Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 31.03.2011 08:34

orientujesz sie może czy łaczenia masz zaciskowe czy skręcane? jaką srednice robiłeś 16 czy 20?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.03.2011 09:26

Ja mam PEX-a.
+ - 5 lat temu robiłem generalny remont, tzn fachowców miałem. Wymieniałem, między innymi, całą instalację CO. Kuchnia, 2 łazienki (2 x kabina + wanna), 3 x kibelki, kuchnia, ogrzewanie podłogowe w 4 pomieszczeniach, kaloryfery w pozostałych, doprowadzenia (2) do kranów zewnętrznych, zlew w garażu--to wszystko PEX. Czas poświęcony na położenie (3 poziomy) - majster i pomocnik 4 dni, nie wiem czy to dużo, czy mało :?: Najwięcej czasu zeszło im na ogrzewaniu podłogowym, tym bardziej, że żona trochę zmieniała plany. Pamiętam też, że większość rur skręcali, ale mieli też zaciskarkę. Średnicy nie pamiętam. Problemów nie mam żadnych, wszystko działa idealnie.

Problem mieli, na samym początku, teściowie. Fachowiec kładąc rurkę, nie zauważył małego uszkodzenia, dziurki na rurce go grzejnika. Co się działo po uruchomieniu ogrzewania można sobie wyobrazić...podłoga do ponownego cyklinowania :(

Ogólnie moje doświadczenia remontowe, a remontowałem już 2 domy------NIGDY więcej generalnych remontów :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2011 09:48

maciek1956 napisał(a): Ogólnie moje doświadczenia remontowe, a remontowałem już 2 domy------NIGDY więcej generalnych remontów :!:

Cały czas powtarzam, że lepiej zbudować nowy, bardziej odpowiadający obecnym potrzebom... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2011 09:53

santosz napisał(a):Ok, piec wybrany to teraz mniej drastyczna sprawa - czy ktos z Was miał do czynienia z instalacja CO robiona z PEXa - moze ma załozoną - interesuja mnie opinie na temat tej techniki - koszty znam 1/3 miedzi i 2 razy szybciej połozona instalacja - interesuję się ponieważ - będę chyba sam kładł instalacje CO....

Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz by instalacja pracowała sama bez prądu czyli i grawitacyjnie.

Jeśli nie: to kładź w miedzi.

Jeśli tak: to główne odejścia i piony zrób rurą stalową. Zacznij od wyjścia z kotła średnicą która jest zamontowana na kotle (pewnie przy tym kotle 11/2" lub 11/4") kończąc na pionach rurą 1". Od pionu możesz ciągnąć Pexem lub PP. Pamiętaj o kompensacjach i jeśli będziesz wykonywał w Pexsie koniecznie zastosuj złączki zaciskowe.

Przy kładzeniu ogrzewania podłogowego nie zapomnij o dylatacjach i najprawdopodobniej będziesz musiał zastosować dodatkowa pompę CO przy rozdzielaczu.

Jeden z tańszych Pexów na rynku, to Pex z Diamondu i wbrew opinii niektórych instalatorów jest on dobrej jakości. Ładnie sprawuje się na CO i CWU.

Ps. Od pionu wystarczy fi 16.

Ps2. Obojętnie co powie instalator NIE zastosuj przy kotle naczynia przeponowego tylko grawitacyjne :!: :!: :!:
Ostatnio edytowano 31.03.2011 10:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.03.2011 09:56

FUX napisał(a):
maciek1956 napisał(a): Ogólnie moje doświadczenia remontowe, a remontowałem już 2 domy------NIGDY więcej generalnych remontów :!:

Cały czas powtarzam, że lepiej zbudować nowy, bardziej odpowiadający obecnym potrzebom... :wink:

Tylko wiesz jak to jest -- dopóki sam na sobie się nie przekonasz, żadne rady i porady nie przekonają :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 31.03.2011 10:08

smoki3 napisał(a):Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz by instalacja pracowała sama bez prądu, czyli tylko grawitacyjnie.

Jeśli nie: to kładź w miedzi.

Jeśli tak: to główne odejścia i piony zrób rurą stalową. Zacznij od wyjścia z kotła średnicą która jest zamontowana na kotle (pewnie przy tym kotle 11/2" lub 11/4") kończąc na pionach rurą 1". Od pionu możesz ciągnąć Pexem lub PP. Pamiętaj o kompensacjach i jeśli będziesz wykonywał w Pexsie koniecznie zastosuj złączki zaciskowe.

Przy kładzeniu ogrzewania podłogowego nie zapomnij o dylatacjach i najprawdopodobniej będziesz musiał zastosować dodatkowa pompę CO przy rozdzielaczu.

Jeden z tańszych Pexów na rynku, to Pex z Diamondu i wbrew opinii niektórych instalatorów jest on dobrej jakości. Ładnie sprawuje się na CO i CWU.

Ps. Od pionu wystarczy fi 16.

Chcę aby instalacja była wymuszona przez pompę ale tez w razie braku prądu aby pracowała grawitacyjnie, planuje jedną pompę przy samym piecu na zasilaniu
Na jakiej wysokości od pieca mam robic redukcje na mniejszą średnicę?
Pion chce wyciągnąc ponad strop i wtedy na poddaszu w podłodze ułożyć pex - do każdego pokoju łatwiej będzie rozprowadzić piony do grzejników, powroty chcę zrobic przy ziemi na parterze, żadnej podłogówki.
Po przejściu przez strop chciałbym zastosować rozdzielacz aby kazdy grzejnik mozna było zaslić osobno, podobnie na powrocie - czy w takim wypadku muszę stosować dodatkowa pompę - byłyby od siebie w odległości zaledwie 2 metrów?
Czemu zaciski? wiązę sie to z zakupem zaciskarki - a co z nia potem? złączki skrętne tez na alledrogo są tańsze, powyżej Maciek pisał że u niego skrętne i chodzi, wszystko będzie w podłodze stropu na poddaszu oraz ukryte w ścianach

O jakich kompensacjach?

I co znaczy grawitacyjne a co przeponowe?
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 31.03.2011 10:12

Było troche wcześniej o szpachlowaniu, więc wklejam kilka linków.

trochę kiczowate, ale chodzi o technikę

tutaj bardziej wyrafinowane techniki

Na youtubie jest tego bardzo dużo.

Pozdrav.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.03.2011 10:18

Przy ogrzewaniu innym, niz gazowe lub olejowe, NIE MOŻNA ZAKŁADAĆ PRZEPONY!
Uklad musi być otwarty.
W skrocie. Magistralę od pieca robisz w tworzywie zgrzewalnym, miedzi, stali aż do rozdzielaczy. Z rozdzielaczy możesz iść wężem do grzejników.
Musisz, w razie braku energii zastosować obejście koło pompki, na trojniku lewo prawo, na zasilaniu zaraz za piecem, do zbiornika wyrównawczego.
Wtedy woda będzie krążyla na malym obiegu i może się nawet gotować.
Prostszym/równoległym rozwiązaniem, jest zastosowanie UPS-a do podtrzymania napięcia na pompce i wentylatorze. Koszt parę setek.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 31.03.2011 10:28

Aaa, przepona czyli zamkniety, nie...ja robie otwarty razem ze zbiorniczkiem wyrównawczym, zawór 4d, rozumiem, ze pompe musze tak zamontować i różne zawory żeby w razie awarii pradu mozna było zamykając i otwierając zawory skierować zasilanie wody poza układem z pompka? np. tak
Obrazek

:?:
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 31.03.2011 20:54

Pex od 5-ciu lat 0 problemów :lol:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 01.04.2011 17:16

Zdecydowałem sie nie na Pex tylko na zgrzewany PP-r wychodzi jeszcze taniej i bardzo szybko sie robi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2011 22:58

może jest wśród Was spec od ogrodzeń i podpowie jak zrobić ogrodzenie na gruncie ze spadkiem. na długości 65 metrów mam spadek 105cm(mierzyłem szfauchwagą) i się zastanawiam czy robić zgodnie ze spadkiem, czy schodkowo.ma być po taniości, czyli 1,7metra nad gruntem:20cm podmurówka z prefabrykatu i 1,5metra siatka ocynk, wiec nic ciężkiego.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.04.2011 09:34

arturac napisał(a):może jest wśród Was spec od ogrodzeń

Wołaj Voida :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2011 21:53

maciek1956 napisał(a):
arturac napisał(a):może jest wśród Was spec od ogrodzeń

Wołaj Voida :D

zawołałem, poradził za co Mu dziękuję!!,
a przy okazji to sobie przypomniałem, że kiedyś żyrandol w domu przymocowałem!!!

Obrazek

:D
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 07.04.2011 22:05

żyrandol krzywy czy Ty taki trzeźwy? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone