Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2011 15:56

santosz napisał(a):Ok, zmienię troche temat, wpadło co nieco gotówki i chce kupić piec co - czy ktoś coś wie w tym temacie i moze cos doradzić - powiem tyle - opalał bede drewnem wiec raczej dolne spalanie ale....około 100m do ogrzania, są dwie opcje albo kanały dymne pionowe albo poziome - nie wiem co wybrać...

Pytaj się w tym temacie, mogę podać sporo informacji.
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 28.03.2011 21:57

smoki3 napisał(a):
santosz napisał(a):Ok, zmienię troche temat, wpadło co nieco gotówki i chce kupić piec co - czy ktoś coś wie w tym temacie i moze cos doradzić - powiem tyle - opalał bede drewnem wiec raczej dolne spalanie ale....około 100m do ogrzania, są dwie opcje albo kanały dymne pionowe albo poziome - nie wiem co wybrać...

Pytaj się w tym temacie, mogę podać sporo informacji.

potwierdzam :D ....u mnie juz chodzi piecyk gazowy polecony przez Marka-Smokiego :D ....na razie dopiero ok.2 tygodni...ale mam nadzieję ,że popracuje dużo dłużej :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 28.03.2011 22:09

już tam jestem chociaż to jest też dobre miejsce na takie rady
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.03.2011 09:01

Jak mam coś powiedzieć na ten temat to kup..... ten, którego producent jest na miejscu lub ma przedstawicielstwo z dobrze rozwiniętym serwisem... ja kupiłem piec z pomorza.... serwisu od tamtej pory nie widziałem, a musiałem już demontować podajnik (tak to jest jak się człowiek nie zna) i sam wymieniałem ślimak z kotłowni robiąc KOTŁOWNIĘ .... czarno było :evil: a niech się jaki czujnik spieprzy... dzisiejsze piece są zbyt skomplikowane. Kiedyś to się wungiel wrzucało i było git.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 10:46

Na forum grzewczym mówią znów że gwarancja to tylko ściema - bo jest tyle uwarunkowan że zawsze na czymś popłyniesz - dla mnie najważniejsza jest gwarancja na szczelność wymiennika, na spawy i gr. blachy z jakiej wymiennik jest zrobiony
na razie pereko ksw 12 najlepiej mio odpowiada ale opinie są różne
i nie wiem czy sie nimi sugerować - jeden mówi że super a inny że do d.... - i bądź tu mądry :?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.03.2011 11:23

Pomijam gwarancję... jak się co spieprzy i nawet będziesz chciał zapłacić komuś za naprawę to ...... nie będziesz miał komu :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2011 11:28

santosz napisał(a):1. - A gdzie znajdę cenniki tych Red-ów?
2. Czy paląc w gorniaku sposobem dolnym nie bedzie dochodzić do efektów zgazowania? czy mozna dokładać w trakcie palenia czy trzeba wygaszać piec bo to jest istotne?
3. Co myślisz o defro optima plus nowa linia np 13KW

1.Napisz na mój email, podam ceny;

2.Tak się może zdarzyć w każdym kotle na paliwo stałe. Dlatego w Red-dach nie można stosować przegrody kominowej. Jeśli masz sprawny układ elektroniczny - nawiewowy, regulujesz czasami przedmuchu wywiew spalin z kotła. I wszystko jest dobrze.
Spalanie górne.
Jeśli palisz samym miałem podkłada - nakłada się jeden raz do pełna. Miał musi być wilgotny i od góry uformowany w stożek /czubem do dołu/. W środku stożka podpalasz. Podobno można dołożyć raz / umiejętnie - jak zbocze góry 45' -30', od górnej krawędzi wsypu w dół paleniska/.Czyścisz kocioł i procedura od początku.

Spalanie dolne
Gdy palisz sposobem dolnym dokładasz, dokładasz.....aż ruszta będą wymagały wyczyszczenia.
Wtedy wygaszasz.

3.Za Defro zapłacisz jak za zboże. Nigdy Nowa LINIA, od starej różni się w zasadzie nowym dizajnem i..... czujnikiem spalin w czopuchu. AAAAAwaryjnym do bólu. Na gwarancji przyjeżdżający serwis i tak go wywali.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 11:54

Leszek Skupin napisał(a):Pomijam gwarancję... jak się co spieprzy i nawet będziesz chciał zapłacić komuś za naprawę to ...... nie będziesz miał komu :lool:

Na szczęście nie należę do tych leworęcznych co to nic sami nie umieją zrobić tylko biadolą na serwisy, zycie nauczyło mnie co nieco a zwlaszcza jednego - nie inwestować w coś co nie będzie Ci potrzebne - gdybyś czytał posty od początku wiedziałbyś że nie kupuje pieca nie wiadomo jakiego - planuje mieszkać tu okolo 3 lat i tyle ma mi wytrzymać - reszta mało mnie interesuje, teść mieszka 300m, ma gospodarstwo rolne i mase maszyn od wiertarki po spawarki konwektorowe - budowa pieca jest tak prosta....
moze w Twoich rejonach fachowców brak, chyba tak jest - sam mówiłeś ze wymieniałeś już w swoim piecu co nieco - mamy porównanie z salonami i serwisami samochodowymi - myslisz, że w każdym Ci wszystko naprawią ... no to myśl sobie , myśl....
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 11:56

smoki3 napisał(a):2.Tak się może zdarzyć w każdym kotle na paliwo stałe. Dlatego w Red-dach nie można stosować przegrody kominowej. Jeśli masz sprawny układ elektroniczny - nawiewowy, regulujesz czasami przedmuchu wywiew spalin z kotła. I wszystko jest dobrze.
Spalanie górne.
Jeśli palisz samym miałem podkłada - nakłada się jeden raz do pełna. Miał musi być wilgotny i od góry uformowany w stożek /czubem do dołu/. W środku stożka podpalasz. Podobno można dołożyć raz / umiejętnie - jak zbocze góry 45' -30', od górnej krawędzi wsypu w dół paleniska/.Czyścisz kocioł i procedura od początku.

Spalanie dolne
Gdy palisz sposobem dolnym dokładasz, dokładasz.....aż ruszta będą wymagały wyczyszczenia.
Wtedy wygaszasz.

3.Za Defro zapłacisz jak za zboże. Nigdy Nowa LINIA, od starej różni się w zasadzie nowym dizajnem i..... czujnikiem spalin w czopuchu. AAAAAwaryjnym do bólu. Na gwarancji przyjeżdżający serwis i tak go wywali. [/b][/color]

Napisałeś o Red Plus - mnie nie interesuje zadna elektronika, steroowniki i dmuchawy - przy paleniu drewnem tylko miarkownik ciagu i ciąg naturalny nic wiecej. zaraz pisze maila - ale interesuja mnie zwykłe Redy KW 11 i 15
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 12:02

Smoki131 - wysłałem Ci info na gg
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 29.03.2011 12:08

chyba do smoki3 a nie do smok131 :lol:
smoki 3 pozdrav zapraszam dzisiaj:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=697921#697921
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 29.03.2011 12:29

santosz napisał(a): po spawarki konwektorowe

a jak to wyglada ?
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 12:35

smok131 napisał(a):chyba do smoki3 a nie do smok131 :lol:
smoki 3 pozdrav zapraszam dzisiaj:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=697921#697921

sorki pewnie że tak
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.03.2011 12:36

santosz napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Pomijam gwarancję... jak się co spieprzy i nawet będziesz chciał zapłacić komuś za naprawę to ...... nie będziesz miał komu :lool:

Na szczęście nie należę do tych leworęcznych co to nic sami nie umieją zrobić tylko biadolą na serwisy, zycie nauczyło mnie co nieco a zwlaszcza jednego - nie inwestować w coś co nie będzie Ci potrzebne - gdybyś czytał posty od początku wiedziałbyś że nie kupuje pieca nie wiadomo jakiego - planuje mieszkać tu okolo 3 lat i tyle ma mi wytrzymać - reszta mało mnie interesuje, teść mieszka 300m, ma gospodarstwo rolne i mase maszyn od wiertarki po spawarki konwektorowe - budowa pieca jest tak prosta....
moze w Twoich rejonach fachowców brak, chyba tak jest - sam mówiłeś ze wymieniałeś już w swoim piecu co nieco - mamy porównanie z salonami i serwisami samochodowymi - myslisz, że w każdym Ci wszystko naprawią ... no to myśl sobie , myśl....

Co się pieklisz :?: Jak potrafisz naprawić każdy piec to tylko się cieszyć :!: ;) No i gratulować zdolności... nie każdy jest do tego stworzony

Pozdrav :papa:

EDIT: W zasadzie to nie powinno mnie tu być, bo .... nie jestem majsterkowiczem tylko teoretykiem, a i tu wygląda na to, że nie do końca ;)
Ostatnio edytowano 29.03.2011 12:38 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 12:38

slawek66 napisał(a):
santosz napisał(a): po spawarki konwektorowe

a jak to wyglada ?

Duża skrzynia na wózku, trzech ludzi ledwo to ciągnie, jak teść to przywoził to na przyczepce samochodowej wbiła sie do podlogi, ma zej...e grube kable, teść ją tak nazywa więc powtarzam - to on sie zna na spawaniu a nie ja ale....w porównaniu do migomatu to wygląda okropnie....wielka, kable trochę cieńsze od dloni ale sobie centralne nia wyspawał.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone