Czy mają jakieś programy osłonowe - które znając życie skończą się przed wakacjami:) ?
Nie - nieprawdą jest że takie są ceny na świecie
.png)
.png)
yarko2000 napisał(a):Czy wiecie dlaczego Chorwacja od kilku miesięcy ma jedne z najniższych cen paliwa (konkretnie ropy) w UE?
Jeszcze w zeszłym roku wszyscy chcieli tankowac na Wegrzech, Słowenii, generalnie wszędzie tylko nie w CRO.
.png)
yarko2000 napisał(a):Czy wiecie dlaczego Chorwacja od kilku miesięcy ma jedne z najniższych cen paliwa (konkretnie ropy) w UE?
Czy mają jakieś programy osłonowe - które znając życie skończą się przed wakacjami:) ?
Nie - nieprawdą jest że takie są ceny na świecie. Jeszcze w zeszłym roku wszyscy chcieli tankowac na Wegrzech, Słowenii, generalnie wszędzie tylko nie w CRO.
.png)
Nie - nieprawdą jest że takie są ceny na świecie. Jeszcze w zeszłym roku wszyscy chcieli tankowac na Wegrzech, Słowenii, generalnie wszędzie tylko nie w CRO.
Warszawa, 13.12.2019 (ISBnews) - Rada nadzorcza oraz zarząd INA - chorwackiej spółki zależnej koncernu MOL - zatwierdziły inwestycję w rozbudowę rafinerii w Rijece, podał MOL. Całkowity budżet inwestycji sięga 600 mln USD.
Inwestycja ma na celu poprawę struktury produktowej rafinerii, dzięki zwiększeniu udziału tzw. białych produktów przerobu ropy, m.in. oleju napędowego, a jej ukończenie planowane jest na 2023 r., poinformowano.
.png)
.png)
.png)
yarko2000 napisał(a):Zalatuje politykąa ja zapytałem serio i nie chcę polemizować
@Chris_M dzięki, może to trochę wyjaśnia.
W tej chwili wg epetrol Chorwacja ma najtańszego diesla (po Turcji) https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki ... -europa/on
Polska tez nieźle stoi. Austria i Słowenia się chowają.
.png)
dids76 napisał(a):Na stacji Petrol w Dolga Vas na dzień dzisiejszy takie ceny:
Q Max 95 1.374 €/L
Q Max Diesel 1.449 €/L
Czyli bardzo podobne do Polskich, a benzyna nawet tańsza
.png)
wielbiciel napisał(a):yarko2000 napisał(a):Czy wiecie dlaczego Chorwacja od kilku miesięcy ma jedne z najniższych cen paliwa (konkretnie ropy) w UE?
Przecież to jasne, nie kupują redakcji gazet regionalnych, mają w kierownictwie i na niższych stanowiskach koncernu fachowców z branży a nie z nadania partyjnego, a co najważniejsze mają ceny rynkowe. Zobacz na cenę netto paliwa, bez podatków, to jest cena efektywna, reszta to podatki.
Temat paliw przerobiłem na początku grudnia 22, jak do Niemiec pojechałem i zatankowałem taniej niż w Polsce gdzie mieliśmy wszelkiej maści osłony konsumenckie (jak na Węgrzech).
Wszędzie na około konsumenci mają po prostu ceny rynkowe.
W Słowenii też zatankujesz tanio.
.png)
boboo napisał(a):Właśnie wróciłem do domu, po drodze mijałem różne tankstelle.Chris_M napisał(a):(...) Z kolei ON w Niemczech kosztuje 7,92 zł (co Niemcom daje 11. pozycję w Europie) (...)
Wahadło od 1,57 € do 1,64 € za Diesla.
Wyszłoby średnio ~7,50 pln
.png)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi