Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ADAMOS II
Cromaniak

Postnapisał(a) ADAMOS II » 25.03.2011 08:09

Pytałem o kabinę ,bo się do takiej przymierzam.Tylko jest ich tyle na rynku- a opinii o nich jeszcze więcej.Dlatego pytam, bo nie sztuka kupić,zmontować a potem kląć iwysłuchiwać czegoś w rodzaju-"a nie mówiłam!!!"
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 08:12

FUX napisał(a):CO sugeruję raz, a konkretnie.
Od pica magistrala do rozdzielni, a dalej wężami do grzejników z radiatorami i głowicami termoregulacyjnymi. Temperatura Ci na piecu spadnie, zużycie paliwa zmniejszy.
Ogarniasz całą kondygnacje.
Na raty nie rob, bo g... z tego będzie, a dokladnie to wyrzucone pieniądze!

Tu się chyba nie zgodzę - wszystko zalezy jaka instalacja czy otwarta czy zamknieta - u mnie ze względu na paliwo stałe tylko otwarta. Do tego pytanie czy grtawitacyjna czy obieg wymuszony - w związku z tym że będe robił sam to obieg wymuszony (łatwiej zamontować pompkę która wymusi obieg niż zachować spady przez niespecjalistę jakim jestem :D ), ponieważ będę palił tylko drzewem a jest to paliwo długopłomienne to piec dolnego spalania (nie chce inwestować w holzgaz - w ubiegłym roku kupiłem działkę pod Słupskiem, planuje budowę, obecny dom chcę podszykować na sprzedaż i tyle), aby miał zabezpieczenie to zawór czterodrożny a jeśli jest zamontowany to nie muszą być termoregulatory, powierzchnia jaką będę ogrzewał to tylko 100-110m2

FUX - jakimi wężami? instalacje będę robił z miedzi, mysłałem o plastiku tzw plex czy jakos tak, ale doradzono mi że jesli chciałbym schować rury w ścianie to wtedy plex a jesli na zewnatrz to miedź.

Czekam na sugestie i zapraszam wszystkich do dyskusji....
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 25.03.2011 08:18

santosz nie żebym się czepiał , nie Broń Bożesz ! .....ale jak się dobrze przyjrzeć na zdjęciach to miejscami kafeleczki są troszku nierówno położone :D

W domu hmmmm ....sam jedynie wycekoluje , wymaluje jakiś kran naprawię , panele na podłodze położę , okno , drzwi wstawię.

Z elektryką kiepsko mimo , że z zawodu jestem elektrykiem to w zawodzie nigdy nie pracowałem , a że szkoły po 25 latach wszystko z głowy wyleciało.Żarówkę wkręcę , gniazdko przykręcę .....ot wszystko..... :oops:

Ale ,......gratuluje santosz wytrwałości , bo własna praca jednak przynosi najwięcej satysfakcji. :wink:
Nadialena
Cromaniak

Postnapisał(a) Nadialena » 25.03.2011 08:26

To super jeśli ktoś potrafi sam takie rzeczy zrobić. My w tamtym roku zamiast remontować łazienkę, wygrzewaliśmy się w Chorwacji :D :D :D
Ale w ty roku już trzeba coś grzebnąć w łazience! Mam tylko nadzieję, że wakacje też będą.
Co teraz jest na topie jeśli chodzi o ściany w łazience? Może coś doradzicie?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 09:06

Rodzaj paliwa jest bez znaczenia; górne/dolne spalanie. Lepiej mial z wentylatorem i zapalanie od góry. Piec chodzi na ca. 50-55 st.C Otwarta/zamknięta nie ma nic do rzeczy. Wymuszony obieg? Tym lepiej. I tak musisz zrobić otwór w baniaku wyrównawczym i przelew.
Dodatkowo na zasilaniu, w razie braku energii, krótki obieg do wyrównawczego.
Wąż plastikowy z rdzeniem Al + peszel lub izolacja. Puść w podłodze, jeżeli będziesz ją ocieplał.
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 09:07

maniust napisał(a):santosz nie żebym się czepiał , nie Broń Bożesz ! .....ale jak się dobrze przyjrzeć na zdjęciach to miejscami kafeleczki są troszku nierówno położone :D

Dobre oko, rzeczywiście - wynika to z rad fachowca...
Otóż, mój teśc to fachowiec co to w Niemcowie od nastu lat robi remonty, kladzie kafelki itd. podczas wizyty dał mi kilka "cennych rad" - jedna z nich była - ....zacznij z tego narożnika i jedziesz na grzebień....." - no i pojechałem - tyle że jak się okazało ściana - jak to zwykle bywa w wiejskich domach - do prostych nie należała, nawet nie była zblizona do słowa prosta - nie dość że w pionie uciekała to również przy podłodze i suficie - jak poleciałem na grzebień to się kafelki w pewnej chwili rozjechały. nauczony doświadczeniem kolejne ściany jechałem już na tzw. "placki" i tam jest juz rewelacyjnie.....czasem tak bywa - dobrze że spieprzone na swoim a nie na robocie :D
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 09:14

FUX napisał(a):Rodzaj paliwa jest bez znaczenia; górne/dolne spalanie. Lepiej mial z wentylatorem i zapalanie od góry. Piec chodzi na ca. 50-55 st.C Otwarta/zamknięta nie ma nic do rzeczy. Wymuszony obieg? Tym lepiej. I tak musisz zrobić otwór w baniaku wyrównawczym i przelew.
Dodatkowo na zasilaniu, w razie braku energii, krótki obieg do wyrównawczego.
Wąż plastikowy z rdzeniem Al + peszel lub izolacja. Puść w podłodze, jeżeli będziesz ją ocieplał.

Tylko i wyłacznie drewno - mieszkam na wsi i mam tu dostęp do taniego opału - a jeśli drewno to dolne spalanie - a jak drzewo to bez dmuchawy i elektroniki bo wszystko mi w komin pójdzie, czy otwarta czy zamknięta ma do rzeczy - nie robi sie instalacji zamkniętej w kotłach na paliwo stałe,
myślałem o tych plastikach ale....podłogi mam już wszedzie zrobione - nie mam mozliwości kucia - poza tym piec ma mi ogrzewać wodę w bojlerze około 120l a to znaczy że chciałem mieć temp na kotle 65-70 stopni - no i też to zalezy od parametrów kotla - mają podaną w specyfikacji minimalną temperaturę spalania
Komin będę stawiał nowy w nowym miejscu....wiec tu wymogi są do dopasowania....
Jeśli pojadę w miedzi w miejscach odkrytych tzn w miejscach gdzie widać bedzie rury a w niewidocznych np, za meblami w kuchni pojade plastikiem - to tak mogłoby być?
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 09:22

Drewno=wysoka temp. na piecu, gdyż zanieczyścisz smółką komin!
A czy namowiłem Cię do ukladu zamkniętego?
do ciepłej wody ma znaczenie wielkość bojlera.
Po co 70 st i lanie zimnej, skoro można w dużym bojlerze mieć 45-50
Bardziej efektywne jest oddawanie ciepła na grzejniku, niż na nie osloniętej rorze, np. z miedzi, notabene drogiej.
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 09:24

ADAMOS II napisał(a):Pytałem o kabinę ,bo się do takiej przymierzam.Tylko jest ich tyle na rynku- a opinii o nich jeszcze więcej.Dlatego pytam, bo nie sztuka kupić,zmontować a potem kląć iwysłuchiwać czegoś w rodzaju-"a nie mówiłam!!!"

Kupiłem w Castoramie, montaż zajął mi cały dzień, kupiłem ze względu na to że miałem taką
Obrazek

jednak aby wykąpać mlodsza córkę, zona wstawiała pod prysznic wanienke, nalewała wody i tak dalej
postanowiłem zmienić brodzik, jednak okazało się że w takim kształcie brodzik głeboki najtańszy jaki znalazłem kosztował 700zł!
Stwierdziłem więc że lepiej wstawić calą nową kabinę - kupiłem ją za chyba 1200 czy jakoś tak, dziala, jest stabilna, jakość wykonania nie rewelacyjna ale bardzo dobra, elementy dobrze spasowane, szczelna, nie cieknie ja jestem zadowolony, hydromasaż dobrze działa a zwlaszcza deszczownica - ja bym polecił
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 09:25

FUX napisał(a):Drewno=wysoka temp. na piecu, gdyż zanieczyścisz smółką komin!
A czy namowiłem Cię do ukladu zamkniętego?
do ciepłej wody ma znaczenie wielkość bojlera.
Po co 70 st i lanie zimnej, skoro można w dużym bojlerze mieć 45-50
Bardziej efektywne jest oddawanie ciepła na grzejniku, niż na nie osloniętej rorze, np. z miedzi, notabene drogiej.

Tak wiem, tylko czy 55st na piecu ogrzeje wodę w bojlerze do 45-50stopni? poza tym sa jeszcze mury które mają pełno wilgoci a rury przy scianach jednak trochę suszą ...
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 09:34

santosz napisał(a): Tak wiem, tylko czy 55st na piecu ogrzeje wodę w bojlerze do 45-50stopni? poza tym sa jeszcze mury które mają pełno wilgoci a rury przy scianach jednak trochę suszą ...

Sprawdź, zobacz!
Na wilgoć temperatura nie za wysoka i SPRAWNA WENTYLACJA!!!!
Warunek, że izolacja pionowa i pozioma jest bez zarzutu!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 09:36

mirko napisał(a):
santosz napisał(a):
arturac napisał(a):w łazience gniazdka na wysokości minimum 1,4 metra, osprzęt bryzgoszczelny a wszystkie puszki poza pomieszczeniem. Przy wilgotności 100% można nie wyjść z łazienki jak kogoś dolnie :)

długo łazienkę robiłeś?

Noo, tego z tymi gniazdkami to nie wiedziałem - i właśnie po to załozyłem ten temat - dzieki za info.
łazienka - całe 4 tygodnie - niestety długo ale...sam :D potem wrzuce kolejne fotki ...no bo remontów troszke było....

Przepisy:

Zgodnie z przepisami gniazdka należy instalować w bezpiecznej odległości od wanien czy kabin prysznicowych ; minimum 60 centymetrów. Osprzęt elektryczny należy też instalować na odpowiedniej wysokości nad podłogą ; włączniki oświetlenia na wysokości 1,4 metra nad podłogą, gniazda elektryczne 230V ; 1,2 metra nad podłogą, oprawy oświetleniowe ; 2,0 metra.

:roll:

w bezpiecznej odległości od wanien--Tu piszesz o tak zwanych strefach, czyli odległości poziomej od punktów mokrych, ja natomiast pisałem o odległości pionowej od podłogi i tu w łazience obowiązuje 1,4metra a nie 1,2 tak jak piszesz i dwie osobne klasy bryzgoszczelności osprzętu, dla prywatnych i ostrzejsza dla publicznych łazienek. polecam do przeczytania:
http://www.muratorplus.pl/technika/inst ... 63155.html
oraz
http://www.fachowyelektryk.pl/index.php ... ience.html
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 09:51

FUX napisał(a):Sprawdź, zobacz!
Na wilgoć temperatura nie za wysoka i SPRAWNA WENTYLACJA!!!!
Warunek, że izolacja pionowa i pozioma jest bez zarzutu!

I to jest właśnie problem, izolacje nie są bez zarzutu, niestety to stare budownictwo a ja nie zamierzam pruć połowy domu....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2011 11:19

ADAMOS II napisał(a):Santosz, nie ciągniesz płytek do sufitu?

santosz napisał(a):Żonie nie podobają sie płytki do sufitu [...]

A czy w ogóle w łazience muszą dominować kafelki? Na podłodze, rozumiem, w kabinie prysznicowej też, kawałek przy umywalce...ale na ścianach przecież niekoniecznie....

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
ADAMOS II
Cromaniak

Postnapisał(a) ADAMOS II » 25.03.2011 11:31

[quote="Katarzyna Głydziak Bojić"][quote="ADAMOS II"]

A czy w ogóle w łazience muszą dominować kafelki? Na podłodze, rozumiem, w kabinie prysznicowej też, kawałek przy umywalce...ale na ścianach przecież niekoniecznie..

oczywiście,że nie muszą- to tylko rzecz gustu,a tu się nie dyskutuje.

Sądziłem. że jak ma zostać pod sufitem jeden pasek..... to lepiej go "zapłytkować"
pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone