piekara114 napisał(a):Przecież w tym linku nie ma mowy o warunkach kwarantanny, ale o powrocie do niektórych środków ostrożności, tych najbardziej logicznych i obowiazujących w wielu krajach.
Dokladnie

piekara114 napisał(a):Przecież w tym linku nie ma mowy o warunkach kwarantanny, ale o powrocie do niektórych środków ostrożności, tych najbardziej logicznych i obowiazujących w wielu krajach.
Doniacro napisał(a):DokladnieI te obostrzenia wcale nie powinny być znoszone. Myslę że dla Unii tak szybko nie wprowadzą kwarantanny. Zarznęliby kurę znosząca złote jajka. No chyba, że zacznie być tragicznie....
marekkowalak napisał(a):Doniacro napisał(a):DokladnieI te obostrzenia wcale nie powinny być znoszone. Myslę że dla Unii tak szybko nie wprowadzą kwarantanny. Zarznęliby kurę znosząca złote jajka. No chyba, że zacznie być tragicznie....
No właśnie - urwaliby kurze złote jaja!![]()
![]()
pascalek napisał(a):Miło poczytać:
https://m.vecernji.hr/premium/poljacima-naklon-do-poda-oni-su-nam-ove-godine-spasili-turizam-1426099
"Ukłon Polakom do podłogi, uratowali w tym roku naszą turystykę"
https://m.vecernji.hr/premium/poljacima-naklon-do-poda-oni-su-nam-ove-godine-spasili-turizam-1426099
Bravik napisał(a):Wszystko pięknie, ładnie, tylko dobrze by było, żeby nasi turyści byli traktowani na równi z Niemcem czy Austriakiem
jimiasty napisał(a):Bravik napisał(a):Wszystko pięknie, ładnie, tylko dobrze by było, żeby nasi turyści byli traktowani na równi z Niemcem czy Austriakiem
No nie wiem, mam wrażenie, że Niemcy są traktowani albo jak chodzące bankomaty, albo nadskakuje się koło nich (nieszczerze) żeby sypnęli ojrem - takie ogólne spostrzeżenie z wyjazdów, nie tylko z Chorwacji. Raczej nie chciałbym być tak traktowany.
Bravik napisał(a):
Fragment opisujący jak to Jugosłowianie nas uratowali i nakarmili, rozwala.![]()
Bravik napisał(a):jimiasty napisał(a):Bravik napisał(a):Wszystko pięknie, ładnie, tylko dobrze by było, żeby nasi turyści byli traktowani na równi z Niemcem czy Austriakiem
No nie wiem, mam wrażenie, że Niemcy są traktowani albo jak chodzące bankomaty, albo nadskakuje się koło nich (nieszczerze) żeby sypnęli ojrem - takie ogólne spostrzeżenie z wyjazdów, nie tylko z Chorwacji. Raczej nie chciałbym być tak traktowany.
Bardziej mi chodzi o co innego. Prosty przykład - pierwsza z brzegu restauracja. Menu w języku angielskim, niemieckim, rosyjskim, czeskim, nawet słowackim, choć to niewielkie różnice. Język polski - brak. Niby drobnostka, ale o czymś to świadczy. Inny przykład - Dalmacja 2020. Władze chorwackie zapraszają na swój koszt do Chorwacji przedstawicieli niemieckich biur podróży i niemieckich dziennikarzy piszących o turystyce. Goszczą ich, obwożą po wybrzeżu. Nie słyszałem o podobnej akcji dla przedstawicieli naszej nacji.
Dopiero jak Niemcy nie pojawili się ze swoją kasą, to dopiero och i ach, jacy to Polacy fajni. A przecież od lat jesteśmy trzecią, czwartą nacją w Chorwacji.
Zresztą w podobnym tonie wypowiada się autor artykułu.
croner napisał(a):Myślę, że po niedawnych incydentach między moderacją, a niektórymi userami, taka uwaga jest na miejscu:
"Niedopuszczalne jest prezentowanie własnych poglądów politycznych, religijnych i światopoglądowych, jak też krytykowanie w jakiejkolwiek formie poglądów czy postaw innych osób.
Kategorycznie zabrania się dyskutowania o współczesnej, polskiej polityce."
Ponadto, jeśli chodzi o ścisłość, to są to bardziej aktualne wieści z Polski (a dokładniej polskiej polityki), a nie z Chorwacji.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko