Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 19:36

santosz napisał(a):Osoby 2+2, oboje pracujemy, wracamy po południu i nie chcemy czekac na ciepła wodę

Baniak z dobrą izolacją ze 120-150l ustawione na 50-60st. C + licznik dwutaryfowy; pralka, zmywarka, bojler w nocy.
No jeszcze istotne jest to, ile razy dziennie chcecie sie kapać... :lol:

Najwyżej temp. cieplej wody podniesiesz.

Podgrzewacz przeplywowy jest fajny, jeżeli glówne punkty czerpania są bardzo blisko siebie no i posiada się sprawną/mocną instalację elektryczną + wyższy/droższy przydzial mocy.
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 19:46

FUX napisał(a):
santosz napisał(a):Osoby 2+2, oboje pracujemy, wracamy po południu i nie chcemy czekac na ciepła wodę

Baniak z dobrą izolacją ze 120-150l ustawione na 50-60st. C + licznik dwutaryfowy; pralka, zmywarka, bojler w nocy.
No jeszcze istotne jest to, ile razy dziennie chcecie sie kapać... :lol:

Najwyżej temp. cieplej wody podniesiesz.

Podgrzewacz przeplywowy jest fajny, jeżeli glówne punkty czerpania są bardzo blisko siebie no i posiada się sprawną/mocną instalację elektryczną + wyższy/droższy przydzial mocy.

Czyli rozumiem że grzałka, poza tym nie jestem rolnikiem i mi nie przyznają drugiej taryfy na wsi
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 19:55

A to czemu :?: 8O

Czasy się zmienily!
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 19:56

No niestety w ubiegłym roku dostałem odmownie - powód - nie jestem rolnikiem
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 25.03.2011 20:13

8O U mnie bez łaski...
papuga007
Cromaniak

Postnapisał(a) papuga007 » 25.03.2011 20:57

też pokażę metamorfozę w domu - wszystko własnoręcznie zrobiliśmy :D

łazienka przed
Obrazek

w trakcie - demolka :wink:
Obrazek

Obrazek

wyrób finalny
Obrazek

kuchnia - przed
Obrazek

w trakcie
Obrazek

Obrazek

no i można gotować :P
Obrazek
Ostatnio edytowano 21.02.2012 19:08 przez papuga007, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.03.2011 21:22

santosz napisał(a):No niestety w ubiegłym roku dostałem odmownie - powód - nie jestem rolnikiem

Jakaś nowość z tą odmową, mam na wsi dom, rolnikiem nie jestem i wiele lat miałem II taryfę, zrezygnowałem po stwierdzeniu nieopłacalności. Dodatkowo traktuję to jako działkę.
Na Mazurach też mam działkę, dom drewniany, II taryfa od wielu lat, bez problemów.
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 21:24

Nooo, nie do pomyslenia, a kuchnia nie wygląda jak ta stara, chyba że zdjęcie jest zrobione z nnego kąta. Trochę sie dziwię, że zostawiłaś bojler elektryczny....
Jeśli możesz - meble rozumiem na zamówienie ale jaki jest mniej wiecej koszt takiego zestawu
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 21:25

maciek1956 napisał(a):
santosz napisał(a):No niestety w ubiegłym roku dostałem odmownie - powód - nie jestem rolnikiem

Jakaś nowość z tą odmową, mam na wsi dom, rolnikiem nie jestem i wiele lat miałem II taryfę, zrezygnowałem po stwierdzeniu nieopłacalności. Dodatkowo traktuję to jako działkę.
Na Mazurach też mam działkę, dom drewniany, II taryfa od wielu lat, bez problemów.

Bo kiedyś wlaśnie bez problemów dawali, teśc też tak załatwił a teraz niestety nie, jak nie wierzysz to spróbuj zadzwonić żeby Ci znowu podłaczyli... no chyba że ZE też inny niż u mnie....
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.03.2011 21:27

Daję wiarę w Twoje słowa :wink:
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 21:30

Papuga - Bardzo mi się podoba ta Twoja kuchnia - nie mogę oczu oderwać - prezentuje właśnie styl jaki mnie i małżonce bardzo sie podoba w kuchni - nowoczesnie a jednak ciepło a ne kwadraciaki z Ikei... :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.03.2011 22:27

Papugo, wyrazy uznania. Teraz trochę żałuję, że nie dokumentowałam przed i w trakcie....(juz zapominam powoli, jak było "przed")...nasza kuchnia w podobnych klimatach.. choć meble z pewnych wzgldów pozostały stare...
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.03.2011 22:40

Kasiu--żona jak zobaczyła Twoją łazienkę to...z ust padły słowa pełne zachwytu nad "naszym" pomysłem. Takie wykończenia bardzo lubimy.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 00:31

santosz napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Pompę ciepła :D Odzysk ciepłego powietrza i wykorzystanie go do ogrzewania wody... coś na zasadzie odwrotności klimy ;) czy lodówki. Działa skutecznie i opłacalnie powyżej 7*C. a jak zastosujesz dodatkowe filtry to możesz mieć w lato klimę - tylko trzeba o tym wcześniej pomyśleć żeby rozprowadzić system rur po domu :D

Pytanie jaka to inwestycja - bo grzałka to 100zł, podgrzewacz 1000 z montażem, obecne za ciepła wodę płacę okolo 100zł/mies.

pompa ciepła to koszt zależnie od wielkości domu od 15 do 30 tyś, jak masz taką kasę na luzie to warto, bo to o czym pisze Leszek to nie bajka. Ale pewnie jak większość zrezygnujesz bo za drogo. może lepiej solarkę założyć i podpiąć do jakiegoś zbiornika-100-150litrów do tego grzałka wspomagająca, myślę, że jakbyś miał przy okazji dotację na to (w niektórych gminach na solarkę dają) to by nie wyszło jakoś okrutnie drogo.
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 26.03.2011 09:02

no to rzeczywisce tanio - jak pisalem nie chce inwestować w ten dom z powodów opisanych wyżej....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone