Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 11:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):[/URL] Obrazek

Pozdrawiam

tutaj wyglada to rewelacyjnie - jednak wczesniejsze zdjecie dla mnie....co najmniej dziwnie - ale to tylko moja ocena, ja po prostu w łazience nie wyobrażam sobie "gołych ścian" - glazura czy kamienie - ściana powinna się wyrózniac....ale cieplo
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 11:33

no to chwale się kolejnym sukcesem
Tak wyglądało to po zakupie

Obrazek

A tak wygląda dwa lata później czyli ...dziś
ciasne ale wlasne

Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 13:51

santosz napisał(a):Tak wiem, tylko czy 55st na piecu ogrzeje wodę w bojlerze do 45-50stopni? poza tym sa jeszcze mury które mają pełno wilgoci a rury przy scianach jednak trochę suszą ...

Przy 55 na piecu(piec CO z podajnikiem na ekogroszek) z bojlera w piwnicy ,do wanny na I pietrze leci "wrzatek"Bez mieszania z zimna wodą tylko fakir da rade wejść do wanny.
Dla wody do wanny,góra 48-50 stopni,dla prysznica spokojnie 5 st mniej.
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.03.2011 13:54

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):A czy w ogóle w łazience muszą dominować kafelki? Na podłodze, rozumiem, w kabinie prysznicowej też, kawałek przy umywalce...ale na ścianach przecież niekoniecznie....

Sama tez lubie jak kafelki są tylko w strategicznych miejscach narażonych na nadmierna wilgoć a juz awersje mam do kafeków pod sufit ;)

Za to sama ograniczam się do projektowania mojej przestrzeni zyciowej, nadzorowania wykonania prac i ew malowania ścian. Za to mąż ostatnio zrobił szafę zabudowaną ;) choc akurat 'deski' miał juz dociąte na wymiar.
Ostatnio edytowano 25.03.2011 13:57 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 1 raz
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 13:56

hepik napisał(a):
santosz napisał(a):Tak wiem, tylko czy 55st na piecu ogrzeje wodę w bojlerze do 45-50stopni? poza tym sa jeszcze mury które mają pełno wilgoci a rury przy scianach jednak trochę suszą ...

Przy 55 na piecu(piec CO z podajnikiem na ekogroszek) z bojlera w piwnicy ,do wanny na I pietrze leci "wrzatek"Bez mieszania z zimna wodą tylko fakir da rade wejść do wanny.

Ale tu będzie piec na drewno, beż węgla, okogroszku, miału, brykietu - drewno...
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2011 13:57

hepik napisał(a):

Ja mam na CWU ustawione 45*C i ręki pod kran czasem nie mogę włożyć, a jak podskoczy czasem do 50 to poparzyć się idzie ;)
santosz napisał(a):Ale tu będzie piec na drewno, beż węgla, okogroszku, miału, brykietu - drewno...

8O :cry: współczuję :(
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 14:00

santosz napisał(a):no to chwale się kolejnym sukcesem
Tak wyglądało to po zakupie

Obrazek

A tak wygląda dwa lata później czyli ...dziś
ciasne ale wlasne

Obrazek

Stary!!!Dekoratornia normalnie, w końcu da się tam posiedzieć, bo w pierwotnej wersji to jakieś klaustro. Poznaję stół z I i z tego samego sklepu narożnik oliwkowy? Jak oceniasz narożnik? wygodnie się na nim śpi? pytam bo mam identyczny i wg mnie jest trochę za miękki.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 14:02

santosz napisał(a):

Ale tu będzie piec na drewno, beż węgla, okogroszku, miału, brykietu - drewno...

A jaka różnica między 55 st z drewna a 55 st z węgla dla wody w bojlerze?

PS

Zdecydowanie pod sam sufit.
Inaczej kobita co dwa lata marudzi,że trzeba pomalować(zwłaszcza w Halembie) bo brudno ;)
Zauważcie,panowie,że tylko panie ,nie lubią kafelek pod sufit.
One nie malują(zazwyczaj) ;)
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 14:05

Leszek Skupin napisał(a):8O :cry: współczuję :(

mam piec kaflowy który ogrzewa mi dwa pokoje, przez zime spaliłem....pół przyczepy buka tj. 250zł !!!
Leszek a ty? chyba odbije piłeczkę - to ja Ci współczuję ze wzgledu na koszty....bez urazy oczywiście :o
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 14:08

arturac napisał(a):Stary!!!Dekoratornia normalnie, w końcu da się tam posiedzieć, bo w pierwotnej wersji to jakieś klaustro. Poznaję stół z I i z tego samego sklepu narożnik oliwkowy? Jak oceniasz narożnik? wygodnie się na nim śpi? pytam bo mam identyczny i wg mnie jest trochę za miękki.

A według mnie dość twardy ale ok, tylko w miejscu gdzie podnosi sie łóżko trochę mozna się odgnieść ale do siedezenia jest niezła choć nie idealna - w sumie mam mieszane uczucia....
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 14:09

hepik napisał(a):
santosz napisał(a):

A jaka różnica między 55 st z drewna a 55 st z węgla dla wody w bojlerze?

A różnica polega na ekonomii palenia - nie sztuka ogrzać się zimą za 5000 - sztuka zrobić to za 1500 albo 2000.
CinnamonGirl
Cromaniak

Postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.03.2011 14:09

hepik napisał(a):Zdecydowanie pod sam sufit.
Inaczej kobita co dwa lata marudzi,że trzeba pomalować(zwłaszcza w Halembie) bo brudno ;)

Malowałam 3 lata temu i nadal biało nad kafelkami. Nie wiem co ma Halemba do czystosci scian w łazience - co do czystosci okien to sie zgodzę że ma i to dużo, szczególnie jak sie mieszka przy głownej ulicy a z okiem widac ciepłownię ;)
ale przypuszczam że to tylko taki niepodważalny argument żony ;)
Ostatnio edytowano 25.03.2011 14:16 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 2 razy
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2011 14:11

santosz napisał(a):tutaj wyglada to rewelacyjnie - jednak wczesniejsze zdjecie dla mnie....co najmniej dziwnie - ale to tylko moja ocena, ja po prostu w łazience nie wyobrażam sobie "gołych ścian" - glazura czy kamienie - ściana powinna się wyrózniac....ale cieplo

Oczywiście wszystko to rzecz gustu...Nie wiem, na ile zdjęcia oddają to, jak rzeczywiście wygląda nasza łazienka... Jest ona dość mała i przede wszystkim niska (230 cm wysokość; w "pomieszczeniu prysznicowym" - 210 cm); zdjęcie nr 1 robione jest "z drzwi"; obok wiklinowego kosza stoi jeszcze tylko kibelek ( z drewnianą deską) i koniec (na ścianie obok jest okno). Zatem "pustej ściany", na której "nic się nie dzieje" jest zaledwie 80 cm. x 80 cm. Nad kibelkiem wisi niemały podwójny kinkiet (w kolorze starego złota).
Tak naprawdę kiedy wchodzi się do pomieszczenia, całą uwagę skupia na sobie duża umywalka i spore lustro (plus drewniane meble), w którym odbija się ściana z naprzeciwka od podłogi do sufitu wyłożona kamieniem oraz "przegroda" z luksfer z kamieniem na krawędzi). Nie odczuwaliśmy potrzeby, by na ścianach działo się więcej. Dodam, bo nie wiem, czy na fotach to widać, ale ściany nie są gładkie; odcień beżu jest zdecydowanie ciepły, ocieplony naturalnym piaskowem (w ciepłych odcieniach od "białej kawy", przez "piaskowy żółty" aż po "jasny rudy"). Płytki na podłodze jaśniejsze, naturalnie bez połysku, chropowate, "przeplatane" kamiennymi ozdobami.
Koncepcja była: "łazienka au naturelle" - kamień i drewno ; nieprzeładowna, jasna, prosta, spokojna. Myslę, że jak na tak małą powierzchnię i tak "sporo się dzieje". Ale i to rzecz względna... (Twoja łazienka "przebodzcowała" mnie ilością przedmiotów).
W każdym razie podziwiam i gratuluje dobrej samodzienej roboty. My też wszystko sami :) Dom po teściach ma ponad 20 lat i "zawiłą historię"; po krótce: to, co nie zostało wykończone, trzeba było wykończyć, a to, co św. pamięci teściowie wykończyli to nadawało się tylko do gruntowego remontu, z koniecznymi uprzednimi "robotami budowlanymi". Także dobrze wiemy, jaka to robota, ile tego, ale i jaka potem frajda i satysfakcja :)
Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2011 14:14

santosz napisał(a):

mam piec kaflowy który ogrzewa mi dwa pokoje, przez zime spaliłem....pół przyczepy buka tj. 250zł !!!
Leszek a ty? chyba odbije piłeczkę - to ja Ci współczuję ze wzgledu na koszty....bez urazy oczywiście :o

A spróbuj przynajmniej raz dziennie nie napalić :devil: a jak zachorujesz, albo nie daj Bóg wylądujesz w szpitalu.... żona sama sobie poradzi :?:

Dobra... zależy co kto lubi i na co go stać ;) finansowo lub fizycznie ;)
Ostatnio edytowano 25.03.2011 14:15 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 14:15

santosz napisał(a):

Drzewo trza pociąc,porabać,wysuszyć i zdecydowanie częściej dokładac do pieca a Leszek ma zdecydowanie wiecej niz dwa pokoje...tak mi sie wydaje ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone