Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.03.2011 18:46

dzięki, inwencja żony - moje tylko wykonanie.... :D
najbardzej cieszy właśnie to, że zrobione bez niczyjej pomocy....
ale Krystof ...mam jeszcze coś specjalnego.... niedługo sie pochwalę czymś co najbardzej mnie cieszy
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 26.03.2011 21:36

weldon napisał(a):
santosz napisał(a):Witam, sam wykonuję wiekszość prac w swoim domu - stąd pomysł tematu - rozmowy o wszystkim co zrobiliście sami z zakresu prac remontowych, budowlanych - wklejajmy zdjęcia wykonanych prac, dzielmy sie doświadczeniami co i jak zrobić, gdzie kupić, jakie materiały zastosować.

Viola tu wpadnie, to cię zawstydzi ... :wink:

wpadam ....dzięki Piotrek....ale coś TY :oops: moje dłubaniny to takie całkiem "moje" :wink: gdyby fachowiec się temu przyjrzał to ,by się uśmiał :lol: ....ale zawsze tanim kosztem mam troche odnowione....odświeżone

pierwszy mój tynk....juz ma jakieś 6-7 lat ....w najbliższym czasie do odświeżenia
Obrazek

Marty pokój...oj tutaj to było ostro....zdzieranie starej tapety....gipsowanie wszystkich ścian....malowanie....panele...oraz skręcanie mebli ....całość z niewielka pomoca córy (wtedy 10 lat)....czasem po prostu ktos musi coś przytrzymać :wink: :lol:

Obrazek

tutaj takie fragmenty ścian w przedpokoju.....szablony wycięte z kartonu....(zdjęcie stare komórką)...

Obrazek

Obrazek

no i tynk.....bejcowany

Obrazek

no i oczywiście panele w kładzeniu ,których uczestniczyło nasze CRO :wink: :lol:

Obrazek

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=594437#594437

ta ściana tez już skończona ...z lustrami z Ikei....lampeczkami...ale zdjęcie mogę zrobić dopiero jutro,bo ładuję akumulatorki w aparacie :)

jeszcze pobielałam bejcą boazerię...ale na zdjęciach głupio wygląda ,więc nie pokażę :wink: :lol:

o jakiś tam gniazdkach,lampach sufitowych,bateriach łazienkowych,syfonach,wierceniach nie wspominam ,bo to normalne ,no nie :wink: :lol:

fajny temat :D akurat dla mnie...dzięki Piotrek za wskazanie....dzięki Santosz za stworzenie :D
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 26.03.2011 22:52

hajduczek napisał(a):wpadam ....dzięki Piotrek....ale coś TY :oops: moje dłubaniny to takie całkiem "moje" :wink: gdyby fachowiec się temu przyjrzał to ,by się uśmiał :lol: ....ale zawsze tanim kosztem mam troche odnowione....odświeżone

fajny temat :D akurat dla mnie...dzięki Piotrek za wskazanie....dzięki Santosz za stworzenie :D

Witaj, właśnie wiekszość z nas jeśli grzebie i robi coś po raz pierwszy to zawsze są jakieś niedorobki, coś poleci krzywo, gdzieś się ne dociągne jednak takie drobiazgi nie mają dla mnie znaczenia - gdybym miał zapodać szczegółowe zdjęcia - oj....wtedy by się zaczęło wytykanie co jest krzywo.....ale duma i zadowolenie przysłaniają te drobiazgi....

Poza tym pokój Twojej córki sprawia fajne wrażenie, zaintrygowały mnie te Twojeszablony wyciete z kartonu - gdybyś mogła przyblizyć trochę temat byłbym wdzięczny bo właśnie ....chyba wdzę je w swoim pokoju :D
jak robiłaś bejcowanie tynku? czym?

No i czekam na resztę zdjęć - wszelkie inspiracje mile widziane :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.03.2011 23:35

Leszek Skupin napisał(a):
Jacek_Do napisał(a):A mój sąsiad ma pompę ciepła - za całość z wykoaniem dał 38 tysięcy i chyba mu coś spieprzyli bo musi dogrzewać elektrycznie i miesięcznie wychodzi mu 700-800zł. Z ziemi wyciąga tylko 6 stopni w zimie.
I jak tak dalej będzie to przerobi na piec na ekogroszek.

No pewnie, że tak będzie :D bo pompa działa efektywnie (co już pisałem) pow. +7*C, ale to pompa powietrze powietrze, są jeszcze pompy ziemia - powietrze. Zakopuje się takiego grilla jak podłogówka na podwórku na odpowiedniej głębokości i zalewa wodą. Woda pobiera ciepło z ziemi, no chyba, że stosuje się wodę głębinową pow 120m ta sama z siebie ma już ok +6*C mimo, że na dworze będzie -30*C :twisted:

Jedynym mankamentem takiego rozwiązania jest to, że na tej powierzchni, na której jest rozłożona wężownica od pompy, nie można nic postawić :? Więc to powierzchnia do uprawiania ogródka ;) Jeżeli nie ma pompy powietrze powietrze a wygląda na to, że nie ma to chyba coś jest nie tak.

no i chyba taka z kolektorem gruntowym to 8tyś+parę setek za montaż nie kosztuje?:) o takiej, która ciągnie ciepło z gruntu właśnie myślałem.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.03.2011 23:58

santosz napisał(a):No i czekam na resztę zdjęć - wszelkie inspiracje mile widziane :D

Może wybierzesz coś z TEGO

Kilka przykładów dekoracji ścian

Pozdrawiam
Piotr
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.03.2011 07:15

santosz napisał(a):
Witaj, właśnie wiekszość z nas jeśli grzebie i robi coś po raz pierwszy to zawsze są jakieś niedorobki, coś poleci krzywo, gdzieś się ne dociągne jednak takie drobiazgi nie mają dla mnie znaczenia - gdybym miał zapodać szczegółowe zdjęcia - oj....wtedy by się zaczęło wytykanie co jest krzywo.....ale duma i zadowolenie przysłaniają te drobiazgi....

Poza tym pokój Twojej córki sprawia fajne wrażenie, zaintrygowały mnie te Twoje szablony wyciete z kartonu - gdybyś mogła przyblizyć trochę temat byłbym wdzięczny bo właśnie ....chyba widzę je w swoim pokoju :D
jak robiłaś bejcowanie tynku? czym?

No i czekam na resztę zdjęć - wszelkie inspiracje mile widziane :D

Właśnie mnie też te niedoróbki nie ruszają za bardzo...bo i tak cieszę się z efektu :D

Szablony można teoretycznie też nabyć w różnych sklepach budowlanych....ale ja taka "siama...siama"jestem :wink: ....narysowałam na kartonie wzór....z przerwami ,bo jako cała bryła by się zlało.....wycięte nożykiem tapeciarskim....szablon na ścianę ....wycięte miejsca wypełnioną tą samą masą co tynk (jakaś masa tynkarska to była)....unigrunt...farba ...a następnie bejca....

.bejca była nakładana gąbką.....teraz po nałożeniu bejcy przetarłabym jeszcze szmatką ,aby usunąć nadmiar bejcy....byłyby większe kontrasty

teraz takie coś mi się podoba.....ale w tej chwili :wink: więc do remontu jeszcze może się zmienić :lol:

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2011 07:22

Obrazek

Możesz doprecyzować technikę wykonania...
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.03.2011 07:37

FUX napisał(a):Obrazek

Możesz doprecyzować technikę wykonania...

nie :lol: bo to dopiero plany....zdjęcie z netu bez opisu wykonania....ale myślę,że jakaś paca niekoniecznie metalowa (bo "twarda")....i pewnie trzeba by ją osobiście przekształcic (tylko tak myślę ,bo jeszcze nie szukałam w sklepach)

myślałam o wycięciu czekoś w tym rodzaju

Obrazek

ewentualnie zeszlifować kanty ,aby zaokrąglić wgłębienia....pojedyncze wgłębienia można dopracowac patyczkiem....no i pewnie masa -tynk gładki-drobnoziarnisty
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2011 07:41

To tak nie wyjdzie...Zauważ, że te linie nie są równolegle do siebie...
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.03.2011 07:47

FUX napisał(a):To tak nie wyjdzie...Zauważ, że te linie nie są równolegle do siebie...

nie musi być idealnie tak samo to tylko inspiracja :wink: ale też jest opcja wykonania głównych linii pacą i potem dodanie nierównoległych innym przedmiotem....kwestia prób i błędów :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2011 08:01

Gips bardzo szybko będzie zasychał, gips maszynowy niewiele lepszy...
Przerabiałem z paskami pionowymi pacą od rozprowadzania kleju.
Ząbki były symetryczne.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 27.03.2011 08:13

FUX napisał(a):Gips bardzo szybko będzie zasychał, gips maszynowy niewiele lepszy...
Przerabiałem z paskami pionowymi pacą od rozprowadzania kleju.
Ząbki były symetryczne.

jeśli myślisz o gipsie ,to budowlany na 100 % odpada....ale szpachlowy...ewentualnie gładź,juz tak szybko nie zasychaja.....masy/farby strukturalne tez dość długo są plastyczne (ale cena).....korytarz robiłam masą tynkarską (taniocha) i też nie zasychała w mgnieniu oka....a jeszcze w kwestii linii,jest opcja dwóch pac o różnych odstępach otworów....jedną robisz jeden rządek ,drugą nierówne ,pofalowane pomiędzy poprzednimi....ale to wszystko tylko moja wyobraźnia ,więc trudno mi powiedzieć jakby to wyszło

a może ,ktoś się bawił....i tynk na gładko ,a paski różnymi np.patyczkami :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.03.2011 08:51

arturac napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
Jacek_Do napisał(a):A mój sąsiad ma pompę ciepła - za całość z wykoaniem dał 38 tysięcy i chyba mu coś spieprzyli bo musi dogrzewać elektrycznie i miesięcznie wychodzi mu 700-800zł. Z ziemi wyciąga tylko 6 stopni w zimie.
I jak tak dalej będzie to przerobi na piec na ekogroszek.

No pewnie, że tak będzie :D bo pompa działa efektywnie (co już pisałem) pow. +7*C, ale to pompa powietrze powietrze, są jeszcze pompy ziemia - powietrze. Zakopuje się takiego grilla jak podłogówka na podwórku na odpowiedniej głębokości i zalewa wodą. Woda pobiera ciepło z ziemi, no chyba, że stosuje się wodę głębinową pow 120m ta sama z siebie ma już ok +6*C mimo, że na dworze będzie -30*C :twisted:

Jedynym mankamentem takiego rozwiązania jest to, że na tej powierzchni, na której jest rozłożona wężownica od pompy, nie można nic postawić :? Więc to powierzchnia do uprawiania ogródka ;) Jeżeli nie ma pompy powietrze powietrze a wygląda na to, że nie ma to chyba coś jest nie tak.

no i chyba taka z kolektorem gruntowym to 8tyś+parę setek za montaż nie kosztuje?:) o takiej, która ciągnie ciepło z gruntu właśnie myślałem.

Nie no, taka o której pisze Jacek to kosztuje mniej więcej tyle co napisał czyli... prawdę rzekł ;)
hajduczek napisał(a):....
teraz takie coś mi się podoba.....ale w tej chwili :wink: więc do remontu jeszcze może się zmienić :lol:

Obrazek
...

A pomyślałaś ile czasu spędzisz na wycieraniu kurzu z tej ściany :?: :lol: ;)
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.03.2011 08:55

piotrf napisał(a):
santosz napisał(a):No i czekam na resztę zdjęć - wszelkie inspiracje mile widziane :D

Może wybierzesz coś z TEGO

Kilka przykładów dekoracji ścian

Pozdrawiam
Piotr

Dzięki, kilka ciekawych wzorów zwłaszcza że za rok po zmianie dachu czeka mnie tynkowanie zewnetrzne...
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 27.03.2011 08:58

hajduczek

Obejrzyj dwa filmy na tej stronie, zaciekawiło mnie to bardzo i zamierzam zadzwonić do nich po niedzieli - a ciekawostka dla wszystkich - polecam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone