.png)
santosz napisał(a):Ok, piec wybrany to teraz mniej drastyczna sprawa - czy ktos z Was miał do czynienia z instalacja CO robiona z PEXa - moze ma załozoną - interesuja mnie opinie na temat tej techniki - koszty znam 1/3 miedzi i 2 razy szybciej połozona instalacja - interesuję się ponieważ - będę chyba sam kładł instalacje CO....
.png)
FUX napisał(a):maciek1956 napisał(a): Ogólnie moje doświadczenia remontowe, a remontowałem już 2 domy------NIGDY więcej generalnych remontów
Cały czas powtarzam, że lepiej zbudować nowy, bardziej odpowiadający obecnym potrzebom...
.png)
smoki3 napisał(a):Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz by instalacja pracowała sama bez prądu, czyli tylko grawitacyjnie.
Jeśli nie: to kładź w miedzi.
Jeśli tak: to główne odejścia i piony zrób rurą stalową. Zacznij od wyjścia z kotła średnicą która jest zamontowana na kotle (pewnie przy tym kotle 11/2" lub 11/4") kończąc na pionach rurą 1". Od pionu możesz ciągnąć Pexem lub PP. Pamiętaj o kompensacjach i jeśli będziesz wykonywał w Pexsie koniecznie zastosuj złączki zaciskowe.
Przy kładzeniu ogrzewania podłogowego nie zapomnij o dylatacjach i najprawdopodobniej będziesz musiał zastosować dodatkowa pompę CO przy rozdzielaczu.
Jeden z tańszych Pexów na rynku, to Pex z Diamondu i wbrew opinii niektórych instalatorów jest on dobrej jakości. Ładnie sprawuje się na CO i CWU.
Ps. Od pionu wystarczy fi 16.
.png)
.png)
.png)
.png)
arturac napisał(a):może jest wśród Was spec od ogrodzeń
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.