefabrykatów - tam łazienka będzie ...wielka :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2011 14:37

Pamiętaj o pomieszczeniu gospodarczym.... min. 10m2 + do tego kotłownia my mamy pom gosp. w kotłowni :evil: oj jak brakuje miejsca....
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 14:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A czemu to panowie takie złe zdanie o paniach mają? .. ja też maluję, fuguję (i kafelki i kamień zarówno w domu, jak i na zewnątrz); odnawiam stolarkę....

Kaśka,napisałem -zazwyczaj. ;)
Pamiętam posta o waszym hydrauliku.
Czyzby powyższe potwierdzało tylko o niechęci Chorwatów do "majsterkowania" ?
Czy tylko takie Twoje hobby?:)
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 14:48

Leszek Skupin napisał(a):A spróbuj przynajmniej raz dziennie nie napalić :devil: a jak zachorujesz, albo nie daj Bóg wylądujesz w szpitalu.... żona sama sobie poradzi :?:

Dobra... zależy co kto lubi i na co go stać ;) finansowo lub fizycznie ;)

Taczka drzewa starcza na 3 dni, palenie wymaga 3 wizyt przy piecu, ze wzgledu na charakter pracy - to głównie zona pali, bez problemu nawet jak dzień nie pale nie ma tragedii - budynek ocieplony.

hepik napisał(a):Drzewo trza pociąc,porabać,wysuszyć i zdecydowanie częściej dokładac do pieca a Leszek ma zdecydowanie wiecej niz dwa pokoje...tak mi sie wydaje ;)

Kupuję porabane i pociete, sasiad posiada ZUL - Zakład Usług Leśnych - dzwonię i ...mam za 500zł przyczepa
Moze i Leszek ma wiecej bo jak pisze ok.130m2, ja mam 100 i dwa piece, ale za to nieszczelny dach - stara dachówka, bez uszczelnień - planowana zmiana w 2012

FUX napisał(a):Rozumiem, że bez kwita...

Nie potrzebuję kwita, na wsi mam leśniczego, drewno kupuje z zarejestrowanego zakładu usług leśnych - a na wsi - wiedzą sąsiedzi kto za co siedzi - więc wiadomo od razu skad masz drewno
Cena? Masz rację - miastowemu nikt nigdy za takie pieniadze drewna nie sprzeda - co innego na miejscu, sasiadowi gdzie ciagnik z przyczepa ma do przejechania 100m z podwórka na podwórko

Leszek Skupin napisał(a):

Noooo, tu się poczułem jak Kaczynski kiedy mówił że Biedronka jest dla najbiedniejszych....
A na powaznie - nie muszę bo mam dobre drzewo - dom kupiłem dwa lata temu ale na wsi mieszkam już 16lat, tu sie nauczyłem ekonomii - nikogo do niczego nie zmuszam, plan ogrze=wania, remontów robię sam, zastanawiam sie nad nim i konsultuje - cenie sobie rady innych - nie znaczy to jednak że mozna się wyśmiewac bo ktoś nie pali ekogroszkiem - ja zaś moge sie smiac że jakis sprzedawca wcisnął wam kit z podajnikiem za kilka czy kilkanaście tys. zlotych, że tyle samo płacicie za opal a ja grosze, mozna tak długo - tylko po co?

Kazdy robi tak jak umie i na ile go stać - ja remontuję, kupiłem działkę, mam dwie córki, planuje budowę - nie stać mnie na wszystko - za to sie cieszę że robie to sam.

Nie mówiąc już o tym że jeszcze czsami jedziemy do CRO... :D
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2011 14:54

santosz napisał(a):...
Leszek Skupin napisał(a):

Noooo, tu się poczułem jak Kaczynski kiedy mówił że Biedronka jest dla najbiedniejszych.......

Eeee no bez przesady... ;) to raczej pochwała była... żeś twardziel ;)
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 25.03.2011 14:57

...kupiłem działkę...

a gdzie ten dom i działka ... tak mniej więcej ... jeśli można wiedzieć?
K.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2011 15:02

hepik napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A czemu to panowie takie złe zdanie o paniach mają? .. ja też maluję, fuguję (i kafelki i kamień zarówno w domu, jak i na zewnątrz); odnawiam stolarkę....

Kaśka,napisałem -zazwyczaj. ;)
Pamiętam posta o waszym hydrauliku.
Czyzby powyższe potwierdzało tylko o niechęci Chorwatów do "majsterkowania" ?
Czy tylko takie Twoje hobby?:)

Cóż... na hydraulika byliśmy skazani, bo nie mamy "tego dziadoka" do łączenia rur :), a i wiedzy brak . To rzeczywiście było traumatyczne doświadczenie. Całą resztę mój mężulo robi sam z moją skromną pomocą. Dla mnie to ważne, bym miała w tym swój udział a nie "tylko wymyślała i wydziwiała ". Od samego wymyślania szybciej "się nie zrobi". :)
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 25.03.2011 15:02

Leszek Skupin napisał(a):No tu Hepik ma rację ;) 120m2: 3 pok., salon, dwie łazienki, kuchnia, a do pieca zaglądam raz na tydzień :devil:, a z pieca popiół wybieram raz na .... a bo ja wiem... :lol:

Spoko, spoko

Z tym CO to ostatnio nie jest kolorowo

My mamy nieca 3 letni dom o pow kolo 220mkw z czego 130 uzytkowej (reszta to garaze, pralnia, spizarka, kotlowania itd wiec w sumie prawie nieogrzewane

Na ekogroszek w ta zimke poszlo prawie 2 tysiaki. Popiol wywalam co podajnik czyli miedzy 5-14 dni w zaleznosci od pogody. Wegielek kiepski to i szlako-popiolu sporo

Piszac w temacie to sam np. wczoraj zaprogramowalem 3 nowe piloty do istniejacej radiolinii, zamontowalem skrzynke na listy taka troche skomplikowana, poprawilem kilka sztachet w plocie bo sie poskrecaly i pourywaly wkrety, zamontowalem rure spustowa do rynny - takie raczej nieskomplikowane prace :)
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 25.03.2011 15:12

to ja żałośnie teraz ... co przede mną, a nie za mną :@(((

dom jest dokładnie 10-letni i ten dziesiąty rok daje w kość:
- do naprawy popękane tynki zewnętrzne (kornik popękał, przy oknach wręcz odpadają kawły razem ze styropianem)
- kostka betonowa do przełożenia - porobiły się koleiny i wgłębienia, kilka kostek się wykruszyło
- do wymiany drzwi zewnętrzne, bo śnieg przez nie pada
- do włożenia próg w garażu, bo go niedawno wyrwałem hakiem ... w sumie, to nowa brama by się przydała cała
- piwnica - może kiedyś ją pomaluję, bo od dziesięciu lat szarym straszy
- rynna wygięta od spadającego lodu - do nałożenia od nowa
- cały dom do pomalowania wewnątrz - przedtem zaprawki licznych dziur i pęknięć
- 2 kaloryfery d owymiany, bo zardzewiały i ciekną
- uszczelnienie dachu, bo zacieka
- na nowo postawić pergolę obrośniętą winobluszczem, bo mi ją w tym roku śnieg połamał
- ...

szkoda gadać :?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 15:14

santosz napisał(a): Kupuję porabane i pociete, sasiad posiada ZUL - Zakład Usług Leśnych - dzwonię i ...mam za 500zł przyczepa
Moze i Leszek ma wiecej bo jak pisze ok.130m2, ja mam 100 i dwa piece, ale za to nieszczelny dach - stara dachówka, bez uszczelnień - planowana zmiana w 2012

FUX napisał(a):Rozumiem, że bez kwita...

Nie potrzebuję kwita, na wsi mam leśniczego, drewno kupuje z zarejestrowanego zakładu usług leśnych - a na wsi - wiedzą sąsiedzi kto za co siedzi - więc wiadomo od razu skad masz drewno
Cena? Masz rację - miastowemu nikt nigdy za takie pieniadze drewna nie sprzeda - co innego na miejscu, sasiadowi gdzie ciagnik z przyczepa ma do przejechania 100m z podwórka na podwórko

Ja z LP kupowalem dąb po tyle, po ile podalem.
Cięcie łupanie zalatwiałem we wlasnym zakresie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone