Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2011 22:24

santosz napisał(a):żyrandol krzywy czy Ty taki trzeźwy? :D

zdałeś celująco, obie odpowiedzi są poprawne :) dodam jeszcze, że sufit też krzywy :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.04.2011 23:13

Jakiś czas temu kupiliśmy niewielką działkę, 500m2, 40 km od Poznania, na ogródkach działkowych, pustą. Mieszkamy w centrum Poznania i chcieliśmy jakiejś małej odskoczni, miejsca gdzie Jula mogłaby pobiegać bezpiecznie. Na ile pozwoliły fundusze taką działkę zakupiliśmy.

Kolejnym krokiem był wybór domku. Ostre debaty nad tym czy domek murowany czy drewniany skończyły się decyzją - szukamy domku drewnianego. Jako, że tanie to to nie jest, postanowiliśmy zaoszczędzić na montażu i postawić domek samodzielnie :)

Tygodnie poszukiwań zaowocowały kupnem domku:

Obrazek

Domek przeleżał zimę w magazynie czekając na swój czas.
Oszczędzę Wam opowieści dotyczących transportu owego cudu. Jednym słowem - masakra.
Ale przyszło lato, ciepłe dni, zaczynamy budowę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Resztę zdjęć muszę zgrać z aparatu :)

A to jeszcze główny nadzorca budowy :)

Obrazek

Tak mniej więcej wyglądały części domku, mega trójwymiarowe puzle :)

Obrazek
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.04.2011 07:37

To jest fotograficzna dokumentacja. Super
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.04.2011 16:18

Aldonka, piękny domek!! czekam na resztę zdjęć, napisz ile go stawialiście i czy sami czy specjalistów wołałaś, ile trwało i jakie koszty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.06.2011 22:25

czekam, czekam i nic.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.06.2011 18:35

arturac napisał(a):Aldonka, piękny domek!! czekam na resztę zdjęć, napisz ile go stawialiście i czy sami czy specjalistów wołałaś, ile trwało i jakie koszty.

Ja też chętnie dowiem się szczegółów.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.06.2011 00:07

Przepraszam, jakoś mi umknął ten temat.

Domek stawialiśmy sami, bez fachowej pomocy. Mój tata jest stolarzem wiec to jakby była ta fachowa pomoc :) Stawialiśmy do przez 3 weekendy (soboty i niedziele), głównie w 3 osoby + pomoc kuzyna od czasu do czasu. Najgorsze, najcięższe były fundamenty, a w zasadzie wkopanie betonowych bloczków na których domek stoi. Skrupulatne mierzenie, wyznaczanie....a i tak okazało się, że domek lekko po skosie stoi...ale lekko :)

Domek kosztował nas 10 tys (w częściach), udało nam się go kupić na allegro. Znalazłam firmę w której również można go kupić i kosztuje coś ponad 20 tys, więc okazja była, nie zastanawialiśmy się długo.
Ile kosztowały bloczki itp już już naprawdę nie pamiętam.
Domek pomalowany jest dwukrotnie lakierem ochronnym, na to poszło około 500 zł.
Jeszcze sporo do zrobienia, rynny czekają na założenie, ale jest już podciągnięta woda i kanaliza.

Domek ma dwa pokoje, łazienkę i kuchnię, a raczej kuchenkę. To była ponoć wersja na Skandynawię, z miejscem na saunę. Z głównego pokoju wchodziło się do drugiego mniejszego, z niego do łazienki a z niej do sauny, ale my nieco zmodyfikowaliśmy plan, zamieniliśmy ścianki i saunę zamieniliśmy na kuchnię do której wchodzi się z głównego pokoju.

Gdybym miała zliczyć ile to wszystko kosztowało - nie jestem w stanie. Rozkłada się to wszystko w czasie, tu się coś kupi i zrobi, potem znów coś. Jedno wiem - póki co to studnia bez dna... ale już sobie bez tego mojego kawałka ziemi życia nie wyobrażam :)

Tak na szybko wygląda tak. To jedyne zdjęcia jakie mam na tym kompie. Muszę lepsze zgrać z drugiego.

Obrazek

Obrazek
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 05.07.2011 20:16

Po wejściu Chorwacji do unii wielu Cro-maniaków będzie mogło wyjechać jako " polski hydraulik ......." w ramach otwartego rynku pracy , ale te czasy się zmieniają zamiast na wypoczynek to do roboty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.12.2011 13:47

arturac napisał(a):
santosz napisał(a):żyrandol krzywy czy Ty taki trzeźwy? :D

zdałeś celująco, obie odpowiedzi są poprawne :) dodam jeszcze, że sufit też krzywy :)

co do tego żyrandola to już go nie ma, bo mi się przestał podobać....kupiłem plafon z bardzo grubego szkła-dość ciężki, a że nie za bardzo chciałbym go zbierać z głowy zamontowałem na kotwy chemiczne - bardzo polecam, zwłaszcza na stropy z pustymi garkami, taki jak mój.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Bohater w swoim domu - czyli temat dla majsterkowiczów - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone