Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 12:44

Leszek Skupin napisał(a):
santosz napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Pomijam gwarancję... jak się co spieprzy i nawet będziesz chciał zapłacić komuś za naprawę to ...... nie będziesz miał komu :lool:

Na szczęście nie należę do tych leworęcznych co to nic sami nie umieją zrobić tylko biadolą na serwisy, zycie nauczyło mnie co nieco a zwlaszcza jednego - nie inwestować w coś co nie będzie Ci potrzebne - gdybyś czytał posty od początku wiedziałbyś że nie kupuje pieca nie wiadomo jakiego - planuje mieszkać tu okolo 3 lat i tyle ma mi wytrzymać - reszta mało mnie interesuje, teść mieszka 300m, ma gospodarstwo rolne i mase maszyn od wiertarki po spawarki konwektorowe - budowa pieca jest tak prosta....
moze w Twoich rejonach fachowców brak, chyba tak jest - sam mówiłeś ze wymieniałeś już w swoim piecu co nieco - mamy porównanie z salonami i serwisami samochodowymi - myslisz, że w każdym Ci wszystko naprawią ... no to myśl sobie , myśl....

Co się pieklisz :?: Jak potrafisz naprawić każdy piec to tylko się cieszyć :!: ;) No i gratulować zdolności... nie każdy jest do tego stworzony

Pozdrav :papa:

Przepraszam jeżeli tak to odebrałeś Leszku - ja po prostu mam mętlik w głowie, od miesiąca ciągle wchodzą mi jakieś nowe informacje w głowe i powoduja kolejną burzę w mózgu - kiedy już prawie się decyduję na jakiś piec - okazuje się że cos jest nie tak i znów szukam - nie sądziłem że dobór pieca będzie taki trudny - o gwarancji nie myślałem - patrze tylko na jej długośc - są piece co mają 4 lata na spawy a np. pereko 10lat i to juz mi coś mówi, podobno im cięższy tym lepszy ale też już zdania są różne, podobno im więcej wodyu wchodzi na piec tym lepiej grzeje - ale też ....ahh, wiem że ten piec potrzebuje na 3-4 lata ale też przez ten okres chciałbym w miare komfortowo palić - jesli uraziłem - sorki,
ja po prostu szukam jakiejkolwiek informacji która mnie na coś nakieruje....pzdr.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.03.2011 12:52

santosz napisał(a):...ten piec potrzebuje na 3-4 lata ale też przez ten okres chciałbym w miare komfortowo palić....

Rozeznaj się w terenie w hurtowni hydrauliczno - instalacyjnej, czy innej z ogrzewaniem i wentylacją. Na pewno będą mieli kilka rodzajów pieców. Idź do nich popytaj. Polecą Ci ten, który ewentualnie najprościej naprawić lub ten, z którego producentem nie ma problemów jeśli chodzi o części zamienne. Pamiętaj, że sami sprzedawcy nie chcą mieć później problemów i sprzedają towar najmniej awaryjny. Lub ten na którym więcej zarobią, ale te są przeważnie droższe ;)

TO JEST MOJE SUBIEKTYWNE ZDANIE ja bym tak zrobił. Zrobiłem jak zrobiłem i chyba więcej tego błędu bym nie popełnił, żeby kupować coś bez serwisu na miejscu.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2011 12:58

santosz napisał(a):...ten piec potrzebuje na 3-4 lata ale też przez ten okres chciałbym w miare komfortowo palić....

Rozeznaj się w terenie w hurtowni hydrauliczno - instalacyjnej, czy innej z ogrzewaniem i wentylacją. Na pewno będą mieli kilka rodzajów pieców. Idź do nich popytaj. Polecą Ci ten, który ewentualnie najprościej naprawić lub ten, z którego producentem nie ma problemów jeśli chodzi o części zamienne. Pamiętaj, że sami sprzedawcy nie chcą mieć później problemów i sprzedają towar najmniej awaryjny. Lub ten na którym więcej zarobią, ale te są przeważnie droższe ;)

TO JEST MOJE SUBIEKTYWNE ZDANIE ja bym tak zrobił. Zrobiłem jak zrobiłem i chyba więcej tego błędu bym nie popełnił, żeby kupować coś bez serwisu na miejscu.

i jeszcze instalatorów, ich przepytaj, oni są jeszcze bliżej tematu, albo tych, którzy już kupili, może forum na stronach muratora będzie pomocne.
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 13:15

Byłem już, chcieli mi sprzedać pereko 12KSw - piec górniak razem z dmuchawą i sterownikiem, całe 800zł drozej niż na internecie, wciskali mi sprzet który nie jest mi potrzebny - do drzewa nie potrzeba zadnej elektroniki - dlatego nie wierzę w sklepie - ale własnie paradoksalnie jeden z ich kotłów podoba mi się najbardziej, no i serwis tylko 30km ode mnie..... opinie są tak różne...

Instalatorzy też moga mieć własne upatrzone marki, wolalbym pogadać z kims kto ma taki kocioł....
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.03.2011 13:47

Patrząc na oferty różnych producentów to chyba nie ma już pieca, który nie byłby sterowany elektronicznie, więc będziesz miał możliwość palenia nie tylko drzewem, ale też groszkiem czy innym miałem ;)

Instalatorzy mogą mieć swoje upatrzone marki dlatego, że niektóre piece może się łatwiej montować, albo są to najzwyczajniej przyzwyczajenia ;) Bo przyzwyczaił się te piece montować i koniec ;) Wydaje mi się, że to aż tak wielkiego znaczenia nie ma. Choć takiego instalatora serwisanta też należy wysłuchać, bo potem będzie: "Panie przecież mówiłem, żeby Pan sobie tamten piec zamontował, bo....... (seria argumentów)" ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2011 14:52

santosz napisał(a):
slawek66 napisał(a):
santosz napisał(a): po spawarki konwektorowe

a jak to wyglada ?

Duża skrzynia na wózku, trzech ludzi ledwo to ciągnie, jak teść to przywoził to na przyczepce samochodowej wbiła sie do podlogi, ma zej...e grube kable, teść ją tak nazywa więc powtarzam - to on sie zna na spawaniu a nie ja ale....w porównaniu do migomatu to wygląda okropnie....wielka, kable trochę cieńsze od dloni ale sobie centralne nia wyspawał.

Czasami nie transformatorowe albo wirnikowe?
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 29.03.2011 14:59

smoki3 napisał(a):
santosz napisał(a):
slawek66 napisał(a):
santosz napisał(a): po spawarki konwektorowe

a jak to wyglada ?

Duża skrzynia na wózku, trzech ludzi ledwo to ciągnie, jak teść to przywoził to na przyczepce samochodowej wbiła sie do podlogi, ma zej...e grube kable, teść ją tak nazywa więc powtarzam - to on sie zna na spawaniu a nie ja ale....w porównaniu do migomatu to wygląda okropnie....wielka, kable trochę cieńsze od dloni ale sobie centralne nia wyspawał.

Czasami nie transformatorowe albo wirnikowe?

Własnie nie, konwektorowa - takiego pojęcia używa, nie znam się na spawaniu a ze spawareek znam tylkko migomat i zwykla mała elektryczna które to posiadam na stanie....moze on cos pomylił...nie miałem powodu pytać....
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 30.03.2011 09:19

Gratuluję wszystkim majsterkowiczon, jak później znajdę to wrzucę dzieło mojego męża ;)

Kasiu łazienka jest boska!!!! Możesz wrzucić więcej zdjęć? ewentualnie na PW :)
Krystof
Cromaniak

Postnapisał(a) Krystof » 30.03.2011 09:43

łazienka jest boska!!!!

stary świat dąży ku zagładzie ... :roll:
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 30.03.2011 09:49

Wybrałem w końcu piec - dzięki wszystkim za porady
To SAS UWG 14KW
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.03.2011 09:50

Krystof napisał(a):
łazienka jest boska!!!!

Kto to jest bosek ?
:P
twister07
Cromaniak

Postnapisał(a) twister07 » 30.03.2011 09:55

Krystof napisał(a):
łazienka jest boska!!!!

;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.03.2011 22:49

aż się chce remontować ...
KLIK
santosz
Cromaniak

Postnapisał(a) santosz » 31.03.2011 08:21

Ok, piec wybrany to teraz mniej drastyczna sprawa - czy ktos z Was miał do czynienia z instalacja CO robiona z PEXa - moze ma załozoną - interesuja mnie opinie na temat tej techniki - koszty znam 1/3 miedzi i 2 razy szybciej połozona instalacja - interesuję się ponieważ - będę chyba sam kładł instalacje CO....
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 31.03.2011 08:29

Mam od 4 lat i nie wiem, ze mam...
Oczywiście wszystko w podłodze i izolowane.
Szybciej, taniej, pewniej.
Łączenia tylko na magistrali i kaloryferze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone